Francia út Olaszországban – kerékpárral a középkori zarándokúton
A via Francigena Torrenieri után az Orcia folyó völgyében

Ha európai zarándokútról van szó, mindenkinek az El Camino ugrik be. Pedig van egy másik, nagyon híres útvonal, amely Toszkánán is keresztülhalad. Ez a Via Francigena, egy évszázadok óta bejáratott, csodaszép helyeken vezető, 1700 kilométeres zarándoktúra.

A zarándokútra szervezett kerékpáros túránkra itt tudsz jelentkezni!

Via Francigena

A középkor autópályája

A Via Francigena az angliai Canterbury és Róma közti, Anglián, Franciaországon, Svájcon és Olaszországon átívelő zarándokút. Olyan utak nyomvonalán létesült, mint az Appennineken át Rómába vezető Longobárdok útja, amely már a VII. századtól a mai Olaszország északi részét kötötte össze Rómával. A Római Birodalom felbomlása után, a sötét középkorban nem voltak római értelemben vett útvonalak (kővel kirakott, A-ból B-be vivő, valódi uatk), inkább különálló, településeket összekötő utak hálózat létezett. Az egyes utak állandóan változtak az árvíz, csuszamlások, haramiák fosztogatása miatt.

A frankok idejében, kilábalva a történelmi sötétségből és zűrzavarból, a népesség és a forgalom növekedésével azonban a korábbi helyén lassan létrejött egy új útvonal, amit Via Francigena, vagyis az „út Franciaországból” néven neveztek. Ez az út a svájci – olasz határon lévő, 2500 méter magas Nagy Szent Bernard hágó révén már bekapcsolta a francia és a németalföldi területeket is a vérkeringésbe. Az útvonal lett a fő összekötő út Európa északi és déli része között, melyen a kereskedők, hadseregek és zarándokok is közlekedtek. Az utat „hivatalosan” legelsőnek a Rómából Canterburybe utazó Sigeric érsek írta le 990-ben, amikor is az út 79 állomását jegyezte fel (ahol megpihent). Innen tudjuk, hogy az út a középkorban 80 napig tartott, 20km/nap átlagsebességgel.

Via Francigena

Az utat a kialakuló szerzetesrendek és a zarándokok is elkezdték használni. A „Francia út” a Jeruzsálembe, Rómába, Santiago de Compostelába vivő zarándokok fő útvonala, elosztóközpontja lett. Ahogy a zarándoklat tömeges jelenséggé vált, úgy lett a kor kommunikációs csatornája és a középkori Európa kulturális egységének jelképe is.  A via Francigena lassan kereskedelmi útvonal is lett, a soha nem látott fejlődés az útvonal mellett számos mai várost is létrehozott. Az 1200-as években a kereskedelem olyan mértékben nőtt, hogy már alternatív útvonalakra volt szükség, amelyek megtörték az egyeduralmát. Olyannyira, hogy a névét is megváltoztatták via Romea-ra. Később Firenze és Bologna felemelkedése és a két várost összekötő út fontossága miatt feledésbe merült.

A via Francigena újra felfedezése

A Via Francigenát azonban újra felfedezték, legalább is Olaszországban. A ma bejárható útvonal 1985 óta létezik, az említett Sigeric püspök által lejegyzett írásbeli emlékei alapján „rekonstruálták. A Via Francigena Toszkánán keresztül haladó 400 km-es részét az olaszok nagyjából rendbe tették, kitáblázták és (minimális) infrastruktúrát tettek mögé. Az olasz kormány is támogatja az útvonal rendbe tételét.

San Quirico után

A via Francigena azt ígéri, amit a zarándokutak általában: szentek nyomában haladsz, lépésről lépésre, általában egyszerű hegyi ösvényeken, vidéki és alsóbbrendű utak mentén, ciprusokkal szegélyezett földutakon vagy fenyőerdők árnyékában, miközben lábad alatt ezer éves, kitaposott út fut a szintén több százéves templomok, kápolnák és székesegyházak mellett, amíg el nem éred a nullkilométerkövet, azaz Rómát.

Toszkánában a via Francigena egy része nem csak gyalogtúrákon, de kerékpártúrával is elérhető. Az út egy része murva, de nagy része aszfaltozott utak mentén visz. Mivel az útvonal a tartomány legszebb helyeit köti össze, több túránkon is érintjük, például a Toszkána szíve túrán, Siena közelében vagy az északi részek felkeresésekor, Lucca környékén, de a Firenze közeli túránkon is lépten-nyomon belebotlunk. Tervben van egy kifejezett via Francigena kerékpártúra szervezése is.

Sutri, a tufa-város

Bár Toszkánában kitáblázták a nyomvonalat, de az eltévedés garantált! Számos esetben nekem kellett a zarándokokat eligazítanom vagy ők segítettek nekem egy-egy útvonal megtalálásában. Mivel ez a zarándokút még nem annyira ismert, kisebb az infrastruktúrája, mint a spanyol társának.

Toszkánában járva néha a túrákon az útvonalon megyünk vagy éppen keresztezzük. A kerékpáros útvonal olyan helyeken meg keresztül, mint Lucca, San Miniato, San Gimignano, Colle, Momteriggioni, Siena, az Orcia-völgye számos szép helyszíne.

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?