6 nap
Időtartam
2024. júl.
Dátum
5/5
Nehézség
Hotel
Szállás
Kisbusz
Utazás

Tekerd meg velünk az olasz Dolomitok és a szlovén Júlia-Alpok ikonikus hágóit! A kerékpározás terén semmi sem okoz nagyobb elégedettséget és örömöt, mint amikor felérsz egy nagyobb csúcsra vagy egy ezer-kétezer méteres hágóra. Ez egy igazi kihívás-túra azoknak az amatőröknek, akik kitartóak, erősek, elszántak és szeretnének ikonikus hágókat megtekerni.

ikonikushago8

A túra programjában több híres hágó szerepel:

Szlovénia:

 • Mangart-hágó (2072m)
 • Vrsic-hágó (1611m)
 • Predil-hágó (1156m)

Dolomitok (Olaszország):

 • Passo Fedaia (2057m)
 • Passo Pordoi (2239m)
 • Passo Sella (2230m)
 • Passo Gardena (2119m)
 • Passo Campolongo (1850m).
 • Passo-Giau (2236m)
 • Passo Falzarego (2105m)

A szállások aptmanokban és panziókban lesznek kétágyas szobákkal!

Nézd meg képes beszámolónkat a túráról!

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik. A kinti transzport is kisbuszos. Egyéni utazás is lehetséges.

Mikor?

2024. júl. 12 – 17. (péntek – sze) – 6 nap, 5 éj – Vannak még szabad helyeink!

Ár

  • Normál ár: 365.000 ft
  • Törzsutas ár: 355.000 ft

Létszám

Indulási létszám: 5-7 fő. Min. 5 fő.

Jelentkezés, fizetés

Jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési űrlapot (jobbra, mobilon az oldal közepén vagy alján). A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, ez csak egy regisztráció lesz, adatokat kell megadnod (vigyázz, több oldalas az űrlap!). Ha sikeresen jelentkeztél, akkor egy automatikus emailt is kapnod kell erről! Az előlegbekérőt az általad megadott email-címre akkor küldjük. A továbiakról emailen tájékoztatunk.

Mit tehetek, ha minden hely elfogyott?

Mivel minden hely elfogyott, erre a túrára ebben az időpontban már nem tudsz jelentkezni. Amennyiben mégis ez érdekelne, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert felkerülhetsz a várólistára, illetve, ha nagy az érdeklődés, tudunk még utat indítani, esetleg egy egyedi túrát is tudunk szervezni, ha többen vagytok! Itt lépj velünk kapcsolatba! Ha ez nem felel meg, ajánlunk hasonló utakat!

Segítség:

Lefelé a Vrsicről Krajnska Gora felé egy kanyarban
A Vrsic Krajnska Gora felé egy kanyarban. A jellegzetes kockaköves kanyarok!

Információk

Előleg összege: A teljes összeg 40%-a (Befizetés az online jelentkezés és a kapcsolatfelvétel után! Az előlehg befizetése nélkül a jelentkezés nem érvényes! (Kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!)
Jelentkezési határidő: 2024. június 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás reggelivel
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Kerékpárbérlés Milyen bicajt adunk?
Térképek

Vrsic-hágó felé, a kockaköves kanyarokban

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni és sztorno biztosítás
Fakultatív programok ára
Belépők ára

A túráról

A túra két nagyobb részből áll: Két nap Szlovéniában, a Júlia-Alpokban, ahol a Mangart-nyerget és a Vrisic-hágót is megmásszuk, majd átköltözünk a Dolomitokba, Olaszországba, ahol három utat tekerünk majd meg.

Szlovenia, Mangart

Szlovéniát talán nem kell bemutatni, mert nagyon közel van hozzánk, remek kerékpáros útvonaljaik és hágóik vannak. Jók az utak, szép a környezet, akárcsak Ausztriában. Talán még szebb is. Szlovénia két ikonikus hágóját, nyergét másszuk meg.  A Dolomitok az országúti kerékpárosok kedvelt célpontja. Jellegzetessége a különféle formákban kiugró, nagyon magas (2500-3000 méteres) szirtek, fűrészfogszerű sziklák. Aki már járt ott, annak van kedvenc hegye, mert annyira megkapó egy-egy alakzat. A Dolomitok a kerékpárversenyek kedvelt célpontja is, az olasz körverseny, a Giro d’Italia is rendre rendez itt szakaszokat, hiszen az emelkedők komoly lemorzsolódási tényezők (minden egy ilyen emelkedőn derül ki)! Tény, hogy a Dolomitokban nem tudsz úgy 50 km-t letekerni, hogy ne kelljen valamilyen komolyabb emelkedőn, hágon feltekerned, néha több száz, esetleg 1000 méternél nagyobb szintkülönbségű emelkedőkön. Ez nem az átlagos kerékpáros környezet! Viszont az átlagember kihívásának terepe.

Túránkat olyan kerékpárosoknak raktuk össze, akik nem félnek a kihívástól, szeretnének magashegyek közt túrázni, hágókat meghódítani, lélegzetelállító kilátásokban gyönyörködni (ezért a kilátásért bizony meg kell szenvedni)! A túrát elsősorban országúti bringás tapasztalatokkal rendelkezőknek javasoljuk, ugyanakkor a túrák egy jobb kondícióban lévő, sportoló átlagembernek sem teljesíthetetlenek. A túrákon nem fogunk rohanni, és bár az országúti bringázás az egyéni teljesítményekről szól, ahol lehet, szakaszonként bevárjuk, segítjük egymást.

Kerékpár

Dolomitok (Útban a Passo Stella felé)

Ezen a túrán mindenki a saját kerékpárjával (országúti vagy hibrid) vegyen részt. Feltétel a legalább 2*10-es váltórendszer. A túra során több Giro d’Itália-útvonalat (vagy részútvonalat) megtekerünk, megmásszuk a környék legszebb hágóit és egészen biztos, hogy felejthetetlen élményben részesültök. Olvasd el az élménybeszámolót az egyik napról!

Nehézség

A túrák nehezek (5/5), átlagos sportos fizikummal csak akkor teljesíthetőek, ha van állóképesség, kitartás és/vagy nagyobb bringás tapasztalat. (Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?).

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk: olvasd el a GYIK-ot, küldj emailt vagy telefonálj!

A Mangart-nyereg előtt, az utolsó alagút
A Mangart-nyereg előtt, az utolsó alagút
1

1. nap: Utazás, Mangart

Kora reggel indulunk Budapestről kisbuszunkkal. Az út 6-7 óra, forgalomtól függően, dél körül érünk a  szállásra. Kipakolunk és még aznap az egyik legszebb szlovén úttal kezdünk. Bemelegítünk egy viszonylag sík terepen, majd szép lassan elindulunk felfelé a Predil-hágó felé. A Predil egy könnyű, kisebb hágó, rövid és nem meredek, az olasz-szlovén határállomáson érjük el a tetejét. Onnan legurulunk egy kicsit, majd elkezdjük a Mangart megmászását. A Mangart egy csúcs és egy nyereg is egyben, az út nem visz fel egészen a hegycsúcsig (2679m), hanem alatta egy nyeregben (2072 m) végződik. A Mangart-nyeregben van egyébként a legmagasabb szlovén aszfaltút, 1938-ban építették és egyirányú, azaz nem a másik oldalon nem visz le, hanem arra jövünk le, amerre feljöttünk. Bármerről is indulsz, az út felfelé minimum folyamatosan 20 km, 1300 méternél nagyobb  szinttel, az átlag emelkedés 6,5%. A hágó nem túl nehéz, mivel vannak pihentetőbb, 5-6%-os részek, de az eleje és a vége folyamatosan 10% körül van. Ideális olyan hágómászóknak, akik még nem szokták meg a 10-15km-es folyamatos 10% körüli mászásokat. A következő napokhoz képest nem túl nehéz, de azért jelentős kihívás, a látvány viszont fenomenális, Európa egyik legszebb kilátású „hágója”. Visszafelé ugyanazon az úton jövünk.

Táv: 52km, szint: 1550m

Középen a Mangart, A Kép a Predil-hágóról készült

2

2. nap: Vrsic- és a Predil- hágó

A Vrsic-hágó Szlovénia legmagasabb megtekerhető hágója, a 19. században építették. Az Isonzó folyó völgyét köti össze a Száváéval, Bovec városkáját Krajnska Gorával. Mi a második napunkon egy szép kört fogunk tekerni, amelyben benne van a millenniumi vasútvonal egy része is. Kranjska Goráig az egykori vasútvonalon bemelegítünk, majd a Vrsic-hágóval kezdjük. A Vrsic egy klasszikus hágó, Szlovénia legmagsabb hágója (1611m), kétirányból mászható, de Kranjska Gora felöli szakaszt nevezik a klasszikusnak, onnan érdemes mászni. Azért is, mert bár erről nehezebb (rövidebb és meredekebb), de szebb és a kanyarokban a kockaköveken jobb átmenni felfelé, mint lefelé. A mászás 9,2km, 761m sazint, 8,2%), kb. egy óra. A hágó tetejéről egyészen Bovecig gurulunk lefelé, a szerpentinek után az Isonzó (Soca) mellett, amelynek türkiz színe mindenkit elvarázsol. Bovec után lesz egy emelkedő a Predil-hágóig, onnan átérünk Olaszországba, majd Tarvisio felé gurulunk le.

Táv: 88km, szint: 1925m

Lefelé a Vrsicről . A kilátásra nem lehet panasz

3

3. nap: Pihenő nap, átköltözés

A pihenő napunkon átköltözünk a Dolomitokba. Az út kb. 4,5 óra. Ha időben odaérünk a szállásra, meg tudjuk tekerni a szállásról a kitűzött célt: a Passo Fedaia-t. A Fedaia híres hágó és nem egyszerű. Capriléből 15 km és 1200m szint. A leghíresebb része a Malga Ciapela utáni 3,5 km-es, nyílegyenes szakasz, ahol az átlag bőven 10% feletti. Az utolsó 5km egész durva (átlag 11%). A Fedaia fent gyönyörű, nagyon fotogén a tóval és a gleccserrel.

Táv: 30km, szint: 1200 m.

Passo Fedaia

4

4. nap: Sellaronda

Az átköltözés után a Dolomitokban folytatjuk. Első napunkon az egyik legszebb és legklasszikusabb dolomitok túrát tekerjük meg. A Sellaronda (amely a Sella csúcs körüli kört jelenti) az egyik legismertebb és legkedveltebb körtúra a Dolomitokban, mivel négy, viszonylag könnyebben teljesíthető hágón visz keresztül úgy, hogy az út végig az egyik legszebb kilátást adja.  Olvasd el különálló cikkünket egy régebbi tekerésről a Sellarondán és a Giaun).
Az ezévi szállástól függ, hogy honnan indulunk, de a kört az óra járásával megegyező irányba tekerjük meg. Vagy Corvarából (vagy Arabbából) indulunk. Corvarából az első hágó a Campolongo (1850m). Ez egy könnyű hágó (6km, 300m, 5%), bevezetésnek jó is lesz! A hágú után begurulunk Arabbába, a másik népszerű helyi városkába. Arabbából a Passo Pordoi (2239m) következik. Ez egy közepesen nehéz hágó (9,4km, 637m szint, 6,8%), végig a Sella alatt vezet, gyönyörű kilátással. Innen legurulunk, majd jön a Passo Sella (2230m), a szerintem legszebb hágó a körben (5,5km, 400m, 7,3%). Maga a mászás nem könnyű, de addigra már kellőképpen bemelegedtünk, viszont viszonylag rövid, a környezet pedig leírhatatlan. Innen jön egy klassz gurulás, nem vesztünk sok szintet, majd felkapaszkodunk a Gardena-hágóra (2119m). Ez egy viszonylag könnyű mászás (6km, 250m, 4,2%), a körben a legjönnyebb, mert megtörik egy pihentető lefelével. A Gardena után következik a kör legjobb lejtője befejezésképpen, iszonyatosan jót lehet lejtőzni egészen Corvaráig.

Táv: 52km, szint: kb 2000 m.

Visszanézve a Sella hágóról
Visszanézve a Sella hágóról

5

5. nap: A Giau és a Falzarego

Utolsó  napunk túrájának célpontja az egyik legszebb hágó a Dolomitokban, a Passo Giau (2236m). Az ezévi szállástól fügően indulunk, de az emelkedő kiindulása Caprile lesz. Capriléből egy rövid emelkedőn megyünk Selva di Cadoreba, a Giau indulóvárosába. A Giau a túra legnehezebb hágója, ez a nehéz súlycsoport. A “rövid, de velős” kategóriájú emelkedő 10km folyamatos felfelé, átlag 9,1% (922m szint). Viszont fent pazar kilátás fogad. A hágóból leereszkedünk Cortina d’Ampezzoba, az egykori olimpiai városba, amely egy gyönyörű völgyben fekszik. Pihenés után a másik aznapi hágón (Passo Falzarego, 2117m) keresztül érünk haza. A Falzarego nem nehéz hágó, csak hosszú (16,5km, 913m, 5,6%). A csúcs elérése után egy klassz lejtőn leereszkedünk Caprilébe.

Táv: 60 km, szint: kb 2000 m.

Dolomitok, Passo Giau
Dolomitok, Passo Giau

6

6. nap (szerda): Hazautazás

Utolsó napunkon hazautazunk.

Első szállásunk Tarvisioban vagy Kranjska Gorában lesz  4 csillagos Spa és Wellnes-hotelben. A második a Dolomitokban Selva di Cadore  vagy Arabba településen egy 3 csillagos hotelben lesz. Az elhelyezés kétágyas szobákban történik.

A Mangart-nyereg előtt, az utolsó alagút
Dolomitok, Passo Giau
Dolomitok
Letekintve a szerpentinről
A Stella hágó felé
Útban a Giau hágó felé
Visszanézve a Sella hágóról
A Stella hágó
Lefelé a Vrsicről Krajnska Gora felé egy kanyarban
Lefelé a Vrsicről . A kilátásra nemvolt panasz
Mangart felé: egyik alagútból ki, másikba be, közben egy hajtű
Kilátás a Vrsic-hágóból Krajnska Gora felé, lefelé, az első kanyarokból
A Vrsic-hágó felé az Isonzó folyó mentén kezdtünk
A második alagút kijárata

Vélemények a túráról

5.00 based on 1 review
2021 július 22,

Ez a túra valóban kiérdemli az 5/5-t a kihívást illetően, de még egy osztályzatot: 5*. Olyan országúti kerékpáros paradicsomba csöppentünk, amit Roglic, Pogacar és Nibali nevei fémjeleznek. Aki felejthetetlen élményekre vágyik hegyek, sziklák, katlanok és völgyek között, az vegyen részt a következő túrán. Mert bízom benne lesz következő, hisz ennyi élményt képtelenség volt egyszerre befogadni. Túravezetőnk, Csaba tökéletesen előkészített mindent, támogatott minket, nekünk tényleg csak mászni, gurulni, izzadni, gyönyörködni a tájban és mosolyogni kellett. No meg jókat enni pótolva az elégetett kalóriát. Szenzációs túra, nagyon jó kis csapattal, örök élmény!

Hozzászólok!

Értékelés