7 nap
Időtartam
2024. szept.
Dátum
4/5, 5/5
Nehézség
Farmház
Szállás
16+
Korhatár

Egy kiváló kihívás túra azoknak, akik elsősorban tekerni szeretnének a gyönyörű közép-toszkán tájban, akiknek nem elég a napi 50-70 km és a néhány százméteres szint, akik minél több helyre szeretnének eljutni és szeretnének gyorsan haladni. Egyszóval: akik nem aktív pihenésre vágynak, hanem kifejezetten tekerni jönnek!

Ezen a túrán a legklasszikusabb Toszkán helyszíneken (Sienától délre) tekerünk. A környék abszolút alkalmas edzőtábornak, hiszen a változatos környéken szinte mindenféle túrát meg lehet tenni: kevés km-t sok szinttel, sokat kevés szinttel, sokat sok szinttel. A tervezett túrán közben bejárjuk az Orcia és a Merse folyók völgyeit, tekerünk a lélegzetelállító Crete Senesi-ben, felfedezzük Chianti vidék legszebb útjait! A helyszín központi fekvése lehetővé teszi, hogy szinte minimális  autózással rengeteget bicajozzunk! Garantáljuk, hogy aki a túrára eljön, maximálisan el fog fáradni és élete egyik legnagyobb bicajos élményét viszi haza magával!

A szállás színvonalas agroturizmóban, kétágyas szobákban.

Toszkána tavasszal

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik. A kinti transzport is kisbuszos.

Mikor?

2024. szept. 23 – 29 (hétfő – vasárnap) – 7 nap, 6 éj – Vannak még szabad helyeink!

A túrát tavasszal is szervezzük, nézd meg azt is!

(A túrát az őszi Toszkán gravel túrával egy időpontban szervezzük (azonos szállás, időpont, de külön csoport). Ha az egyik nem telik be, a másikra jöhetsz!)

Létszám

5-7 fő. Minimális indulási létszám 5 fő.

Ár

  • Normál ár: 395.000 ft
  • Törzsutas ár: 385.000 ft
Toszkána

Jelentkezés:

Jelentkezéshez töltsd ki a jobb oldalt található jelentkezési űrlapot. A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, csak adatokat kell megadnod. A jelentkezésed akkor válik foglalássá, ha befizeted az előleget. Ehhez előlegbekérőt fogunk küldeni.

Segítség

Információk

Előleg összege: A teljes összeg 40%-a (Befizetés az online jelentkezés és a kapcsolatfelvétel után! Az előlehg befizetése nélkül a jelentkezés nem érvényes! (Kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!)
Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás
Reggeli
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Térképek

toszkán gravel

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni és sztorno biztosítás
Fakultatív programok ára
Belépők ára

A túráról

A túra helyszíne Toszkána klasszikus régiója, a Siénától délre elterülő vidék. Ez a környék Toszkána legszebb része, ráadásul a legszebb időszakban, tavasszal! A túrán kerülni fogjuk a turistalátványosságokat, a tekerésen kívül inkább a rejtett értékekre fókuszálunk: utunkat eldugott, méltatlanul ismeretlen városkák, kastélyok, a mindenhol jelen lévő cédrusok és a toszkánára jellemző dimbes-dombos vidék jellemzi. A túrán – hasonlóan a klasszikus, rövidebb túrákhoz – bejárjuk a leghíresebb toszkán látnivalókat, túrázunk a Chianti-vidéken, az Orcia és a Merse folyó völgyében, ellátogatunk a tengerparthoz is, de persze minden túránk hosszabb, nagyobb szinttel.

Toszkána országuti

A túrát bátran ajánljuk azoknak, akik nem félnek a kihívástól, kitartóak, akik szeretnének lélegzetelállító kilátásokban gyönyörködni (ezért a kilátásért bizony meg kell szenvedni!) és élvezni a kihívás okozta kellemes fáradságot. A túrát elsősorban olyan országutisoknak szervezzük, akiknek van bringás tapasztalatuk. Lelkes amatőröket várunk, akik szoktak tekerni, de azoknak is bátran ajánljuk, akik szeretnék magukat kipróbálni.

A kihívás túrákon számolni kell azzal, hogy a kényelmesnél nagyobb a tempó és a szint. Ennek ellenére csoportban haladunk, szakaszonként bevárjuk, segítjük egymást, így bátran ajánljuk lelkes kerekezőknek is. A túra közben többször megállunk, de órákat nem fogunk pihenni. Az utak átlagosan 80-120 km hosszúak, 1000-2500 m szinttel, átlagban 20 km/h közötti átlagsebességgel fogunk menni, ritkán végzünk 6-7 óra alatt.

Toszkána tavasszal

Kerékpár

Ezen a túrán mindenki a saját kerékpárjával (országúti) vegyen részt.

Nehézség

Az utak 4/5-ös, néha 5/5-ös nehézségűek, átlagosnál jobb fizikummal teljesíthetőek. Átlagosan 80-120 km hosszúak, többször 1500-2500 m szinttel, átlagsebesség 20 km/h körül. A programban naponta feltüntetjük az adott szintet (Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?). Fontos tudni, hogy bár a tempó haladósabb az átlagos túránál, de azért nem versenytempó. Belefér a nézelődés, fotózás, kávézás.

Kinek ajánljuk?

Ha még nem jártál Toszkánában és rögtön egy autentikus, de aránylag ismeretlen vidékkel szeretnél először találkozni.
Ha szeretsz tekerni olyan tájakon, ahol van kihívás és évente letekersz min. 3-4000 km-t.
Ha szereted az ismeretlen, elhagyott, de gyönyörű vidéket!
Ha szereted a hosszabb, nagyobb szintes túrákat.

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

Chianti
Chianti
1

1. nap: Utazás

Kora reggel indulunk Budapestről kisbuszunkkal. Az út 11-12 óra, forgalomtól függően, késő délután érünk a Sienától délre lévő szállásra.

2

2. nap: Crete Senesi

Első napunkon bemelegítés képpen rögtön egy alig ismert, de gyönyörű tájat, a Crete Senesit látogatjuk meg! A Sienától DK-re elterülő, bemarásokkal tarkított, szürkés-barnás földterület az egyik legszebb vidék, amelyet Toszkánában látni lehet. A naplemente vagy a napfelkelte mély árnyékokat vet a”szaggatott” dombokra. Aki ezt a vidéket egyszer látta, nem felejti. A túrán érintjük Ascianot, elhagyatott vidéki utakon érjünk el egy ma is működő, híres kolostorhoz, majd gyönyörű utakon tekeregve haladunk tovább Buonconvento, ahol ebédelünk is. A túra helyenként a híres L’eroica retró kerékpáros verseny útvonalán halad! Buonconventótól egy gyönyörű úton térünk vissza a szállásra.

Táv: 85 km, szintkülönbség: kb 1000 m, tervezett idő: 5 óra. Túra nehézsége: 3/5.

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

3

3. nap: Montalcino, Radicofani és az Asso-völgy

Második napunkon ikonikus tájakat járunk be. Torrenieriből indulunk, odáig kocsiva megyünk. Innen Montalcinora tekerünk fel egy remek dombon, ez a város a Brunello bor hazája, majd egy remek és hosszú lejtőn érünk el az elhagyatott kolostorhoz, az Abbazia di Sant’Antimohoz. Megnézzük a kolostort, majd leszáguldunk az Orcia folyóhoz, átkelünk rajta a hídon, majd elkezdödik egy hosszú felfelé a túra legmagasabb pontjáig (1000m). Az Amiata hegy oldalában tekerünk, betérünk két kisvárosban is a hegy oldalában. Egy gyors lefele után következik egy mászás, és felérünk Radicofániba. A toronyból gyönyörű kilátás nyílik, szép időben 50-70 km-re is el lehet látni. Egy hosszabb lejtőn érünk vissza.

Táv: 110 km, szintkülönbség: kb 1900 m, tervezett idő: 8 óra. A túra nehézsége: 5/5

Radicofáni tornya

4

4 nap: Val d'Ocia

Ez a nap itthon alig ismert, de klasszikus toszkán kisvárosoké, ráadásul ez a vidék tartogatja számunkra a legszebb toszkán helyszíneket. A szállásról indulunk, majd az Asso völgyén keresztül Pienza felé vesszük az irányt. Pienza a Pecorino sajt hazája, az egész várost belengi a sajt illata. Innen Montepulcianóba tekerünk egy gyönyörű cédrusokkal szegélyezett úton a remek borokat készítő, dombtetőn uralkodó városba. Szétnézünk a zegzugos utcákon, majd tovább indulunk. Harmadrendű, alig ismert utakon jutunk Monticchielloba, egy ékszer kisvárosba. Innen indulunk hazafelé, Bagno Vignonin, majd Torreinerin keresztül

Táv: 120 km, szintkülönbség: kb 1800 m, tervezett idő: 8 óra (városnézésekkel). Túra nehézsége: 4/5

Kilátás Pienzából a Monta Amiata hegyére

5

5 nap: San Galgano kolostor, Merse-völgye

A nap túrájának célpontja Toszkána egyik legszebb és egyben egyik legelhagyatottabb (és talán legismeretlenebb) nevezetessége, San Galgano kolostora. Nem a szállásról indulunk, hanem Siena mellé autózunk. Rögtön az elején egy enyhe, de hosszú emelkedővel vetjük be magunkat az erdőkbe, majd egy fennséges, domboldalban kanyargó úton haladunk célünk felé. Az útvonalunk több helyen a Merse folyó völgyében halad, érintünk kisebb városokat és felmászunk Chiusdinoba is. Az út végén érjük el az elhagyott kolostorhoz, amit meg is nézünk. Innen a Merse útvonlát követve egy gyönyörű erdős részen emelkedünk, majd száguldunk lefelé. Hazáig lesz még egy emelkedő és egy lejtő.

Táv: 115 km, szintkülönbség: kb 2000 m, tervezett idő: 8 óra (városnézésekkel). Túra nehézsége: 5/5.

Úton Chiusdino felé

6

6. nap: Chianti

Az útvonal Toszkána leghíresebb borvidékén, a Chianti vidéken tekereg. Gyönyörű és napos domboldalak, szép kastélyok, eldugott városkák, borospincék százai, csend és nyugalom várja az erre tekerőket. A szállástól indulunk, a Crete Senesin keresztül, egy szuper panorámás úton érjük el Chiantit (már 30km lesz mögöttünk ekkor). Utunk egyből kastélyok és borospincék közt vezet a hullámzó tájon. Megnézzük a vidék legszebb kisvárosait is, bemegyünk egy bortermelő majorba (borkostolásra is van lehetőség), majd a kerékpáros központba, Gaiole in Chiantiba érkezünk (innen indul ősszel a L’Eroica verseny is). Inne Radda in Chiantiba tekerünk, majd egy gyönyörű, szőlőkkel és olajfákkal szegélyezett, lejtős úton érünk vissza a kocsihoz, amely Chianti szélén vár bennünket.

Táv: 100km, szintkülönbség: kb 1600 m, tervezett idő: 7 óra. Túra nehézsége: 4/5.

Chianti

7

7. nap: hazautazás

Szombat reggel kicsekkolunk és hazautazunk. Az utat napközben tesszük meg és délután érünk haza.

Figyelem! A progam az időjárás és egyéb okok miatt változhat, ami alapvetően nem érinti sem a távolságot és az esetleges nehézséget.

Szállásunk Sienától délre agrotourizmóban lesz, kétágyas szobákban.

Volterra közelében
Úton Chiusdino felé
Volterra közelében
Volterra
Szivárvány
Volterra közelében
Ezen az útvonalon halad a L'Eroica verseny is
Gondozott szőlő Chiantiban.
Monteriggioni vára
Finom vonalvezetésű út
Közép-Toszkánában
Montaione közelében
Chianti
Az Orcia völgyében

Vélemények a túráról

Még nincsenek értékelések.

Hozzászólok!

Értékelés