Időjárás
Dolomitok, Passo Giau

Toszkánában és Umbriában az időjárás hasonló a miénkhez, azzal a különbséggel, hogy mivel délebbre van és a tenger közelebb fekszik, a klíma sokkal kellemesebb, melegebb és páradúsabb, bár kicsit szelesebb is (ami persze nyáron előny). Persze csak nagy általánosságban lehet az időjárásról és a hasonlóságról/különbségről beszélni, mivel a tenger közelsége és a délebbi fekvés eleve sokkal kellemesebb időjárást eredményez: télen nincs olyan hideg, a tavasz és az ősz enyhébb, nyáron viszont sokkal melegebb van, és a völgyekben, elzártabb területeken gyakran alakulnak ki különféle kellemes mikroklímák.

Amit az odalátogató egyből észrevesz, pláne, ha tavasszal utazik oda, az a növények pompája és a rengeteg zöld. Azok a növények, amelyek nálunk csak elvétve élnek meg, vagy megélnek, de csak elvétve hoznak szép virágokat, azok Toszkánában és Umbriában dúsan és színesen virágoznak, teljes díszben mutatják meg magukat. A leanderek és társaik ott úgy nőnek az út szélén, mint itthon a gaz. Ez persze a kiváló klímának, a tengernek és az enyhe télnek köszönhető. Igaz, nyáron sárgába borul a táj, a gyakran 35 fok rendesen éget, de őszre visszaáll a színkavalkád.

Az éghajlat tehát általában enyhe. A legmelegebb hónap a július és az augusztus, sokszor 30-40 fokkal. A nyarak nagyon forróak tudnak lenni, kerékpáros szempontból túl melegek, ezért június – szeptember között nem is szervezünk ide túrákat. 

Tavasz

A tavasz, akárcsak az ősz, nagyon kellemes klímájú. Az április és a május, valamint a szeptember és az október tökéletes bicajos szempontból (20-25 fok). Április eleje még hűvös, de lehet már tekerni, igaz, még fel kell öltözni, mivel a reggelek és az esték eléggé csípősek, az éjjelek pedig sokszor kifejezetten hidegek. Április közepétől, végétől június elejéig sok a napsütés, nincs forróság, nagyon kellemes bicajos idő van.

Eső főleg áprilisban (és ősszel október végén, novemberben) bármikor előfordulhat, néha akár napokig is esik. Az április eléggé kiszámíthatatlan a csapadék szempontjából, a május már sokkal kiegyensúlyozottabb. A június eleje már eléggé melegszik. Viszont áprilisban legszebb és legszínesebb a természet, a tavasz illata mindent visz.

Ősz

A szeptember és az október az itthoninál sokkal enyhébb. Szeptemberben és általában október elején még meleg napok vannak, a tenger sem hűlt még le, a medencéket például általában október elején-közepén eresztik le. Az október eleje még nyárias, kora őszies jelleget mutat, a vége már ősz, nagyon kellemes klímával. Talán a szeptember és az október eleje a legstabilabb időjárás szempontjából az egész évben. A november erősen lehűl, akkor sok a csapadék is.

Csapadék szempontból: átlagosan novemberben a legtöbb a csapadék, de október, március és április is eléggé nedves. Volt olyan túra Lucca környékén, ahol április végén két napig esett egyfolytában, majd mintha mi sem történt volna, 20-25 fokkal folytatódott a szép idő. De persze mi biztos az időjárással kapcsolatban?

Időjárás a bicajozás és a szállás szempontjából

Toszkánában és Umbriában a főszezon április közepétől (ekkor lesz jó idő) szeptember közepéig tart (ekkor kezdődik az iskola). A július és az augusztus a csúcsszezon (plusz a tavaszi ünnepek). Ez mind az árakban, mind a látogatók számában érvényesül. Júliusban és augusztusban a nagyvárosokban (Firenze, Pisa) és a látogatott kisvárosokban (pl. S. Gimignano)  olyan tömeg van, hogy megmozdulni nem lehet és elég nagy a forróság. Ezt az időszakot a tenger mellett érdemes kibekkelni, ha muszáj.

Az április – június eleje és a szeptember – október az ideális idő a kerekezés szempontjából (is). 20-25 fok, kellemes reggelek, esték, az aszfalt nem forró, a szél fújdogál, hűt és a szép fényekben gyönyörű a táj.

A szállásokban, amelyek általában nagyon vastag falú kőházak, általában nincs klíma, de így is hűvösek maradnak. Ez persze annak is köszönhető, hogy a majorságok, villák általában dombok tetején vagy erdőben épültek (esetleg mindkettő érvényes) és így természetes módon (szél, fák) hűlnek.

Április elején a kőházakban még elég hideg tud lenni, mivel azok még nem melegedtek át, ilyenkor néha még a fűtést is be kell kapcsolni, ez függ a tűrőképességtől és a megszokástól. Az biztos, hogy ekkor reggel nem ritka a 8-10 fok. (A fűtés díja szinte soha nincs benne az árban!). De ez májusra eltűnik. Júniusban pedig már érződik a nyár, ekkor már nap közben nagyon meleg van.

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?