A túrán

Ez attól függ, hogy hova megyünk. Igyekszünk mindig a legjobb szállásokat megtalálni, hogy a túrák után kényelmes legyen a pihenés. Egy biztos: nem fogunk kollégiumokban, egyéjszakás bivakokon, csillag nélküli hotelekben és tömegszállásokon megszállni. Vállalkozásunk alapelve a minőség, így a szállásunk is minőségi lesz. Számunkra ez azt jelenti, hogy max. 2 fő egy szobában, lehetőség szerint saját fürdővel.

Toszkánában általában farmházban (agrotourismo) lakunk. Ezek korábbi mezőgazdasági épületegyüttesek, családi gazdaságok voltak, az átalakításuk sokféle lehet, vannak nagyon minőségi helyek, de az átlag is teljesen rendben van, típikus toszkán hangulattal. Ezek mindegyike általában medencés, csendes környezetben lévő nagyon szép ház, legtöbbje többszáz éves. A magánvilla ugyanez, csak jobb színvonalú. A magánvillák kifejezetten luxuskörnyezetben lévő, gyönyörű szállások.

Ausztriában és az olasz hegyekben általános az apartmanház és a családi panzió, amelyek többsége minden igényt kielégít.

Néhány túránkon hotelekben is lakunk, ezek általában 3 vagy 4 csillagosak, saját fürdővel.

A szállásokról még itt olvashatsz.

Az alaptúránk a csillagtúra, azaz amikor egy szálláson szállunk meg és onnan fedezzük fel a környéket. Elsősorban azért ezt szeretjük, mert így nem kell vándoréletet élni, a kényelmes szállás biztosítja az állandóságot. Másrészt a legtöbb túránkat azért így szervezzük, mert – jól ismerve az adott környéket – minden szállásunk közelében annyi szép út és látnivaló van, hogy bőven elég egy hétre. Ráadásul ha valakinek nincs kedve jönni az egyik nap vagy nem érzi úgy magát, maradhat a szálláson.

A legtöbb vidék, pl. a legkedveltebb Toszkána sajnos (vagy szerencsére) olyan nagy, hogy csak egy egyhetes túránál hosszabb idő alatt lehetne bejárni kerékpárral, amit a legtöbben szabadság-ügyileg sem engedhetek meg maguknak, így sokkal értelmesebb több részletben, aránylag kényelmesen és nyugodtan megismerkedni egy-egy tájegységgel.

Természetesen szervezünk majd ponttól pontig túrákat is, sőt, egyéni túra és csapatépítések megszervezését is vállaljuk, mint ahogy van több fajta túránk is, ezeket itt megnézheted! A pontból pontba túrákon kisbusz viszi a csomagokat, tehát azzal nem kell foglalkoznotok.

 

Attól függ, kinek és hogy melyik túra? 🙂

Általánosságban elmondható, hogy a nem kihívás túrák kivételével úgy tervezzük az utakat, hogy egy átlagos sportos kondícióval rendelkező ember meg tudja azokat tenni. Viszont az, hogy mi a nehéz, viszonylagos dolog: ami az egyik embernek könnyebben megy, az a másiknak nehezebben. Az, hogy hogy bírod a tekerést, függ az állóképességtől, a terepviszonyoktól, az akarattól, a napi hogyléttől, a tapasztalatodtól, sok mindentől, még attól is, hogy hogy aludtál éjszaka vagy milyen a páratartalom.

A nehézség szempontjából három fontos összetevőt emelnék ki: az egyén állóképessége, az akaratereje és a terepviszonyok. Ha nagyjából rendszeresen sportolsz, mozogsz, nem lesz gond, már amennyiben akarsz. Ha valaki le akarja tekerni a túrát és ehhez rendelkezik minimális kondícióval, akkor le is fogja. Ha úgy áll hozzá, hogy „ezt úgysem nem fogom bírni”, akkor biztos nem fog menni. A terepviszonyokról: észben kel tartani, hogy a túrahelyszíneink nagy része tele van kisebb-nagyobb dombbal, rövidebb-hosszabb emelkedőkkel. Ehhez az egészséges hozzáállás az, hogy „minden emelkedőt lejtő követ”. Ha az sulykolod magadba, hogy „ezen nem tudok felmenni”, biztos nem is fogsz.

Tény, hogy a legtöbb helyszínünk a magyarországinál dombosabb, néha hegyes. Sík alföldet a jobb, szebb helyeken keveset találsz. Egy-egy út során néha felfelé tekerünk, néha lefelé repesztünk. Ha úgy gondolod, hogy biztos nem fog menni, mert még soha nem próbáltad vagy egyáltalán nem vagy sportos típus vagy még nem bicajoztál 10 km-nél többet, akkor nyilván nem mi vagyunk a megfelelő partner. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy gondolja át, hogy mire képes, mennyire akar, mert az állandó lemaradás a többiek szórakozását veszélyezteti.

Viszont ne add fel csak azért, mert azt gondolod, hogy ez az egész erőkifejtést igényel! Igen, így van, ez aktív turizmus a maga minden előnyével. Ha nem adod fel, rengeteg élményben részesülsz, sok szépet fogsz látni, soha el nem felejtős utakat, panorámákat, helyeket, miközben a lehető legtermészetesebb módon kapcsolódsz ki.

Ugyanakkor ma már elérhetőek az ebikeok, tőlünk is bérelhetsz, így azokkal biztos, hogy tudod tartani a tempót! Válassz közülük és találkozunk a túrán!

Mit tud az ebike? – Olvasd el!

Ebben a cikkben olvashatsz az olasz terepviszonyokról: Kerékpározni Toszkánában és Umbriában

Ebben a cikkben pedig összeírtuk, hogy túráinkon milyen nehézségi szintekkel találkozhatsz és azt a különböző kondícióban lévőknek miként ajánljuk. Mielőtt jelentkezel, feltétlen olvasd el!

 

A túrát a túravezető vezeti, ő felelős a csoport együtthaladásért, az esetleges felmerült problémák megoldásáért, az útközbeni látnivalók eléréséért, a pihenésekért, a sikeres napi hazatérésért. Túravezetőből mehet egy csoporttal kettő is, ezt a csoport létszáma határozza meg (14 főnél két vezető lesz, az egyik vezeti a csoportot, a másik hátul kíséri).

A túravezeő(k) munkáját a túrakoordinátor segíti, aki a szálláson, a célállomáson vagy útközben intézi az ügyeket (foglalás, cuccok cipelése, ügyek intézése, kocsi átvezetése a célállomásra, stb.).

Erre szívesen mondjuk azt, hogy természetesen nem csak napos időben bicajozunk, hanem esőben, hóban, szélben, fagyban, elvégre kalandtúráról van szó 🙂

Valójában azonban az időjárás tud nagyon zord is lenni; ki szeret egész nap 30-50 km/h-ás szembe szélben vagy ömlő esőben bicajozni? Szóval, ha az időjárás aznap nagyon kedvezőtlen, netalán veszélyes vagy az látszik, hogy egész nap ömleni fog az eső, akkor nem indulunk neki, hiszen a csillagtúrákon nincs haladási kényszer (a pontól-pontig túrákon szinte minden esetben menni kell.). Ilyenkor tartalékprogramot iktatunk be.

Ettől függetlenül, mivel a kerékpározás kalandtúra (néha extrém sport 🙂  és ki van téve az időjárás viszontagságainak, bármikor kerülhetünk egy kisebb viharba, záporba, esőbe, ezeknek bele kell férnie a tűréshatárba és ezekkel minden résztvevőnek meg kell barátkoznia.

A túrahelyszíneke uralkodó általános időjárásról ebben a cikkben olvashatsz!