Teszt: Sportful Fiandre NoRain dzseki és nadrág

Ma már minden magára valamit is adó kerékpáros ruházati cég kínál olyan téli felszerelést, amely egyszerre tudja a legfontosabb téli tulajdonságokat: legyen meleg, védjen a szél és a csapadék ellen és lélegezzen jól, azaz engedje ki az izzadságot és tartsa bent a meleget.

Általános használatra télen

Mivel ősz végén, télen és kora tavasszal eléggé változatos és kiszámíthatatlan a napi időjárás, ezért ezeknél a termékeknél plusz elvárás, hogy viszonylag nagyobb hőmérsékleti tartományban lehessen őket használni. Pazarló is lenne ötfokonként külön ruhát venni. Ezért ezeket a termékeket általában a 0-15 fokban tudod úgy használni, hogy 2 fokban sem fogsz fázni és 12 fokban sem lesz benne meleged. 

A ruházati cégek a kora tavaszi, késő őszi időjárásra általában az 5-15 fokos tartományt adják meg, azok a termékek eggyel melegebb viszonyok közé készülnek. Az olasz Sportful cég Fiandre NoRain light dzsekije pont ilyen, erről is lesz nemsokára egy teszt.

Gore Windstopper 4 Way Mid és a Warm réteg felel a szélállóságért, a NoRain pedig a vízállóságért

Ezek a téli termékek általában a termékskála csúcsán vannak, tudásban és sajnos árban is: a legtöbb 170 – 200 euro környékén kapható. Létezik egy – 8 +5 fok között ajánlott termékskála is (pl. a Castelli Alpha RoS vagy a Santini Vega Extreme), de ezeket itthon általában kis időintervallumban lehet használni, ezért nem éri meg megvenni. Itthon egyébként is nagyon kevesen tekernek fagypont alatt.

Sportful-technológia: Gore Windstopper és a NoRain rétegek

A bicajos ruházati technológia mára teljesen kiforrott. Amíg egy-két évtizede többréteges öltözködéssel lehetett télen bicajozni, addig mára elég egy jó általános szett az egész évszakra. Ezek – köszönhetően a jobbnál jobb rétegeléseknek – ugyanolyan jók 2-3 fokban is, mint 10-12-ben. Mellőzni lehet többrétegű öltözködést, az adott hőmérséklethez általában a technikai aláöltözék változtatásával tudsz alkalmazkodni.

A Sportful évek óta tökéletesíti saját technológiáját, amely az általános téli kínálatukban jelenleg ebben a dzsekiben csúcsosodik ki. A termékben három réteget ötvöztek: a Gore Windstopper 4 Way Mid és a Warm réteg felel a szélállóságért, a melegért, és a lélegzésért, a NoRain-réteg pedig a vízállóságáért, valójában inkább víztaszításért, valamint a lélegzésért.

Hasznos funkció: a dzseki hátsó – alsó részen egy kihajtható fenékvédő rejtőzik, ami lepattintva esőben a felverődő víztől védi a feneket.

A Gore Windstopper Mid és a Warm réteg képezi a dzseki alapját, ezt a két réteget variálták a dzsekin. A Warm egy 300 grammos nagyon meleg réteg, kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik a teljes szélállóság mellett, kiváló védelmet nyújt a  nedvességgel szemben is (ez teszi lehetővé a nagyobb hőmérsékleti tartományban használatot). A Mid kevésbé meleg, 25%-kal könnyebb annál, viszont ez is 100%-osan véd a szél ellen, illetve vízleperegtő a külső rétegein. Mindehhez jön hozzá a saját fejlesztésű NoRain réteg, amely felel a másik két réteg csapadékvédelméért, egyben ez is kivételesen jó lélegeztetést biztosít.

A dzseki felvéve

Felvéve erősen dzseki jellegű, nem egy könnyed tavaszi – őszi hosszú ujjú mez. Érezhető benne a téli kabát-jelleg, ennek ellenére egyáltalán nem tűnik kényelmetlenül nehéznek (436 gram) vagy kényelmetlennek.

A helyes méretet felvéve kifejezetten kényelmes viselet, ideális a kerékpáron ülve, a szabása kiváló. Az ujjai kellően hosszúak, a törzs-része pedig pont annyira feszül, mint ahogy kell. A ruhában 10% elasztikus anyag van, ezért elég kellemesen nyúlik. Maga a dzseki egyébként nem annyira verseny-szabás. A külseje a NoRain-rétegnek köszönhetően sima, rugalmas-finom anyag jellegű, a belseje pedig a Warm rétegnél bolyhos.  A három zseb elég nagy, bőven minden belefér.

A dzseki jól áll még a kis súlyfelesles ötveneseknek is 🙂 A fluoreszkáló sárga messziről látszik. A deréknál és a mandzsettánál fényvisszaverők segítenek.

A Sportful méretezése nekem nagyon fekszik. Átlagos méreteim vannak, 180 cm, 80 kg (szezonban), 102 cm mellbőség, 82,5 lábhossz (ez kicsit rövidebb az átlagnál). A hivatalos mérettáblázat szerint XL kell, ami tökéletesen passzol is, minden Sportful ruhám XL-es. A nadrág is ilyen méretű, viszont az sokkal szűkebbnek érződik, néha már-már XXL-en gondolkozom.

A tervezők megleptek egy hasznos funkcióval: a dzseki belsejében, a hátsó – alsó részen egy kipatentolható és aztán kihajtható fenékvédő rejtőzik, ami esőben a felverődő víztől védi a feneket. A nyakrész elég magas, 3-5 fokig nem is kell hozzá hordani nyakmelegítőt. A cipzár zermészetesen vízálló, nagyon jól jár. A mandzsettán és a derékpánt körül fényvisszaverő csíkok vannak, amelyek sötétben nagyon jól láthatóak.

Három színben is meg lehetett venni: fluo sárga – fekete, teljesen fekete vagy piros – fekete. Én a sárgát vettem, mert bár nyáron szeretek totál feketében öltözni, a téli szürkeségben, esőben, ködben ez nem annyira jó ötlet. Ezt a flureszkáló sárgát viszont elég messziről ki lehet szúrni.

A nadrág újítása, hogy a fenékrészen egy vízálló, lélegző sztreccs nyúlvány található, ami plusz rétegként segít a vizet távol tartani hátul – alul.

Sportful Fiandre Norain nadrág

A téli NoRain felső párja a hasonló tulajdonságokkal bíró hosszú nadrág. A Sportful Fiandre NoRain hosszúnadrág a NoRian Light és thermal technológiája rétegeket használja a Thermodrytex-plus technológiának megfelelően. Ezek kellően melegen tartanak, miközben lélegzenek és megpróbálják a vizet távoltartani. A gatyában van egy nanotechnológiai szilikon bevonat, ami segíti a víztaszítást.

A combok és a térd-rész plusz rétegeket kapott, így a nadrág nagyobb védelmet nyújt, mint az általános Sportful-gatyák. A lábszáron vízálló zippzár segíti a felvételt. A lábszárak végén szilikon található a jobb tapadásért.

A nadrág egyik újítása, hogy a fenékrészen egy vízálló, lélegző streccs nyúlvány található, ami plusz rétegként segít a vizet távol tartani. A nadrág egyetlen hibája is itt keresendő: a nyúlvány rendszeresen akad bele a nyereg hátuljába, amikor kiállok.

A combok és a térd-rész plusz rétegeket kapott.

A betét TotalComfort PRO, amelyet a hosszú bicajozásokra készítettek. Jellemezők rá a gyors száradás, több réteg, változó vastagság, perforált légáteresztésű cellulóz-hab. A betét egyébként kézzel tapogatva nem tűnik meggyőzőnek, viszont használat közben előjön a leírt technológia előnye. Ezekben a betétekben a hosszútávval semmilyen problémám nem szokott lenni (több ilyen nadrágom van).

Használat

A dzsekit késő ősszel, télen és tavasszal is hordtam, így a tartósteszt megalapozott.

A legfontosabb tulajdonsága, hogy valóban nagy hőmérsékleti tartományban használható. Nulla foktól akár 15 fokig. Optimálisan 3 – 10 fok között éreztem magam benne, amikor egy átlagos, nem különösebben meleg hosszúujjú aláöltözettel használtam. Mivel jól lélegzik, a melegebb időjárást is bírja, de 10 fok körül már kizippzározottan kellett viselni. Igaz, hogy arra a hőmérsékleti tartományra van egy NoRain Fiandre Light dzsekim, amit nemsokára tesztelek!).  A dzseki nagyon jól tartja bent a hőt, a belső termo-polar rész nagyon kellemes és meleg, így egy melegebb technikai alával fagypontig is nyugodtan használhatod.

A nadrág hozza a dzseki minőségi szintjét. Felvéve teljes idomul a láb vonalához. Mivel belül olyan mint a polár, ezért nagyon kényelmes érzés hordani. Soha nem volt problémám a hideggel.

A tökéletes dzseki, igazi őszi-téli mindenes igavonó

Másodsorban a dzseki azért kiváló választás télen, mert bátran el lehet vele indulni a változó időjárási körülmények közt. Amikor a meteorológia nem tud pontosat jósolni és Te sem tudod megmondani, hogy valóban milyen idő lesz, fog-e esni, lehűl-e vagy éppen felmelegszik-e az hőmérséklet, akkor jön elő az igazi előnye. Ezek a kérdések ugyanis teljesen lényegtelenek. Kisüt a nap, túlöltözök? Netán le fog hűlni az idő a magasabb részeken? Vagy esni fog az eső? Nem gond.

De a lényeg, ha már NoRain, hogy milyen az esőben? Természetesen a NoRain-technológia nem veheti fel a versenyt egy Gore-Tex téli kabáttal. Igaz, egy Gore-Tex téli kabát inkább már a 300 euros kategória. A lényeg, hogy a NoRain-nek vannak határai, a technológia jelenleg ott tart, hogy elsősörban szemerkélő, csak kis inzenzitássa hulló csapadékra vagy egy rövidebb nagyonn zuhéra tud megfelelően reagálni. Egy nagyobb esőben órákig nem fogsz száraz maradni. 

Az elmúlt évben előfordult, hogy egy 6 fokos napon rám szakadt az ég, két órán keresztül esett rendesen. A dzseki és a nadrág egy óra után átázott, de mégis melegen tartott, majd az eső elállt és a kisütő napon elég gyorsan megszáradt minden. Előfordult olyan eset is, hogy több órás szemerkélő esőben bicajoztam és belül végig száraz maradtam. A kisebb csapadékokkal bőven megbírkózik.

Szóval a NoRain működik, de azért óriási csodákat nem szabad várni tőle. Ha nagyon szakad az eső, akkor nekem is előkerül a hátsó zsebből a Gore-Tex héj, az a 100%. Persze az egy más kérdés, hogy szinte hiába is, mert a bicajon ázni nem fentről szoktunk, hanem alulról, a cipőn keresztül és a kerekeről felverődő víztől a nadrág felől.

A lábszáron vízálló és fényvisszaverő zippzár segíti a felvételt.

Értékelés

A Sportful Fiandre NoRain dzseki tökéletes általános megoldás a késő őszi, téli és kora tavaszi napokra. Mindenes igavonó, nem kell aggódnod, hogy mi sül ki az időjárásból. Nagyon meleg, komfortos szabású és méretezésű.A NoRain technológia a maga korlátain belül jól működik. A dzseki drága (200 euro körül van), de megéri.

Megjegyzés: A tesztelendő termékeket saját pénzen vásárolom, nem forgalmazótól vagy boltból kaptam tesztelési céllal, így semmilyen formában nem áll érdekemben a pozitív színben való feltüntetés.

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?