Gyógyfürdők a toszkán ég alatt
Tavaszi esti láblógatás Saturniában

Aki Toszkánába utazik, elsősorban a dombtetőn csücsülő városkákat, a hullámzó tájat, Chianti borát és a jelentős reneszánsz városokat szeretné megnézni. Kevesen tudják azonban, hogy Toszkána nagyon gazdag melegvízű gyógyfürdőkben, forrásokban, pedig már az etruszk korban, majd a rómaiak idejében is kihasználták a forrásokat, jelentős fürdőkultúrát alakítva ki.

Nem is beszélve arról, hogy Toszkánában található a világ legjelentősebb geotermikus energiát adó vidéke (Larderello, amit szintén meglátogatunk egy túrán!). Egyszóval bárhová is utazol, a közelben biztos lesz egy jó fürdő, amely színvonalas és nem is olyan drága.

Üde színfolt azonban, hogy Toszkánában számtalan, többnyire ingyenesen használható, nagyon régi és elég híres szabadtéri fürdő is található. A Via Francigena zarándokút (az angliai Canterburyból Rómába tart – itt írtunk róla) közelsége és a források gyógyító hatásainak köszönhetően ezek a fürdők a középkori időszakban egyre fontosabbá váltak, sokszor hatalmasságok és pápák is kihasználták előnyeiket. Majd legtöbbször elfeledték azokat, hogy az újkorban újra felfedezzék és újra elkezdjék használni gyógyító erejüket.

Természetesen az ingyenes termálmedencéknél az infrastruktúra sehol nincs kiépítve, ezért erre fel kell készülni, illetve tudni kell azt, hogy mikor kell odalátogatni, mert a felkapottabb helyeken több száz ember is tolonghat néhány száz négyzetméteren. A leghíresebbeket természetesen  a túráink alatt is felkeressük. Lássuk a legjobb helyeket!

Bagno Vignoni

Az egyik személyes kedvencem. Nagyon kevesen hallottak róla, pedig Toszkána egy rejtett gyöngyszeme: a városkában a hagyományos főtér + városháza + dóm kombinációt egy hatalmas termálmedence helyettesíti, amibe ma már persze nem lehet belemenni, de a forró víz és a kénes szag a település fő attrakciója. Üldögélni a főtér egy vendéglőjének teraszán  a tavaszi napsütésben, felejthetetlen élmény.

Bagno Vignoni, kis fürdőváros főtere a termálmedencével
Bagno Vignoni, kis fürdőváros főtere a termálmedencével

A csodálatos dombok közt lapuló városkában már az etruszk korban is termálfürdők voltak, a rómaiak örömmel élvezték a forró habokat. Jelenleg elsősorban egy nagyon exkluzív fizetős fürdő található a városkában. A település szélén azonban a mai napig láthatóak az ókori fürdők maradványai és a feltörő forró vízben meg is tudjuk áztatni a lábainkat (meg is fogjuk!). A Siena környéki túránk és a Via Francigéna zarándokutunk is érinti ez a nevezetességet.

San Filippo

Nagyon kedvelt, aránylag ismert az olaszok között. Nem csak azért, mert az Orcia folyó völgyében van, ami az egyik legszebb toszkán vidék, hanem azért is, mert nincs messze Bagno Vignoni-tól és hasonló múlttal rendelkezik: San Filippo kénes vizeit már a rómaiak is ismerték, a középkorban több híres embert kezeltek itt, mint például a Medici család több fejedelmét.

Maga a szabadtéri ingyenes termálfürdő a település szélén, az erdőben található. A nagy sziklák mellett természetes mészkőmedencék simulnak a tájba és a kis hídon túl akár sárfürdőt is vehetsz. A Via Francigéna túrán ezt a fürdőt is érintjük.

Petriolo

Petriolo meleg forrásai Sienától délre, a hegyek közt találhatóak egy nagyívű modern viadukt árnyékában. A helyszínen található egy kedvező árú fizetős termálfürdő, valamint számtalan forró vizes, ingyenesen használható medence. Érdekesség, hogy a medencék közvetlenül a római korból származó erődített termálfürdők romjai alatt találhatóak.

Petriolo fürdője
Petriolo fürdője

A termál vize 42 fokos, ami különösen egy hidegebb tavaszi napon jelent felüdülést. A fizetős fürdő is nagyon élvezetes, jó szolgáltatásokkal (pl. gyógyászati célú iszap masszázs) várja a vendégeket, a kilátás pedig egyszerűen pazar.

Saturnia

Az egyik leglátványosabb, legismertebb és legnagyobb szabadtéri fürdő. A tavaszi Maremma + Elba túránk egyik látványossága a természetes képződésű gyógyfürdő, amit mindenki csak Saturnia néven emleget, bár a fürdő “böcsületes” neve a forrás melletti épület miatt Cascate del Mulino (Vízesés a Malomnál). Vigyázni kell azonban, a városkában van egy meglehetősen drága, ámbár luxus színvonalú fizetős fürdő is, amit Termi di Saturniának neveznek.

Saturnia medencéi
Saturnia medencéi

A szabadtéri, teljesen ingyenes fürdő Manciano irányából egy éles kanyar után tárul eléd a domboldalban. Már messziről érezni az erős kénes szagot, amit hosszú idő után is nehéz megszokni.

A krónikák szerint már az ókorban az etruszkok idején is fürdők voltak itt, maga a település is az etruszkok előtt létesült (egyes krónikák szerint Saturnia a legrégebbi ókori település). Saturnia nevét a római isten Saturnus nevéből kapta. A legenda szerint az emberiség állandó háborúitól megfáradt istenség egy villámcsapással meleg kénes vizet fakasztott a földből, amely az emberiséget megbékéltette. Saturniát azonban a középkorban évszázadokon át elfelejtették, a 19. század végén fedezték fel újra.

Saturnia látványa távolról
Saturnia látványa távolról

A forrásból másodpercenként kb. 800 l víz tör fel kifogyhatatlanul a mélyből. A víz elsősorban mozgásszervi nyavalyákra hatásos, van benne kén, szén, szulfát, bikarbonát-lúgos, föld, hidrogén-szulfid gáz és szén-dioxid, de a tavaszi estéken, a lenyugvó nap fényében a 36 fokos vízben, a mészkőmedencékben csak üldögélni is remek időtöltés.

Természetesen az infrastruktúra itt sem éri el a fizetős szintet, de Saturnia mára eléggé felfejlődött, nagy parkolóval, kis étteremmel, wifivel (!) és pizzaautomatával.

Larderello és a geotermikus energia

Bár maga Larderello nem fürdő, de nagyon sok köze van a geotermikus forrásokhoz. Larderello ugyanis a központja a világ legnagyobb geotermikus erőműparkjának (kevesen tudják ezt!). Maremma belső vidéke vulkanikus aktivitású terület, a geotermikus erőművek, gejzírek hazája. Dimbes-dombos, kénes szagú, geotermikus tavakkal, erőművek kéményeivel és az erőművekből futó fémcsövekkel szegélyezett vidék ez, ahol tekerünk is egy túrán, sőt egy nemzeti parkban közelről is megnézzük a kénes vidéket!

Lardarello vidékén a geotermikus nemzeti parkban
Lardarello vidékén a geotermikus nemzeti parkban

A Lardarello-közeli régiót az alkalmi vulkánkitörések alakították, amelyeket a felszín alatt lerakódott gőzrobbanás okoz, okozott. A forró víz az itt mindenhol jelenlévő föld alatti forrásokból sokszor gőz formájában tör a felszínre (200 fokos is lehet!), tucatnyi krátert hagyva maga után. A legnagyobb ilyen, amit meg is nézünk, a Lago Vecchienna kráter (1282 körül keletkezett), amelyet most egy elég erősen kénes szagú tó tölt be.

Larderello jelenleg a világ teljes geotermikus villamosenergia-kínálatának 10%-át termeli, évi 4800 GWh-ot, és körülbelül egymillió olasz háztartást táplál. 1911-ben épült a világ első geotermikus erőműve ezen a vidéken (van egy érdekes múzeuma is Larderelloban), egészen 1958-ig volt a világ egyetlen geotermikus villamosenergia-termelője, amikor Új-Zéland is saját üzemet épített.

Geotermikus erőmű Lardarello mellett
Geotermikus erőmű Lardarello mellett

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?