9 nap
Időtartam
2024. ápr.
Dátum
3/5
Nehézség
Farmház
Szállás
Kisbusz
Utazás

Egy nagyon egyedi és különleges toszkán utunkra invitálunk! Igazi unikum, mivel a túra két olyan toszkán régióba visz el, amely kevésbé ismert, nem annyira „toszkán” jellemzőkkel bír, ugyanakkor vad természeti szépségeivel, gyönyörű völgyeivel, fenséges hegyeivel és hangulatos városaivel egész életreszóló élményt ad. És természetesen mindehol ott a tengerpart, a kék víz, amely felteszi az „i”-re a pontot. A túra két korábbi túránk, az északi rész (Lucca és környéke) valamint a NY-i tengerpart (Maremma) elegye, keveréke a legjobb pályákkal!

Elba

Az északi részen felfedezzük a Lucca-környéki hegyeket és völgyeket, eltekerünk az Apuáni-Alpok hegyei közé, megnézzük Pisát és Collodit és persze a tengerparti városkákat, mint pl. Viareggio vagy Forte dei Marmi. A nyugati tengerpart délebbre a Maremma régió, az egyik legkevésbé ismert és látogatott toszkán terület, de tavasszal az egyik legjobb bicajos környék. Megnézünk gyönyörű kis falvakat, mint Bolgheri, Sassetta, Monteverdi Marittimo vagy Suvereto? És persze átkompozunk Elbára is, Toszkána legnagyobb szigetére!

Két szállásunk lesz, egy északon, Lucca mellett és egy délebbre, Suvereto környékén, de a költözés napja is tekeréssel fog eltelni.

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik. A kinti transzport is kisbuszos. Elbára komp (a komp ára nincs benne a részvételi díjban!) Amennyiben akarsz, repülővel tudsz jönni Pisában, a transzportot megoldjuk!

Mikor?

2024. ápr. 27. – máj. 5. (szo – vas) – 8 éj 9 nap – Utolsó hely maradt!

Mit tehetek, ha minden hely elfogyott?

Ha a túra betelt, de kifejezetten erre a túrára szeretnél jönni, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert várólistára kerülhetsz! Szoktak lenni visszamondások, ezért nem esélytelen bekerülni. lletve ha nagy az érdeklődés és a várólistán sokan vannak, tudunk még egy utat indítani ugyanabban az időpontban. Itt lépj velünk kapcsolatba!

Ár 2024

  • Normál ár: 445.000 ft
  • Törzsutas ár: 435.000 ft

Létszám

Indulási létszám: 5-7 fő. Min. 6 fő.

Az Apuani-Alpok hegyei közt

Jelentkezés, fizetés

Jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési űrlapot (jobbra, mobilon az oldal közepén vagy alján). A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, ez csak egy regisztráció lesz, adatokat kell megadnod (vigyázz, több oldalas az űrlap!). Ha sikeresenjelentkeztél, akkor egy automatikus emailt is kapnod kell erről! Az előlegbekérőt az általad megadott email-címre akkor küldjük. A továbiakról emailen tájékoztatunk.

Segítség

Bagni di Lucca, Lucca fürdővárosa

Információk

Előleg összege: A teljes összeg 40%-a (Befizetés az online jelentkezés és a kapcsolatfelvétel után! Az előlehg befizetése nélkül a jelentkezés nem érvényes! (Kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!)
Jelentkezési határidő: 2024. március 15.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás farmházban
Reggeli
Túravezetés
Kerékpárbérlés Milyen bicajt adunk?
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni és sztorno biztosítás
Fakultatív programok ára
Kompjegy Elbára
Belépők ára

Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba szigetén.
Elba szigetén.

A túráról

Egy kevésbé klasszikus, de rendkívül egyedi és különleges toszkán utunkra invitáljuk! Igazi unikum, mivel a túra két olyan toszkán régióba visz el, amely kevésbé ismert, ugyanakkor vad természeti szépségek, gyönyörű völgyek, fenséges hegyek és hangulatos városok tarkítják a vidéket. És természetesen mindehol ott a tengerpart, amely felteszi az „i”-re a pontot. A túra két korábbi túránk, az északi rész (Lucca és környéke) valamint a NY-i tengerpart (Maremma) elegye, keveréke, a legjobb utakakkal!

Az északi rész, Lucca központtal az Alpok lábánál fekszik, ez érezhető az utakon is: Luccától északra már tipikus alpesi a környezet. Lucca az egyik legjobb, legélhetőbb toszkán város, zsneiális óvárossal és városfallal, amelyet körbe lehet bicajozni. A nyugati tengerpart délebbre a Maremma régió, az egyik legkevésbé ismert és látogatott toszkán terület: a Tirrén-tengerpart északi részéhez közel, kis forgalmú, néptelen utak, vad hegyi szerpentinek, fenséges dombokon trónoló kisvárosok adják a hátteret. Ki ne akarna ilyen gyönyörű nevű városokat meglátogatni, mint: Massa Marittima, Sassetta, Castagneto Carducci, Monteverdi Marittimo, Suvereto? Ebből csak jó dolog sülhet ki! És még nem is beszéltünk Elbáról!

Két szállásunk lesz, egy északon, egy délebbre, de a költözés napja is tekeréssel fog eltelni.

A Maremma régió Toszkána DNY-i, a Ligur és a Tirrén tengerpartot szegélyező, Livornótól Grossetóig terjedő, legkevésbé ismert és látogatott része. Ez annak köszönhető, hogy egészen a múlt század elejéig mocsaras terület volt, amely tizedelte az embereket. A vidéket az etruszkok őshazájának tartják, az elmúlt évtizedekben több ősi, hatalmas etruszk várost ástak ki. Még ma is aránylag kevés ember lakja, de ennek ellenére csodálatos utakat, hegyi falvakat és remek tengerpartokat tartogat az idelátogatóknak. Remek az agroturizmus, kis forgalmú és látványos útjaik vannak. Többek között itt van Olaszország egyik legjobb vonalvezetésű biciklis turista útvonala és innen lehet áthajózni az egyik legjobb toszkán biciklis tekerésre, Elbára.

Lucca, egyéni szervezési túra
Lucca, az ördög hídja

Kerékpár

Erre a túrára szinte minden fajta bicaj elfogadott. A túrán minimális murva lesz, többnyire aszfalt. De a murva minősége is a jobbak közül való, tehát országúti kerékpárt is hozhatsz. Jöhetsz gravellal, cross, hibrid vagy túrabicajjal. A normál (cross) kerékpár bérlését (raktárkészlet erejéig) biztosítjuk, azért nem kell külön fizetned. Az igényedet jelezd előre, mert a készlet véges. Természetesen hozhatod a sajátodat is, sőt, ennek örülünk, de az általunk biztosított kerékpár jól felszerelt és nagyon kényelmes.  Olvasd el, hogy milyen bicajt adunk, illetve ha magad hozod, mire figyelj!

eBike bérelhető

Lehetőség van e-bike bérlésére is. Az ebike-ok bérlését a túra ára nem tartalmazza, de kedvezményesebben adjuk, mintha máshonnan bérelnéd). Az ebike olyan kerékpár, amelyen egy elektromotor segít tekerni. Ez több fokozatban állítható, így még a legmeredekebb emelkedőket is könnyűszerrel meg tudod tekerni. Az ebike-ok nagyon hasznosak, hiszen az is részt tud venni a túrán, aki egyébként nem sokat teker, illetve kora vagy egészségi állapota miatt már nem szeretné magát megerőltetni. Az eBike bérléséről.

Kinek ajánljuk?

Ha már jártál Toszkánában, túl vagy a tipikus látnivalókon, de visszavágysz és szeretnél valami mást, különlegeset látni.
Ha még nem voltál Toszkánában, de az ismerkedést egy különleges vidékkel szeretnél kezdeni.
Ha szereted a tengert és a tenger-menti dombos-hegyes vidéket és a természetet.
Ha szereted a teljesen elhagyott, felfedezésre váró tájakat és tömegturizmus által nem érintett városokat.

Bagni di Lucca
Bagni di Lucca

Nehézség

A túrák közepesen nehezek vagy nehezek. Annak ellenére, hogy ez nem hágótúra, Toszkána ezen területe (sem) egyszerű. Az útvonalakat úgy állítottuk össze, hogy egy átlagos sportos fizikummal (és kerékpáros előélettel) rendelkező ember meg tudja tenni. Feltétel az év eléeji készüléás. A szint és a távolság az átlagosnál több, előfordul hosszabb emelkedő vagy szintesebb útvonal. Toszkána dombos vidék, sokkal dombosabb, mint a Balatonfelvidék, de a túra egy kis akarattal és izomzattal teljesíthető. A túrán sokat állunk meg, pihenünk, nézelődünk, kávézunk, kajálunk. Nem rohanunk, bevárjuk a lemaradókat, a túravezetők pedig segítenek. A konkrét napnál mindig feltüntetjük az adott szintet és nehézséget. Annak, akinek ezek a szintek és a távolságok kevésnek tűnnek, ajánljuk a kihívás túráinkat (Toszkána, Dolomitok), ahol többet megyünk nagyobb szintekkel.

Hogy milyen Toszkánában tekerni arról ebben a cikkben olvashatsz!

Általános infó arról, hogy mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?).

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

Viareggio
1

1. nap: Utazás

Szombat kora reggel indulunk, az út (forgalomtól függően) 11-12 óra. Délután érünk a luccai szállásra. Ezen a napon már nem fogunk hosszabbat bicajozni, amennyiben időben érünk oda, lehetőség van a városba(n) tekerni.

2

2. nap: Pisa és a Monte Pisano kerülése

Első tekerési napunkon a Pisa és Lucca között elterülő hegyet kerüljük meg, útba ejtve Pisát. A hegyet ÉNY-ról kerüljük, útba ejtünk kisvárosokat, majd bebicajozunk Pisába, megnézzük a híres dóm teret (sajnos mindig tömegnyomor van) és az óvárost, amely a dóm és a ferde torony miatt sokkal kisebb szerepet kap, viszont legalább olyan szép és hangulatos. Visszafelé egy gyönyörű és hosszú középkori vízvezeték mellett indulunk, majd továbbhaladva gyönyörű hegyi falvakat nézünk meg (Buti, Vicopisano). A túra végén Luccáig egy klassz hullámos úton haladunk.

Táv: 70 km, szintkülönbség: kb 400 m. Nehézség: 2/5. Tervezett idő: 8 ó (városnézéssel).

Pisa, Csodák tere
Pisa, Csodák tere

3

3. nap: Collodi

Hétfőn a célpontunk Collodi, a Pinokkió írójának, Carlo Lorenzininek “városa”, aki írói álnevét erről a városról vette fel, de persze Collodi mellett megnézzük a Serchio-folyóvölgyet és a Lucca „feletti” kastélyok útját is. Utunk első része a Val d’Serchio, a Serchio folyó völgyében visz. Lucca felől indulunk, megnézzük az Ördög-hídját, majd és a hegyek közt fekvő Bagni di Lucca városkáját is megnézzük. Ott kávézunk és egy kisebb hágón tekerünk fel (700m magas), majd a szűk völgyben lezúgunk Collodi felé. Collodiból a hegyek oldalában haladunk, hullámos, nagyon élvezetes utakon Lucca felé, ahol utunkat gyönyörű kastélyok szegélyezik. Az út gyönyörű erdőkben kanyarog.

Táv: 70 km, szintkülönbség: kb 1300 m. Nehézség: 3/5, egy nagyobb és több kisebb emelkedővel. Tervezett idő: 8 óra.

Az Ördög hídja

4

4. nap: Val d’Serchio és az Apuáni-Alpok

Az északi rész csúcspontja ez a túra, amely a Val d’Serchio, a Serchio folyó vad völgyén keresztül indul és az Apuáni-Alpok gyönyörű utján folytatódik, majd a tengernél ér véget. Ahogy előző nap, most is Lucca felől indulunk és egész nap egy gyönyörű vad folyóvölgyben túrázunk. Elmegyünk Bagni di Lucca mellett, majd egészen a hegyek közt fekvő Garfagnanáig. Innen a tenger felé kanyarodunk és egy vadregényes völgyúton haladunk az Apuáni-Alpok lábainál, hegei közt. Az út lassan és folyamatosan emelkedik, de moderáltan. A hágóról a tengerig viszont egy 30km-es lejtő veszi kezdetét, őrült száguldással! A túránk a tengernél ér véget, innen kocsival megyünk vissza a szállásra.

Táv: 110 km, szintkülönbség:  m, tervezett idő: 8 óra. Közepesen nehéz túra, egy hosszabb, de nem olyan nehéz emelkedővel és nagy távolsággal.

Az Apuani-Alpok hegyei közt

5

5. nap: Átköltözés, Bolgheri, Canneto és Sassetta

Ezen a napon átköltözünk délebbre. Korán reggel összepakolunk és autóval a másik szállásra megyünk. Útközben benézünk Bolgheribe. A város egy alig néhány házból álló kis ékszerdoboz. Lehetőség van venni a “vizéből”, amely egy helyben, csak természetes anyagokból gyártott parfüm. Leülünk a Zwack-tulajdonban lévő cukrászdába is. Amennyiben valaki nem tart igényt a pihenőnapra, ezen a napon is telerünk! A kisebb körön utunkba kerül majd több csodás kisváros és néhány nagyon szép út! Első városkánk Cannetto. Előtte leküzdünk egy emelkedőt, majd elérjük a települést, amelynek óvárosa két utcából és többszáz éves házakból áll. Innen Monteverdi Marittimo felé vesszük az irányt, majd Sassetta következik. Sassetta után Suveretoig Olaszország egyik legszebb vonalvezetésű útján tekerünk. Több tucat hajtűkanyar és folyamatos lejtő teszi élvezetessé az utazást.

Táv: 50km, szintkülönbség: kb 600 m. Nehézség: 2/5, enyhébb emelkedőkkel és sok lejtővel. Tervezett idő: 3 óra.

Maremma, 2017 tavaszi túra. Bolgheri, jegenyesor.

6

6. nap: A tengerpart és az etruszkok

Ezen a napon az etruszkok nyomába szegődünk: utunk célja a közeli Baratti-öböl és Populonia, a környéket fentről uraló etruszk falu (maradványa). Otthonról indulunk, első célpontunk Campiglia Marittima, amelyet meg is nézünk. Majd a Baratti-öböl felé vesszük az irányt. Az öbölben élvezzük a nyugalmas, erdős tengerpartot. Az erősek bicajjal is felmehetnek Populoniába, egy rövid, de elég húzós emelkedő visz fel. Utunk második felében a tengerparti pínea-fenyők mellett San Vincenzóba, egy kikötővárosba tekerünk át, ahonnan visszatekerünk Campigliába.

Táv: 70 km, szintkülönbség: kb 650 m. Nehézség: 2/5. Tervezett idő: 8 óra. Két kisebb emelkedővel.

Baratti-öböl, a háttérben,a domb tetején Populonia, az egyik leghíresebb etruszk régészeti lelőhely.

7

7. nap: Geotermikus erőművek

Utolsó előtti napunkat Maremma és egész Toszkána egyik legkülönlegesebb részén töltjük. Ez a vulkanikus aktivitású belső terület, a geotermikus erőművek, gejzírek vidéke. Utunk célja a világ legnagyobb geotermikus erőmű-parkja. amely a toszkán erdős dombok közt terül el. Szállásunkról indulunk és dimbes-dombos, kénes szagú, geotermikus tavakkal, erőmüvek kéményeivel és az erőművekből futó fémcsövekkel szegélyezett vidéken keresztül érjük el a területet. A feltörő kénes gázok, sárgás-barnás föld adja a hátteret. Megnézzük a parkot, majd innen már csak gurulunk a szállásig. Az út közben kipróbálunk egy helyi sörfözdét is.

Táv: 80 km, szintkülönbség: kb 1100m. Nehézség: 3/5 két nagyobb mászással. Tervezett idő: 8 óra.

Maremma, 2017 tavaszi túra. Biancane geotermikus park.
Maremma: Biancane geotermikus park.

8

8. nap: Elba

Ezt a napot teljes egészében Elbán töltjük, az egyhetes túránk legélvezetesebb, legszebb, de legnehezebb napja lesz! Kora reggel átkompozunk és a nap folyamán Elba NY-i részét tekerjük körbe. Utunk szinte végig a tenger mellett halad, a tavaszi és az őszi idényben alig van turista, ezért szinte néptelen utakon bicajozunk és élvezzük a kék tenger látványát. Néha megállunk egy-egy szebb parton, talán fürödni még hideg lesz (a tenger 20-21 fokos). Ebédre helyi specialitással ekészített polipot vagy tenger gyümölcseit eszünk. Az út helyenként elkanyarodik a tengertől, fel a hegyekbe, csodálatos panorámát nyújtva. Délután érünk vissza a kikötőbe, majd visszakompozunk Piombinoba. Ha a csapat egységesen akarja és az erőnlét megvan, akkor lehetséges egy hosszabb útvonal is.

Táv: 70km, szintkülönbség: kb 900 m. Nehézség: 3/5, hosszabb táv, egy-két erősebb emelkedővel. Tervezett idő: 8-9 óra.

Elba. A víz mindenhol kristálytiszta.
Elba. A víz mindenhol kristálytiszta.

9

9. nap: hazautazás

Reggel kicsekkolunk és hazautazunk. Az utat napközben tesszük meg és délután érünk haza.

Első szállásunk Lucca mellett, a csöndes dombok között található. A farmházban kétszobás vagy stúdió apartmanokban lakunk. Második szállásunk a tengerparttól nem messze, Suvereto kis falucskája mellett lesz a „semmi” közepén, egy nyugodt és csendes környéken lévő, medencével ellátott agroturismoban lesz. Az elhelyezés teljesen felszerelt, két- vagy háromhálószobás apartmanokban történik (szobánként két ággyal).

Suvereto szállás
Suvereto, szállás
Maremma, 2017 tavaszi túra. Suvereto, a szálláson.
Kilátás a suveretoi szállásról.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba, Portoferraio kikötője.
Sassetta
Sassetta és Suvereto között van Olaszország egyik legszebb vonalvezetésű bicajos útja.
Lucca, egyéni szervezési túra
Piazza dell’Anfiteatro, Lucca. Egykor itt gladiátorok küzdöttek egy hatalmas amfiteátriumban, most Lucca egyik legjobb helye az ovális tér.
Hivatalos neve is van, de mindenki csak Ördög hídjának nevezi.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba, Portoferraio kikötője.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba szigetén.
Elba
Collodi egy hegyoldalban fekszik.
Az Ördög hídja hivatalos nevén Ponte della Maddalena.

Vélemények a túráról

5.00 based on 5 reviews
2022 május 3,

50 évesen első komolyabb kerékpártúrám volt. Amatőrként érkeztem, komfort zónámat átlépve sok tapasztalattal gazdagodtam, kiváló túravezetőt ismertem meg Csaba személyében. Mindenkire figyelt, bátorított, erősített abban, hogy még a legnagyobb emelkedőket is meg tudjuk tekerni. A táj amit megismertünk tényleg olyan szép és lenyűgöző, mint a túra leírásnál szereplő képeken találhatók, vagy még szebb… Olyan helyeken jártunk, ahova egyedül biztosan nem jutottam volna el. Köszönet az élményekért!

2022 május 4,

Kedves Csaba! Köszönöm, hogy részt vehettem a túrán, amit kiválóan megszerveztél és vezettél.
A reggelik és a kiszolgálásunk osztályon felüli volt, köszönöm, csakúgy, mint a lánccserét és a gyönyörű fotókat.
H. Veronika

2022 május 4,

Profi szervezés és túravezetés, lélegzetelállítóan csodálatos táj, kiváló konyha, nagyszerű túratárs-csapat. Teljesíthetők, bár nem könnyűek a napi távok és szintek. Minden mászáshoz a fent várható látvány és az azt követő leszáguldás előöröme – na meg a jó olasz espresso ? adta az erőt.
Ez immár az 5. túrám volt Csabával, azon belül is a 4. Toszkánában és biztosan nem az utolsó ?! Ahogy ezek a számok is mutatják, ide vissza „kell” térni.

Köszönöm a túrát és a rengeteg élményt!

2022 május 4,

Nagyszerű túra, olyan helyeken melyeket egyedül nem valószínű hogy felfedezel. A túravezetők segítenek, motiválnak és tényleg minden csak fejben dől el, mikor az utolsó 400 méternyi emelkedőn már csak az akarat visz. Rengeteget tanultam önmagamról, határaimról, s reális képet kaptam felkészültségemről.
A táj, az ételek, az emberek kedvessége tényleg instant függőséget okoz, alig várod hogy visszatérhess. Nagyon örülök hogy részt vehettem, megérte kivárni hogy a helyzet újra lehetővé tegye a túra megtartását.
Köszönöm!

2022 május 8,

Harmadszor voltam a bike4fun-nal kerékpártúrán, de nem utoljára!
Toszkána, kicsi eső (na jó…egy egész nap zuhogott, de itt más érzés elázni.  ) napsütés, történelmi látnivalók, kíváló utak, szerpentinek, jó kis emelkedők, hosszú lefelé száguldások, hegyek, tengerpart, pizza, pasta, jó borok, sör, fagylalt, kíváló szállások… A végére egy igazi adrenalinbomba: Elba. Mi kell még? Aki jó bicajtúrát keresgél, ne tegye tovább! Menjen a bike4fun-nal! Köszi Csaba és Peti!

Hozzászólok!

Értékelés