A túráink nehézségi szintjeiről
Emelkedő Chiantiban. Nem ritka a 15%-os felfelé.

Cégünk alapfilozófiája, hogy a túrákat utasaink öröméért szervezzük. Az országútisoknak szerevezett kihívás-túrák kivételével a túráink inkább aktív pihenések, mintsem edzőtábor-jellegű rohanások. Naponta 7-8 óra alatt tekerünk le 60-80 km-t, közben többször megállunk, nézelődünk, eszünk – iszunk. Az átlagsebesség általában 14-18km/h.

Hiába azonban a laza tempó, a sok pihenő, ha például sok az emelkedő vagy kevés, de az viszont elég hosszú vagy rövid, de meredek, vagy az utas nem készült fel rendesen, netán „nem erre gondolt”, akkor a túra „nehéz” lesz. A túráinkon nagyon különbözőek a terepek, változatosak a nehézségi szintek. Vannak egész könnyűek, de vannak olyanok is, ahol rendesen kell küzdeni. Ezért az örömbe néha némi üröm is vegyül. Végül is bicajozni jöttünk és a túrákat nehéz megúszni kisebb – nagyobb erőfeszítés nélkül.

Ráadásul egy-egy csoportokban általában különböző fizikai adottságokkal, kerékpáros „múlttal” rendelkező emberek tekernek együtt, akik egy-egy túra nehézségét különbözőképpen értelmezik. Ráadásul a nehézség szubjektív fogalom, van, akinek egy 1500 méter szintkülönbségű hágótúra sem nehéz és van, akit attól is kiráz a hideg, ha meglát egy lankásabb emelkedőt.

A legfontosabb, hogy jól válassz túrát és készülj fel arra. Erről itt írtunk, olvasd el!

Szintkülönbség, meredekség

Mivel a nehézség a kerékpársportban szubjektív fogalom, ezért a számok segítenek nekünk leírni egy-egy út nehézségét. Alapvető az út hosszához (hány km) viszonyított szint (emelkedés), amely megmutatja az adott út átlagemelkedését, szintkülönbségét százalékban.

A szintkülönbség azt jelenti, hogy az adott napon vagy túránk hány méter szintet fogsz felfelé tekerni összesen. Tehát 450m szintkülöbség azt jelenti hogy ott 450 métert tekersz felfelé. De ez önmagában nem mond semmit, hiszen a nehézséget az mutatja, hogy mindezt hány km alatt kell leküzdeni. Mert más az út meredeksége, hogy ha a 450 méter szintkülönbséget 10 vagy 50 km-en keresztül teszed meg. Az első egy egész meredek út (4,5%-os összmeredekség), a második könnyen teljesíthető, alig érezni a meredekséget. Hogy egy kicsit bonyolítsuk: természetesen ez attól is függ, hogy a 450 m szint hogy oszlik el az adott kilométereken. Egyben is jöhet vagy az eloszlása lehet egyenletesen is.

Ezek nem túl bonyolult dolgok, viszont az átlagember ezt sokszor nem tudja értelmezni, ezért három kategóriát állítottunk fel a jelentkező fizikai adottságai alapján (kezdő, haladó, profi). Javasoljuk, hogy sorold magad a kategóriákba, így meg tudod határozni, hogy az adott túrát tudod-e teljesíteni.

Kezdő: Nem vagy nagyon keveset sportol (heti, kétheti 1-2x alkalom), egyáltalán nem biciklizik. Éventre 500 – 1000km-t teker.
Haladó: Többé kevésbé rendszeresen sportol, létezik valamilyen kondíció, biciklizik is, akár heti, kétheti alkalommal. Évi 1000-3000km-t teker.
Profi: Sokat sportol és sok időt tölt a bicaj nyergében, rendszeresen bicajozik sport-jelleggel. Évi 3000+ km-t teker.

Minden túrának van egy szint-besorolása (összesen 5 szint van). Minden szinten megadjuk, hogy a három felállított kategóriába (kezdő, haladó, profi) tartozva mire számíthatsz, hogy tudsz teljesíteni. Amennyiben nem tudod eldönteni, hogy melyik kategóriába tartozol, konzultáljunk!

Szint 1/5

Az alapszint. Kevés kilométer és kicsi szintemelkedés.

Napi kilométer: 15-30 km
Napi szintkülönbség: 10 – 200 méter
Átlagos napi nettó tekerési idő: 1-2 óra
Elfogyasztott napi kalória: 5-700 kcal

Kezdő: Ez a Te utad! Ennyi kilométert ilyen kevés szinttel egész biztosan meg tudsz csinálni!
Haladó: Elfáradni nem nagyon fogsz! Beiktathatsz még plusz kilométereket is, ha van kedved!
Profi: Neked ez a túra bemelegítés lesz. Ajánlunk még plusz kilométereket is!

Szint 2/5

Az alapszintnél nehezebb, több benne a szintkülönbség (azaz az emelkedő) és/vagy a napi táv.

Napi kilométer: 20-45 km
Napi szintkülönbség: 200 – 600 méter
Átlagos napi nettó tekerési idő: 3 óra
Elfogyasztott napi kalória: 1200 – 1500 kcal

Kezdő: Kis kitartással és akarattal biztosan tudod teljesíteni! Az 1. szintnél nem kell sokkal többet a nyeregben ülnöd, viszont több lesz az emelkedő vagy lesz benne egy-egy nehezebb rész, de cserében lesz lejtő is, hiszen ahova fel kell menni, onnan le is kell jönni 🙂  Bátran ajánljuk!
Haladó: Ez Neked nem lesz olyan nehéz! Olyan lesz, mint egy átlagos edzés, néha megterhelő, de azért a Te kondícióddal teljesíthető!
Profi: Kellemes útnak ígérkezik, Neked ez biztos menni fog. Javaslunk még plusz kilométereket is!

Szint 3/5

Kezdünk belecsúszni a komolyabb tekerésekbe, növekszik a megtett kilométer és a szint. Ezekhez a túrákhoz szükséges a rendszeres sportolás és egy alapkondició.

Napi kilométer: 40-70 km
Napi szintkülönbség: 500 – 1000 méter
Átlagos napi nettó tekerési idő: 4 óra
Elfogyasztott napi kalória: 1500 – 2000 kcal

Kezdő: Ez az út számodra kihívás! Ha otthon plusz órákkal felkészülsz az útra (ez szükséges!) és valóban meg akarod csinálni, akkor sikerülhet! A túravezető ott lesz melletted és segít! Ha megcsináltad, büszkén és erősebben fogod magad mögött hagyni a hegyeket! Hajrá!
Haladó: Ez Te utad, a Te kondícióddal teljesítheted.
Profi: Neked ez megszokott táv, ha rendben vagy, minden további nélkül menni fog.

Szint 4/5

Ez már a komolyabb tekerés kategóriája. Hosszú utak és / vagy nagy szintek jellemzik. Itt már a kezdő elvérezhet, nekik ez túl nehéz és a haladónak is jelentős erőfeszítéseket kell tennie. A sorozatterhelés is bejön a képbe, azaz, a mindennapos folyamatos nehéz tekerések felörlik a rendszered.

Napi kilométer: 70-100 km
Napi szintkülönbség: 800 – 1500 méter
Átlagos napi nettó tekerési idő: 5 óra
Elfogyasztott napi kalória: 2000 – 3000 kcal

Kezdő: Csak akkor ajánljuk, ha rendesen felkészültél, mind fizikálisan, mind fejben és akarod is. Sok emelkedő lesz, a táv neked nem megszokott. Ennek ellenére nagy-nagy kitartással sikerülhet, mi ott leszünk Veled. Az izomláz garantált.
Haladó: Ezen az úton már Neked is oda kell tenned magad. Ez több lesz, mint egy átlagos tekerés, de ha jó kondiban vagy, nem lesz probléma. Határtalan örömöt fogsz érezni, ha megcsinálod!
Profi: Remek tekerés, élvezni fogod minden megtett kilométerét, hiszen ez a Te biztos szinted.

Szint 5/5

Ehhez a szinthez rendszeres hosszabb távú tekerés szükséges. Itt már nem elég egy meglévő általános állóképesség vagy nagyobb akaraterő és az sem mindegy, hogy mennyit és milyen szinteket tekersz. A sorozatterhelés garantált.

Napi kilométer: 100-120+ km vagy heti 500+ km
Napi szintkülönbség: 1000 – 2000+ méter vagy heti 5000+ m
Átlagos napi nettó tekerési idő: 5+ óra
Elfogyasztott napi kalória: 3000+ kcal

Kezdő: Számodra nem javasoljuk.
Haladó: Ez az út számodra kihívás! Vedd számításba, hogy erre az útra fizikailag és lelkileg is fel kell készülnöd, csak úgy tudod teljesíteni. Viszont ha megcsinálod, minden egyes megtett kilométerét, megmászott emelkedőjét büszkén fogod mesélni!
Profi: Ehhez az úthoz Neked is oda kell tenned magad! Meg tudod csinálni, de ne vedd könnyedén!

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

zltan
2022 június 25,
Szia MIlyen áttétel javasol piros vagy fekete szinthez?

Vélemény, hozzászólás?