Az Ördög hídja Toszkánában
Hivatalos neve is van, de mindenki csak Ördög hídjának nevezi.

Az észak-toszkán túra egyik napján a Serchio folyó völgyében ejtjük útba az egyik legszebb látnivalót, a Ponta della Maddalenát, egy gyönyörű 600 éves hidat. A Serchio folyó vad völgyének meghódítására Lucca elővárosából indulunk és 30 km után érünk a hídhoz.

A XIV. század óta áll a helyén

Az Ördög hídja Borgo a Mozzano-ban a XIV. század óta köti össze a két partot. A enyűgöző középkori építményt Matilde di Canossa grófnő építette. A híd felépítése asszimetrikus, változó méretű boltívek jellemzik, a középső tartópillérek óriási boltívet formáznak.

Az ördög hídja
Az ördög hídja

A legenda szerint

A legenda szerint a híd építésének idején a munkát végző munkások vezetője úgy döntött, hogy elfogadja az Ördög segítségét feladatának elvégzésére, mivel tisztában volt vele, hogy nem tudja időre befejezni a hidat. Az Ördögnek az volt a feltétele, hogy övé lesz annak lelke, aki elsőként átkel az elkészült hídon. Az Ördög segítségével a munkások egy éjszaka alatt befejezték az építkezést, azonban az építsz megbánta bűnét és mindent elmondott a plébánosnak, kérve a tanácsát.

A pap okos megoldást javasol: a megállapodást tiszteletben kell tartani, viszont a hídon először egy fehér kutya menjen át. Elérkezett a híd avatása, a kutya átment, az Ördög elkapta a lelkét és elrepült. Ám mikor felismerte, hogy átverték, dühében a folyóba süllyedt és örökre eltűnt. A legenda szerint őszi estéken ismét a hídon látható fehér kutya formájában, dühösen keresve az építészt, akinek örök bosszút esküdött.

Az Ördög hídja hivatalos nevén Ponte della Maddalena.
Kilátás a Ponte della Maddalenáról

Miért a legenda?

A legenda nyilván azért született, mert a középkor elején az ember a műszaki csodákat hajlamos volt természetfeletti erők közreműködésének tulajdonítani. Mivel a híd akkoriban (és még ma is) teljesen szokatlanul, asszimmetrikusan és fizikailag szinte lehetetlen módon épül fel, hitték, hogy emberi kéz nem alkothatta. Másrészt a középkori ember szerette a gonoszt megtéveszthetőnek és legyőzhetőnek tekinteni, legalább is az egyháznak érdekében állt ezt sugallni, hogy megadja a hívőknek a lehetőséget, hogy a hit és a becsületesség fegyverével gonoszokat legyőzze.

A túrán a híd lábán lehetőség van egy kellemes trattoriában autentikus toszkán ételeket enni, majd továbbtekerünk a hegyek közt fekvő Lucca fürdővárosába, ahol pihenünk és autóval térünk haza.

A túrára itt tudsz jelentkezni.

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?