TOP10 kerékpáros körút a Dunazugban
A Velencei-hegységben Nadap után.

Ha megnézünk egy Budapest környéki kerékpáros hőtérképet, akkor azt látjuk hogy a  városból kimerészkedő bicajosok elsősorban a Budai-hegység, a Pilis és a Dunakanyar, valamint a kelti részek (Csömör, Kis- és Nagytarcsa, Gödöllő, Szada, stb.) felé veszik az irányt.

Budapest környéki bicajos hőtérkép
Budapest környéki bicajos hőtérkép (forrás: Garmin Connect)

Van azonban Budapest környékének egy kevéssé ismert, viszont remek terepviszonyokkal operáló és látnivalókban is gazdag területe, Nyugatra. Ez a Dunazug-hegyvidék, amely magában foglalja a Gerecsét, az Etyeki-dombságot, a Zsámbéki-medencét, a Budaörsi- és Budakeszi-medencét és a Tétényi fennsíkot. Ha ezt kicsit kibővítjük délebbre a Velencei-tóig, tehát belevesszük a Vértesalját és a Velencei-hegységet, a Vál-völgyével, olyan területe kapunk, amely a Budapest környéki kerékpárosok Mekkája lehet.

A térség kiváló bicajozásra, mert sok kis forgalmú mellékút található rajta. Sajnos szinte alig van elkülönült kerékpárút, itthon ez még nem megy, talán lassan beindul. Viszont a kis utakon kicsi a forgalom és az autósok is eléggé kulturáltak. A domborzata szintén kerékpáros-barát, mert bár vannak nagyobb emelkedők, de általában csak 100-300 méter közötti dombokról beszélünk, sokszor élvezetes hullámvasútakkal, lejtőkkel.  

Országútisok már régóta tekernek, edzenek ezeken a szakaszokon, szóval van olyan kerékpáros szakág, amely kihasználja, de kirándulni egyelőre kevesen jönnek el erre. Mivel Budapesttől DNY-ra lakom, ez a terület az elsődleges célirányom a tekeréseken. Az itt bemutatott útvonalak mindegyikét számtalanszor körbetekertem, személyesen ajánlom. Természetesen az útvonalak szakaszait egyénileg is lehet változtatni, számtalan útvonal-variáció létezik.

Vannak köztük gyors edzőkörök és hosszabb tekerések is, az útvonalakat lehet kombinálni, máshonnan indulni, érkezni és minden útnak vannak mutációi. Egy közös pontjuk van (azon túl, hogy nagyon jók): mind Budapesti aglomerációból indul, tehát nem kell messzire menni. 

A listát távolság szerint rendeztem, minde út külön oldalon (az oldal alján is lapozható!). Az utak GPX-információit a navigáláshoz le lehet tölteni az adott út Garmin oldalán!

  1. Bicske – Tarján – Bicske kerékpárút (36km, 130m)
  2. Perbál40 (40km, 320m)
  3. Bia-tó körül Diósdról – E60  (57km, 530m)
  4. Máriahalom-kör Budakesziről (60km, 500m)
  5. Börtön-körön Biatorbágyról (70km, 380m)
  6. Szár-kör Biatorbágyról (75km, 820m)
  7. Gerecse-kör Zsámbékról (80km, 700m)
  8. Velencei-tó kör Diósdról vagy Biatorbágyról (100km, 1000m)
  9. Tata-kör Zsámbékról (Turullal) (100km, 1000m)
  10. Dunazug Gran Fondo (140km, 1100m)

1. Bicske – Tarján – Bicske kerékpárút

Táv:  36 km
Szint: 130m
Link: Garmin Connect

Az útról ezen a linken külön cikkben írtam.

Térkép: A Csabdi - Tarján kerékpárút
Térkép: A Csabdi – Tarján kerékpárút

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

tekergő
2018 szeptember 17,
Köszönöm a tippet, végigmentem ezen az útvonalon. Tényleg szuper, csak ajánlani tudom mindenkinek.
GáborB
2020 augusztus 5,
Letekertem a távot és nagyon tetszett. Zömében csendes utak, kisforgalmú mellékutcák, szép tájak, lekűzdhető emelkedők.
2020 augusztus 5,
Köszönöm a hozzászólást, örülök, hogy tetszett!
Laci
2021 szeptember 10,
Hálás köszönet ezért az összeállításért, sokadik utat csinálom meg ebből a listából, tökjók. illetve az országos top körutakat is tervezem. Nagyon jók, tényleg! Egy megjegyzés, nem tudom én nézek-e be valamit, de a Szár kör leírása illetve a garmin connect link úgy tűnik nem klappol. Vagy ha az klappol, akkor a strava illetve a bemásolt kép és távolság nem stimmel. Remélem eljutok majd egy túrátokra is előbb-utóbb.

Vélemény, hozzászólás?