Umbria: A Marmore-vízesés
A Marmore-vízesés

Van egy hely Umbriában, amiről kevesen tudnak, viszont európai mércével mérve is rendkívül látványos és élvezhető program és amely az umbriai túránk egyik legszebb természeti szépsége lesz!

A Marmore (Márvány) vízesés Umbria déli, délkeleti részén található, ahol a tartomány beletolakszik az Appenninek magas hegyeibe. Néhány kilométerrel délebbre már Lazio vár ránk. Ennek ellenére nem vagyunk elszigetelt környéken, olyan csodás látnivalók vannak errefelé, mint Spoleto, Terni, Narni vagy Todi városa, keletre pedig az Appenninek csodás természetvédelmi parkjai.

Különlegességek

A vízesés különlegessége, hogy mesterséges, azaz emberek által „készített”. A Marmore Olaszország és Európában legnagyobb mesterséges vízesése. A víz 165 méter magasról zuhog le, három lépcsőben. A másik különlegessége, hogy a vízesésnek nyitva tartása és működési rendje van. Tehát nagyon nem mindegy, hogy mikor mész, mert ha nem jó időben látogatod meg, nem folyik a víz 🙂

A Marmore-vízesés Umbriában.
A Marmore-vízesés.

A vízesés története a római körig nyúlig vissza. A Velino folyó már akkor is a hegyek feletti felvidéken keresztül folyt, csakhogy Rieti városát veszélyeztette, mivel a kialakult tó betegségeket terjesztett. Ezért kr.e. 271-ben egy konzul elrendelte, hogy építsenek csatornát, hogy eltereljék a vizet és így lecsapolják a mocsaras vidéket. Meg is építették az új folyómedret, így a víz a Nera folyóba ömlött egy zuhataggal, létrejött a vízesés.

Csakhogy ez egy másik problémát okozott: árvíz idején a sok víz miatt a folyó rendszeresen kiöntött, Ternit veszélyeztetve. A két város évszázadokig vitatkozott a problémán, több pápa is szerette volna megoldani az ügyet, a víznek több nyomvonalat jelöltek ki, de egyik megodlás sem vezetett eredményre, rendszeresek voltak az áradások. Míg végül 1787-ben Pius pápa megbízott egy építészt, aki a vízesés alóbb részeit módosította, így megoldotta a problémákat.

A Marmore-vízesés Umbriában.
A Marmore-vízesés. Az alsó szakaszokon az erdőben számos szakaszra bomlik.

A XIX. sz. végén Terniben a nagyüzemek elkezdték használni a víz energiáját, majd az 1920-as évek végén építettek egy jelentős vízerőművet, amely ma is működik és termeli az áramot. Épp ezért a vízesés nincs mindig nyitva. A nap nagy részében a vizet eltérítik a vízerőmű felé, így a vízesés helyén egy patak csordogál.

Megmászni a vízesést

A vízesést minden nap pár órára bekapcsolják, hogy az Umbriába látogató turisták igényeit is kielégítsék. A bekapcsolás magában is élvezetes, ahogy a patak percek alatt hatalmas robajjal lezúduló folyóvá duzzadt. Mindezt a látványosság melletti útról is meg lehet csodálni!

A vízesés meglátogatása akár egy egynapos program is lehet, mivel a tervezők és az üzemeltetők gondoskodtak a valóban turista-csalogató megoldásokról. A vízesést ugyanis nem csak lentről vagy fentről lehet megnézni, hanem fel lehet sétálni mellette is, egészen a tetejéig.

A Marmore-vízesés Umbriában.
A legfelső terasz zuhany-élménye. Csak fürdőruhában!

A vízesésnek két bejárata van, lent és fent, attól függ, hogy ki melyik részét szeretné megnézni. Ha csak fent szeretnél körbenézni, elég felautóznod és bemenni a kilátóba. Ha az egészet szeretnéd végigjárni, lentről indulj el! Az út elég kaptatós, ahogy írtam, 165 métert kell mászni felfelé. Több út is létezik, vannak, amelyek nagyot kerülnek, biztosítva ezzel a túrázási lehetőséget is, de a legjobb útvonal a víz mellett visz fel.

Mindhárom szakasz lezúdulását testközelből lehet élvezni, néha – főleg a lenti szakaszon – hidak vezetnek át a víz felett, és több helyen ki lehet sétálni egészen a víz mellé, ahol jelentős elázás veszélye mellett élvezheted a robajt és a látványt.

A Marmore-vízesés Umbriában.
A Marmore-vízesés alsó szakasza.

A leglátványosabb hely a felső, legnagyobb szakasz melletti kilátó, ahol egy szűk alagútban jutsz ki a zuhugó víz mellé. Már az alagút végén érzed a bezúduló párát és a hangot, de amikor kiérsz, garantált a meglepetés és az elázás. Szó szerint, mintha otthon beálltál volna a zuhany alá. Ezért ide csak fürdőruhában érdemes bemenni, És persze a viszonylag meleg idő is feltétel!.

Amint felérsz a tetőre, grandiózus kilátás vár a zuhatagra és völgyre. Lefelé érdemes egy kis kitérőt tenni és nem ugyanazon az úton lemenni, ahol jöttél. Létezik egy hátsó út, az erőmű és s fenti tó mellett, az erdőben, ahol régi erőmű-alkatrészeket állítottak ki a szabad ég alá. A hatalmas turbinák mellé állni óriási élmény.

A vízesést az umbriai túránkon meg is látogatjuk. Gyere velünk tekerni!

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?