7 éj
Időtartam
2023. ősz
Dátum
4/5, 5/5
Nehézség
Farmház
Szállás
16+
Korhatár

Egy másik klasszikus a Siena melletti klasszikus toszkán kihívás túránk mellett! A minden szempontból kiváló, elsősorban országutisoknak szervezett túra azoknak szól, akik tekerni szeretnének a gyönyörű közép-toszkán tájban, akiknek nem elég a napi 50 km és a néhány százméteres szint, akik minél több helyre szeretnének eljutni. A túra a közép-toszkán túránk módosított változata, hosszabb távokkal, nagyobb szintekkel.

Ezen a túrán a jól ismert és az eldugott Toszkánát keressük. Hol világhíres remekművek, hol méltatlanul ismeretlen, de gyönyörű helyek váltják egymást. Szállásunk Toszkána középső régiójában, egy kis középkori városkában, Montaione-ben, egy gyönyörű villában lesz. A hely központi fekvése (Siena, Firenze és Pisa között fekszik) lehetővé teszi, hogy a Siénától északra elterülő, kevéssé ismert, de nagyon autentikus toszkán vidéket felfedezzük.

San Gimignano

Mikor?

2023. szeptember.

Ár

Hamarosan. A feltüntetett ár 2022-es

Jelentkezés

Jelentkezéshez töltsd ki a jobb oldalt található jelentkezési űrlapot. A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, csak adatokat kell megadnod. A jelentkezésed akkor válik foglalássá, ha befizeted az előleget, amelynek összegét minden túránál megadtuk. Minimális indulási létszám min. 5 fő.

Létszám

Az indulási létszám 5-7 fő. Min. 5 fő.

Segítség

 

Kilátás Colle falairól

Információk

Előleg összege: 150 ezer Ft. A jelentkezés feltétele, fizesd be minél hamarabb! (ÁSZF)
Jelentkezési határidő: 2023. július 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás
Reggeli
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Kerékpárbérlés Milyen bicajt adunk?
Idegenvezetés
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni és sztorno biztosítás
Fakultatív programok ára
Belépők ára

San Gimignano előtt

A túráról

klasszikus toszkán túránk mellett ez a másik autentikus toszkán túránk: Közép-Toszkána útjain a természet és kultúra, az ismert és az ismeretlen Toszkána találkozik. Néha világhíres helyeken bukkanunk fel, másnap pedig eldugott, méltatlanul ismeretlen utakat, városokat, kastélyokat fedezünk fel. A szállás máris ismeretlen vidékekre visz bennünket, hiszen ki hallott már Montaione-ról? Holott egy nagyon bájos, típikus toszkán településről beszélünk!

Ugyanakkor ha arrébb gurulunk néhány kilométert, olyan méltán híres helyeket fedezünk fel, mint Andrea Bocelli szülőfaluja, Lajatico, vagy Firenze, Siena, Pisa. De sorolhatnám a dombok tetején ülő, a legtöbbetek számára ismeretelen városokat, mint Colle, Casola, Volterra, San Gimignano. A csoda nem feltétlen világhíres.

Ez a környék Toszkána rejtett kincse! Az utak dombok közt kanyarognak, néha bizony meg kell küzdeni az emelkedőkkel, de a jutalom a látvány miatt nem marad el! Lesz időnk, minden közeli helyet meglátogatni, meg is tesszük. Tervezzük, hogy a jobb helyeket nem csak kerékpárral, de esténként autóval is bejárjuk! Tervezünk fakultatív programokat is.

A túrán többnyire kerülni fogjuk a turistalátványosságokat, a tekerésen kívül inkább a rejtett értékekre fókuszálunk: utunkat eldugott, méltatlanul ismeretlen városkák, kastélyok, a mindenhol jelen lévő cédrusok és a toszkánára jellemző dimbes-dombos vidék jellemzi. A túrán bejárjuk a leghíresebb látnivalókat, túrázunk .

Közép-Toszkána dombjai ősszel

A túrát bátran ajánljuk azoknak, akik nem félnek a kihívástól, kitartóak, akik szeretnének lélegzetelállító kilátásokban gyönyörködni (ezért a kilátásért bizony meg kell szenvedni!) és élvezni a kihívás okozta kellemes fáradságot. A túrát elsősorban olyan országutisoknak szervezzük, akiknek van bringás tapasztalatuk. Lelkes amatőröket várunk, akik szoktak tekerni, de azoknak is bátran ajánljuk, akik szeretnék magukat kipróbálni. Mivel egy időben zajlik a “normál” túrával, lehetőség van arra, hogy egy-egy napon könnyebb túrát tegyél!

A kihívás túrákon számolni kell azzal, hogy a kényelmesnél nagyobb a tempó és a szint. Ennek ellenére csoportban haladunk, szakaszonként bevárjuk, segítjük egymást, így bátran ajánljuk lelkes kerekezőknek is. A túra közben többször megállunk, de órákat nem fogunk pihenni. Az utak átlagosan 80-120 km hosszúak, 1000-2500 m szinttel, átlagban 20 km/h közötti átlagsebességgel fogunk menni, ritkán végzünk 6-7 óra alatt.

Kerékpár

Ezen a túrán mindenki a saját kerékpárjával (országúti vagy hibrid, cross) vegyen részt. Amennyiben nincs, természetesen tudunk bérelni jó minőségű, magas felszereltségű országúti kerékpárt, de ez plusz költség. Feltétel a legalább 2*10-es váltórendszer.

A távolban San Gimignano

Nehézség

Ezek az útvonalak 4/5-ös, néha 5/5-ös nehézségűek, átlagosnál jobb fizikummal teljesíthetőek. Az utak átlagosan 80-120 km hosszúak, 1500-2500 m szinttel, átlagsebesség 20 km/h felett. A konkrét túránál feltüntetjük az adott szintet (Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?).

Kinek ajánljuk?

Ha még nem jártál Toszkánában és rögtön egy autentikus, de aránylag ismeretlen vidékkel szeretnél először találkozni.
Ha szeretsz tekerni olyan tájakon, ahol van kihívás.
Ha szereted az ismeretlen, elhagyott, de gyönyörű vidéket!
Ha szereted a hosszabb, nagyobb szintes túrákat.

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

Gondozott szőlő Chiantiban
1

1. nap: Utazás

Szombaton kora reggel indulunk Budapestről kisbuszunkkal. Az út 11-12 óra, forgalomtól függően, késő délután érünk a Montaione-ben lévő szállásra.

2

2. nap: Montaione-kör, bemelegítés

Első napunkon bemelegítunk Montaione környékén.

Táv: 75 km, szintkülönbség: kb 1000 m. Nehézség: 3/5. Tervezett idő: 8 óra.

Közép-Toszkána

3

3. nap: San Gimignano, Monteriggioni

Ezen a napon látványban garantált a siker. Remek tájakat és városokat fogunk látni. Gyönyörű tájban lasszikus elhelyezkedésű településeken állunk meg, rácsodálkozunk a helyi nevezetességekre, élvezzük a nyugalmat. A túra része a környék (és talán egész Toszkána) egyik “leghíresebb” települése, San Gimignano. A városka a rengeteg, több tízméteres kőtornyáról híres. A középkori “felhőkarcolókkal” teleépített metropolisz több száz éve még 70 tornyot számlált, sajnos azonban mára alig egy tucat maradt. San Gimignanoban van egy híres fagyizó, néhány éve “világbajnokságot” is nyert! Innen egy tényleg teljesen ismeretlen kisváros, Casola d’Elsa felé vesszük az irányt, majd egy nagyobb dombon keresztül érünk el a végállomásunkat: Utunkat egész Toszkána egyik legépebben megmaradt középkori fallal körülvett minivároskájában, Monteriggioniban zárjuk.

Táv: 85 km, szintkülönbség: kb 1400 m. Nehézség: 4/5. Tervezett idő: 8 óra.

Monteriggioni

4

4. nap: Lajatico

Túránk az egyik legeldugottabb vidékre visz bennünket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne gyönyörű, sőt! A túrát a szállásról indítjuk és az első célunk Andrea Bocelli szülőfaluja, Lajatico, ahova évente visszatér egy előadást tartani. Addig azonban, amíg odaérünk, gyönyörű, típikus toszkán dombok között fogunk tekerni, az elején emelkedve, majd sokat sűllyedve. Lajaticoban eltekerünk a színházhoz (Teatro del Silenzio), majd elindulunk visszafelé, de nem egyenesen, hanem a dombok közt, minimális forgalmú utakon.

Táv: 93 km, szintkülönbség: kb 1300 m. Nehézség: 4/5. Tervezett idő: 6-7 óra.

Közép-Toszkána dombjai ősszel

5

5. nap: Pihenő

Szerdán pihenő nap! Ezen a napon regenerálódunk, pihenünk, várost nézünk!

6

6. nap: Volterra

A túra az egyik leghíresebb etruszk települést, Volterrát célozza meg. Volterra egy jelentősebb dombtetőre épített ókori, etruszk ősőkkel rendeljező városka. Egész nap izgalmas vidéken fogunk bicajozni, a látvány a klasszikus toszkán filmeket idézi. Volterra előtt egy jelentősebb kaptatón érünk fel a városba, ahol szétnézünk. Innen az egyik legszebb toszkán úton ereszkedünk le, majd megmászunk egy újabb emelkedőt, hogy felérjünk Montecatiniba. Onnan le, majd megint fel, újra megmásszuk Volterrát. Kisforgalmú, de gyönyörű utakon érünk haza.

Táv: 100 km, szintkülönbség: kb 2000 m. Nehézség: 5/5. Tervezett idő: 8 óra.

Volterrára fel

7

7. nap: Chianti

Utolsó napunkon Toszkána leghíresebb borvidékén, a Chianti vidéken tekeregünk. Chianti fővárosából, Castellinából  indulunk. Gyönyörű és napos domboldalak, szép kastélyok, eldugott városkák, borospincék százai, csend és nyugalom várja az erre tekerőket. Eltekerünk a vidék legszebb kastélya mellett, betekerünk Gaiole in Chiantiba, eszünk a híres pizzából, majd visszaérkezünk a “fővárosba”, Castellinába.

Táv: 80 km, szintkülönbség: kb 1300 m. Nehézség: 4/5. Tervezett idő: 7 óra.

Szőlő Chiantiban

8

8. nap: Hazautazás

Szombat reggel kicsekkolunk és hazautazunk. Az utat napközben tesszük meg és délután érünk haza.

Fakultatív program

A kerékpáros programon kívül tervezünk fakultatív programokat is:

Városnézés – időjárástól és lehetőségektől függ, Firenze, Vinci (az alapár tartalmazza)

Borkóstolás (5-10 euró/fő),

Olasz főzőest (20-25 euró/fő)

Pontedera Piaggo múzeum (10-15 euró/fő)

Vinci, Leonardo múzeum (10-15 euró/fő)

Szállásunk egy tipikus farmház (agrotourismo) lesz Montaioneban. A helyszín nem csak szép és nyugalmas, de a kerekezéshez ideális kiindulópont minden irányba. A vendégek elhelyezése apartmanokban történik. Az apartmanok saját, minden igényt kielégítő, jól felszerelt konyhával rendelkeznek, ahol főzésre is van lehetőség. A kényelmet karbantartott nagy medence biztosítja.

Casola d'Elsa
Casola d'Elsa
Casola d'Elsa
Úton Chiusdino felé
Volterra közelében
Volterra
Szivárvány
Finom vonalvezetésű út
Volterra közelében
Ezen az útvonalon halad a L'Eroica verseny is
Gondozott szőlő Chiantiban.
Monteriggioni városkapuja
Monteriggioni vára
Montaione közelében
Certaldo piacán
Firenze b&w
Buti rabul ejt, Pisa hegyének tövében, bejárat a hegyre.
Pisa bicajjal

Vélemények a túráról

Még nincsenek értékelések.

Hozzászólok!

Értékelés