Szállásaink típusai
Farmház Toszkánában

Túráinkon több fajta szállást foglalunk, mindig olyat, amely a legkényelmesebb, az adott túrához illik és/vagy amely a túra helyszínét adó régió vagy ország adotsága, jellegzetessége. Toszkánában és Umbriában jellemzően Agroturismoban (farmház) vagy privát villában lakunk, Ausztria (és a többi európai ország) pedig inkább inkább az apartmanházaival, panzióival csábít.

Agroturismo
Tipikus olasz szállás, amely a gyakorlatban főként a toszkán vidékre jellemző, régi farmok, parasztházak felújításából alakult ki. Az agroturismok tulajdonosai többnyire helyi gazdálkodók, akik napjainkra nem csupán mezőgazdaságból (szőlőművelés, borászat, oliva termelés, sajtkészítés, állattartás) élnek, bevételeik jelentős része mára a turizmusból, vendéglátásból, szálláskiadásból származik. Mivel a farmházak jelentős része több száz éves, ezeket felújították, így az utazó számára elsőre szembetűnő a tipikus, vastag kőfalú, masszív épület, a belső terekben jól látható gerendázattal, kőpadlóval. Az autentikus jelleg ellenére remekül felszerelt szállásokról beszélünk, a XXI. század minden igényét kielégítő kényelemmel és szolgáltatással. Általában a kétágyas szobák saját fürdőszobával felszereltek, az apartmanok mindegyike saját konyhával rendelkezik. Az agroturismok többsége nagy méretű kültéri medencével várja a pihenni vágyókat, amelyet általában májustól októberig lehet használni. Több helyen számos, a gazdaságra épülő programlehetőség (borkóstolás, olivaszüret, sajtkészítés,stb.) nyújt fakultatív kikapcsolódást. Csodás helyen épült, nyugalmas, a város zajától, nyüzsgésétől elzárt szállástípus; aki csak egy hetet is eltöltött egy toszkán vagy umbriai farmházban, örök életében visszavágyik ide.

Privát villa
Luxus, kényelem, csend – felsőfokon. A villák Olaszországban is, ahogy a világ minden táján a magas nívót jelentenek a vendég számára. A villa a maga privát jellegével, eleve feltételezi a háborítatlan nyugalmat, a kis létszámú utazóközönséget (esetünkben maximum 14 fős társaságokról beszélhetünk), tehát az exkluzivitás adott. A villák csodás területen, a nagyobb települések vonzáskörzetében épültek, minden luxussal felszereltek. A kertekben privát medence, napozóterasz, sok esetben egyéb sportolási lehetőség várja a pihenni vágyó kerékpárosokat. A villákban nagy közös (konyha)tér van, ahol lehetőség nyílik közös főzésekre, közös esti borozgatásra. A vendégek elhelyezése tágas, két ágyas, saját fürdőszobával ellátott helyiségekben történik, a pihenéshez, relaxáláshoz szükséges minden lehetőséget biztosítva. A villák stílusa a toszkán vidéken többnyire évszázados értékeket kíván visszaadni újrahangszerelt mai, modern formában.

Panzió, apartmanház
Az Európában megszokott sztenderdeknek megfelelő szállástípust kínálja a turistáknak, ezért Ausztriában a választásunk az ár/érték arányban legkedvezőbb családi panziókra esett. Az osztrák családi szállások mindazt nyújtják a pihenni és sportolni vágyó turistának, amire egy aktív nyaralás során szüksége lehet: kényelmes, jól felszerelt szállást, kiváló helyi ételeket a helyi gazdálkodóktól. A szállások zömében kisebb települések peremvidékén találhatók, csodás, néha domboldalról nyíló panorámával. A szállások mindegyikén két ágyas szobákban, többnyire 4 fős, saját fürdőszobával, konyhával felszerelt apartmanokban történik az elhelyezés. A szállásokon lehetőség nyílik belepillantani egy osztrák vidéki gazdaság mindennapjaiba, az állattartás (tehén, kecske, malac stb.) szinte mindegyik szállásadónk megélhetésének jelentős forrását jelenti.

A szerzőről

client-photo-1
admin

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?