7 nap
Időtartam
2024. szept.
Dátum
4/5, 5/5
Nehézség
Farmház
Szállás
16+
Korhatár

A Toszkán gravel ősszel újdonság a kínálatunkban. Ez első kifejezetten gravel kerékpáros túránk!

A robbanásszerűen terjedő bicajos szakág, a gravel ötvözi az országúti biciklizés hatékonyságát a terepkerékpározás élményével, természetközeliségével. A gravel nem jelent mást, mint kalandot, új kihívásokat, elszakadást a forgalmas utaktól és felfedezni az eddig ismeretlent. (Szó szerint murvát, kavicsot, sódert jelent.)

Ehhez tökéletesebb helyszín pedig nem is lehetne más, mint Toszkána a híres fehér murvás „gravel” útjaikkal. A strade bianche (angolul White Road) a tipikus toszkán fehér murvás út Toszkánában. Ezen utak népszerűségét a több mint két évtizede futó L’Eroica ikonikus verseny alapozta meg (olvasd el cikkünket erről a világszerte ismert túráról). A végső lökést a világhírnév felé a Strade Bianche egynapos klasszikus worldtour verseny adta meg. (A toszkán murvához kapcsolódó történetről és versenyekről részletesen lentebb, „A túráról” fejezetben olvashatsz!)

Az útvonalunk a zöldellő Chinati borvidék lejtőitől a Crete Senesi szürkés, holdbéli dűnéiig kanyarog. Nem véletlenül tartják az egyik legszebb versenynek az itt zajló viadalokat. Ezek Itália legöregebb útjai, melyek hófehéren kacskaringóznak a kobaltzöld dombokon a sorfalat álló fenyők és ciprusok között. Igazi paradicsom mind a kerékpársoprtot követőknek, mind a táj szerelmeseinek.

A túra szeptember végén lesz. Csillagtúra-szerűen fogunk bicajozni, négy nap háztól – házig. Egy nap lesz szükség autóra. Ez napi 70 – 90 km-t jelent, általában 1500 – 2000 m szinttel. A túra 7 napos, 5 nap tekeréssel. A középső napon kisebb a túra, hogy tudjunk pihenni. Az útvonal tartalmazza a három híres toszkán verseny útvonalait, renegeteg murvával, de természetesen lesznek aszfaltos részek is. Ezek többnyire sokadrendű, kisebb utak. A túrán az elfogadott kerékpár a gravel (lásd lentebb). A szállás színvonalas medencés agroturizmóban, kétágyas szobákban lesz, reggelivel.

Tarts velünk felverni a port!

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik. A kinti transzport is kisbuszos. Egyéni utazás lehetséges.

Mikor?

2024. szept. 23 – 29 (hétfő – vasárnap) – 7 nap, 6 éj – Vannak még szabad helyeink!

(A túrát az őszi Toszkán országútis túrával egy időpontban szervezzük (azonos szállás, időpont, de külön csoport). Ha az egyik nem telik be, a másikra jöhetsz!)

Létszám

5-7 fő. Minimális indulási létszám 5 fő.

Ár

  • Normál ár: 395.000 ft
  • Törzsutas ár: 385.000 ft

Jelentkezés:

Jelentkezéshez töltsd ki a jobb oldalt található jelentkezési űrlapot. A jelentkezéskor még nem kell fizetned, csak adatokat kell megadnod. A jelentkezésed akkor válik foglalássá, ha befizeted az előleget. Ehhez előlegbekérőt fogunk küldeni.

Segítség

Információk

Előleg összege: A teljes összeg 40%-a (Befizetés az online jelentkezés és a kapcsolatfelvétel után! Az előleg befizetése nélkül a jelentkezés nem érvényes! (Kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!)
Jelentkezési határidő: 2024. aug. 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás
Reggeli
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni és sztorno biztosítás
Fakultatív programok ára
Belépők ára

A túráról

A toszkán murvát, a Strade Bianche-t a L’Eroica tette népszerűvé. A verseny (ami egyébként nem csak verseny, hanem inkább egy hatalmas, többnapos kerékpáros fieszta) annyira népszerű volt, hogy a 2000-es évek közepétől a 2010-es évek közepéig egyre több toszkán murvás verseny és teljesítménytúra jött létre. Mint például a Tuscany Trail vagy a L’eroica Nova. De a pontot az „i”-re a Strade Binache wordtour verseny tette fel, amely a bicajosok körében valóban megismertette a helyszínt. Bár csak 2007 óta rendezik, mégis a nagy klasszikusokhoz hasonlítják az egyedisége, látványossága és nehézsége miatt. Nem utolsó sorban pedig Valter Attila kedvenc egynaposa is, ahol az utóbbi években 4. és 5. helyezést ért el, ezzel nagyban hozzájárulva a magyar kerékpársport népszerűsítéséhez. A Strade Bianchénak később lett amatőr változata is, ahol a profik által teljesített versenyt lehet megtenni minden évben, ez a strade bianche grandtour.)

Gravel szektorok

A túra kifejezetten gravel túra, murvás utakkal, szakaszokkal. Természetesen elengethetetlen, hogy aszfalton is tekerjünk. Viszont többet fogunk gravel szektorokban tekerni, mint a Strade Bianche versenyen, ahol a gravel szakaszok a túra harmadát tették ki (15 szektor, 71/215km). Naponta min. 30-50% lesz a gravel rész, de van olyan, nap, ahol inkább 60%

Szinte a környék összes híres fehérmurvás „gravel” útját megtekerjük, ahol a strade bianche és a L’eroica halad. Az útvonalunk a zöldellő Chinati borvidék lejtőitől a Crete Senesi szürkés, holdbéli dűnéiig kanyarog. Ezek Itália legöregebb útjai, melyek hófehéren kacskaringóznak a kobaltzöld dombokon a sorfalat álló fenyők és ciprusok között. Igazi paradicsom mind a kerékpársoprtot követőknek, mind a táj szerelmeseinek.

A túra nem verseny és nem is teljesítménytúra, hanem közös élménytekerés. Nem lesz nagy tempó, de mivel a napi tekerések jelentősebb távolságokkal és szintekkel rendelkeznek, fel kell készülni a nehézségekre. Ez elsősorban abból adódik, hogy hiába a jó minőségű murvás út, a gravel szektorok „kisebb dombja” jelentős szintekkel bírnak (8-15%), illetve magán a murván is körülményesebb a haladás.

Ezért bátran ajánljuk azoknak, akik nem félnek a kihívástól, kitartóak. Akik szeretnének lélegzetelállító kilátásokban gyönyörködni (ezért a kilátásért bizony meg kell szenvedni!) és élvezni a kihívás okozta kellemes fáradságot. A túrát elsősorban olyan graveleseknek szervezzük, akiknek van tapasztalatuk a murvás lejtőkön, emelkedőkön. Mert bizony nem csak az emelkedők tudnak meredekek lenni, de a lejtők is. Itt már tudni kell kezelni a kerékpárt, szükség van technikai tudásra is. Természetesen arra nincsenek hosszú tízkilométereken keresztül tartó emelkedők, de azért a néhány száz méteres dombokat meg kell mászni. Lelkes amatőröket várunk, akik szoktak tekerni, de azoknak is bátran ajánljuk, akik szeretnék magukat kipróbálni.

A túrán csoportban haladunk, szakaszonként bevárjuk, segítjük egymást. Közben többször megállunk, de órákat nem fogunk pihenni. Az utakat úgy állítottuk össze, hogy az 5 nap alatt teljesíthetőek legyenek. Átlagosan 70-80 km hosszúak, 1-2000 m szinttel, átlagban 16-20 km/h közötti átlagsebességgel fogunk haladni, ritkán végzünk 6-7 óra alatt.

Kerékpár

Ezen a túrán mindenki a saját gravel kerékpárjával vesz részt. Kérlek figyelj a következőkre: legyen jó technikai állapotban, mert ezeken az utakon még a legjobb állapotú bicajt is érheti különféle behatás. Javasolt a tárcsafék (meredek lefeléken a patkófékes kerék könnyen megcsúszik). Legyen rajta legaláb 40-es gravel gumi, mert a lejtőkön a vékonyabb gumi nehezebben tartja az úton a kereket. Tegyél fel olyan hajtást, amivel tudsz erős felfeéken is haladni, de aszfalton is tudsz gyorsabban tekerni.

Nehézség

Az utak 4/5-ös, néha 5/5-ös nehézségűek, átlagosnál jobb fizikummal teljesíthetőek. Átlagosan 60-100 km hosszúak, többször 1000-2000 m szinttel, átlagsebesség 20 km/h körül. A programban naponta feltüntetjük az adott szintet (Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?). Fontos tudni, hogy bár a tempó haladósabb az átlagos túránál, de azért nem versenytempó. Belefér a nézelődés, fotózás, kávézás.

Kinek ajánljuk?

Ha még nem jártál Toszkánában és rögtön egy igazi autentikus, de aránylag ismeretlen vidékkel szeretnél először találkozni.
Ha szeretsz gravelezni olyan tájakon, ahol van kihívás és évente letekersz min. 3-4000 km-t.
Ha jártál már Toszkánában, de nem bicajjal. Otthon rendszeresen bicajozol és rögtön egy igazi autentikus, de aránylag ismeretlen vidékkel szeretnél először találkozni.
Ha szereted az ismeretlen, elhagyott, de gyönyörű vidéket!
Ha szereted a hosszabb, nagyobb szintes túrákat.

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

1

1. nap: Utazás

Kora reggel indulunk Budapestről kisbuszunkkal. Az út 11-12 óra, forgalomtól függően, késő délután érünk a Sienától délre lévő szállásra.

2

2. nap: Monte Sante Marie

Első tekerési napunkon egy rövid, de annál ikonikusabb útvonalat járunk be. Eltekerünk Asciano környékére, ahol megtekerjük a Monte Sante Maria emelkedős, lejtős ikonikus murvás szakaszát, ahol a Strade Bianche a sienai befutó előtt általában eldől. Asciano vidéke a legklasszikusabb toszkán táj, a Crete Senesi környéke. A naplemente mély árnyékokat vet a”szaggatott” dombokra. Aki ezt a vidéket egyszer látta, nem felejti.

Táv: 72 km, szintkülönbség: kb 1300 m, tervezett idő: 8 óra. Gravel szektor: 40%, aszfalt 60% . Túra nehézsége: 4/5.

3

3. nap: Siena

Ezen a napon a környék ikonikus városába, Sienába látogatunk. A túrán odafelé a Crete Senesi-n (a Sienától délre elterülő vidék) tekerünk keresztül az első gravel szektoron, aztán a környék legszebb kacskaringós útján gurulunk be Sienába. Hazafelé a DNY-i részen jövünk, amely része mindegyik murvás versenybek, a Strade Bianchénak és a Tuscany Trailnek is.

Táv: 87 km, szintkülönbség: kb 1480 m, tervezett idő: 8 óra. Gravel szektor: 35%, aszfalt 65%. A túra nehézsége: 4/5

4

4 nap: Pihenőnap - Vescovado, Murlo

Második napunkon a cél a környék „fővárosának”, a legszebb kis- nagyvárosnak, Siénának a meglátogatása. Ezen túl megnézzük a Sienától délre fekvő területet, izgalmas kisvárosokkal. Megnézzük az ikonikus sienai befutó helyszínét is, megtekerjük a Via Santa Caterina emelkedőjét is! Az útvonalunk nagyobbik része a Tuscany Trail, a L’Eroica és a Strade Bianche verseny útvonalain halad.

Táv: 50 km, szintkülönbség: kb 900 m, tervezett idő: 5 óra. Gravel szektor: 50%, aszfalt 50%. Túra nehézsége: 3/5

5

5 nap: Chianti

A pihenőnap után jön a királyetap. Ezen a napon a legikonikusabb toszkán vidékre, Chiantiba látogatunk. Chianti a L’Eroica verseny szülőhazája, ahonnan az egész gravel, fehérmurvás bicajozás elindult. Meglátogatjuk a L’Eroica verseny kiindulási pontját, Gaiole in Chinatit, de eltekerünk Raddába is, amely inkább az országutisok központja.

Táv: 107 km, szintkülönbség: kb 1900 m, tervezett idő: 8 óra. Gravel szektor: 60%, aszfalt 40%. Túra nehézsége: 5/5.

6

6. nap: Montalcino

Utolsó napunkon a célunk a környék egyik legmagasabb dombján fekvő városka, Montalcino megmászása. A város a Brunello bor hazája, a dombokon mindenhol szőlő található. Az útvonal minden toszkán gravel versenyen szerepel, így a L’Eroica és a Strade Bianche versenyen is. Az útvonalon odafele egy hosszabb gravel szektoron megyünk felfelé, majd elmegyünk a legfotogénabb toszkán környékre, az Orcia völgyébe, hazafele pedig két híresebb gravelszektron jövünk Torrenieri környékéről az Asso völgyén keresztül. A végállomás Buonconvento.

Táv: 66 km, szintkülönbség: kb 1500 m, tervezett idő: 8 óra. Gravel szektor: 40%, aszfalt 60%. Túra nehézsége: 4/5.

7

7. nap: hazautazás

Reggel kicsekkolunk és hazautazunk. Az utat napközben tesszük meg és délután érünk haza.

———————————————————–

Figyelem! A progam az időjárás és egyéb okok miatt változhat, a napok cserélődhetnek, ami nem érinti sem a távolságot és az esetleges nehézséget.

Toszkán Gravel térkép

Szállásunk Sienától délre agrotourizmóban lesz, kétágyas szobákban.

Toszkán szállás Siena
Toszkán szállás Siena
Toszkán szállás Siena
Toszkán szállás Siena

Vélemények a túráról

Még nincsenek értékelések.

Hozzászólok!

Értékelés