L’Eroica – Retró kerékpáros verseny Toszkánában
A L'Eroica boltja Gaiole in Chiantiban

L’Eroica: emberfeletti, hősies.

Gyönyörű hangzású név, amely ma Olaszországban (és a nagyvilágban is) az értékek megőrzését, a kerékpározás szépségét, a sport iránti szenvedélyt, a fizikai határok feszegetését és a nehéz munkával megszerzett hódítás örömét élteti és hirdeti. Amikor a kerékpársport még a döngölt murvautakról, a fémből készült, egyszerű bicajokról, a gyapjú mezekről és a verseny alatti táplálkozásként a hagyományos ételekről szólt. Egyszóval az aranykorról.

A kerékpározás romatikája

A L’Eroica egy Olaszországban, Toszkánában megrendezett retró kerékpáros verseny, amit 26 éve álmodott meg egy olasz üzletember, kerékpáros. Mr. Broccit az olasz történelem, irodalom, kultúra és zene romantikája ihlette meg. Létrehozott egy alapítványt, amelynek fő célja a Toszkánában egyre ritkább, hagyományos döngölt murvás, kavicsos utak megőrzése és védelme volt.

Nem is olyan régen a kerékpáros versenyeket nem tükörsima aszfaltcsíkokon, hanem döngölt murvás földutakon rendezték! Ennek még ma is van nyoma a nagyobb versenyeken, gondoljunk csak a Tour de France macskaköves befutóira vagy a Giro d’Italia murvás hegyi útjaira! Belgiumban ma is van olyan Európa-híres macskaköves emelkedő (a flandriai körverseny része), amelyet nemrég felújítottak mintegy 150 ezer euró költséggel, de ugyanúgy, macskakővel!

Ezen az útvonalon halad a L'Eroica verseny is
A L’Eroica ki si van táblázva Toszkána-szerte

Brocci elhatározta, hogy az Eroica is erről fog szólni. Autentikus gyökerű esemény, ahol a verseny nagyrészt döngölt földutakon (úgynevezett white road-okon) fog haladni. Csak és kizárólak vintage (retró) kerékpárokkal, mezekkel és felszerelésekkel lehet nevezni. És a lényeg: ahol a résztvevők (és a nézők) újra felfedezik a kerékpárversenyek által nyújtott táj szépségét, a versenyzők feszegethetik a fizikai határaikat és ahol a kerékpározás inspirálja a versenyzőket, miközben visszahozza a lojalitást az ellenfelek között. A versenyen nem egyszer látni egymást segítő bicajosokat, ahogy a lyukas kerekeket szerelik. Óriási küzdelmeket, főleg önmagukkal, ahogy az emelkedőket, a távokat teljesítik, legyőzve önmagukat és a fáradságukat.

Crete Senesi szaggatott vidéke
A L’Eroica keresztül szeli a Crete Senesi szaggatott vidékét

A versenyt idén (2017) 21. alkalommal rendezik meg, Tavaly volt a 20. évforduló! Versenyre nevezni kell, pénzért. A versenyzők számát limitálják, aki nem nevez elég korán, lemarad, óriási az érdeklődés. A L’Eroica nem csak egy verseny, hanem egy többnapos kerékpáros fieszta is. A retróbicajosok színes ruhái, a régi bicajok, a hosszú bajszok és szakállak, Toszkána csodás tája és a fesztivál kavalkádja óriási élmény mindenkinek!

 A L’Eroicát a legynagyobb olasz és nemzetközi kerékpáros márkák támogatják (Bianchi, SMS Santini, Brooks, Mavic, stb.). Mára egy világot körülölelő mozgalommá és persze ne titkoljuk, hatalmas üzletté szerveződött. A toszkán verseny fővárosában, Gaiole in Chinatiban színvonalas retró bicajos bolt nyílt. Interneten is elérheted, ahol többnyire óriási pénzekért vehetsz meg mindet, amire szükséged van.

Mindemellett a versenyt ma már világszerte megrendezik, pl. Dél-Afrikában, az USÁ-ban (Kalifornia), Japánban, Spanyolországban, Angliában. De az igazi, az eredeti Toszkánában van, útja a Chianti-vidéken, a Creté-n és az Orcia völgyében kanyarog. A klasszikus toszkán verseny mindig ősszel van. Október legelején (2017-ben: október 1., nevezni itt lehet), amikor általában Toszkánában még remek idő, igazi kerékpáros időjárás van.

A L'Eroica boltja Gaiole in Chiantiban
A L’Eroica boltja Gaiole in Chiantiban

 Az alapítók „fő” versenye a toszkán L’Eroica az egyik leghelyesebb chianti-városkából, Gaiole in Chiantiból indul és oda is érkezik vissza, miközben a versenyzők megtesznek 209 km-t és 3500 m szintet küzdenek le. Egy-egy versenyen több táv van, de az igazi mindig a leghosszabb, ami hajnalban indul és este érnek be, ne felejtsük, ez egy amatőr verseny! (Térkép!) Az út végigvezet Chianti legszebb tájain, majd Siena mellett átmegy az Orcia völgyébe, a Crete vidékét keresztezi, majd a legszebb toszkán utakon visszamegy Chiantiba. Szenzációs útvonal, nagy része white road.

Az útvonal egy részét mi is bejárjuk a túrákon! Természetesen nem egyhuzamban 🙂 Az Orcia folyó völgyébe és a Crete Senesire, a szerintünk legszebb Toszkán vidékre a Siena melletti túránkon látogatunk el. A Chianti vidéke ellátogatunk a Kultúra és természet Firenzével túránkon is.

Toszkán túráinkat itt tudod megnézni.

A hivatalos oldalon pedig számos fotót találsz a versenyekről.

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?