Umbria: az új Toszkána
Orvieto, dóm, Umbria

Umbria az új Toszkána, szokták mondani azok, akik már Toszkánában többször jártak vagy egyszerűen csak unják a tömeget, ami a főbb toszkán városokat jellemzi. Szerintünk Toszkána megunhatatlan, viszont Umbria kevésbé felkapott és divatos olasz célállomás, így turisztikailag is sokkal élhetőbb.

Nyugodt elvonulás, pihenés, kikapcsolódás

Tudtad, hogy Umbria Olaszország egyetlen olyan régiója, amelyiknek nincs tengerpartja és országhatára? A tartomány Közép-Olaszország belsejében, a hegyek közt fekszik, Toszkánától D-DK-re. Toszkánánál kategóriával kisebb régió, népsűrűsége ritkább, nincsenek olyan nagyvárosok, mint északon (legnagyobb a fővárosa, Perugia, de ez is csak 300 ezres lélekszámú), ezért könnyebb eldugott falvakat, tájakat találni, alkalmasabb a nyugodt elvonulásra, pihenésre, kikapcsolódásra.

Todi, Umbria
Todi, Umbria

Rengeteg ismert és a középkori egyháztörténethet fűződő emléke van. Míg Toszkánában elsősorban a táj fogja meg az embereket, Umbria maga az élő történelem. Ugyanakkor a táj hasonló mint a toszkán területeken: a dombokon csücsülő városkák, a természeti szépségek és a kedves és közvetlen emberek minőséget jelentenek a turisták számára.

Umbria ugyanakkor zöld még nyáron is, több a hegy, nagyobbak a dombok, szélesebbek a völgyek, kanyargósabbak a szerpentinek és kerekebbek az erdők. Spirituálisabb, természetközelibb. Jóval kevesebb is a turista, kivétel talán Assisi, ahol egy erősebb napon akár Firenzében is érezheted magad (ezért nem mindegy, mikor mész oda).

Egyedülálló történelmi emlékek

Hogy milyen egyedülálló természeti jelenségek találhatóak Umbriában? Például a Trasimeno tó, közelében a híres “filmes” toszkán várossal, Cortonával, a Marmore (Márvány) vízesés (itt írtunk róla bővebben), amely Európa legnagyobb mesterséges vízesése és a számtalan római és középkori eredetű kisváros. Akár csak Toszkánában, a történelem itt is hagyott bőven lábnyomokat. Umbria legtöbb “híres” települését Magyarországon nem igazán ismerik, pedig érdemes lenne: Assisi (Szent Ferenc városa), Gubbio (az egykori főváros), Orvieto (vulkáni tufa-hegyen fekvő város gyönyörű katedrálissal), Spoleto (az Appeninek közt fekvő ősi római település), Perugia (régi egyetemi város), Todi, Terni, Narnia (római erődítmény), Bevagna, Spello látványa, mind mind megannyi középkori történet és látnivaló.

Assisi, Umbria
Assisi, Umbria

Assisi

Assisiról érdemes külön is szót ejteni, hiszen a Subasio hegy lábánál fekvő település az egyik legjelentősebb egyháztörténeti városka (amiből persze Olaszországban rengeteg van, Rómával az élen). Ebben a városban született Szent Ferenc, az egyik legnagyobb katolikus rend, a ferencesek alapítója.  A róla elnevezett bazilika a XIII. században épült, Szent Ferenc szentté avatása után. A kolostor sziluettje, a méretes támasztó fal már messziről látszik, különösen a lemenő Nap fényében nyújt remek látványt. A bazilikában található Szent Ferenc sírja is, a templom alatti kriptában.

A városon kívül látogatható egy római amfiteátrum maradványa (a kövek nagy részét elhordták az építkezésekhez). Assisi nem nagy, de bőven megér nem csak egy misét, hanem egy napot is.

Az umbriai kerékpártúránkra ezen az oldalon lehet jelentkezni!

Marmore vízesés, Umbria
Marmore vízesés, Umbria

 

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?