7 nap
Időtartam
2024. szept.
Dátum
4/5, 5/5
Nehézség
Farmház
Szállás
16+
Korhatár

A Toszkán gravel ősszel újdonság a kínálatunkban. Ez első kifejezetten gravel kerékpáros túránk!

A robbanásszerűen terjedő bicajos szakág, a gravel ötvözi az országúti biciklizés hatékonyságát a terepkerékpározás élményével, természetközeliségével. A gravel nem jelent mást, mint kalandot, új kihívásokat, elszakadást a forgalmas utaktól és felfedezni az eddig ismeretlent. (Szó szerint pedig murvát, kavicsot, sódert.)

Ehhez tökéletesebb helyszín pedig nem is lehetne más, mint Toszkána a híres fehér murvás „gravel” útjaikkal. A strade bianche (angolul White Road) a tipikus toszkán fehér murvás út Toszkánában. Ezen utak népszerűségét a több mint két évtizede futó L’Eroica ikonikus verseny alapozta meg (olvasd el cikkünket erről a világszerte ismert túráról). A végső lökést a Strade Bianche egynapos klasszikus worldtour verseny adta meg. (A toszkán murvához kapcsolódó történetről és versenyekről részletesen lentebb, „A túráról” fejezetben olvashatsz!)

Asciano közelében, a Crete Senesiben

Az útvonalunk a zöldellő Chinati borvidék lejtőitől a Crete Senesi szürkés, holdbéli dűnéiig kanyarog. Nem véletlenül tartják az egyik legszebb versenynek az itt zajló viadalokat. Ezek Itália legöregebb útjai, melyek hófehéren kacskaringóznak a kobaltzöld dombokon a sorfalat álló fenyők és ciprusok között. Igazi paradicsom mind a kerékpársoprtot követőknek, mind a táj szerelmeseinek.

A túra szeptember végén lesz. Csillagtúra-szerűen fogunk bicajozni, többnyire háztól – házig. Egy nap lesz szükség autóra. Ez napi 90 – 120 km-t jelent, sokszor 1500 – 2000 m szinttel. A túra 7 napos, 5 nap tekeréssel. A középső napon kisebb a túra, hogy tudjunk pihenni. Az útvonal tartalmazza a három híres toszkán verseny útvonalait, renegeteg murvával (az lesz többségben), de lesznek aszfaltos részek is. Ezek többnyire sokadrendű, kisebb utak. A túrán az elfogadott kerékpár a Gravel. A szállás színvonalas medencés agroturizmóban, kétágyas szobákban lesz, reggelivel.

Tarts velünk felverni a port!

Mindenhol ilyen táj fogad.

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik. A kinti transzport is kisbuszos. Egyéni utazás lehetséges.

Mikor?

2024. szept. 27. – okt. 3. (péntek – csüt.) – 7 nap, 6 éj – Vannak még szabad helyeink!

(A túrát az őszi Toszkán országútis túrával egy időpontban szervezzük (azonos szállás, időpont, de külön csoport). Ha az egyik nem telik be, a másikra jöhetsz!)

Létszám

5-7 fő. Minimális indulási létszám 5 fő.

Ár

  • Normál ár: 395.000 ft
  • Törzsutas ár: 385.000 ft

Jelentkezés:

Jelentkezéshez töltsd ki a jobb oldalt található jelentkezési űrlapot. A jelentkezéskor még nem kell fizetned, csak adatokat kell megadnod. A jelentkezésed akkor válik foglalássá, ha befizeted az előleget. Ehhez előlegbekérőt fogunk küldeni.

Segítség

A híres jegenyék

Információk

Előleg összege: A teljes összeg 40%-a (Befizetés az online jelentkezés és a kapcsolatfelvétel után! Az előlehg befizetése nélkül a jelentkezés nem érvényes! (Kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!)
Jelentkezési határidő: 2024. aug. 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás
Reggeli
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni és sztorno biztosítás
Fakultatív programok ára
Belépők ára

Pienza felé

A túráról

A toszkán murvát, a Strade Bianche-t a L’Eroica tette népszerűvé. A verseny (ami egyébként nem csak verseny, hanem inkább egy hatalmas, többnapos kerékpáros fieszta) annyira népszerű volt, hogy a 2000-es évek közepétől a 2010-es évek közepéig egyre több toszkán murvás verseny és teljesítménytúra jött létre. Mint például a Tuscany Trail vagy a L’eroica Nova. De a pontot az „í”-re a Strade Binache wordtour verseny tette fel, amely a bicajosok körében valóban megismertette a helyszínt. Bár csak 2007 óta rendezik, mégis a nagy klasszikusokhoz hasonlítják az egyedisége, látványossága és nehézsége miatt. Nem utolsó sorban pedig Valter Attila kedvenc egynaposa is, ahol az utóbbi években 4. és 5. helyezést ért el, ezzel nagyban hozzájárulva a magyar kerékpársport népszerűsítéséhez. A Strade Bianchénak később lett amatőr változata is, ahol a profik által teljesített versenyt lehet megtenni minden évben.)

A túra gravel túra, többségében murvás utakkal, szakaszokkal. De természetesen elengethetetlen, hogy aszfalton is tekerjünk. A legtöbb útvonalunk Toszkána híres fehérmurvás „gravel” útjain (strade bianche) halad. Érintjük a L’Eroica, a Strade Bianche és a Tuscany Trail murvás szakaszatit. D enem csak érintjük, hanem mindet bejárjuk. Az útvonalunk a zöldellő Chinati borvidék lejtőitől a Crete Senesi szürkés, holdbéli dűnéiig kanyarog. Ezek Itália legöregebb útjai, melyek hófehéren kacskaringóznak a kobaltzöld dombokon a sorfalat álló fenyők és ciprusok között. Igazi paradicsom mind a kerékpársoprtot követőknek, mind a táj szerelmeseinek.

A túra nem verseny és nem is teljesítménytúra, hanem közös élménytekerés. Nem lesz nagy tempó, de mivel a napi tekerések jelentősebb távolságokkal és szintekkel rendelkeznek, ezért bátran ajánljuk azoknak, akik nem félnek a kihívástól, kitartóak. Akik szeretnének lélegzetelállító kilátásokban gyönyörködni (ezért a kilátásért bizony meg kell szenvedni!) és élvezni a kihívás okozta kellemes fáradságot. A túrát elsősorban olyan graveleseknek szervezzük, akiknek van tapasztalatuk a murvás lejtőkön, emelkedőkön. Mert itt bizony nem ritka a tájra jellemző dombokon a 10-12% sem. Természetesen nincsenek hosszú kilómétereken keresztül tartó emelkedők, de azért a néhány száz méteres dombokat meg kell mászni. Lelkes amatőröket várunk, akik szoktak tekerni, de azoknak is bátran ajánljuk, akik szeretnék magukat kipróbálni.

A túrán csoportban haladunk, szakaszonként bevárjuk, segítjük egymást. Közben többször megállunk, de órákat nem fogunk pihenni. Az utak átlagosan 80-120 km hosszúak, 1000-2500 m szinttel, átlagban 16-20 km/h közötti átlagsebességgel fogunk haladni, ritkán végzünk 6-7 óra alatt.

Kerékpár

Ezen a túrán mindenki a saját kerékpárjával (gravel) vesz részt.

Nehézség

Az utak 4/5-ös, néha 5/5-ös nehézségűek, átlagosnál jobb fizikummal teljesíthetőek. Átlagosan 80-120 km hosszúak, többször 1500-2500 m szinttel, átlagsebesség 20 km/h körül. A programban naponta feltüntetjük az adott szintet (Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?). Fontos tudni, hogy bár a tempó haladósabb az átlagos túránál, de azért nem versenytempó. Belefér a nézelődés, fotózás, kávézás.

Kinek ajánljuk?

Ha még nem jártál Toszkánában és rögtön egy igazi autentikus, de aránylag ismeretlen vidékkel szeretnél először találkozni.
Ha szeretsz tekerni olyan tájakon, ahol van kihívás és évente letekersz min. 3-4000 km-t.
Ha jártál már Toszkánában, de nem bicajjal. Otthon rendszeresen bicajozol és rögtön egy igazi autentikus, de aránylag ismeretlen vidékkel szeretnél először találkozni.
Ha szereted az ismeretlen, elhagyott, de gyönyörű vidéket!
Ha szereted a hosszabb, nagyobb szintes túrákat.

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

1

1. nap: Utazás

Kora reggel indulunk Budapestről kisbuszunkkal. Az út 11-12 óra, forgalomtól függően, késő délután érünk a Sienától délre lévő szállásra.

2

2. nap: Montalcino

Első nap rögtön belevágunk a közepébe. A célunk a környék egyik legmagasabb dombján fekvő városka, Montalcino megmászása. A város a Brunello bor hazája, a dombokon mindenhol szőlő található. Az útvonal minden toszkán gravel versenyen szerepel, így a L’Eroica és a Strade Bianche versenyen is.

Táv: 110 km, szintkülönbség: kb 1900 m, tervezett idő: 8 óra. Túra nehézsége: 4/5.

3

3. nap: Siena, Monteriggioni

Második napunkon a cél a környék „fővárosának”, a legszebb kis- nagyvárosnak, Siénának a meglátogatása. Ezen túl megnézzük a Sienától É-ra, ÉNY-ra fekvő területet, izgalmas kisvárosokkal, várakkal, mint Monteriggioni vagy Colle. Megnézzük az ikonikus sienai befutó helyszínét is! Az útvonalunk első része a Tuscany Trail verseny útvonalán halad, visszafelé pedig a L’Eroica és a Strade Bianche verseny útvonalain jövünk haza.

Táv: 118 km, szintkülönbség: kb 1400 m, tervezett idő: 8 óra. A túra nehézsége: 5/5

4

4 nap: Pihenőnap - Asciano, Arbia

A középső tekerési napon egy rövid, de annál ikonikusabb útvonalat járunk be. Eltekerünk Asciano környékére, ahol megtekerjük azt a murvás, emelkedős, lejtős ikonikus szakaszt, ahol a Strade Bianche a sienai befutó előtt általában eldől. Asciano vidéke a legklasszikusabb toszkán táj, a Crete Senesi környéke. A naplemente mély árnyékokat vet a”szaggatott” dombokra. Aki ezt a vidéket egyszer látta, nem felejti.

Táv: 55 km, szintkülönbség: kb 850 m, tervezett idő: 5 óra. Túra nehézsége: 3/5

5

5 nap: Pienza, az Orcia-völgy

Utolsó előtti naponunkon a környék legszebb részébe látogatunk, az Orcia-folyó völgyébe a Sienától délre elterülő vidék központi részébe. Itt valóban minden olyan, mint a képeslapokon. Meglátogatjuk az ikonikus kisvárosokat, Pienzát, Montepulcianot, San Quiricot és Bagno Vignonit. Ezek klasszikus toszkán kisvárosok, kis ékszerek, ráadásul ez a vidék tartogatja számunkra a legszebb toszkán helyszíneket. Pienza a Pecorino sajt hazája, az egész várost belengi a sajt illata.

Táv: 91 km, szintkülönbség: kb 1700 m, tervezett idő: 8 óra. Túra nehézsége: 4/5.

6

6. nap: Chianti

Utolsó napunkra maradt a legklasszikusabb vidék, Chianti megtekerése. A L’Eroica verseny szülőhazájába tekerünk, ahonnan az egész elindult. Meglátogatjuk a L’Eroica verseny kiindulási pontját, Gaiole in Chinatit, de eltekerünk Raddába is.

Táv: 118 km, szintkülönbség: kb 1800 m, tervezett idő: 8 óra. Túra nehézsége: 5/5.

7

7. nap: hazautazás

Reggel kicsekkolunk és hazautazunk. Az utat napközben tesszük meg és délután érünk haza.

———————————————————–

Figyelem! A progam az időjárás és egyéb okok miatt változhat, a napok cserélődhetnek, ami nem érinti sem a távolságot és az esetleges nehézséget.

Toszkán Gravel térkép

Szállásunk Sienától délre agrotourizmóban lesz, kétágyas szobákban.

Toszkán szállás Siena
Toszkán szállás Siena
Toszkán szállás Siena
Toszkán szállás Siena

Vélemények a túráról

Még nincsenek értékelések.

Hozzászólok!

Értékelés