8 nap
Időtartam
2021. május
Dátum
3/5
Nehézség
Farmház
Szállás
Kisbusz
Utazás

Maremma régió (DNY-Toszkána) az egyik legkevésbé ismert és látogatott toszkán terület: a Tirrén-tengerpart északi részéhez közel, kis forgalmú, néptelen utak, vad hegyi szerpentinek, fenséges dombokon trónoló kisvárosok adják a hátteret. Ki ne akarna ilyen gyönyörű nevű városokat meglátogatni, mint: Massa Marittima, Sassetta, Castagneto Carducci, Monteverdi Marittimo, Suvereto? Ebből csak jó dolog sülhet ki! És még nem is beszéltünk Elbáról!

Maremma, 2017 tavaszi túra. Sassetta.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Sassetta.

Utazás

A ki- és a hazautazás is kisbusszal történik. A kinti transzport is kisbuszos. Elbára komp (a komp ára nincs benne a részvételi díjban!)

Mikor?

A Covid-helyzet miatt LEMONDVA.

Ár

  • Normál ár: 234.000ft
  • Törzsutas ár: 225.000ft

Létszám

Indulási létszám: 5 fő, max. 12 fő.

Jelentkezés, fizetés

Jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési űrlapot (jobbra, mobilon az oldal közepén vagy alján). A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, ez csak egy regisztráció lesz, csak adatokat kell megadnod. Az előlegbekérőt az általad megadott email-címre akkor küldjük, ha 2021 elején kiderül, hogy a COVID-helyzet miatt tud-e a túra indulnil. A továbiakról emailen tájékoztatunk.

Mit tehetek, ha minden hely elfogyott?

Ha a túra betelt, mégis kifejezetten arra szeretnél menni, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert akkor várólistára kerülsz , illetve, ha nagy az érdeklődés és a várólistán sokan vannak, tudunk még egy utat indítani ugyanabban az időpontban. Itt lépj velünk kapcsolatba!

Segítség

Elba: április közepén már nagyon kellemes időben tekerünk a szigeten.

Információk

Előleg összege: 100 ezer Ft (A jelentkezés feltétele, fizesd be az előlegbekérő megkapása után minél hamarabb! (ÁSZF)
Jelentkezési határidő: 2021. március 15.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás farmházban
Reggeli
Túravezetés
Csoportos utasbiztosítás (Mit tartalmaz?)
Kerékpárbérlés Milyen bicajt adunk?
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni biztosítás (opcionális)
Fakultatív programok ára
Kompjegy Elbára
Belépők ára

Elba

A túráról

A Maremma régió Toszkána DNY-i, a Ligur és a Tirrén tengerpartot szegélyező, Livornótól Grossetóig terjedő, legkevésbé ismert és látogatott része. Ez annak köszönhető, hogy egészen a múlt század elejéig mocsaras terület volt, amely tizedelte az embereket. A vidéket az etruszkok őshazájának tartják, az elmúlt évtizedekben több ősi, hatalmas etruszk várost ástak ki. Még ma is aránylag kevés ember lakja, de ennek ellenére csodálatos utakat, hegyi falvakat és remek tengerpartokat tartogat az idelátogatóknak. Remek az agroturizmus, kis forgalmú és látványos útjaik vannak. Többek között itt van Olaszország egyik legjobb vonalvezetésű biciklis turista útvonala és innen lehet áthajózni az egyik legjobb toszkán biciklis tekerésre, Elbára.

Kerékpár

A normál kerékpár bérlését biztosítjuk, azért nem kell külön fizetned. Természetesen hozhatod a sajátodat is, sőt, ennek örülünk, de az általunk biztosított kerékpár jól felszerelt és nagyon kényelmes.  Olvasd el, hogy milyen bicajt adunk, illetve ha magad hozod, mire figyelj!

eBike bérelhető

Lehetőség van e-bike bérlésére is. Az ebike-ok bérlését a túra ára nem tartalmazza, de kedvezményesebben adjuk, mintha máshonnan bérelnéd). Az ebike olyan kerékpár, amelyen egy elektromotor segít tekerni. Ez több fokozatban állítható, így még a legmeredekebb emelkedőket is könnyűszerrel meg tudod tekerni. Az ebike-ok nagyon hasznosak, hiszen az is részt tud venni a túrán, aki egyébként nem sokat teker, illetve kora vagy egészségi állapota miatt már nem szeretné magát megerőltetni. Az eBike bérléséről.

Kinek ajánljuk?

Ha már jártál Toszkánában, túl vagy a tipikus látnivalókon, de visszavágysz és szeretnél valami mást, különlegeset látni.
Ha még nem voltál Toszkánában, de az ismerkedést egy különleges vidékkel szeretnél kezdeni.
Ha szereted a tengert és a tenger-menti dombos-hegyes vidéket és a természetet.
Ha szereted a teljesen elhagyott, felfedezésre váró tájakat és tömegturizmus által nem érintett városokat.

Maremma

Nehézség:

A túrák általában közepesnél gyengébb vagy közepes nehézségűek. Az útvonalakat úgy állítottuk össze, hogy egy átlagos sportos fizikummal rendelkező ember meg tudja tenni. Kellően rövidek, kevés szinttel. Természetesen, ha bicajra pattansz, az úton mindig vannak emelkedők, Toszkánában pláne, de ezek teljesíthetőek. A túrán sokat állunk meg, pihenünk, nézelődünk, kávézunk, kajálunk. Nem rohanunk, bevárjuk a lemaradókat, a túravezetők pedig segítenek. A konkrét napnál mindig feltüntetjük az adott szintet és nehézséget. Annak, akinek ezek a szintek és a távolságok kevésnek tűnnek, ajánljuk a kihívás túráinkat (Toszkána, Dolomitok), ahol többet megyünk nagyobb szintekkel.

Hogy milyen Toszkánában tekerni arról ebben a cikkben olvashatsz!

Általános infó arról, hogy mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?).

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

1

1. nap: Utazás

Szombat kora reggel indulunk, az út (forgalomtól függően) 11-12 óra. Késő délután érünk a Suvereto melletti szállásra.

2

2. nap: Sassetta és Canneto

Első napunkon bemelegítésképpen több, valóban nagyon kicsi várost nézünk meg, miközben elbővölő környezetben tekerünk. A szállásról indulunk és egy szép völgyben, erdőkben, rétek között Canneto felé vesszük az irányt. Bár az út folyamatosan felfelé visz, de ezt kevésbé érezni az enyhe az emelkedőn. Canneto előtt kicsit meredekebb lesz, majd elérjük a települést, amelynek óvárosa két utcából és többszáz éves házakból áll. Innen Monteverdi Marittimo felé vesszük az irányt, majd Sassetta következik. Sassetta után Suveretoig Olaszország egyik legszebb vonalvezetésű útján tekerünk. Több tucat hajtűkanyar és folyamatos lejtő teszi élvezetessé az utazást.

Táv: 53km, szintkülönbség: kb 450 m. Nehézség: 2/5, enyhébb emelkedőkkel és sok lejtővel. Tervezett idő: 7 óra.

Sassetta
Sassetta

3

3. nap: Bolgheri

Máspdik napunkon a környék gyöngyszemét vesszük célba. A szállásról indulunk, majd egy nagyon kisforgalmú úton az előző nap is megtekert Sassetta felé vesszük az irányt (ez egy másik út!). Sassetta előtt emelkedünk egy jót, majd a várost elhagyva apró utakon haladunk, nyaralók, szőlők és olivaültetvények között Bolgheri városkája felé. Bolgheri előtt megnézzük a híres jegenyesort. Bolgheri egy alig néhány házból álló kis ékszerdoboz. lehetőség van venni a “vizéből”, amely egy helyben, csak természetes anyagokból gyártott parfüm. Leülünk a Zwack-tulajdonban lévő cukrászdába is, majd elindulunk Castagneto Carducci felé, amely egy Nobel-díjas olasz költő, Giosué Carducci nevét viseli és amely tengere néző fenséges panorámával rendelkezik. Carduccibe fel kell tekerni egy nem túl hosszú emelkedőn. Itt ebédelünk, majd egy emelkedővel hazafelé indulunk. Sassettától egészen hazáig lejtőzünk.

Táv: 66 km, szintkülönbség: kb 700 m. Nehézség: 2/5,  három, nem túl hosszú emelkedővel és sok lejtővel. Tervezett idő: 7 óra (városnézéssel).

Maremma, 2017 tavaszi túra. Bolgheri, jegenyesor.
Bolgheri, jegenyesor.

4

4. nap: Pihenőnap

Szerdán a megszokott fakultatív pihenőnap! A pigenőnapon a szálláson pihenünk és/vagy ellátogatunk autóval egy környékbeli városkába.

Táv: 40 km, szintkülönbség: kb 450 m. Nehézség: 2/5,  Tervezett idő: 7 óra (városnézéssel).

Maremma: Castiglione della Pescaia.
Maremma: Castiglione della Pescaia.

5

5. nap: Elba

Ezt a napot teljes egészében Elbán töltjük, az egyhetes túránk legélvezetesebb, legszebb, de legnehezebb napja lesz! Kora reggel átkompozunk és a nap folyamán Elba NY-i részét tekerjük körbe. Utunk szinte végig a tenger mellett halad, a tavaszi és az őszi idényben alig van turista, ezért szinte néptelen utakon bicajozunk és élvezzük a kék tenger látványát. Néha megállunk egy-egy szebb parton, talán fürödni még hideg lesz (a tenger 20-21 fokos). Ebédre helyi specialitással ekészített polipot vagy tenger gyümölcseit eszünk. Az út helyenként elkanyarodik a tengertől, fel a hegyekbe, csodálatos panorámát nyújtva. Délután érünk vissza a kikötőbe, majd visszakompozunk Piombinoba. Ha a csapat egységesen akarja és az erőnlét megvan, akkor lehetséges egy hosszabb útvonal is.

Táv: 70km, szintkülönbség: kb 900 m. Nehézség: 3/5, hosszabb táv, egy-két erősebb emelkedővel. Tervezett idő: 8-9 óra.

Elba. A víz mindenhol kristálytiszta.
Elba. A víz mindenhol kristálytiszta.

6

6. nap (csütörtök): Geotermikus erőművek

Utolsó előtti napunkat Maremma és egész Toszkána egyik legkülönlegesebb részén töltjük. Ez a vulkanikus aktivitású belső terület, a geotermikus erőművek, gejzírek vidéke. Utunk célja a világ legnagyobb geotermikus erőmű-parkja. amely a toszkán erdős dombok közt terül el. Szállásunkról indulunk és dimbes-dombos, kénes szagú, geotermikus tavakkal, erőmüvek kéményeivel és az erőművekből futó fémcsövekkel szegélyezett vidéken keresztül érjük el a területet. A feltörő kénes gázok, sárgás-barnás föld adja a hátteret. Megnézzük a parkot, majd innen már csak gurulunk a szállásig. Az út közben kipróbálunk egy helyi sörfözdét is.

Táv: 70 km, szintkülönbség: kb 900m. Nehézség: 3/5 két nagyobb mászással. Tervezett idő: 7-8 óra.

Maremma, 2017 tavaszi túra. Biancane geotermikus park.
Maremma: Biancane geotermikus park.

7

7. nap: Az etruszkok nyomában

Ezen a napin az etruszkok nyomába szegődünk: utunk célja a közeli Baratti-öböl és Populonia, a környéket fentről uraló etruszk falu (maradványa). Campiglia Marittimából indulunk, amelyet indulás előtt meg is nézünk (aki nem akar eljönni tekerni, az a tekerés alatt nyugodtan nézelődhet itt). Majd a Baratti-öböl felé vesszük az irányt. Az öbölben élvezzük a nyugalmas, erdős tengerpartot. Az erősek bicajjal is felmehetnek Populoniába, egy rövid, de elég húzós emelkedő visz fel. Utunk második felében a tengerparti pínea-fenyők mellett San Vincenzóba, egy kikötővárosba tekerünk át, ahonnan visszatekerünk Campigliába.

Táv: 70 km, szintkülönbség: kb 650 m. Nehézség: 2/5. Tervezett idő: 8 óra.

Baratti-öböl, a háttérben,a domb tetején Populonia, az egyik leghíresebb etruszk régészeti lelőhely.
Baratti-öböl, a háttérben,a domb tetején Populonia, az egyik leghíresebb etruszk régészeti lelőhely.

8

8. nap: hazautazás

Szombat reggel kicsekkolunk és hazautazunk. Az utat napközben tesszük meg és délután érünk haza.

Toszkana Elba – maremma útvonal

A szállásunk a tengerparttól nem messze, Suvereto kis falucskája mellett lesz a “semmi” közepén, egy nyugodt és csendes környéken lévő, medencével ellátott agroturismoban lesz. Az elhelyezés teljesen felszerelt, két- vagy háromhálószobás apartmanokban történik (szobánként két ággyal).

Suvereto szállás
Suvereto, szállás
Maremma, 2017 tavaszi túra. Suvereto, a szálláson.
Kilátás a suveretoi szállásról.
A híres bolgheri ciprussoros út, 5km tömény gyönyör.
Bolgheri egy nagyon helyes, nagyon kicsi, hangulatos városka, ez a főtere.
Ilyen úton is lehet tekerni.
Úton Populoniába, háttérben a Baratti-öböl.
Populonia vára
Populoniába feltekerni nem egyszerű, de megéri.
A Baratti-öböl a környék legszebb tengerpartja.
Elba. A víz mindenhol kristálytiszta.
Massa Marittimába egy nagyon szép, kis forgalmú út vitt. Maremmában minden út kisforgalmú.
Nyugodt a táj Meremmában
Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba szigetén.
Maremma, 2017 tavaszi túra. A Maremma Parkban.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Maremma Park.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Maremma Park.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Maremma Park.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Maremma Park.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Maremma Park.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Saturnia fürdője.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba szigetén, Marciana városában. Onnan jöttünk fel!
Maremma, 2017 tavaszi túra. Elba, Marciana Marina.
Maremma, 2017 tavaszi túra. Canneto.

Vélemények a túráról

5.00 based on 10 reviews
2017 május 10,

Én most voltam májusban ezen a túrán. Én mint városi bringán sokkolva tapasztaltam , hogy Toszkánában vannak dombok 🙂 amik nekem már hegyeknek tűntek. Az első sokk után viszont fantasztikus túráink voltak, Csaba mindenben támogatott az emelkedőkön feltolt (bátorított hogy sikerülhet). Nyugi ennyire nem vészes, de nekem aki eddig csak sík vidéken járt nagyon át kellett állnom. A programok nagyon színesek, ami itt szerepel az csak egy váz, Csabának van legalább 20-25 túrája mi közül lehet választani , felkészültség szerint. Elbát viszont ki ne hagyjátok, ESZMÉLETLEN !!! Onnantól kezdve hogy Portoferraioban leszállsz a kompról egy összefüggő élménybomba. Az utak azért vannak tavasszal meg ősszel , mert ekkor nincs szezon Toscanában és nyugodtan lehet tekerni. Egyébként Toscanában tekerni teljesen más mint itt, legalább is Budapesthez képest teljesen más. Minden bringás mosolyog és integet egymásnak függetlenül, hogy országútin ül, tanya bringán vagy montin. Az autósok pedig olyan szinten figyelnek rád, és vigyáznak , hogy már néha zavaró volt 🙂 de könnyen megszoktuk.
Aki nem egész napos fekvést tervez a tengerparton hanem vállalja az AKTÍV pihenést mindennel együtt az mindenképpen próbálja ki. Fantasztikus élmény, most jöttünk vissza de már mennék megint..
Köszi CSaba

2017 május 15,

Idén tavasszal vettem részt ezen a bicikli túrán, amire az út nehézségi fokát böngészve egy kicsit készültem, kis pilisi tekeréssel. Egyébként normál, családi bicajozó, sportot kedvelő anyuka vagyok, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve elmerészkedtem erre a túrára. Kicsit féltem, hogy nem tudok lépést tartani a fiúkkal, de úgy érzem sikeresen helytálltam. ” Megmásztunk” nagy kaptatókat, de cserébe mindig gyönyörű tájakon találtuk magunkat. Elba tényleg fantasztikus hely, kihagyhatatlan színfoltja volt a hetünknek. Amit, még kiemelnék az a toszkán emberek vendégszeretete és az ínycsiklandozóan finom gasztronómiai élmény, amiben szintén részünk volt. Csaba a vezetőnk hihetetlenül figyelt ránk és mindent megtett, hogy mi jól érezzük magunkat és arra is ügyelt, hogy az útvonalak megfeleljenek a mi teherbírásunknak… Köszönöm az élményt!

2017 május 21,

Én is idén tavasszal vettem részt ezen a túrán! Eszméletlen az egész hely, Toszkána valami hihetetlen. A képekről sajnos nem jön vissza az egész. Akinek van lehetősége mindenképp próbálja ki! Nem fog csalódni! Elbáról meg annyit, hogy lenyűgöző! Azt semmikép se hagyjátok ki!
Amit én is kiemelnék, hogy Toszkánában az emberek nagyon vendégszeretőek és az utakon az autósok nagyon előzékenyek.
Furcsa volt hazajönni…

Csaba vérprofi, minden szempontból (túravezetés, szervezés és helyismeret).
Köszönöm az élményt! Nekem nem ez volt az utolsó! 🙂

Összességében 5*!

2018 május 2,

Immáron másodjára mentem Csabáékkal bringázni, ezúttal az Elba/ Maremma túrára. Az útvonal ismét szuper volt, minden nap tartogatott számunkra újabb csodás helyeket.
Csaba hihetetlen türelmes és profi. Nem csak a útvonalakhoz, azok nehézségi szintjéhez ért tökéletesen, de azt is tudja, hogy melyik eldugott, pici étteremben kedves, vagy éppen mogorva a pincér. Ha a csapat kipurcant, mindig volt másnapra olyan program a tarsolyában, ami kultúrális élményekkel töltött fel minket. Türelemmel visel minden nyűgösséget és vég-nélküli kedvesség-tartalékai vannak.

Köszönöm ezt a csodás hetet Csabának és az egész Bike4fun csapatnak!

Annyira jó volt, szívem szerint már ma visszamennék (pedig csak tegnap este jöttünk haza).

2018 május 2,

Nekem „A toszkán tengerpart Elbával (Maremma)” elnevezésű április végi volt életem első bringás utazása és állítom, hogy nem az utolsó!
Ahogy a leírás is ígéri elhagyatott tájakat, türkiz tengert, elbűvölő városokat ismerhettem meg a túra alatt. Rengeteg élménnyel, illattal, ízzel lettem gazdagabb. Csak ajánlani tudom Csabát a túravezetőnket és a bike4fun csapatot az aktív pihenés kedvelőinek!

2018 május 3,

Kedves Csaba!
Ezúton szeretném neked megköszönni ezt a fantasztikus élményt, amit a Toszkàna- Elba biciklitúrával okoztál nekem! Én már 3x-ra jártam Toszkánában, de most először kerékpárral. Ez az élmény természetesen más volt mint az előzőek, mert a táj szépsége tapintható volt annak közelsége miatt. Valóban azt éltük át, amit ígértél nekünk. A profizmusod párosulva a türelmeddel és az igényességeddel,ma már ismeretlen fogalom!
Gratulálok az egész stábnak, jó, hogy létrehoztátok ezt a csapatot mindenannyiunk örömére!

2018 május 3,

Zsuszi és Nóri leírásához sok újat nem lehet hozzátenni. Profi szervezés és túravezetés, csodálatos táj, kiváló konyha, nagyszerű túratárs-csapat. Teljesíthetők, bár nem könnyűek a napi távok és szintek. Minden mászáshoz a fent várható látvány és az azt követő leszáguldás előöröme – na meg a jó olasz espresso 🙂 adta az erőt.
Amikor először néztem ennek a túrának a leírását, végigkattintgattam a tavalyi fényképeket is. Most így utólag ismét végignézve, szinte hihetetlen, hogy ezeket a gyönyörű helyeket a múlt héten személyesen is megélhettem.
Egy dolog, ami beárnyékolta a túrámat: Ha nincs az a kapkodás a komp indulása előtt Piombino-ban, most is meglenne a fényképezőgépem. Mindenesetre Csaba ezúttal is profi módon segített a hajó személyzeténél valamit elérni, nem rajta múlt.

Köszönöm a túrát és a rengeteg élményt!

2019 április 30,

A Maremma-Elba túra volt a 3. utunk a Bike4fun csapattal és ezúttal sem csalódtunk! A helyszín csodálatos, kicsit más mint a képeslapokról ismerős klasszikus toszkán táj de legalább olyan gyönyörű, Elba pedig igazi különlegesség.
A szervezés profi, Csaba szinte minden fűszálat, kanyart, jó éttermet ismer, mindenkire figyel, a programot úgy alakítja hogy a csapat igényeinek és képességeinek leginkább megfelelő legyen. Van idő pihenni, frissíteni ha épp arra van igény de ha jól haladunk lehet hosszabb is a nap, a lényeg hogy minden km-t élvezzünk, még az emelkedőket is 🙂
Csabát és a Bike4fun-t szívből ajánlom mindenkinek aki szereti az aktív kikapcsolódást, a szép tájakat és a jó ételeket.
Köszönjük a sok élményt!

2019 május 21,

Kedves ,személyes segítőkészség lazasàg ,de igazi profizmus?. Gyönyörű
helyek …Igazi síklàs ..szép àllati lejtők…érdekes làtnivalók túràk..Mi kellhet még??????Hej!!
Köszönöm Csabànak a hozzàm való türelmét ?és mindenkinek aki velünk túràzott szuperek voltatok.

2019 május 31,

Csaba + Bike4fun.hu = Bringa és Toszkána szerelem!!!!! ??‍♀️?? A Via Francigena óta tudtam, hogy fogok még Veletek tekerni valamelyik Toszkán túrán. Maremma/Elba is egy csodálatos út volt. Gyönyörű helyek, örömtekerések, hamisítatlan olasz ételek, borok, kávék, és egy Szuper Csapat!!!! ?Köszönöm, hogy Veletek élhettem meg!!!! Ééééssss visszatérek!!!!!! ??
Edina

Hozzászólok!

Értékelés