12 nap
Időtartam
2023 máj.
Dátum
5/5
Nehézség
Farmház
Szállás
Repülő, Kisbusz
Utazás

A leghosszabb, legerősebb, legjobb, a bestof. Amennyiben egyben szeretnéd látni Tosztkána legjavát, szereted a kihívásokat és szeretnél valahonnan valahova eljutni (akár átvitt értelemben is), akkor ez a Te utad! A túra a legszebb toszkán tájakon haladf, 12 napja alatt közel 850 km-t tekerünk, bejárjuk egész Toszkánát! Ez jelenleg a legnagyobb kihívást jelentő, ugyanakkor a legszebb túránk! Légy merész, rettenthetetlen és kalandvágyó!

Toszkána Európa egyik legszebb vidéke, az a hely, ahova mindenki vágyik. Elsősorban persze autóval. Pedig Toszkánát csak kerékpáron lehet igazán felfedezni. Úgy ismered meg a valódi énjét. Hallod a madarakat, testközelből látod a kanyargós utakat a dombok tövében, érzed az illatokat, a kisvárosok csendjét. Pláne tavasszal. Toszkána nagyrészt pontosan úgy néz ki, mint a filmeken és a képeken! Zöld, hullámzó dombok, ciprusok és jegenyék mindenfelé, a dombok tetején magányos kőházak és persze a kiváló tészta, fagyi és kávé.

Az Apuani-Alpok hegyei közt

Ugyanakkor Toszkána kerékpáros szempontból is az egyik legjobb hely: a látvány pazar, a kaja kiváló, az utak vonalvezetését a természet adja, a városkák szeretnivalóak és nincsenek óriási hegyek, viszont azért vannak rendes emelkedők. A táj hullámzásával együtt az út is hullámzik. Hol le, hol fel tekersz. Toszkánának egy “hátránya” van: túl nagy ahhoz, hogy akár kocsival is egy-két hét alatt felfedezd. Még nekünk is négy, teljesen külön túrát kell indítani, hogy lefedjük a tartományt, és még így is kimarad mennyi minden! (Toszkában bicajozni – olvasd el cikkünket!

Ez a túrát azért terveztük meg, hogy egy alkalommal bejárd az arra érdemes utakat. Ezt a túrát azoknak terveztük meg, akik nem félnek a kihívásoktól és szeretnének minél többet meglátni a leghíresebb olasz tartományból. Helyismeretünk lehetővé teszi, hogy azon végigvezessünk úgy, hogy szinte semmilyen élvezetesebb látnivaló – és ami fontosabb – jó út ne maradjon ki. Északról, a tenger mellől, szinte az Alpokból indulva délre haladva fokozatosan tekerünk bele a klasszikus toszkán tájba, hogy a végén visszaérve a tengerhez, a legnagyobb toszkán szigeten fejezzük be a túrát. (Részletes proram az “Útvonal” fülön!)

A túra utazással együtt 12 napos (két hétvége is beleesik), 9 napot tekerünk egy pihenővel. A túra nehézsége 5/5, napi 100-120km. 1000-2000 m szinttel. Kifejezetten olyanoknak szól, akik rendszeresen tekernek, elsősorban országutival. A tempó nem lesz nagy, ezért azok jelentkezését várjuk, akik tudják teljesíteni a távot, de nem feltétlen vágynak erős tempóra. (Nagyobb tempőért, egyfajta tavaszi edzőtáborért nézd meg az országutisoknak tervezett tavaszi túránkat!)

Toszkána klasszikus vidéke

Indulás és érkezés

Budapest. A túra kerékpáros programja Luccában kezdődik és Elbán (Piombino) ér véget.

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik, de egyéni utazás is elképzelhető, ha a kocsit kint tudod hagyni valahol, illetve repülővel is ki lehet jutni (Pisa). A csomagokat és a bicajt mi hozzuk! A kinti transzport is kisbuszos.

Mikor?

2023. máj. 13 – 24. (vasárnap – hétfő) – Vannak még szabad helyeink

Ár

  • Normál ár: 435.000 ft
  • Törzsutas ár: 417.000 ft

Létszám

Indulási létszám: min. 5 fő, max. 7 fő.

Jelentkezés, fizetés

Jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési űrlapot (jobbra, mobilon az oldal közepén vagy alján). A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, ez csak egy regisztráció lesz, csak adatokat kell megadnod. Az előlegbekérőt az általad megadott email-címre akkor küldjük, ha 2021 elején kiderül, hogy a COVID-helyzet miatt tud-e a túra indulnil. A továbiakról emailen tájékoztatunk.

Az Asso folyó völgyében
Az Asso folyó völgyében

Segítség

Információk

Előleg összege: 150 ezer Ft (A jelentkezés feltétele, fizesd be az előlegbekérő megkapása után minél hamarabb! (ÁSZF)
Jelentkezési határidő: 2023. április. 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Chianti

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás színvonalas framházakban
Reggeli
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Napközbeni frissítés
Csoportos utasbiztosítás (Mit tartalmaz?)
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni biztosítás (opcionális)
Fakultatív programok ára
Belépők, konp ára

Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba szigetén.
Elba szigetén.

A túráról

A túra helyszíne Toszkána, szinte az egész tartományt bejárjuk, minden arra érdemes útvonalon tekerni fogunk. Mindezt szavatolja a túravezető, aki hosszú évek óta járja Toszkána útjait.

Az északi részen kezdünk.  Van Toszkánának egy olyan szeglete, az ÉNY-i terület, amiről a legtöbb embernek legkevésbé a bicajozás jut eszébe. Mondjuk a legtöbb ember nem is ismeri ezt a részt, mert nem a klasszik dombos-hullámos felszínű, szóval ide azért kevesebben járnak, pedig ha tudnák! Lucca, a legélhetőbb, amúgy teljesen bicajos toszkán város felett a tengert az Apuáni Alpok lábai nyaldossák, innen indulnak az Appeninek lefelé. Iitt még nincsenek durva hegyek. 500-1000 méteresek a hágók, nagyon kellemes az éghajlat, rengeteg a zöld erdő és ami a lényeg, sok és kiváló teljesen néptelen út van. A tengertől indulunk és kisebb hágókon, folyóvölgyeken keresztül fogunk kitekerni a Lucca alatti sík területekre. Ezután Toszkána középső része következik.

Volterra felé, a háttérben a város

Közép-Toszkánában a természet és kultúra, az ismert és az ismeretlen Toszkána találkozik. Néha világhíres helyeken bukkanunk fel, másnap pedig eldugott, méltatlanul ismeretlen utakat, városokat, kastélyokat fedezünk fel. Ez a környék Toszkána rejtett kincse! Az utak dombok közt kanyarognak, néha bizony meg kell küzdeni az emelkedőkkel, de a jutalom a látvány miatt nem marad el! Lesz időnk, minden közeli helyet meglátogatni, meg is tesszük. Szinte észrevétlen hatolunk majd be innen a klasszikus vidékekre, ahol tényleg olyan minden, mint a filmekben!

A Siénától délre elterülő vidék Toszkána legszebb része, ráadásul a legszebb időszakban, tavasszal! A túrán többnyire kerüljük a turistalátványosságokat, a tekerésen kívül inkább a rejtett értékekre fókuszálunk: utunkat eldugott, méltatlanul ismeretlen városkák, kastélyok, a mindenhol jelen lévő cédrusok és a toszkánára jellemző dimbes-dombos vidék jellemzi.

A klasszikus területről Toszkána DNY-i, a Ligur és a Tirrén tengerpartot szegélyező, Livornótól Grossetóig terjedő, legkevésbé ismert és látogatott részre tekerünk át, ez a Maremma régió. Egészen a múlt század elejéig mocsaras terület volt, amely tizedelte az embereket. A vidéket az etruszkok őshazájának tartják, az elmúlt évtizedekben több ősi, hatalmas etruszk várost ástak ki. Még ma is aránylag kevés ember lakja, de ennek ellenére csodálatos utakat, hegyi falvakat és remek tengerpartokat tartogat az idelátogatóknak. Remek az agroturizmus, kis forgalmú és látványos útjaik vannak. Többek között itt van Olaszország egyik legjobb vonalvezetésű biciklis turista útvonala, amit meg is tekerünk és innen lehet áthajózni az egyik legjobb toszkán biciklis tekerésre, Elbára. Ezt az utolsó napon abszolváljuk!

A részletes programot lásd a “Program” fül alatt!

Az egyik kedvenc település Maremmában, a hegyek közt, Sassetta

Kerékpár

Ezen a túrán mindenki a saját kerékpárjával (elsősorban országúti, esetleg egyenes kormányos hibrid) vesz részt.

Nehézség

A túra 4/5 és 5/5-ös nehézségű (adott naptól függ), nehéz, nagyon nehéz – Csak az átlagosnál jobb fizikummal, tapasztalt kerékpározási teljesítménnyel teljesíthető. Nagy a sorozatterhelés, bár az út közben vannak pihenőnapok. Átlagosan 100-120 km-t tekerünk naponta, többször 1000-2500 m szinttel, átlagsebesség 20 km/h körül. (Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?). Fontos tudni, hogy bár a tempó haladósabb az átlagos túránál, de azért nem versenytempó, tehát ha bírod a távokat és a szinteket, de nem akarsz versenytempóba menni, ez a Te túrád! Viszont ha még soha nem tekertél 100km-es távokat, akkor ne itt kezd el! Ha szeretnél beszélni a túőráról, hívj fel bennünet!

Radicofani tornya 40-50 km-re is ellátszik

Kinek ajánljuk

Ha már jártál Toszkánában, de bicajjal még nem vagy jártál már bicajjal, de nem mindenhol.
Ha igazán vágysz egy kihívást jelentő túrára, de eddig nem volt merszed meglépni!
Ha szeretsz tekerni olyan tájakon, ahol van kihívás.
Ha szereted az ismeretlen, elhagyott, de gyönyörű vidéket!
Ha szereted a hosszabb, nagyobb szintes túrákat.

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

1

1. nap: Utazás

Első nap utazással telik el. Luccába az út 10-11 óra. Elfoglaljuk a szállást Luccában és szétnézünk a városban.

Piazza dell’Anfiteatro, Lucca. Egykor itt gladiátorok küzdöttek egy hatalmas amfiteátriumban, most Lucca egyik legjobb helye az ovális tér.
Piazza dell’Anfiteatro, Lucca. Egykor itt gladiátorok küzdöttek egy hatalmas amfiteátriumban, most Lucca egyik legjobb helye az ovális tér.

2

2. nap: Viareggio - Lucca

Első bicajos napunkon rögtön belecsapunk a lecsóba. Az Apuáni Alpok gyönyörű völgyeiben fogunk túrázni. A tengerpartról fogunk indulni, oda kisbusszal megyünk. Egy kis bemelegítés után megkezdjük az emelkedést. A táj gyönyörű, igazi hágós hangulat. A tetejéről beguruunk Garfagnanában, kávézunk egyet, majd tovább folytatjuk az ereszkedést. Lucca fürdővárosában eszünk, majd ismét egy kisebb hágón letekerünk Pinokkió városába. Innen egy szép kilátást nyújtó hegyi úton érünk vissza Luccába, a szállásra.

Táv: 115km, szint: 1900m.

Az Apuani-Alpok hegyei közt

3

3. nap: Lucca - Pisa - Montaione

Következő napon Luccából Pisába indulunk. Megkerüljük a Monte Pisano hegy NY-i oldalát, Pisában megnézzük a ferde tornyot, kávézunk és indulunk tovább! Egy gyönyörű középkori viadukt mellett jutunk el a Monte Pisano hegyre, ahol lekűzdjük az emelkedőket, majd a messziről hívogató San Miniato tornya felé vesszük az irányt. Megnézzük a tornyot, majd Montaione város felé tekerünk a Giro d’ Italia útvonalán. Egy kisebb emelkedőn érünk fel a gyönyörű kilátást biztosító a városkába.

Táv: 105km, szint: 1300m.

Pisa bicajjal
Pisa bicajjal

4

4 nap: Montaione - Volterra - San Gimignano - Siena

A “híres” városok napja! Montaioneből egy nagyszerű lejtőn indulunk, majd Volterrát, az ősi etruszk várost egy jelentősebb kaptatón közelítjük meg (Volterra 500 m magasra épült). Megnézzük a várost, kávézünk és a néptelen vidéken tovább indulunk San Gimignano felé. A városka mára az egyik leghíresebb kisváros, ugyanis a középkorban több tucat magas torony épült itt, mára már csak néhány maradt. Innen Siena felé indulunk, érinte egy nem olyan népszerű, de gyönyörű kisvárost, majd a Monteriffioni vár-városkát. Az utolsó kilométereken, Siena előtt megmászunk egy kisebb hágót.

Táv: 115km, szint: 2100m.

Volterra

5

5 nap: Pihenőnap, Siena

A pihenőnapunkon autóval Sienába látogatunk.

Siena

6

6 nap: Siena - Asciano (Chianti)

A napi útvonalunk Toszkána leghíresebb borvidékén, a Chianti vidéken tekereg, majd a nap második felében behatolunk az egyik legautentikusabb vidékre, a Siena alatti Crete Senesire. Siena után gyönyörű és napos domboldalak, szép kastélyok, eldugott városkák, borospincék százai, csend és nyugalom várja az erre tekerőket. Felkeressük a leghíresebb chinati városkákat, mint például Radda in Chiantit, a kerékpáros központot, ahonnan szátalan Giro d’ Italia verseny indult, ellátoatunk Gaiole in Chiantiba, ahonnan ősszel a L’Eroica verseny is indul. Elhagyva Chiantit, áttekerünk a Crete Senesire. A Sienától DK-re elterülő, bemarásokkal tarkított, szürkés-barnás földterület az egyik legszebb vidék, amelyet Toszkánában látni lehet. A naplemente vagy a napfelkelte mély árnyékokat vet a”szaggatott” dombokra. Aki ezt a vidéket egyszer látta, nem felejti. Szállásunk Asciano közelében lesz.

Táv: 100km, szint: 1650m.

Gondozott szőlő Chiantiban.
Gondozott szőlő Chiantiban.

7

7. nap: Asciano - Radicofani

A Crete Senesiből indulunk, elhagyva Ascianot, elhagyatott vidéki utakon érünk el egy ma is működő, híres kolostorhoz, majd gyönyörű utakon tekeregve haladunk tovább Buonconventoig, ahol ebédelünk is. A túra helyenként a híres L’eroica retró kerékpáros verseny útvonalán halad! Buonconventótól Montalcinoba tekerünk. A város a környék egyik magasan fekvő városa, ugyanakkor az egyik legszebb is. A környék dombján termesztik az egyik leghíresebb toszkán bort, a Brunellot (csak itt termeszthetik, ezért nagyon drága is).  A nap nagy részét a fényképekből ismert, klasszikus toszkán vidéken töltjük. Ez az Orcia-folyó völgye (Val d’Orscia), a legszebb toszkán fotók helyszíne. Az Orcia völgyében számtalan szép kisváros van, San Qurico d’Orcián keresztül haladva az egyik legtöbbet fényképezett, leglátványosabb úton érünk el Pienzába, a Pecorino-sajt egyik jeles városába, majd Montepulcianóba, egy remek borokat készítő, dombtetőn uralkodó városba. Szétnézünk a zegzugos utcákon, majd tovább indulunk. Harmadrendű, alig ismert, de gyönyörű cédrusokkal szegélyezett utakon jutunk el Monticchielloba, egy kis ékszerdobozba. Innen Radicofani felé vesszük az irányt. A kisváros tetején egy erőd helyezkedik el, ahonnan szédítő kilátás nyílik.

Táv: 115km, szint: 1800m.

Crete

8

8. nap: Radicofani - Bagni di Petriolo

Radicofani túránk legdélebbi pontja. Innen nyugatra fordulunk, Maremma vidéke felé. Radicofaniból Toszkána legmagasabb hegye, a Monte Amiata oldalában tekerünk el, érintvee gyönyörű kisvárosokat. Innen leereszkedve célozunk meg egy fürdőt, Bagni di Petrilot.

Táv: 105km, szint: 1900m.

Petriolo fürdője
Petriolo fürdője

9

9. nap: Bagni di Petriolo - Suvereto

Táv: 115km, szint: 1850m.

A fördőből a Meremma vidék felé vesszük az irányt. A Maremma régió Toszkána DNY-i, a Ligur és a Tirrén tengerpartot szegélyező, Livornótól Grossetóig terjedő, legkevésbé ismert és látogatott része. A vidéket az etruszkok őshazájának tartják, aránylag kevés ember lakja, csodálatos utakat, hegyi falvakat és remek tengerpartokat tartogat az idelátogatóknak. Egy szép erdős részen keresztülhaladva érjük el aznapi első látnivalónkat, a San Galgano kolostort. Innen továbbhaládva erősen dombos, már-már hegyes részeken átkelve jutunk el Maremmába. A sok erdővel tarkított hegy között bújik meg Maremma és egész Toszkána egyik legkülönlegesebb helye. Ez a vulkanikus aktivitású belső terület, a geotermikus erőművek, gejzírek vidéke. Cannetot elhagyva Monteverdi Marittimo felé vesszük az irányt, majd Sassetta után Suveretoig Olaszország egyik legszebb vonalvezetésű útján tekerünk. Több tucat hajtűkanyar és folyamatos lejtő teszi élvezetessé az utazást. Szállásunk Suvereto mellett lesz.

Sassetta

10

10. nap: Suvereto - Piombino

Ezen a napin az etruszkok nyomába szegődünk: utunk célja a közeli Baratti-öböl és Populonia, a környéket fentről uraló etruszk falu (maradványa), majd a kompkikötő. Campiglia Marittimá0 és San Vincenzón keresztül jutunk el a tengerpartra, majd a Baratti-öböl felé vesszük az irányt. Az öbölben élvezzük a nyugalmas, erdős tengerpartot. Aki még bírja, bicajjal is feljöhet Populoniába, egy rövid, de elég húzós emelkedő visz fel. Innen a kikötő felé vesszük az irányt és átkompozunk Elbára.

Táv: 50km, szint: 400m.

Úton Populoniába, háttérben a Baratti-öböl.
Úton Populoniába, háttérben a Baratti-öböl.

11

11. nap: Elba

Utolsó napunkon Toszkána legnagyobb és legszebb szigetét tekerjük körbe. Túránk egyik legélvezetesebb, legszebb napja lesz! Utunk szinte végig a tenger mellett halad, a tavaszi és az őszi idényben alig van turista, ezért szinte néptelen utakon bicajozunk és élvezzük a kék tenger látványát. Néha megállunk egy-egy szebb parton, talán fürödni is lehet. Ebédre helyi specialitással ekészített polipot vagy tenger gyümölcseit eszünk. Az út helyenként elkanyarodik a tengertől, fel a hegyekbe, csodálatos panorámát nyújtva. Délután érünk vissza a kikötőbe. Ha a csapat egységesen akarja és az erőnlét megvan, akkor lehetséges egy hosszabb útvonal is.

Táv: 68km, szint: 1100m.

Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba, Portoferraio kikötője.
Elba, Portoferraio kikötője.

12

12. nap: Hazautazás

Reggel kicsekkolunk, visszakompozunk Piombinoba és hazaindulunk Budapestre. Aki repülővel jött, azt Pisaban kitesszük.

A Toszkána Heroika útvonala

Szállásaink általában típikus farmházakban lesznek (agrotourismo), 2 ágyas szobákban.

Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba szigetén.
Gondozott szőlő Chiantiban.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba, Portoferraio kikötője.
A legjobb pizza Chiantiban
Gaiole in Chianti, füves bicajos
Behajózás Elbára. A kompok szezonon kívül is félóránként mennek.
Procchio

Vélemények a túráról

Még nincsenek értékelések.

Hozzászólok!

Értékelés