7 nap
Időtartam
2021. jún.
Dátum
2/5
Nehézség
Apartman, Hotel
Szállás
Kisbusz
Utazás

Nem is kérdés, hogy a három országot átszelő, 415 kilométeres, európai TOP3-ban lévő kerékpártúrának szerepelnie kell a kínálatunkban! A túra az ausztriai Salzburgból indul (ide kisbusszal megyünk) és az olaszországi Grado tengerparti városkájában végződik, ahonnan autóval jövünk haza.

Bad Gastein

A túra átszeli az Alpokot, de ehhez nem kell nagyobb erőfeszítés, hiszen szinte végig hegyekkel körülvett völgyekben haladunk! Nincsenek hosszú és kíméletlen felfelék, ahol pedig lenne, ott vonattal megyünk át a hegyek alatt, majd lélegzetelállító hegycsúcsok közt, lefelé ereszkedve érünk el a tengerpartig. Minden nap máshol alszunk, a csomagokat kísérőkocsi hozza utánunk.

Az útnak több, jól elkülöníthető szakasza van: az első két napos alpesi szakasz Salzburgból Bad Gasteinig tart, itt lesznek emelkedők, el is érjük a legmagasabb pontot a festői Bad Gasteinnél. Majd  egy vonat szállít minket át a hegy alatt és innen csorgunk le Villach-ig, majd áttekerünk Olaszországba. Tarvisiotól az egykor a monarchia által használt, régi vasúti útvonal helyére épült bicikliúton fogunk haladni (Millenniumi vasút), majd a Friuli – Venezia – Giulia tartomány fővárosa, Udine felé haladunk a szőlődombok között, hogy végül Palmanován keresztül elérjük Gradonál a tengert.

Alpok-Adria: Carnina-tó

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik. A túra alatt a kisbusz velünl lesz, az szállítja a csomagokat.

Mikor?

2021. június 12-18. (szombat – péntek) – Már csak néhány hely maradt!

A túrát 2021-ben egy másik alkalommal is indítjuk: júl. 24-30. (szombat – péntek) – Betelt! – (Mit tehetek, ha minden hely elfogyott? – Kattints, új lapon nyílik!)

Ár

  • Normál ár: 278.000ft
  • Törzsutas ár: 268.000ft

Létszám

Indulási létszám: 5 fő, max. 12 fő.

Alpok-Adria: Karintia lejtőin

Jelentkezés, fizetés

Jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési űrlapot (jobbra, mobilon az oldal közepén vagy alján). A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, ez csak egy regisztráció lesz, csak adatokat kell megadnod. Az előlegbekérőt az általad megadott email-címre akkor küldjük, ha 2021 elején kiderül, hogy a COVID-helyzet miatt tud-e a túra indulni. A továbiakról emailen tájékoztatunk.

Mit tehetek, ha minden hely elfogyott?

Ha minden hely elfogyottott vagy már nincs annyi hely, amennyien jönni szeretnétek, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert felkerülhetsz a várólistára, illetve, ha nagy az érdeklődés, tudunk még egy utat indítani. Vagy esetleg egy egyedi túrát is tudunk szervezni, ha többen vagytok! Itt lépj velünk kapcsolatba!

Segítség

Alpok-Adria: A Gastein-völgy felé

Információk

Előleg összege: 100 ezer Ft (A jelentkezés feltétele, fizesd be az előlegbekérő megkapása után minél hamarabb! (ÁSZF)
Jelentkezési határidő: 2021. május 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Kisbuszos kíséret
Szállás reggelivel
Reggeli
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Csoportos utasbiztosítás (Mit tartalmaz?)
Kerékpárbérlés (Milyen bicajt adunk?, Bérelj tőlünk eBike-ot!)
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni biztosítás (opcionális)
Vasúti jegy az alagútban (10 euro)
Fakultatív programok ára
Belépők ára

Tarvisio közelében

A túráról

Az Alpok – Adria túra az európai kerékpártúrák királynője. Igazi, klasszikus ponttól pontig túra, amely átszeli Ny-Európa legmagasabb hegységét, az Alpokot, majd lélegzetelállító hegycsúcsok közt, völgyekben tekeregve ér el a tengerpartig, miközben látnivalók százait sorakoztatja fel.  A 415 km-es kerékpárút 2012-től létezik egységben, Európai Uniós támogatással hozták létre, elnyert már  “év kerékpárútvonala” díjat is.

A túrán minden nap máshol fogunk aludni, a kísérőkocsi hozza utánunk a csomagokat. Egy nap átlagban 50-70 km-t megyünk, lesznek alagutak is! Az út első fele az Alpok hegyei között kanyarog a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, ahogy elhagyjuk Salzburgot, beérünk a hegyek közé, itt vár ránk néhány kisebb-nagyobb felfelé. A Gastein-völgy szintén megdolgoztat bennünket, majd Karintiába érünk, ahonnan Udine és a tenger felé vesszük az irányt. Az út legszebb részén, Tarvisiotól az egykor a monarchia által használt, régi vasúti útvonal helyére épült bicikliúton fogunk haladni! A tengerhez az utolsó két napon aránylag lejtős út vezet.

A túrát nem sietve, mindenhol szétnézve, rácsodálkozva a látnivalókra tesszük meg. Ez a remek kerékpárút azért is népszerű, mert bár 415 km hosszú, de a szintemelkedés ezalatt összesen csak 2500 m (naponta átlag 50 km és 300 méter szint). A túrát úgy építették ki, hogy a legtöbb bicajos által tekerhető legyen, nincsenek benne több kilométeres hágómászások, magashegyi utak, az út többnyire völgyekben vezet. Természetesen azért vannak emelkedők, az első két nap lesznek erősebb mászások és persze több kisebb emelkedő vár ránk út közben, hiszen azért az Alpokban vagyunk. Az út második 2/3-a inkább ereszkedés (az utolsó kétszáz km például szinte végig az).

Alpok-Adria: Második napon egy szép tó mellett

Kerékpár

A normál kerékpár bérlését biztosítjuk, azért nem kell külön fizetned. Természetesen hozhatod a sajátodat is, sőt, ennek örülünk, de az általunk biztosított kerékpár jól felszerelt és nagyon kényelmes.  Olvasd el, hogy milyen bicajt adunk, illetve ha magad hozod, mire figyelj!

Lehetőség van e-bike bérlésére is. Az ebike-ok bérlését a túra ára nem tartalmazza, de kedvezményesebben adjuk, mintha máshonnan bérelnéd). Az ebike olyan kerékpár, amelyen egy elektromotor segít tekerni. Ez több fokozatban állítható, így még a legmeredekebb emelkedőket is könnyűszerrel meg tudod tekerni. Az ebike-ok nagyon hasznosak, hiszen az is részt tud venni a túrán, aki egyébként nem sokat teker, illetve kora vagy egészségi állapota miatt már nem szeretné magát megerőltetni.

Mindent az eBike bérléséről.
eBike bérelhetőKinek ajánljuk

Aki szereti a hegyeket, völgyeket és a gyönyörű kacskaringós utakat, a természeti látnivalókat.
Aki szereti a kisebb kihívásokat, de azért nem akar megszakadni.
Akinek szereti a ponttól pontig túrákat, aki szereti magát kipróbálni hosszabb távon, az időjárási viszonyokat figyelmen kívül hagyva.

Nehézség:

Ez a túra alapvetően könnyű (2/5),  elvétve közepes nehézségű (3/5). Az első két nap vannak benne emelkedők, a 2. napon néha erősebbek is, de utána általában lefelé megyünk. Bár többnyire völgyekben, folyómedrekben haladunk, de azért az Alpokban vagyunk, így egy-egy emelkedőt mindig találunk! Ettől függetlenül átlagos sportos fizikummal teljesíthető. A túrán sokat állunk meg, pihenünk, nézelődünk, kajálunk, nem rohanunk, bevárjuk a lemaradókat, a túravezetők pedig segítenek. A konkrét napnál mindig feltüntetjük az adott szintet. Annak, akinek ez nem elég, ajánljuk a kihívás túráinkat (Toszkána, Hágótúránkat), ahol többet megyünk nagyobb szintekkel. Hasonló, kicsit könnyebb út a Dráva menti túra.

Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?).

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk: olvasd el a GYIK-ot, küldj emailt vagy telefonálj!

Alpok-Adria: Friuli-Venezia-Giulia tartományban
1

1. nap: Utazás, Salzburg - Werfen

Szombaton nagyon korán reggel indulunk, az út kb. 5 – 6 óra. Dél után érünk Salzburgba, majd rögtön kerékpárra is pattanunk és elindulunk a túrán. Az első szakasz szinte végig a folyó mentén halad, gyönyörű környezetben. Az első részen kiérünk Salzburgból a folyó mellett egy hosszabb murvás szakaszon, majd vidéki falvakban tekerünk a célunk felé. Útközben megállunk Halleinben, Gollingban (vízesés!), Werfenben (szép vára van!). A szállásunk a város “felett”, a hegy oldalában lesz egy nyugodt, csendes vidéken, a várostól néhány km-re, aki akar, felteker a meredek, de rövid emelkedőn, aki nem tud vagy nem akar, felvisszük autóval!)

Táv: 50 km, szintkülönbség: kb 570 m, tervezett idő: 4 óra. Könnyű túra (2/5), moderált emelkedéssel.

Werfen

2

2. nap: Werfen - Bad Gastein

Táv: 67 km, szintkülönbség: kb 900 m, tervezett idő: 5 óra. Közepes nehézségű túra (3/5), néha erősebb emelkedővel.

Második napunk lesz a legnehezebb, mert lesznek erősebb emelkedők is. Ezen a napon belekóstolunk az Alpokba, lesznek emelkedők, de a szint azért nem lesz olyan vészes, ráadásul majd nem is kell hágóra feltekerni, mert vonatozunk a hágó alatt! Az út elején a folyóvölgyben haladunk, többnyire murvás úton. Útba ejtjük St. Johannt, Schwarzach-ot, majd egy mászással egy gyönyörű környezetben található víztározót nézünk meg. Mivel ide mászni kell, innen megyünk lefelé, majd Lendnél egy alagúton áthaladva elfordulunk a Gastein-völgy és a hágó felé. A Gastein-völgyben alig érezhetően fogunk emelkedni, de a végén, Bad Gastein meg fog bennünket izzasztani 🙂 Természetesen aki nem tud vagy akar feltekerni a városba, azt felvisszük a szállásig. A szállásunk Bad Gastein után, Böckstein egy gyönyörű szállodájában található.

Bad Gastein

3

3 nap: Bad Gastein - Spittal

Táv: 61 km, szintkülönbség: kb 400 m, tervezett idő: 5 óra, könnyű túra (2/5), sok lejtővel.

Bad Gastein után vasútra szállunk, itt ugyanis nincs közút, a hágó alatt egy vonat visz minket át a másik oldalra, Karintiába. A vasúttal Mallnitzba érkezünk (ez már Karintia!), ahonnan szinte egész nap lefele megyünk. Az út első kisebb részén egy régi vasúti nyomvonalon tekerünk kilométereket, lélegzetelállító kilátásban, a völgy oldalában. Innen leszáguldunk Oberverlach-hoz egy erős lejtőn, a teteje eléggé szerpentines lesz, majd a Möll folyó mentén Möllbruckebe érünk. Möllbrückénél találkoznuk a Dráva-menti túra útvonalával, innen Spittalig a Dráva mentén fogunk tekerni. A szállásunk Spittal közelében lesz.

Alpok-adria

4

4 nap: Spittal - Tarvisio

Táv: 70 km, szintkülönbség: kb 600 m, tervezett idő: 7 óra. Közepes túra (2/5), sok lejtővel, emelkedővel.

Ezen a napon Spittaltól indulunk. újra rátérünk a Dráva-menti túra útvonalára (valójában azonban az tér rá a mi útvonalunkra 🙂 egészen Villachig a Dráva mentén fogunk tekerni. Villach után Olaszország felé kanyarodva, Tarvisio felé vesszük az irányt. Arnoldsteinig a Gail-folyó mellett visz az utunk, majd erről leágazva Arnoldtsein után a határig mutván haladunk. A határ után egy szép hegyoldalban látunk rá a Julia-Alpokra, ahonnan beérünk Tarvisióba.

Útban Tarvisió felé, Villach felől.
Útban Tarvisio felé, Villach felől.

5

5. nap: Tarvisio - Gemona

Táv: 70 km, szintkülönbség: kb 200 m, tervezett idő: 8 óra. Könnyű túra (1/5), sok lejtővel.

Túránk legszebb része jön. Ez a szakasz a millenniumi vasút nyomvonala, remek hidakkal, alagutakkal és szép kilátással. Megnézzük Venzone-t is, amely egy nagyon helyes, várral és óvárossal rendelkező kisváros. Az út ezen a napon végig aszfalton vezet. A szállásunk Gemonában lesz.

A millenniumi vasút nyomvonalán

6

6. nap: Gemona - Udine

Táv: 50 km, szintkülönbség: kb 300 m, tervezett idő: 4 óra. Könnyű túra (1/5), sok lejtővel.

Egy nagyon kanyargós, sok eldugott, kis utat tartalmazó, helyenként mászásokkal tarkított  nap lesz, a végén a nagyszerű Udinével. Ezen a napon is el fogunk térni a hagyományos nyomvonalétól, hogy a FVG tartomány legszebb helyeit lássátok!

Udine

7

7. nap: Udine - Grado


Táv: 65 km, szintkülönbség: kb 30 m, tervezett idő: 4 óra. Könnyű túra (1/5), sok lejtővel.
Utolsó napunkon Gradoba, a gyönyörű tengerparti kisvárosba érkezünk. Útközben megnézzük Palmanovát is (csillag alakú kisváros!) A túra után, ha van idő, fürdünk egyet, majd összepakolunk és hazautazunk. Késő éjjel érkezünk haza.

Alpok - Adria kerékpártúra
Palmanova


Fakultatív program

Az úton nem csak kerékpározni fogunk, hanem fakultatív programokat is megnézünk:

Városnézések – időjárástól és lehetőségektől függ (az alapár tartalmazza),

Vízesések, várak, kastélyok, múzeumok, természeti szépségek felfedezése.

Alpok-Adria útvonal

Az úton a szállásaink minden nap máshol lesznek, többnyire színvonalas apartmanhotelekben, családi apartmanokban vagy hotelekben. A legtöbbet Ausztriában alszunk, itt általában tipikus osztrák panziókban lesznek a szállásaink, 2 ágyas szobákban.

Alpok - Adria kerékpártúra
Alpok - Adria kerékpártúra
Alpok - Adria kerékpártúra
Alpok - Adria kerékpártúra
Alpok - Adria kerékpártúra
Az útvonal legszebb része Pontebba után kezdődik. Chiusafortéig rengeteg alagúton kell átmenni.
A kerékpárút legszebb része Pontebba után kezdődik.
Az egykori vasúti híd Bagni di Lusnizza közelében.
Már Pontebba előtt is vannak alagutak.
Útban Tarvisió felé, Villach felől.
A millenniumi kerékpárút egyek legszebb állomása, Ugovizza, ahol kiváló pihenőt alakítottak ki.
A millenniumi túra egyik legszebb panorámája a Fella folyó völgyében (háttérben Visocco faluja).
Alpok - Adria kerékpártúra
Alpok - Adria kerékpártúra
Alpok - Adria kerékpártúra

Vélemények a túráról

Még nincsenek értékelések.

Hozzászólok!

Show reviews in all languages (2)

Értékelés