Nehezek a túrák?

Attól függ, kinek és hogy melyik túra? 🙂

Általánosságban elmondható, hogy a nem kihívás túrák kivételével úgy tervezzük az utakat, hogy egy átlagos sportos kondícióval rendelkező ember meg tudja azokat tenni. Viszont az, hogy mi a nehéz, viszonylagos dolog: ami az egyik embernek könnyebben megy, az a másiknak nehezebben. Az, hogy hogy bírod a tekerést, függ az állóképességtől, a terepviszonyoktól, az akarattól, a napi hogyléttől, a tapasztalatodtól, sok mindentől, még attól is, hogy hogy aludtál éjszaka vagy milyen a páratartalom.

A nehézség szempontjából három fontos összetevőt emelnék ki: az egyén állóképessége, az akaratereje és a terepviszonyok. Ha nagyjából rendszeresen sportolsz, mozogsz, nem lesz gond, már amennyiben akarsz. Ha valaki le akarja tekerni a túrát és ehhez rendelkezik minimális kondícióval, akkor le is fogja. Ha úgy áll hozzá, hogy „ezt úgysem nem fogom bírni”, akkor biztos nem fog menni. A terepviszonyokról: észben kel tartani, hogy a túrahelyszíneink nagy része tele van kisebb-nagyobb dombbal, rövidebb-hosszabb emelkedőkkel. Ehhez az egészséges hozzáállás az, hogy „minden emelkedőt lejtő követ”. Ha az sulykolod magadba, hogy „ezen nem tudok felmenni”, biztos nem is fogsz.

Tény, hogy a legtöbb helyszínünk a magyarországinál dombosabb, néha hegyes. Sík alföldet a jobb, szebb helyeken keveset találsz. Egy-egy út során néha felfelé tekerünk, néha lefelé repesztünk. Ha úgy gondolod, hogy biztos nem fog menni, mert még soha nem próbáltad vagy egyáltalán nem vagy sportos típus vagy még nem bicajoztál 10 km-nél többet, akkor nyilván nem mi vagyunk a megfelelő partner. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy gondolja át, hogy mire képes, mennyire akar, mert az állandó lemaradás a többiek szórakozását veszélyezteti.

Viszont ne add fel csak azért, mert azt gondolod, hogy ez az egész erőkifejtést igényel! Igen, így van, ez aktív turizmus a maga minden előnyével. Ha nem adod fel, rengeteg élményben részesülsz, sok szépet fogsz látni, soha el nem felejtős utakat, panorámákat, helyeket, miközben a lehető legtermészetesebb módon kapcsolódsz ki.

Ugyanakkor ma már elérhetőek az ebikeok, tőlünk is bérelhetsz, így azokkal biztos, hogy tudod tartani a tempót! Válassz közülük és találkozunk a túrán!

Mit tud az ebike? – Olvasd el!

Ebben a cikkben olvashatsz az olasz terepviszonyokról: Kerékpározni Toszkánában és Umbriában

Ebben a cikkben pedig összeírtuk, hogy túráinkon milyen nehézségi szintekkel találkozhatsz és azt a különböző kondícióban lévőknek miként ajánljuk. Mielőtt jelentkezel, feltétlen olvasd el!

 

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.