Az ősz a tavasz mellett a kedvencem. Sokat gondolom nem is kell ezen magyarázni, hiszen kevés szebb dolog van a természetben, mint amikor az őszi erdő pirosas-sárgás árnyalatba burkolózik. Persze ehhez erdőkbe kell menni, amire Magyarországon rengeteg lehetőség van. Ezek közül az egyik legszebb a Budapesthez nem is olyan távol lévő Vértes.

A Mór – Csőkakő bicajút szőlőkön vezet keresztül

A Vértes arányag kis kiterjedésű, kompakt hegység, összesen 314 km2, Tatabánya, Oroszlány, Mór, Csákvár és Felcsút határolja. Nem magas, kis 300–400 méteres dombok találhatóak benne. Viszont ami előny, hogy nem csak körbe lehet tekerni, hanem be is lehet menni aszfaltos utakon. Nekem a Vértes nem igazán esik útba, nem fér bele háztól házig 100-120 km-es tekerésbe, ezért ritkán is járok erre, néha ősszel, mert az ottani erdők akkor csodásak.

Erdőkön keresztül

Ez a kör egy „best of”, általában szép erdőkön keresztül vezet. Egy helyen van benne forgalmas főút, az is csak 5km. Mi kocsival Alcsútra mentünk, onnan pedig a kerékpáros útvonal a következő volt: Felcsút – Szár – Tatabánya – Környbánya – Oroszlány – Pusztavám – Mór – Csókakő – Csákberény – Vértes belseje – Csákvár – Alcsút.

A Vértes belsejében vezető út egy része felújított

Ami igazán érdekessé teszi, hogy sok kis erdei út van benne,  a Szár – Tatabánya szakaszt többször tesszük meg, ezt nagyon szeretem, mert kis forgalmú az út, elviselhető minőségben. A Tatabánya – Környe szakasz a várgesztesi út felé az erdőben nagyon szép, de az út elég silány minőségű. Az Oroszlány – Pusztavám zseniálisan jó, szép erdőben kanyarog és az útminőség is kiváló. (A várgesztesi utat nemrég leaszfaltozták, tükörsima! És éppen bicajutat építenek mellette!) A Mór – Csókakő bicajút az egyik legszebb Mo-on, szép szőlők közt kanyarog, csak sajnos rövidke (4km).

A legszebb erdei rész

A végén jön a titkos favorit, az út, amelyet kevesen ismernek. Csákberény után (ha Csákvár felé megyünk) van egy sorompó balra, onnan indul az út a Vértes közepébe, gyönyörű erdőben, zéró forgalommal. Kb. 20km-t lehet a csendes, elhagyatott erődben tekerni, majd ezután az Oroszlány – Csákvár útra érsz ki.

A Mór – Csőkakő bicajút Csőkakő előtt élvezetes lejtőt mutat

Az út végig aszfalt, a szintrajza először emelkedő, kb. 230m-ről feltekersz 420m-re, majd lefelé, a végén inkább hullámzó, kicsit fel, kicsit le, nehéz emelkedő nincs benne. A minősége néha, úgy összességében 4-5km-en keresztül rettenetesen szar minsőégű, bár például van benne egy néhány km-es gyönyörűen felújított szakasz is (és ezt hogy? Illetve akkor a többit miért nem?), de ennek ellenére az erdő miatt érdemes elmenni, még outival is. Aki félti a bicaját, az kerülje. Mi sem sűrűn megyünk arra, 1-2 évente egyszer, ősszel megéri feltöltődni.

Az útvonal összesen 125km 1300m szinttel, Alcsúttól – Alcsútig. Persze ez lehet rövidebb, ha Csőkakő után Csákberényből egyből Csákvár felé mész (most újították fel az aszfaltot!). Ha a .gpx-re van szükséged, keress meg!

Térkép

A túra útvonala

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Komáromi Katalin
2020 május 5,
Köszönjük Csaba a nagyon szép túraajánlatot, leírást! Ez alapján egy rövidebb változatot tettünk meg. kb. 55 km. Oroszlányból indultunk Pusztavám felé, Csákberény után az erdei útról nem mentünk ki a Csákvár-Oroszlány főútra, hanem az erdőben (az Oroszlány erdei ciklámenes tanösvénynél) elkanyarodtunk balra a teli kék négyzet turistaútra, ami végig aszfalt és egyenesen Oroszlány szélére visz be. Az út legnagyobb része biztonságos és jó minőségű (kis részeket leszámítva, de azok sem vészesek) és gyönyörű! Péter, Kati
2020 május 5,
Köszönöm a visszajelzést! További jó tekeréseket!
Zorg
2020 július 24,
Kedves Csaba! mi nemrég nagyjából végigtekertük az útvonalat, két kérdés: az oroszlány - pusztavám útvonalat nem értettem miért dicséred, de most nézem, hogy ott benézttünk valamit, mert mi Bokodig elmentünk és onnan tekertünk... hol kellett volna arra az erdei útra csatlakozni? a másik, hogy írod a várgesztesi utat, de az a körben nincs benne, nem? és az zsák? köszi! L.
Szőnyi Szilárd
2020 szeptember 21,
Kedves Csaba és Kati! A rövidebb, 55 km-es út végig aszfaltos? Gondolok itt a Vértes belsejében futó 20 km-re, Csákberény és Oroszlány között. Köszönöm szépen! Sz. Szilárd
2020 szeptember 22,
Kedves Szilárd! Igen, az, a minőség viszont változó.
Szőnyi Szilárd
2020 szeptember 22,
Kedves Csaba, nagyon köszönöm, a tippet is, ma a leírásod alapján letekertem az Oroszlány-Mór-Csákberény-Vértes beljese-Oroszlány távot, pazar volt, főleg a szőlőhegyi bicikliút, majd az aszfalt az erdőn keresztül! Sz. Sz.
R Zoltán
2021 június 8,
Kedves Csaba, megtettük a túra rövdített, 55 km-es változatát, nagyon szép volt, köszönet a leírásért! Akit érdekel, a .gpx fájl itt található: https://www.bikemap.net/en/r/8814617/#11.32/47.4129/18.2859
Bartucz Csaba
2022 november 7,
Köszi a Túraötletet. Kimacoltuk a múlt hévégén. Tetszett nagyon, főleg az érintetlen részek!
Ocztos Gergő
2023 szeptember 21,
Szia Csaba Tudnal nekem küldeni gpx fájlt? Vagy Strava-n megosztani. Ocztos Gergő Köszönöm
2023 szeptember 23,
Fent van a Stravan, több is van, keress rá, hogy "Vértes". D eamúgy itt van egy: https://www.strava.com/activities/2785686836

Vélemény, hozzászólás?