8 nap
Időtartam
2024. nyár
Dátum
5/5
Nehézség
Apartman
Szállás
Kisbusz
Utazás

A Francia-Alpok hágói a hegyeket tekerő országutis fejlődéstörténet szerves részei. Ott teker minden évben a Tour, néha még a Giro is ellátogat. Kevés olyan ikonikus hely van Európában, de talán a világon is, ahol ilyen kis helyen ennyi nevezetes, híres és hírhedt hágó lenne található.

Bonette, Izoard, Alpe d’Huez, Galibier, és sorolhatnám az ikonikusabbnál ikonikusabb hágókat.

Francia - Alpok: Serre-Ponçon víztározó
Francia – Alpok: Serre-Ponçon víztározó

Az úton a francia Alpok északi részét tekerjük meg, azt, amely részre a Tour de Franc is lehgtöbször megy. Bourg Sant Maurice környéke a Val D’Iserevel, az Iseriannal, a Kis-Szent Bernard hágóval, a Galibierrel és számos másik hágóval. A terv 5 bicajos nap, egy nap szünettel.

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik. A kinti transzport is kisbuszos. Egyéni ki- és hazautazás is lehetséges.

Mikor?

2024. augusztus. Pontos időpont október végén!

Ár

(Az árak 2023-asok, a 2024-es ár a túra élesedésének időpontjában lesz kint!)

  • Normál ár (2023): 415.000 ft
  • Törzsutas ár (2023): 405.000 ft
Francia - Alpok: Col de la Bonette
Francia – Alpok: Col de la Bonette

Létszám

Indulási létszám: 5-7 fő. Min. 5 fő.

Jelentkezés, fizetés

Jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési űrlapot (jobbra, mobilon az oldal közepén vagy alján). A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, ez csak egy regisztráció lesz, adatokat kell megadnod (vigyázz, több oldalas az űrlap!). Ha sikeresen jelentkeztél, akkor egy automatikus emailt is kapnod kell erről! Az előlegbekérőt az általad megadott email-címre akkor küldjük. A továbbiakról emailen tájékoztatunk.

Mit tehetek, ha minden hely elfogyott?

Ha a túra betelt, de kifejezetten erre a túrára szeretnél jönni, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert várólistára kerülhetsz, illetve, ha nagy az érdeklődés és a várólistán sokan vannak, tudunk még egy utat indítani ugyanabban az időpontban. Itt lépj velünk kapcsolatba!

Segítség:

Francia - Alpok: Col de la Bonette
Francia – Alpok: Col de la Bonette

Információk

Előleg összege: A teljes összeg 40%-a (Befizetés az online jelentkezés és a kapcsolatfelvétel után! Az előlehg befizetése nélkül a jelentkezés nem érvényes! (Kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!)
Jelentkezési határidő: 2023. július 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza:

Utazás kisbusszal
Szállás reggelivel
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Térképek

Az ár nem tartalmazza:

Ebéd, vacsora
Egyéni és sztorno biztosítás
Fakultatív programok ára
Belépők ára

A túráról

Az út a következő hágók megtekerését foglalja magában: 

 • Col de la Bonette (2802m)
 • Col de la Cayolle (2326m)
 • Col des Champs (2087m)
 • Col’d Allos (2250m)
 • Col du Galibier (2642m)
 • Col d’Izoard (2360m)
 • Alpe d’Huez (1850m)
 • Col du Sarenne (1999m)
 • Col du Lautaret (2050m)

Minden hágó a maga nemében egyedülálló, egyik sem könnyű. Van köztük 2800+-os is. Öt nap alatt összesen 510-520 km-t és közel 12.000 m szintet fogunk tekerni (pihenőnap lesz!). Kemény menet, de felkészüléssel teljesíthető. A Framcia-Alpok különleges hely, sokkal többet ad, mint amennyit ígér. Pedig az sem kevés. Szépségben bőven Dolomitok-szint. De teljesen más, egyedi.

A hágók ugyanakkor nem olyan vészesek (persze minden relatív), mint az olasz vagy az osztrák Alpokban vagy főleg a Dolomitokban. Rengeteg az átlag 6-8%-os út, viszont a többsége nagyon hosszú, sokkal hosszabbak, mint máshol. Általában 15-25 km, de néha 30km hosszakkal kell számolni. Az utak tökéletesek, a franciák nagyon odafigyelnek, a forgalom a kis utakon minimális, a városkák helyesek.  Az emberek kedvesek, de nem beszélnek nyelveket.

francia - Alpok: Col du Lauteret és a Galibier
francia – Alpok: Col du Lauteret és a Galibier

Az utak sokkal jobbak mint például Olaszországban. A Tour miatt itt mindig felújítják azokat, tényleg tükörsima utakon lehet tekerni mindenhol.  Az utak szélén ott van a bringásoknak a sáv a záróvonal mellett. Figyelnek a bicajosokra.

Kerékpár

Ezen a túrán az országúti kerékpár az elfogadott. A túra során több hágót és magasabb pontos is megtekerünk.

Nehézség

A túra minden napja nehéz (5/5), átlagos sportos fizikummal csak akkor teljesíthetőek, ha van állóképesség, kitartás és/vagy nagyobb bringás tapasztalat. Azt gondolod, hogy tudod teljesíteni a feltételeket? Kérlek, hogy figyelmesen olvasd el:

Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?)

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk: olvasd el a GYIK-ot, küldj emailt vagy telefonálj!

1

1. nap: Utazás

Első nap utazunk. Korán reggel indulunk, hogy a 12-13 órás út után megérkezzünk a szállásra, Barcelonettébe. Elfoglaljuk a szállást, felkészítjuk a bicajokat. Ha időben érünk oda, lehetőslég van még tekerni.

2

2. nap: Bonette-hágó és a Serre-Ponçon tározó

A Bonette-hágót a franciák úgy hirdetik, mint a legmagasabb aszfaltos út Európában és mint a legmagasabb hágó, de egyik sem igaz. 2802 m magasan van a vége, de a hágó csak 2715m, ezért építettek egy kunkort, ami felvisz 2802-re. Magasabb mint a Stelvio, de alacsonyabb mint a Veleta.

De mindegy is, a lényeg, hogy olyan magasan van a vége, hogy ilyen magasra mi sem tekerünk. 23km, 1600m szint kb. Nem egyszerű mászás, mert hosszú és állandóan 7-8%, nincs benne pihenő, de nagyobb kilengés sem, az állandó meredekség ad egy biztonságot. És azért a végén vannak benne 10-12%-ok. Viszont nagyon változatos, végig gyönyörű és vadregényes. TOP5 hágó.

Táv: 130km, szintkülönbség: kb 2400 m. Nehézség: 4/5. Tervezett idő: 6 óra.

3

3. nap: Három hágó-kör Barcelonnettéből: Cayolle, Champs, Allos

Erről a 3 hágóról valszeg még nem hallottál. De könnyen lehet, h életed egyik legszebb, leglátványosabb köre lesz. A Cayolle gyönyörű, az első fele egy szurdokban visz, igazándiból végig ott megy, de a végén kiszélesedik. Nem túl nehéz, 2326-ra megy fel 23km-en, szóval átlaga nem vészes. A lefele a déli oldalon pedig pazar. A Champs a legnehezebb a körön, 13km 1000m szinttel, az eleje uncsi, de a vége fantasztikus, az utolsó 5km szerpentinjei lélegzetelállítóak, de kegyetlen nehezek, 8-10% átlag km-ek. Az utolsó, az Allos első 10km-e unalmas és lélekölő 5-6%, de aztán rákanyarodunk a szerpentinekre és onnan imádnivaló. 2250-re megy fel, de összességében nem vészes. Az Allos északi oldala Barcelonnettébe pedig a nap fénypontja, kilátásban verhetetlen, de mint lejtő is nagydíjas. Nekem TOP3-ban van, de azért a 3400m szint nem kevés.

Táv: 120km, szintkülönbség: kb 3300 m. Nehézség: 5/5. Tervezett idő: 10 óra.

4

4. nap: Átköltözés és pihenőnap

Ezen a napon átköltözünk Briançoba.

5

5. nap: Galibier-hágó

A Galibier Briançonból oda-vissza 70km, 2645-re másztunk 1200-ról. A Galibier gyönyörű hágó, széles terek, színes sziklák, gleccserek és kiváló szerpentinek! Nehéz látni ilyen összképet! Az első 20km lélekölő 2-4%, viszonylag forgalmas úton, nem túl érdekes, majd a Lauteret-hágó (2084m) után valami csodálatos. A vége elég húzós, de a látvány mindenért kárpótolt! Hazafele a 4-6%-on 30km-en keresztül lehetett csapatni!

Táv: 72km, szintkülönbség: kb 1500 m. Nehézség: 4/5. Tervezett idő: 10 óra.

6

6. nap: Izoard-hágó

Vannak átlagos hágók, szép hágók, nehéz hágók, az Izoard a különleges hágó. És nehéz hágó. Különlegességét a sziklatornyok adják, amelyek elsősorban a déli rámpa utolsó kilométerein találhatóak. Olyan az egész táj, mintha valami idegen bolygón járnál. Csak állunk és szájtátva bámulunk. És nehéz, mert az utolsó 8 km (Cerviérestől) végig 8-10%, néha 11-12. Komolyan húzós. Mi északról, a klasszikus irányból megyünk fel, mert a kör így adta ki, a Tour inkább délről jön fel, az állítólag nehezebb. A hágón túl két nagyobb meglepetés is lesz. Az egyik a Guillestréig tartó Guil-kanyon. A több száz méteres mélység mellett bicajozni egyben félelmetes, de őrült jó. A másik a Guillestreből Briançonba vezető hegyoldali út, gyönyörű kilátásokkal. Egyébként a 2000m szintből kb 900-at szedünk össze azon a 40km-en.

Táv: 95km, szintkülönbség: kb 2200 m. Nehézség: 5/5. Tervezett idő: 10 óra.

7

7. nap: Alpe d’Huez

Az utolsó napunkon a környék, sőt talán egész Franciaország legikonikusabb hágóját vesszük célba, Az Alpe d’Huezt nem kell bemutatni senkinek, 21 kanyar, 1100m szint 13 km-en (8,1%), a Tour állandó helyszíne ésatöbbi. Persze hogy nem hagyhatjuk ki. Briancoban a Lauteret-hágóig autóval megyünk, onnan szállunk nyeregbe. Egy kört megyünk a Huez környékén. A környezet az odaúton meglehetősen szép, a Meije csúcsa (3984m) végig látszik a gleccserekkel, csodaszép. A Lauteret környéke elég szép, maga a hágó jelentéktelen, de a környező hegyek látványa csodálatos. Ugyanilyen szép a Chambon tározó utáni út.

A Huezről elég kemény hágó. Az első 2 km 10-12%-kal elég durván indul, a közepe „kicsit” kienged, olyan 8-9%-ra, aztán szinte végig 8-9, a vége, már a síközpontban sem enged. Nem egyszerű.  Aztán következik a meglepetés. A Huezről a Sarenne-hágó felé (1999m) jövünk vissza, egy elég kemény 12-13%-os felfelével értük el. Aztán befordulunk jobbra és kitárult a völgy, olyan csodálatos látvánnyal a messze hegyekre és rajtuk a gleccserekre, amire szavak sincsenek. Majd lefelé a Chambon tározóhoz és visszafelé megtekerjük a Lauteret-hágót arról az oldalról is, nehogymár ne legyen meg.

Csodaszép kör, kemény emelkedőkkel, pazar látványokkal.

Táv: 95km, szintkülönbség: kb 2900 m. Nehézség: 5/5. Tervezett idő: 10 óra.

8

8. nap: Hazautazás

Az utolsó napunkon hazautazunk.

Szállásunk Barcelponettében és Brainconban kétágyas apartmanokban lesz.

francia - Alpok: Col du Lauteret és a Galibier
Francia - Alpok: Col de la Bonette
francia - Alpok: Col d' Izoard
francia - Alpok: Col du Lauteret és a Galibier
Francia - Alpok: Serre-Ponçon víztározó
francia - Alpok: Col du Cayolle
francia - Alpok: Col du Lauteret és a Galibier
francia - Alpok: Col du Lauteret és a Galibier
Francia - Alpok: Col de la Cayolle
francia - Alpok: Col du Lauteret
Francia - Alpok: Col du Sarenne
Francia - Alpok: Col du Sarenne
francia - Alpok: Col d' Izoard
Francia - Alpok: Col d'Allos
Francia - Alpok: Col de Champs
Francia - Alpok: Col de la Bonette
Francia - Alpok: Col de la Bonette
Francia - Alpok: Serre-Ponçon víztározó
francia - Alpok: Col d' Izoard
francia - Alpok: Col d' Izoard
francia - Alpok: Alpe d' Huez

Vélemények a túráról

Még nincsenek értékelések.

Hozzászólok!

Értékelés