Aki a komolyabb bicajozást szereti, annak a Dolomitokat nem kell bemutatni. Magam is többször írtam már a helyről, hogy mennyire jókat lehet itt tekerni. A Monte Civetta megkerülése és Giau, Falzarergo, Dolomitok.

Van azonban a Dolomitokban egy olyan esemény (évente 2x), ahol Európa egyik legszebb és legjobb alpesi körútját, a Sellarondát lezárják az autósok és a motorosok elől. Ekkor az 50 km-es körön csak bicajosok mehetnek.

Mit kell tudni a Sellarondáról és a körről?

A Sella a Dolomitok egyik hegye (hegycsoportja, sziklája – a Dolomitokban minden jellegzetes csúcsnak van neve). Ezt a hegyet körülölelő útvonalat nevezik Sellarondának. Nem csak azért híres, mert az egyik legszebb alpesi útvonal, hanem azért is, mert négy hágót kell megmászni a körön. A négy hágó:

  • Passo Pordoi, 2239m
  • Passo Sella, 2218m
  • Passo Gardena, 2121m
  • Passo Campolongo, 1875m
Sellaronda Bike Day

A kör általában mindkét irányba megtekerhető, rendes országúton. A legtöbben általában Arabbából vagy Corvarából indulnak, ez a két nagyobb város fekszik a körön. Bár négy, 2000 m feletti hágó van a körön, de a túra nem vészes, az össze emelkedés „csak” 1635 m. Magasról indulsz és az egyes hágón szintje sem több 4-700 m-nél.

A Bike Day évente 2x van, júniusban és szeptemberben. Megadják az ajánlott irányt (ez szinte mindig az óra járásával ellentétes – countercklockwise) és 8.30 – 16.00 között lehet csapatni! Felesleges ragozni, cizellálni, elég annyi, h a 15 -20 ezer bicajos közös tekerése, a környezet, a látvány, a kiváló emelkedők és lejtők és a 4 hágó életre szóló élményt adnak.

Sellaronda Bike Day bike4fun szervezésében

A bike4fun 2023-tól mindkét alkalomra szervez túrát, idén szeptemberben is! A túrán nem csak a Sellaronda Bike Day-t tekerjük meg, hanem másik három napon több hágót is (Giau, Falzarego, Valparola, Fedaia, stb.). Jelentkezni a túra oldalán tudsz!

De beszéljenek erről a képek!

Sellaronda Bike Day: Több ezer bicajos ameddig a szem elllát.

 

Sellaronda Bike Day: A Sella tömbje a Pordoi-hágóra haladva

 

Sellaronda Bike Day: A Sella tömbje a Sella-hágóról nézve

 

Dolomitok: A Giau-hágón

 

Dolomitok: A Falzarego-hágó a Valparola felől

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?