8 nap
Időtartam
2022. aug.
Dátum
4/5, 5/5
Nehézség
Családi panzió, Hotel
Szállás
Kisbusz
Utazás

Gyere el velünk abba az olasz régióba, amely a kerékpározás egyik európai szülőhelye, ahol a bicajozás nem csak sport, de életforma is! Kevés olyan hely létezik, nem csak Olaszországban, de az egész világon, ahol ennyire tisztelnék a kerékpársportot és ahonnan ennyi világklasszis versenyző jött. Lombardia számos híres versenyzőt adott a kerékpársportnak és itt rendezték meg az egyik legrégebbi kerékpárversenyt, a lombard körversenyt (Giro di Lombardia).

Hogy más nem mondjak, ebben a régióban kápolnája van a kerékpárosok védőszentjének, Madonna del Ghisallonak. A kis templomot a pápa szentelte fel és 1949 óta az elhunyt kerékpárosok szentélyévé vált és ahol a falakat az elesettek emléktárgyai díszítik, a kápolna előtti szobor pedig minden kerékpáros előtt tiszteleg.

Passo dello stelvio

A tartomány hatalmas területet foglal magában és benne találhatóak a legszebb olasz tavak, mint a Garda, a Comói-tó, a Maggiore vagy az alig ismert Iseo, amelyek önmagukban is megérnek egy misét, de a túrán többet is felkeresünk belőlük! Természetesen, ha márt itt vagyunk, ellátogatunk a másik kerékpáros “szent” helyre, a Stelviora, amely minden országútis kerékpáros álma! A 2757m magas hágó Lombardia határán fekszik és a második legmagasabb aszfaltozott hágó Európában. A pratoi oldal felöli klasszikus emelkedő utolsó 5 kilométerének hajtűkanyarjai az országutis kerékpársport legikonikusabb vizuális elemei. De ha már ott leszünk, megmásszuk a környék másik két ikonikus hágóját, a Gaviát és a Mortirolót is.

A túra alapvetően egy utazós, pontból-pontba túra, de úgy alakítottuk ki, hogy ne mindennap kelljen költözni. Mivel a különböző helyszínek egymáshoz közel vannak, ezért az átköltözések is kerékpárral történnek (a csomagjainkat a kisbusz viszi).

Ez a túra nem a könnyebbik fajtából való, csak olyanoknak való, akik vállalják a kihívásokat, akik kitartóak és nem esnek kétségbe “egy kis emelkedőtől” 🙂  Mert abból elég sok lesz! Cserébe olyan látvány tárul a szemünk elé, amely nem csak az egész Európában, de a világon is egyedülálló! Megéri csatlakozni!

Comói-tó

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik. A kinti transzport is kisbuszos. Egyéni ki- és hazautazás is lehetséges.

Mikor?

2022. aug. 5-12. (péntek – péntek) – Már csak 3 hely maradt!

Ár

  • Normál ár: 321.000 ft
  • Törzsutas ár: 312.000 ft

Létszám

Indulási létszám: 5-7 fő.

Muro di Sormano, a Sormanói fal meglehetősen erős kaptatói

Jelentkezés, fizetés

Jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési űrlapot (jobbra, mobilon az oldal közepén vagy alján). A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, ez csak egy regisztráció lesz, adatokat kell megadnod (vigyázz, több oldalas az űrlap!). Ha sikeresen jelentkeztél, akkor egy automatikus emailt is kapnod kell erről! Az előlegbekérőt az általad megadott email-címre akkor küldjük, ha 2022 elején kiderül, hogy a COVID-helyzet miatt tud-e a túra indulni. A továbbiakról emailen tájékoztatunk.

Mit tehetek, ha minden hely elfogyott?

Ha a túra betelt, de kifejezetten erre a túrára szeretnél jönni, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert várólistára kerülhetsz, illetve, ha nagy az érdeklődés és a várólistán sokan vannak, tudunk még egy utat indítani ugyanabban az időpontban. Itt lépj velünk kapcsolatba!

Segítség:

Passo dello stelvio

Információk

Előleg összege: 100 ezer Ft (A jelentkezés feltétele, de a Covid miatt egyelőre nem kell befizetni. Értesítünk, ha fizetned kell! – ÁSZF)
Jelentkezési határidő: 2022. július 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza:

Utazás kisbusszal
Szállás
Reggeli
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Csoportos utasbiztosítás (Mit tartalmaz?)
Térképek

Az ár nem tartalmazza:

Ebéd, vacsora
Egyéni biztosítások (opcionális)
Fakultatív programok ára
Belépők ára

Comói-tó

A túráról

Miután elhagyta a Comói-tó partját, a Valtellina-völgybe indul, és a Stelvio tövébe indul, amely számos epikus csatának volt a színhelye a Giro d’Italia-ban. Valtellina kiváló boroknak ad otthont,

A völgy tetején található hegymászó vitathatatlanul az egyik leghíresebb Olaszországban, ha nem a kerékpáros világban. A Passo dello Stelvio hatalmas, 2757 méteres tengerszint feletti magasságban található, és számos hajtűjéről híres. Megküzdhet ennek a nagyszerű emelkedőnek mindkét oldalával, és megtapasztalhatja, milyen lehet a Giro d’Italia részese lenni a hajtűk körüli alagutakban, majd lefelé a lenyűgöző, elsöprő ereszkedőkön.

A Gavia a kerékpározás történetének egy újabb legendás hegymászója,

Utazása az Iseo-tó partján ér véget, amely a főként olasz turisták célpontja, amely a közelmúltban népszerűvé vált a külföldi látogatók körében

Kerékpár

Ezen a túrán ajánlott az országúti vagy egy gyors hibrid kerékpár. Feltétel a legalább 2*9-es váltórendszer. A túra során több hágót és magasabb pontos is megtekerünk.

Comói-tó

Nehézség

A túra minden napja nehéz (4/5, 5/5), átlagos sportos fizikummal csak akkor teljesíthetőek, ha van állóképesség, kitartás és/vagy nagyobb bringás tapasztalat. (Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?).

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk: olvasd el a GYIK-ot, küldj emailt vagy telefonálj!

1

1. nap: Utazás

Első nap utazunk. Korán reggel indulunk, hogy a 10 órás út után megérkezzünk az első szállásra, a Comói-tóhoz. Elfoglaljuk a szállást, felkészítjuk a bicajokat. Ha nagyon időben érünk oda, lehetőslég van még tekerni.

2

2. nap: Madonna del Ghisallo és a Sormanoi fal

Ezen a napon a Comói-tó “lábai” közt elterülő hegyekbe látogatunk. Egy olyan útra megyünk el, amely a kerékpárosok számára maga a megtestesült műemlék. Az út magában foglalja a Ghisallo megászását, amely a Bellagio-i tóparttól a tetején lévő Madonna del Ghisallo kápolnáig halad fel. A Ghisallói Madonna a kerékpárosok védőszentje, kápolnája pedig a kerékpárosok szentélyévé vált. A mászás után a környék másik híres helyére látogatunk el: a Muro di Sormano neve talán ismerős, de ha nem, akkor készülj fel a leghúzósabb emelkedőre, mert itt megmutathatod, hogy mit tudsz! A Sormanói fal csak 2 km hosszú és 300 métert emelkedik, de az átlag 15% feletti! Az út meredkségét úgy jelölik, hogy méterenkénti emelkedéskor fehér vonalat festettek fel! Ha ezt megmásztuk, egy hosszabb lejtőn érjük el a tó partját, ahonnan a parton visszatekerünk Bellagioba.

Táv: 50km, szintkülönbség: kb 1400 m. Nehézség: 4/5. Tervezett idő: 6 óra.

3

3. nap: Átköltözés, San Marco hágó

Ezen a napon a San Marco hágót és az eldugott, varázslatos völgyét tekerjük meg, miközben arrébb költözünk. Nehéz nap lesz, mert a San Marco 2000-es hágó. A San Marco előtt utunkba kerül egykisebb hágó is, a Zambla (5km, 816m szint, átlag 5.8%). A Zambla után leereszkedünk, majd a Marco 2000 méteres hágójátt egy 20km-es emelkedőn közelítjuk meg (szint 1430m, átlag 7.9%). Innen szinte gurulunk a szállásig.

Táv: 120km, szintkülönbség: kb 2500 m. Nehézség: 5/5. Tervezett idő: 8 óra.

4

4. nap: Bormióba, Mortirolo

Ezen a napon áttesszük a székhelyünket a Stelvio Nemzeti Park területére, Bormióba. Kerékpárral fogunk odáig tekerni, de nem a legegyszerűbb úton, hanem egy kis kerülővel., ugyanis útközben megmásszuk a Mortirolót. A hegy a nehézségéről híres (vagy hirdhedt). Mi délről támadjuk, a könnyebbik oldalról (17.2 km, 1153m szint, átlag 6.7%) és felkűzdjük magunkat.  Innen gurulunk a szállásra.

Táv: 120km, szintkülönbség: kb 2200 m. Nehézség: 5/5. Tervezett idő: 8 óra.

5

5. nap: Stelvio

Ezen a napon megtekerjük a Stelviot, méghozzá a a sávjci Umbrailpass beiktatásával. Erre főleg azért van szükség, mert a Stelvio klasszikus emelkedője Bormióhoz képest a másik oldalon van. Nehéz nap vár ránk, az össz tekerési távolság nem lesz sok, de a szint igen. A Stelvio önmagában 24,5 km-es emelkedő, a szint 1808m, átlagban 7.4%. A nehézsége nem a meredekségéből fakad, hanem a hosszból!

Táv: 95km, szintkülönbség: kb 3000 m. Nehézség: 5/5. Tervezett idő: 8 óra.

6

6. nap: Átköltözés az Iseói-tóhoz, Gavia

Ezen a napon átköltözünk az Iseo-tóhoz, útközben megtekerjük a Gaviát. A Gavia egy ikonikus hegy a Stelvio közelében. A Giro rengetegszer ment rajta, komoly versenyek helyszíne, de nem olyan vészesen nehéz (25.6 km hosszú az emelkedő, 1404m a szint és az átlag 5.5%). A Gavia után nagyon sokáig lejtőzünk lefelé, majd az Iseo felé vesszük az irányt. Amennyiben van a társaságban erő, egy kis kitérővel megmászhatjuk a Passo del Vivionét 🙂

Táv: 120km, szintkülönbség: kb 1800 m. Nehézség: 5/5. Tervezett idő:8 óra.

7

7. nap: Az Iseoi-tó megkerülése

Ezen a napon már csak leveletünk. napunkon nem fogjuk magunkat nagyon megerőltetni, szoktni kell a környéket. Az Iseo-tó megkerülése nemokoz nehézséget, mert szinte nincs is benne szint. A tó nem túl nagy, a teljes kör 60km, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne éppen olyan, mint a Comói-tó vagy a Garda. A körút kisebb, forgalommentes régi útból és kerékpárútakból áll. ezért egy kis bevezető mászást becsempésztünk ebbe az útba is.

Táv: 80km, szintkülönbség: kb 1000 m. Nehézség: 2/5. Tervezett idő: 6 óra.

8

8. nap: Hazautazás

Reggel összepakolunk és hazautazunk.

Szállásaink családi panziókban, apartmaházakban és hotelekben lesznek kétágyas szobákkal.

Vélemények a túráról

Még nincsenek értékelések.

Hozzászólok!

Értékelés