Felkészülés

Igen, a csomagár tartalmazza a csoportos utasbiztosítást, amit rátok kötünk. A biztosítás sürgősségi ellátási, baleseti, segítségnyújtási (asszisztencia), poggyászbiztosítási, jogvédelmi és járműasszisztencia szolgáltatásokat nyújt a biztosított, illetve a kedvezményezett részére.

A teljes tájékoztatót letöltheted:

Utazási garancia biztosítás feltételek és ügyféltájékoztató (.pdf) – 350Kb

Szolgáltatások és biztosítási öszegek (.pdf) (80Kb)

Amennyiben ezen túl szeretnél magadra kötni egyéni biztosítást, ezt megteheted.

Igen, hozhatod! Természetesen meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, hiszen nem szeretnénk azt, hogy egy nem karbantartott vagy nem odavaló kerékpárnak a csoport lássa kárát, ne tudjunk haladni vagy állandóan meg kelljen állni láncot visszatenni. A túrákhoz azért biztosítjuk mi a biciklit, hogy ez kisebb valószínűséggel fordulhasson elő.

Kérjük, jelezd, ha ebike-ot szeretnél hozni (a szállítás miatt)!

A biciklikről bővebben itt olvashatsz.

Alapvetően, összefoglalva és röviden azt mondanánk, hogy hozd azt, amit egy egyhetes pihenésre, utazásra vinnél, de felezd meg az elpakolandó ruhatárat (mivel egész nap túrázunk, sok ruhára nem lesz szükséged), duplázd meg a sportos cuccokat (alapvetően ez egy aktív, sportos hét lesz) és tedd oda a bicajos ruhatáradat, kellékeket. Személyes tapasztalatunk az, hogy egy ilyen egyhetes túrára nem tudunk olyan kevés ruhát kivinni, amiből ne hoznánk vissza felhasználatlanul a felét.

Amire feltétlen gondolj: bicajos öltözék, 2-3 váltással. Ez általában speciális béléses biciklis nadrágot (kényelem miatt), biciklis felsőt, aláöltözetet és szél- illetve vízhatlan biciklis kabátot, valamint megfelelő sportos cipőt (ha van klipszes cipőd és ennek megfelelő kerékpár, akkor azt) jelent. Ideális, ha ilyen cuccot hozol, mert ebben érzed magad a kerékpáron optimálisan és ezzel lesz a legkevesebb bajod (jól szellőznek, ha elázol, gyorsan száradnak, minden időjárási körülmények között ideálisak, van zsebük, stb.), de ha ezek nincsenek és nem akarod magad nagy költségekbe verni, jó lesz a sportos öltözék is (rövid sportgyatya, testhezálló hosszú sportnadrág, réteges sportöltözék felülre, dzseki). Arra figyelj, hogy érdemes 2-3 szettet elhoznod, hogy váltsd őket (ha elázol vagy nem biztos, hogy mindenhol lesz mosógép).

A tavaszi (április, május eleje) és a késő őszi (szeptember vége, október) túráink idejében még előfordulhatnak hidegebb, csapadékosabb idők, ekkor tehát fokozottan figyelj arra, hogy legyen hidegben is használható szetted (vízhatlan dzseki, hosszú nadrág, váltócipő, stb.). Késő tavasszal, nyáron és kora ősszel általában a rövidújjú szett és a rövid nadrág elég. Az időjárásról itt írunk.

A ruházaton kívül szükség van a bicajos felszerelésre is: a bicajos sisak (ha Te hozod a biciklit), hátizsák, kulacs (vagy ivótartály a hátizsákba), naptej (ha olyan évszakban jössz), telefon pótakku vagy töltő, fényképező (kisméretű!), fürdőruha (ha a szálláson van medence és fel van töltve). Arra figyelj, hogy Cross-biciklivel túrázunk, tehát nincs rajta csomagtartó, ezért egy kisebb méretű hátizsák legyen nálad. A nap folyamán nem kell sok cuccot magaddal vinni (iratok, fényképező, telefon, váltócucc – ha szükséges).

Figyelj arra, hogy Olaszországban más a konnektor-csatlakozás, mint itthon (az olasz konnektor többnyire 3 pólusú és kétfajta dugóval is használják), ezért ha gondolod szerezz be egy-két adaptert, de ha nem hozol, akkor sincs baj, mert a házak többségében van vagy 1-2 euróért kint bárhol kapni.

Természetesen igen, de ne felejtsd el, ez egy biciklitúra, ezért a programokat is ehhez igazítjuk.

Ha nem tartasz velünk biciklivel, sajnos nem tudunk a programok helyszínére szállítani, viszont cserébe garantált az otthoni nyugalom, pihenhetsz kedvedre a medence mellett, sétálhatsz nagyokat a környező dombokon és élvezheted a szállás nyújtotta kényelmi szolgáltatásokat 🙂

Vagy kínáljuk neked az elektromos kerékpárokat (ebike), amelyekkel könnyedén tartod velünk a tempót! Nézz szét az oldalon és válassz!

Elvileg igen, jöhetsz.

Persze attól függ, hova. Mivel ez egy szervezett út, ráadásul a közös utazással a közösség is épül, támogatjuk az együtt utazást. Elfogadjuk azonban, hogy létezik olyan eset vagy igény, hogy egyedül szeretnél utazni. (Általában a túra ettől nem fog olcsóbb lenni, hiszen a kiutazással járó költségeket így is, úgy is ki kell fizetni, hiszen a többieket mi visszük busszal.) És persze azt is át kell gondolnod, hogy a túrákon sokszor kisbusszal is közlekedünk, hiszen nem minden tekerés háztól házig tart, illetve a pontból pontba túrákon értelemszerűen nem tudsz a kocsival mit kezdeni.

Amennyiben saját kocsival jönnél, ezt jelezd felénk a jelentkezésnél. Indulás előtt megkapod a szükséges információkat, hogy odatalálj.

Elvileg igen, nem fogunk ellenállni, de egyrészt ettől nem lesz olcsóbb az utad, másrészt előnyben vannak, akik bicajozni jönnek. Harmadrészt, ha nem saját kocsival jössz, addig, amíg a többiek túráznak, nem tudunk Téged szórakoztatni. Jelentkezésnél ezt mindenféleképpen jelezd és beteszünk a jelentkezők közé, de csak a jelentkezés végén derül ki, hogy beférsz-e a csoportba. Gyakorlatilag tehát a jelentkezésektől függ, ha az út megtelik azokkal, akik bicajozni jönnének, lemaradsz.

Természetesen lehetőség van arra, hogy – ha nem szeretnél (vagy nem tudsz) minden túrán részt venni – kihagysz bicajos napokat, ez tőled függ.

Igen, viszonylag sok és prémium ebike-kal rendelkezünk. Az eleketromos kerékpárjainkat itt tudod megnézni! Az ebike bérlését nem tartalmazza a túra ára!

Jelentkezés, fizetés

Az adott túránál feltüntettünk minden információt ezzel kapcsolatban. Ha kérdésed van, itt megteheted!

Kérjük, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy meg tudjuk beszélni. Az ár sok mindentől függ, leginkább az igényektől: milyen szállás kell, mennyit bicajoznánk, milyen étkezést szeretnétek, stb.

A lemondási lehetőségeket és feltételeket az ÁSZF-ben részletesen leírtuk, kérlek, hogy azt olvasd el!

Először is ne aggódj! Ha minden hely elfogyott vagy már nincs annyi hely, amennyien jönni szeretnétek, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert több megoldás is lehetséges: felkerülhetsz a várólistára, így ha valaki lemondja, automatikusan bekerülsz, amit természetesen egeztetünk veled! A várólista jelentkezési sorrendben alakul ki. Ha az érdeklődés akkora, hogy egy újabb csoportot tudunk alakítani, akkor tudunk még egy utat indítani! Esetleg, ha többen vagytok, egy egyedi túrát is tudunk szervezni, ha többen vagytok! Itt lépj velünk kapcsolatba!

Igen, kell foglalnod, az utat meg kell rendelned, nem elég, ha írsz egy email, hogy jelentkezel.

Egyrészt azért, mert így tudunk hivatalos, rendes szerződést kötni (amivel a Te jogaid is érvényesülnek), másrészt így tudjuk a jelentkezőket kellőképpen komolyan venni. Az útra a jelentkezési, megrendelési és foglalási folyamatot az ÁSZF-ben részletesen leírtuk, kérlek, hogy azt olvasd el. vagy nézd meg ezt a kérdést!

Hogy hogy kell jelentkezned, arról itt olvashatsz!

A jelentkezési folyamat aránylag egyszerű.

  1. Nézd ki az utat magadnak, találj időt a naptáradban! Ehhez használd a túranaptárat! A túrák oldalán minden esetben leírjuk az árat és az időpontot.
  2. Ha kiválasztottad a túrát, az adott túra oldalán kell jelentkezned a jelentkezési űrlap kitöltésével. Ez PC vagy desktop gépen a jobboldali sáv tetején található. Ha a jelentkezési űrlapot nem látod, akkor a túra vagy nincs még meghirdetve vagy már nincs rá hely. Mobilon a jelentkezési űrlap a reszponzív dizájn miatt máshol található, inkább az oldal közepén.
    A jelentkezési űrlap kitöltésével egy megrendelés oldalra jutsz, ahol megadsz néhány adatot, majd jóváhagyod a jelentkezésed.
  3. Ha ez megvan, kapsz egy visszaigazoló emailt a megadott email-címre, amit egyébként a böngészőben is látsz. A visszaigazoló email nekünk is megérkezik, így tudjuk, hogy jelentkeztél. Amennyiben a visszaigazoló email nem érkezett meg fél órán belül, jelezd nekünk! (Esetleg nézd meg a levelezésed levélszemét könyvtárában!)
  4. A jelentkezésnél nem kell fizetni! Az út oldalán feltüntetett meghatározott összegű előleget vagy teljes összeget csak akkor kell fizetned, ha tőlünk megkapod az előleg-bekérőt, amin rajta lesznek az adatok. Az előleget fizetheted átutalással vagy személyesen, mindkét adat meg van adva a folyamatban. Személyes, készpénzes fizetés esetén hívj bennünket. Az előleg befizetése után kapsz tőlünk egy előlegszámlát!
  5. Figyelj arra, hogy a jelentkezés önmagában nem jelenti azt, hogy bent vagy az utazó csoportban! Ahhoz feltétel, hogy az előleget ki kell fizetned az előleg-bekérő megkapása után, csak ekkor tudjuk biztosan a szándékod, hogy el fogsz jönni.
  6. Az előleg befizetése és az előlegszámla kézhez kapása után küldünk egy írásbeli szerződést is, amit vagy a honlapról tölthetsz le (és behozod vagy aláírva visszaküldöd, mait mi is aláírunk és elküldünk neked) vagy személyesen az irodában írsz alá.
  7. Mindezek után már csak a maradék részvételi díjat kell kifizetned (ha előleget fizettél), amikor szólunk (általában 6 héttel az indulás előtt), és indulhat a túra!

Ennél részletesebben is tájékozódhatsz, olvasd el az ÁSZF-et!

A túrán

Ez attól függ, hogy hova megyünk. Igyekszünk mindig a legjobb szállásokat megtalálni, hogy a túrák után kényelmes legyen a pihenés. Egy biztos: nem fogunk kollégiumokban, egyéjszakás bivakokon, csillag nélküli hotelekben és tömegszállásokon megszállni. Vállalkozásunk alapelve a minőség, így a szállásunk is minőségi lesz. Számunkra ez azt jelenti, hogy max. 2 fő egy szobában, lehetőség szerint saját fürdővel.

Toszkánában általában farmházban (agrotourismo) lakunk. Ezek korábbi mezőgazdasági épületegyüttesek, családi gazdaságok voltak, az átalakításuk sokféle lehet, vannak nagyon minőségi helyek, de az átlag is teljesen rendben van, típikus toszkán hangulattal. Ezek mindegyike általában medencés, csendes környezetben lévő nagyon szép ház, legtöbbje többszáz éves. A magánvilla ugyanez, csak jobb színvonalú. A magánvillák kifejezetten luxuskörnyezetben lévő, gyönyörű szállások.

Ausztriában és az olasz hegyekben általános az apartmanház és a családi panzió, amelyek többsége minden igényt kielégít.

Néhány túránkon hotelekben is lakunk, ezek általában 3 vagy 4 csillagosak, saját fürdővel.

A szállásokról még itt olvashatsz.

Az alaptúránk a csillagtúra, azaz amikor egy szálláson szállunk meg és onnan fedezzük fel a környéket. Elsősorban azért ezt szeretjük, mert így nem kell vándoréletet élni, a kényelmes szállás biztosítja az állandóságot. Másrészt a legtöbb túránkat azért így szervezzük, mert – jól ismerve az adott környéket – minden szállásunk közelében annyi szép út és látnivaló van, hogy bőven elég egy hétre. Ráadásul ha valakinek nincs kedve jönni az egyik nap vagy nem érzi úgy magát, maradhat a szálláson.

A legtöbb vidék, pl. a legkedveltebb Toszkána sajnos (vagy szerencsére) olyan nagy, hogy csak egy egyhetes túránál hosszabb idő alatt lehetne bejárni kerékpárral, amit a legtöbben szabadság-ügyileg sem engedhetek meg maguknak, így sokkal értelmesebb több részletben, aránylag kényelmesen és nyugodtan megismerkedni egy-egy tájegységgel.

Természetesen szervezünk majd ponttól pontig túrákat is, sőt, egyéni túra és csapatépítések megszervezését is vállaljuk, mint ahogy van több fajta túránk is, ezeket itt megnézheted! A pontból pontba túrákon kisbusz viszi a csomagokat, tehát azzal nem kell foglalkoznotok.

 

Attól függ, kinek és hogy melyik túra? 🙂

Általánosságban elmondható, hogy a nem kihívás túrák kivételével úgy tervezzük az utakat, hogy egy átlagos sportos kondícióval rendelkező ember meg tudja azokat tenni. Viszont az, hogy mi a nehéz, viszonylagos dolog: ami az egyik embernek könnyebben megy, az a másiknak nehezebben. Az, hogy hogy bírod a tekerést, függ az állóképességtől, a terepviszonyoktól, az akarattól, a napi hogyléttől, a tapasztalatodtól, sok mindentől, még attól is, hogy hogy aludtál éjszaka vagy milyen a páratartalom.

A nehézség szempontjából három fontos összetevőt emelnék ki: az egyén állóképessége, az akaratereje és a terepviszonyok. Ha nagyjából rendszeresen sportolsz, mozogsz, nem lesz gond, már amennyiben akarsz. Ha valaki le akarja tekerni a túrát és ehhez rendelkezik minimális kondícióval, akkor le is fogja. Ha úgy áll hozzá, hogy „ezt úgysem nem fogom bírni”, akkor biztos nem fog menni. A terepviszonyokról: észben kel tartani, hogy a túrahelyszíneink nagy része tele van kisebb-nagyobb dombbal, rövidebb-hosszabb emelkedőkkel. Ehhez az egészséges hozzáállás az, hogy „minden emelkedőt lejtő követ”. Ha az sulykolod magadba, hogy „ezen nem tudok felmenni”, biztos nem is fogsz.

Tény, hogy a legtöbb helyszínünk a magyarországinál dombosabb, néha hegyes. Sík alföldet a jobb, szebb helyeken keveset találsz. Egy-egy út során néha felfelé tekerünk, néha lefelé repesztünk. Ha úgy gondolod, hogy biztos nem fog menni, mert még soha nem próbáltad vagy egyáltalán nem vagy sportos típus vagy még nem bicajoztál 10 km-nél többet, akkor nyilván nem mi vagyunk a megfelelő partner. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy gondolja át, hogy mire képes, mennyire akar, mert az állandó lemaradás a többiek szórakozását veszélyezteti.

Viszont ne add fel csak azért, mert azt gondolod, hogy ez az egész erőkifejtést igényel! Igen, így van, ez aktív turizmus a maga minden előnyével. Ha nem adod fel, rengeteg élményben részesülsz, sok szépet fogsz látni, soha el nem felejtős utakat, panorámákat, helyeket, miközben a lehető legtermészetesebb módon kapcsolódsz ki.

Ugyanakkor ma már elérhetőek az ebikeok, tőlünk is bérelhetsz, így azokkal biztos, hogy tudod tartani a tempót! Válassz közülük és találkozunk a túrán!

Mit tud az ebike? – Olvasd el!

Ebben a cikkben olvashatsz az olasz terepviszonyokról: Kerékpározni Toszkánában és Umbriában

Ebben a cikkben pedig összeírtuk, hogy túráinkon milyen nehézségi szintekkel találkozhatsz és azt a különböző kondícióban lévőknek miként ajánljuk. Mielőtt jelentkezel, feltétlen olvasd el!

 

A túrát a túravezető vezeti, ő felelős a csoport együtthaladásért, az esetleges felmerült problémák megoldásáért, az útközbeni látnivalók eléréséért, a pihenésekért, a sikeres napi hazatérésért. Túravezetőből mehet egy csoporttal kettő is, ezt a csoport létszáma határozza meg (14 főnél két vezető lesz, az egyik vezeti a csoportot, a másik hátul kíséri).

A túravezeő(k) munkáját a túrakoordinátor segíti, aki a szálláson, a célállomáson vagy útközben intézi az ügyeket (foglalás, cuccok cipelése, ügyek intézése, kocsi átvezetése a célállomásra, stb.).

Erre szívesen mondjuk azt, hogy természetesen nem csak napos időben bicajozunk, hanem esőben, hóban, szélben, fagyban, elvégre kalandtúráról van szó 🙂

Valójában azonban az időjárás tud nagyon zord is lenni; ki szeret egész nap 30-50 km/h-ás szembe szélben vagy ömlő esőben bicajozni? Szóval, ha az időjárás aznap nagyon kedvezőtlen, netalán veszélyes vagy az látszik, hogy egész nap ömleni fog az eső, akkor nem indulunk neki, hiszen a csillagtúrákon nincs haladási kényszer (a pontól-pontig túrákon szinte minden esetben menni kell.). Ilyenkor tartalékprogramot iktatunk be.

Ettől függetlenül, mivel a kerékpározás kalandtúra (néha extrém sport 🙂  és ki van téve az időjárás viszontagságainak, bármikor kerülhetünk egy kisebb viharba, záporba, esőbe, ezeknek bele kell férnie a tűréshatárba és ezekkel minden résztvevőnek meg kell barátkoznia.

A túrahelyszíneke uralkodó általános időjárásról ebben a cikkben olvashatsz!