TOP10 kerékpáros hely Toszkánában

Évek óta járok Toszkánába bicajozni. Vezetek túrákat is, de ha tehetem, szimplán saját örömömre is kiutazom tekerni. Viccesen mindig azt szoktam mondani, hogy jobban ismerem a toszkán utakat, mint a magyarokat.

Ez persze nyilvánvaló túlzás, de mint minden túlzásban, van benne igazság. Kevés olyan út van Toszkánában, ahol még nem jártam. Az elmúlt években több ezer kilométert tettem meg kint. Már nekem is zavarba ejtő, hogy ha látok egy képet a toszkán tájról, akkor nagy bizonyossággal meg tudom mondani, hogy hol készült. Elég egy út kanyarulata, egy kisváros (pedig annyira egyformák), néhány csoport ciprus vagy egy ködös táj dombokkal. 

Toszkána tavasszal, háttérben Monteriggioni

Toszkána a szívem csücske. Elsősorban azért, mert bár alföldi gyerekként a hegyekben szeretek tekerni, kedvencem a szlovén és az olasz Alpok (benne a Dolomitokkal), de bicajos szempontból mégis Toszkánát sokkal kiegyensúlyozottabbnak, élvezhetőbbnek, változatosabbnak gondolom. Nagyobbak a lehetőségek. Nincsenek 10-15 km-es emelkedők és végtelen hosszú lejtők, elmaradnak az óriási szintek, sokkal jobban lehet haladni, nagyobb távot meg lehet tenni, többet nézelődni. Kellemes(ebb) a klímája, tavasztól novemberig 20+ fok van és persze ott van a gyönyörűen hullámzó táj, az ódon kisvárosok az épületeikkel, történelmükkel és a remek gasztronómia a barátságos, segítőkész emberekkel.

Persze Toszkána bicajos szempontból nem egyszerű terep (erről hosszabban itt írtunk). Sőt. Vízszintes nincs, ezt felejtsd el! Vagy fel, vagy le. Kemény emelkedőkkel számolj, 100 – 400 méteres mászásokkal, 8 -10%-okkal. De ezek dombok, mégsem hegyek. Egy 100-as letekerve bőven összejöhet 2000m szint, de lehet kevesebb is (attól függ, milyen utat választasz), nem úgy, mint az Alpokban (ott: 50km fel, aztán 50km le), hanem sokkal változatosabban, fel, le, fel, le, és ígytovább. Az már nézőpont kérdése, hogy ki melyiket szereti jobban. Mindenesetre ahhoz, hogy valóban jót bicajozz, ismerned kell a környéket és az utakat, mert sokszor két egymáshoz közeli út is teljesen más szinteket és emelkedőket ad ki.

Toszkána tavasszal

Ez a cikk azoknak szól, akik kifejezetten bicajos, kerékpáros szemmel nézik a világot, benne ezt az olasz tartományt. Nem fogok írni turistás helyekről, nem lesz benne Firenze, Pisa, viszont garantáltan találtok majd olyan helyet, amiről hírből sem hallottatok. Nem fogok komplett túrákat leírni, azokat a bike4fun túrái közt megtaláljátok, inkább egy-egy érdekes, szép részletre, környékre fogok fókuszálni. Előnyben részesítem a néptelen, elhagyatott, természeti szépségekben bővelkedő tájat, utakat, mint a látnivalókban gazdak nagyvárosokat. És bár mind nagyon klassz, az én szubjektív sorrendem szerint halad.

  1. Az Orcia-folyó völgye
  2. Crete Senesi
  3. Közép-Toszkána: Montaione környéke
  4. Chianti
  5. Elba
  6. Maremma
  7. A Merse-völgy
  8. A Monte Amiata hegy városkái és Radicofani
  9. Észak-Toszkána: A Serchio-folyó völgye
  10. Argentario-félsziget

Lapozz egyet: következik az Orcia – völgye

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?