Mit kell vinnem?

Alapvetően, összefoglalva és röviden azt mondanánk, hogy hozd azt, amit egy egyhetes pihenésre, utazásra vinnél, de felezd meg az elpakolandó ruhatárat (mivel egész nap túrázunk, sok ruhára nem lesz szükséged), duplázd meg a sportos cuccokat (alapvetően ez egy aktív, sportos hét lesz) és tedd oda a bicajos ruhatáradat, kellékeket. Személyes tapasztalatunk az, hogy egy ilyen egyhetes túrára nem tudunk olyan kevés ruhát kivinni, amiből ne hoznánk vissza felhasználatlanul a felét.

Amire feltétlen gondolj: bicajos öltözék, 2-3 váltással. Ez általában speciális béléses biciklis nadrágot (kényelem miatt), biciklis felsőt, aláöltözetet és szél- illetve vízhatlan biciklis kabátot, valamint megfelelő sportos cipőt (ha van klipszes cipőd és ennek megfelelő kerékpár, akkor azt) jelent. Ideális, ha ilyen cuccot hozol, mert ebben érzed magad a kerékpáron optimálisan és ezzel lesz a legkevesebb bajod (jól szellőznek, ha elázol, gyorsan száradnak, minden időjárási körülmények között ideálisak, van zsebük, stb.), de ha ezek nincsenek és nem akarod magad nagy költségekbe verni, jó lesz a sportos öltözék is (rövid sportgyatya, testhezálló hosszú sportnadrág, réteges sportöltözék felülre, dzseki). Arra figyelj, hogy érdemes 2-3 szettet elhoznod, hogy váltsd őket (ha elázol vagy nem biztos, hogy mindenhol lesz mosógép).

A tavaszi (április, május eleje) és a késő őszi (szeptember vége, október) túráink idejében még előfordulhatnak hidegebb, csapadékosabb idők, ekkor tehát fokozottan figyelj arra, hogy legyen hidegben is használható szetted (vízhatlan dzseki, hosszú nadrág, váltócipő, stb.). Késő tavasszal, nyáron és kora ősszel általában a rövidújjú szett és a rövid nadrág elég. Az időjárásról itt írunk.

A ruházaton kívül szükség van a bicajos felszerelésre is: a bicajos sisak (ha Te hozod a biciklit), hátizsák, kulacs (vagy ivótartály a hátizsákba), naptej (ha olyan évszakban jössz), telefon pótakku vagy töltő, fényképező (kisméretű!), fürdőruha (ha a szálláson van medence és fel van töltve). Arra figyelj, hogy Cross-biciklivel túrázunk, tehát nincs rajta csomagtartó, ezért egy kisebb méretű hátizsák legyen nálad. A nap folyamán nem kell sok cuccot magaddal vinni (iratok, fényképező, telefon, váltócucc – ha szükséges).

Figyelj arra, hogy Olaszországban más a konnektor-csatlakozás, mint itthon (az olasz konnektor többnyire 3 pólusú és kétfajta dugóval is használják), ezért ha gondolod szerezz be egy-két adaptert, de ha nem hozol, akkor sincs baj, mert a házak többségében van vagy 1-2 euróért kint bárhol kapni.

A szerzőről

client-photo-1
admin