9 nap
Időtartam
2024. máj.
Dátum
3/5
Nehézség
Apartman, Farmház, Magánvilla
Szállás
Repülő, Kisbusz
Utazás

Egy hatalmas, életre szóló kaland, maga „A” nagy utazás! A legszebb és a legdrámaibb utunk, amely nem könnyű, ugyanakkor a legnagyobb élményt adja! A túra az összes toszkán utunk kvintesszenciája! Történelem, gasztronómia, elmélyülés önmagadban, miközben minden nap hosszú kilométereket, dombokat, hegyeket győzöl le, a saját erődből. Garantáltan feltöltődve és kicserélődve jössz haza!

A Via Francigena az angliai Canterburyből induló és Rómában végződő ősi, 1700km-es zarándokút. Túránk az út olasz rész rövidített változata, Luccától Rómáig tart. Hét nap alatt 430 km-t tekerünk le. A legszebb toszkán tájakat járjuk be, gyakorlatilag ez egy Bestof Toszkána, mivel nagyrészt Toszkánában és kisebb részt Lazióban vezet. Az út végén pedig vár minket az Örök Város, Róma, ahol plusz egy napot töltünk el.

Az úton naponta 60-80 km-t tekerünk, minden éjjel más szálláson alszunk. A táj nagyon változatos, van benne aszfalt út, lesz sok murva, tekerünk dombra és hegyre fel, száguldunk lejtőn lefelé is.

Utazás

Az út kisbuszos és / vagy repülős. Pisába kisbusszal visszük a csomagokat és a bicajokat, Rómából hazafelé szintén. Az út alatt kisbusz viszi a csomagokat. Lehetőség van kisbusszal is utazni, de a hosszú út miatt a repülőt ajánljuk. Kifelé, Pisába van fapados járat és Rómából is érdemes repülővel hazajönni, ahonan napi több fapados, olcsó járat van Budapestre.) Aki kisbusszal utazna, jelezze nekünk! (A kisbusz a római érkezést követő reggelen jön haza! – Így aki azzal utazna, annak nincs lehetőség római városnézésre!)

Mikor?

2024. máj. 19 – 27. (vas. – hétfő) – 8 éj, 9 nap – Utolsó hely maradt!

A túrát ősszel (október) is indítjuk, nézd meg azt!

Mit tegyek, ha minden hely elfogyott?

Ha a túra betelt, de kifejezetten erre a túrára szeretnél jönni, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert várólistára kerülhetsz, illetve, ha nagy az érdeklődés és a várólistán sokan vannak, tudunk még egy utat indítani ugyanabban az időpontban. Itt lépj velünk kapcsolatba

Ár

  • Normál ár: 475.000 ft
  • Törzsutas ár: 465.000 ft

Létszám

Létszám: 5-7 fő. Min. 6 fő.

Jelentkezés, fizetés

Jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési űrlapot (jobbra fent, mobilon az oldal közepén vagy alján). A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, csak adatokat kell megadnod. Ezután küldünk egy előlegbekérőt az általad megadott email-címre, amelyen rajta lesz a számlaszám, amelyre az alább megadtott előleget be kell fizetned. A továbiakról emailen tájékoztatunk.

Segítség

Via Francigena

Információk

Előleg összege: A teljes összeg 40%-a (Befizetés az online jelentkezés és a kapcsolatfelvétel után! Az előlehg befizetése nélkül a jelentkezés nem érvényes! (Kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!)
Jelentkezési határidő: 2024. április 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás reggelivel
Túravezetés
Csomagok transportja
Kísérőautó biztosítása
Kerékpárbérlés (Milyen bicajt adunk?, Bérelj eBike-ot tőlünk!)
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Opcionális repülőjegy (Róma – Budapest – Pisa)
Ebéd, vacsora
Egyéni és sztorno biztosítás
Fakultatív programok ára
Belépők ára

Via Francigena: Bolsena-tó

Háttér

A Via Francigena, azaz a francia út a Rómában végződő, ezer éves, 1700 km-es zarándokút. Az El Camino (Spanyolország) és a jeruzsálemi út (Róma – Szentföld) mellett ez az ösvény volt a középkorban a legnagyobb zarándokút és az egyik legfontosabb közlekedési szakasz. Olyan utak nyomvonalán létesült, mint az Appennineken át Rómába vezető ókori Longobárdok útja, amely már a VII. századtól a mai Olaszország északi részét kötötte össze Rómával. Az angliai Canterburyből indult, keresztül a mai Franciaországon, majd Svájcon és a Szent Bernárd hágón lépett be Olaszországba. Toszkánán is keresztülhalad, majd Lazio tartományban kanyarog, hogy aztán az örök városban, Rómában, a szent téren érjen véget. (A Via Francigenáról ebben a cikkben írtunk egy részletes ismertetőt!)

A középkori gyalogos zarándokút az újkorra teljesen feledésbe merült, az olaszok azonban az elmúlt években egy projekt keretén belül újraalkották az ősi nyomvonalat, kitáblázták, a zarándokok pedig elkezdték használni. A projekt keretén belül gondoltak a kerékpárosokra is, így a zarándokútnak van egy kerékpáros nyomvonala is. Az út nagy része azonos a gyalogúttal, de számos helyen eltér ettől. Egy-két helyen mi is belenyúltunk, hogy minél érdekesebb helyeken vigyen, minél több látnivalóval rendelkezzen. Rengetegen teszik meg az utat vagy egy részét gyalog, tavasztól őszig az útvonalat zarándokok tömege lepi el. Az El Camino mellett ez a legnagyobb zarándokút Európában.

A Crete Senesiben a 2018-as túrán nagyon kemény lányokkal!

Túránk a zarándokút olasz részének rövidített változata (az eredeti olasz rész, a hágótól Rómáig kerékpárral is 23 nap). Luccától Rómáig, hét (7) nap alatt 430 km-t tekerünk, az út közben a középkori történelem elevenedik meg előttünk. Különleges történelmi városkákat fogunk látni, mint Siena, San Gimignano, Lucca, Viterbo vagy éppen kevésbé ismert, de talán pont emiatt meglepően érdekes helyeket, mint például San Miniato a toronyával, Colle Val d’Elsa, a gyönyörű középkori városával, Pienza, a pápai város és a Pecorino sajt hazája vagy Radicofani, amelynek gyönyörű erődje uralja Dél-Toszkánát. Az út utolsó részében, Rómához közel ősi etruszk utakon tekerünk, útba ejtve példul Sutri ókori települését, ahol mindent tufából vájtak ki és ahol természetvédelmi parkok, vízesések, erdők, jegenyék szegélyezik utunkat.

Az út végén pedig vár minket az Örök Város, Róma, ahol a Tervere mellett érünk be a Szent Péter térre.

Capranica

A túráról

A túrán naponta 60-70 km-t haladunk, minden éjjel más szálláson alszunk, a csomagjainkat viszont nem kell magunkkal cipelni, mert az a kísérő kocsiban jön velünk a következő szállásra.

A napi tekerés netto 4-6 óra, az érdekes helyeken meg-megállunk. Hol egy szép városka, hol egy-egy kóstoló a helyi termékekből, szőlő, bor, olíva, hol egy varázslatos táj, látkép kerül az utunkba. Esténként, ha van erő, az adott környék legjobb részeit fedezzük fel.

A 7 napos úton a táj nagyon változatos, van benne vízszintes, sima út, de lesznek erős emelkedők és nagyszerű lejtők is. Az utat azoknak ajánljuk, akik vállalni tudják a folyamatos napi 60-70 km-t, a sokszáz méter napi szintet és az ezzel járó viszonylagos nagyobb terhelést. Vagy úgy gondolják, hogy egy ilyen zarándokút a kihívásokról és a saját korlátaink legyőzéséről is szól (bőven lesz erre lehetőség) és ezt tűzik ki célul maguk előtt (nekik óriási taps!)

Az út kb. 70%-a aszfalt, a többi kemény murva (A középkori utak többsége nem volt még lekövezve sem 🙂  Szállás színvonalas  panziókban, apartmanszálláson, hostelekben általában kétágyas szobákban.

San Quirico után

Kerékpár

A normál kerékpár bérlését biztosítjuk, azért nem kell külön fizetned. Természetesen hozhatod a sajátodat is, sőt, ennek örülünk, de az általunk biztosított kerékpár jól felszerelt és nagyon kényelmes.  Olvasd el, hogy milyen bicajt adunk, illetve ha magad hozod, mire figyelj! Ez az út kifejezetten sokat megy murván, tehát a kerékpár szempontjából is így készülj!

Lehetőség van e-bike bérlésére is. Az ebike-ok bérlését a túra ára nem tartalmazza, de kedvezményesebben adjuk, mintha máshonnan bérelnéd). Az ebike olyan kerékpár, amelyen egy elektromotor segít tekerni. Ez több fokozatban állítható, így még a legmeredekebb emelkedőket is könnyűszerrel meg tudod tekerni. Az ebike-ok nagyon hasznosak, hiszen az is részt tud venni a túrán, aki egyébként nem sokat teker, illetve kora vagy egészségi állapota miatt már nem szeretné magát megerőltetni.

Mindent az eBike bérléséről.
eBike bérelhetőKinek ajánljuk

Mivel ez egy nehéz túra, csak azoknak, akik megbírkóznak az út kihívásival, van bicajos tapasztalatuk.
Modern, kerékpáros zarándokoknak, akik szeretnének magukban elmélyülni az ősi nyomvonalon.
Akik még nem voltak Toszkánában, de az ismerkedést hatásosan, a legszebb, de egyben a legnehezebb tájakon szeretnék kezdeni.
Akik szeretik az A-ból B-be tartó, hosszabb kerékpártúrákat!
Akik testileg és lelkileg is felkészültek az útra.

Via Francigena: Lucca

Nehézség

A Via Francigena nehéz túra, mindent összevetve a legnehezebb hagyományos (nem hágó- és magashegyi) túránk. Összességében 3/5 és 4/5 között van. A túra nehézségét nem elsősorban a hosszú és nehéz emelkedők, hanem a folyamatos, pihenés nélküli terhelés és a minden nap máshol alszunk érzése adja. Itt nincs megállás. Figyelembe kell venni, hogy az út nagy része Toszkánán halad keresztül, tehát elég sok emelkedő van, van köztük több km-es is. Az emelkedők százeléka nem olyan nagy, de a hossza sokszor erős kitartást igényel. Mivel az útvonal adott, és mi a lehető legkevesebb helyen szerettünk volna eltérni a hivatalos zarándokok útvonalától, ezért sok ráhatásunk nincs arra, hogy könnyebbé tegyük. Bár a túrán sokat fogunk megállni és a tempó sem olyan nagy, de az egész napos tekerés és az emelkedők minenkit nagyobb kihívás elé állítanak. Javasoljuk, hogy erre a túrára készülj fel. A napi szinteket a program oldalon tudod megnézni. Amennyiben szeretnél a túrára eljönni, de úgy érzed, hogy nem tudnád teljestíeni, javasoljuk az ebike bérlését!

Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?).

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

Via Francigena: Crete Senesi
1

1. nap: Utazás, Lucca

Első nap elutazunk Budapestről Luccába. Kora délután érkezünk a lefoglalt szállásunkra. Délután, este szétnézünk a városban. Lucca az Alpok lábainál fekszik, az egyik legelbűvölőbb, legélhetőbbm legkerékpárbarátabb észak-toszkán település. Hatalmas, éppen maradt fallal körülvett óvárosa van, ahol a megállt a középkori idő. Gyalog teszünk egy hosszú sétát a középkori falak között, sétálunk a városfalon (amit körbe is lehet tekerni), vagy megnézzük a Guinig-tornyot, ahol tölgyek nőnek a torony tetején! Elsétálunk a csodálatos Dómhoz és az Amfiteátrum térre, ahol az ókori római amfiteátrum helyén most egy elliptikus tér van, tartva a formát, színes házakkal, remek éttermekkel és kézműves üzletekkel.

Lucca

2

2. nap: Lucca - Montaione

Első tekerős napunkon a Lucca melletti szállásról indulunk. Az út ezen része aránylag sík, az út eleinte kisebb forgalmú utakon Altopascio felé vezet. Altopascio a középkori zarándokok pihenő és imádkozó helye volt. Megnézzük Campanaria-toronyt a haranggal, ahol régen tüzet gyújtottak a zarándokoknak, hogy a sötétben is odataláljanak a városba. Elhagyva Altopasciot egy eredeti Via Francigena út-részen tekerünk erdei, elragadó környezetben, hullámos utakon. Átkelünk az Arno folyón, majd San Miniatoba tekerjünk fel (erős emelkedő!), ahol megnézzük a főteret és a híres, messziről is látható tornyot. San Miniato után Montaione felé vesszük az irányt, onnan nem messze töltjük az éjszakát egy szép, medencés szálláson.

Táv: 75 km. Szint: 600 m.

Közép-Toszkána

3

3. nap: Montaione - Siena

Reggel a szállásról indulunk, a dombok és a hegyek közt San Vivaldo felé vesszük az irányt (a másik lehetséges úton, Montaione felé több az emelkedő, de ha a társaság erős, ezt is megtehetjük!) Gyönyörű, dimbes-dombos tájon fogunk tekerni első aznapi állomásunk, San Gimignano felé. San Gimignano a Via Francigena egyik legszebb települése, nem mellesleg Toszkána egyik „csodája”. Már a távolban meglátod a híres tornyokat, amelyek a város jelképei (a középkorban több tucat hatalmas tornya volt, mára csak néhány maradt, amiből kettő látogatható is). Megállunk a városban, megnézzük, fagyizunk a világhíres fagyizójában, majd továbbhaladunk Colle Val d’Elsa, egy bájos óvárossal és a szűk sikátorokkal, kanyargó kőfalakkal rendelkező városka felé. Az úton sok lesz a murva és a rövid de velős emelkedő, tekerünk majd egy korábbi vasútvonal helyén létrehozott kerékpárúton is. Colle Val d’Elsa után a Via Francigena egyik legmeditatívabb útvonala következik, a dombok közt, néha kisebb emelkedőkön, többnyire murván tekerve érünk Monteriggioni várához. A koronás tornyokkal szegélyezett középkori minivárosot, amely egy dombon védte a középkori Siena városát, még Dante is megénekelte. Aznapi utunk Siena mellett ér véget egy gyönyörű szálláson. Este megnézzük Sienát!

Táv: 65 km, szint: 1000m.

San Gimignano előtt

4

4 nap: Siena - San Quirico

Ezen a napon kicsit eltérünk az eredeti útvonaltól egy alternatív útra, hogy minél többet gyönyörködjünk a Sienától DNY-ra lévő Crete Senesi látványában. A Ceret Senesi egy aránylag kis területű, „felmart” vidék, hullámos, szaggatott tájjal, igazi toszkán hangulatot árasztva. Első állomásunk Asciano lesz, a Crete „fővárosa”, ahova egy emelkedős úton jutunk el Ascianóba (viszont a kilátás mindenért kárpótol). Asciano után érintünk egy Olivafák közt eldugott kolostort, a Monte Oliveto Maggiore-t, majd leszáguldunk Buonconvento fele, folytatva utunkat. Az aznapi szállásunk San Quirico közelében lesz.

Táv: 73 km. Szint: 1100m

Crete Senesi

5

5 nap: San Quirico - Radicofani

A szállásról indulunk. Ez a nap a túra egyik nagy kihívása (nem minth a többi nem lenne az 🙂 Nem megyünk majd olyan sokat, de a végén hosszasan kell felfelé tekerni. Az út első részében Pienza felé vesszük az irányt (Toszkána egyik legszebb útja!). Pienza a Pecorino sajt hazája, illetve onnan mesés kilátás nyílik az Orcia folyó völgyére (Val d’orcia). Pienzából leereszkedve, gyönyörű úton jutunk el Radicofani alá. ahonnan egy hosszabb emelkedőn megyünk fel egyészen a szállásig. Akinek maradt ereje, az feltekerhet az emelkedőn Radicofaniba, hogy megnézze a várát (illetve tornyot), ahonnan pazar a kilátás nyílik a környékre. Minden erőfeszítést megér. (Aki nem jön, medencézik 🙂

Táv: 50 km. Szint: 1000m.

Torrenieri közelében

6

6. nap: Radicofani - Montefiascone

Ezen a napon vagy a szállásról indulunk (az erősek) vagy kocsival felmegyünk Radicofaniba és onnan. Az előző nap nehézségeit pótolva rögtön egy elég hosszú lejtővel kezdünk, ahol az egész túra egyik legizgalmasabb útvonalán haladunk: Radicofani várát elhagyva egy kopár dombokkal tarkított, murvás útra érünk, ez a régi Via Cassia, az ókori római út, amit az Amiata hegység végtelen dombjai uralnak. Nem lesz könnyű terep, néha erős lejtők és emelkedők állják utunkat. Miután kiérünk a murváról, Aquapendenteben pihenünk (Szent Sepolcro bazilika román kriptáját nézhetjük meg), majd az utazás folytatódik, amíg el nem érjük a Bolsena tavat. A tó „fővárosa” Bolsena városka, egyik látványossága a vár és a 13. századi Cappella del Miracolo. A helyi konyha jellegzetessége a Sbroscia, egy leves, amely a tó halából készül paradicsommal. Utunk Montefiascone felé folytatódik a tó mellett, erdőkön és olajfaligetek között, egy erősen emelkedős úton. Ez a vidék az igazi extra szűz olívaolaj területe. A szállásunk Montefiascone mellett lesz egy középkori kastélyban. Ha van erő, este nem hagyjuk ki a Roccát (az erődöt), felmászunk rá, hogy elvarázsoljon a határtalan kilátás. Egy pohár Est! Est !! Est !!! (helyi borspecialitás!) mellett pihenjük ki a fáradalmakat egy gyönyörű kastélyban (medencével).

Táv: 80 km.  Szint: 1050m.

Bolsena-tó

7

7. nap: Montefiascone - Sutri

Montefiascone melleti szállásról indulva Viterbo felé vesszük az irányt. Eleinte murván fogunk tekerni, ha idő engedi, megnézzük a Therme Bagnaccio termálfürdőt, majd Viterbo gyönyörű városkájában az utazás tiszteletére nem hagyjuk ki a festői „zarándok negyedet”. Megcsodáljuk a Palazzo dei Papit és élvezzük a csendet a Santa Maria Nuova longobárd kolostorban. Ha tehetjük, megkóstoljuk a finom helyi italt, a frittellacce-t! Viterboból az utazás Vetralla, az ókori etruszk terület szívében fekvő város felé folytatódik, többnyire kis forgalmú mellékutakon. Az út zöld vidéken, típikus zarándkúton ér Sutriba, egy kicsi, de látnivalókban nagyon gazdag településre. A római amfiteátrumot, amelyet Tufából vájtak ki, nem lehet kihagyni. A nézőtéren vagy a színpadon ülve emlékezhetünk az ősi korokra. Megnézzük a Santa Maria del Parto templomot, melynek Tufa falai jól megőrzték a freskókat. A napot a Sutri melletti szálláson zárjuk.

Táv: 55 km. Szint: 750m.

Lazio

8

8. nap: Sutri - Róma

A zarándokút utolsó tekerős napján Sutri mellől indulva rögtön egy szenzációs szakaszt érünk el, a Mount Gelato vízesés környékén haladunk át, amit meg is nézünk. Ezután a Veio Park panoráma útja visz be Campagnano kapuihoz. A Venturi Park háromszáz éves tiszafái alatt tekerünk. A hely neve a helyiek szerint a “halál fái”, de ne aggódj, minden veszély nélkül pihenhetsz az árnyékban! A nyeregbe visszaülve utazásunk utolsó néhány kilométere kezdődik. Az Örök Város felé továbbra is a Veio Park fás dombjain tekerünk (néha küzdve felfelé), mielőtt a varázslatos Valle del Sorboba parkba (természetvédelmi terület) érünk. Útközben lesz idő arra, hogy megcsodáljuk a Madonna del Sorbo szentélyt és Formello középkori városközpontját. Már nagyon közel leszünk Rómához, de mégis mintha fényévekre lennénk, hiszen továbbra is Lazio természeti környezetében haladunk. Majd elérjük a Tevere folyót, melynek mentén, egy kiépített bicajúton a Vatikán kapujáig jutunk. Méghozzá úgy, hogy észre sem veszed, hogy Róma központjában vagy, mert az út a folyó mellett, magas gátak közt kanyarog. Hosszú utunk a Szent Péter téren ér véget.

Táv: 72 km. Szint: 800m.

Sutri, a tufa-város

9

9. nap: Róma, indulás haza

A megérkezést követő nap reggelén a kisbusz indul haza. Amennyiben Rómában szeretnél nézelődni, vagy ott maradnál, a hazautazás egyénileg történik. Aki kisbusszal jönne haza, számítson egy hosszabb utazásra.

A szállások minden nap más településen lesznek. A szállások típusa változó, egy közös van benne, mindegyik színvonalas farmház vagy hotel, magánvilla, privát ház. A legtöbb szálláson lesz medence. Az utasok 2 személyes szobákban vagy apartmanokban alszanak.

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Piazza dell’Anfiteatro, Lucca. Egykor itt gladiátorok küzdöttek egy hatalmas amfiteátriumban, most Lucca egyik legjobb helye az ovális tér.
Via Francigena - Bolsena városában modern kerékpárút vezet át
Monteriggioni vára - kerékpártúra Toszkánában

Vélemények a túráról

5.00 based on 3 reviews
2023 május 22,

Életre szóló kaland! Profi szervezés, mindent megtettek a csoportért a túravezetők, maximàlis kényelem a kiutazàs pillanatàtól. Csakis a bike4fun!!

2023 május 22,

Minden évben a bike4fun-nal utazom. Ebben az évben a Via Francigena volt a túra. Valóban nagy utazàs. Minden napra volt kaland. Nagyon jó volt a tàrsasàg, szervezés, a túravezetők tudàsa vitathatatlan.

2023 május 22,

Minden évben a bike4fun-na túrázom. Ebben az évben a Via Francigena volt az út. Valóban nagy utazás. Kalandból minden napra jutott és a nevetésből is. Nagyon jó társaság, szervezés és a túra vezetők tudása vitathatatlan.

Hozzászólok!

Értékelés