A koronavírus és a bicajozás

Az elkövetkező napok, hetek mindannyiunkat próbára tesznek. Olyan élethelyzetbe kerülünk, amelyet modern társadalmak keveset éltek át, a mi és gyerekeink generációi pedig egyáltalán nem. Megszűnik a közösségi tér és az élet, helyette szeparáció, bezárkózás jön minden szinten.

Konfortzónákat kell feladni egy láthatatlan valami miatt. A személyes megélés egyik része a szabadban történő sportolási lehetőségek kérdésköre is. Azok, akik eddig is sportoltak, nehezen adják ezt fel, de a kérdés, hogy egyáltalán fel kell-e adni? (A cikk természetesen arról a szituációról szól, amíg beleférünk a veszélyhelyzeti jogszabályokba. – Update! Az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos a szabadban végezhető sportolásról azt mondta, hogy kifejezetten javasolják és továbbra is mehet a szabadba sportolni, aki egészséges.)

A koronavírus-járvány egyre csak terjed, a vírus sportesemények, köztük a profi és a legtöbb amatőr kerékpáros verseny lemondását vagy halasztását idézte elő. De vajon mit tehetnek az amatőrök, akik nem versenyszerűen űzik ezt a sportot ebben a helyzetben? Edzhetünk? Bicajozhatunk? Kimehetünk?

Biztonságos-e bicajozni a szabadban?

A szakemberek szerint igen. A vírus zárt térben jobban terjed, mint a levegőn, a szabadban lenni biztonságosabb, mint beltéren. A vírus alapvetően cseppfertőzéssel terjed: valaki köhög vagy tüsszent, ez által fertőzés kerül tárgyakra, amelyekhez az emberek hozzányúlnak, majd ugyanezzel a kézzel az arcukat érintik, ahonnan bekerül a szervezetbe. Ha a szabad levegőn vagy, tisztes távolságot tartva emberektől, nem nyúlkálva tárgyakhoz, akkor a bicajozás elméletileg biztonságos.

A koronavírussal kapcsolatos kutatások (amelyek még nagyon gyerekcipőben járnak és néha ellentmondásosak) azt mutatják, hogy tárgyakon akár napokig is megtelepszik. De az valószínű, hogy a szabadban lévő tárgyakon (főleg az UV-fény miatt) kevés vagy kevesebb vírus található. A probléma akkor adódik, ha valaki közvetlenül a kezébe köhög vagy tüsszent, mielőtt valamihez hozzányúl. Ha Neked is muszáj valamit megérinteni, utána semmiféleképpen ne érintsd meg az arcod!

Alcsút, platánsor

Természetesen a betegség továbbterjedésére akkor is van esély, ha valaki a levegőbe juttatja a vírust és onnan fertőz. A kutatások szerint sajnos a levegőben is sokáig elél, így onnan is könnyű elkapni. Kint az úton azonban erre elég kicsi az esély. Tehát a legnagyobb eséllyel akkor és ott kapod el, amikor emberek találkoznak. Ha tudatában vagy a másokkal folytatott interakcióinak és megteszed az alapvető lépéseket a védelem érdekében (nincs érintkezés, nem nyúlsz az arcodhoz, sűrű kézmosás, stb.), akkor jelentősen csökkented a fertőzés kockázatát.

Tehát lehetőleg egyedül vagy a háztartásodban lévőkkel, esetleg nagyon kis csoportokban bicajozz! Ne állj meg étteremben, ne menj közben boltba, ne érintkezz emberekkel, csak a saját bicajodhoz nyúlj és nagy valószínűséggel nem lesz baj!

Figyelj arra, hogy viselj kesztyűt (ez amúgy is alaptartozék), amit ne vegyél le, ne tegyél más bicajára, zsebébe, ne add oda hogy fogja meg. A kulacsokon ne osztozzatok, ne adjatok egymásnak saját ennivalóból vagy energiaszeletből! Ha orrot kell fújnod vagy tüsszentesz, köhögsz, azt menet közben ne a másikra irányítsd (orosz zsebkednő). Szóljatok egymásnak, ha erre van szükség, hogy elkerüljétek a neccesebb helyzetet. Ha teheted, zsebkendőbe fújd az orrod, amit aztán dobj egy kukába.

És természetesen mossatok kezet, amikor hazaértek (de ez általában is fontos dolog!), a ruhákat (főleg a kesztyűt) pedig mossátok ki, ne vegyétek fel mégegyszer mosatlanul!

A tavaszi hidegről

Nagyon sokan félnek attól tavasszal (és ősszel), hogy a hidegebb időben a bicajozás közben megfáznak vagy betegek lesznek. Természetesen ettől nem kell félni. Mozgás közben (hatékonyan felöltözve) az 5-10 fokos időben sem fogsz megbetegedni (persze figyelni kell a pihenőkre, a megállásokra, hogy kiizzadva nehogy megfázz!). Nincs arra semmilyen tudományos bizonyíték, hogy hideg időben bicajozva bármilyen légúti kórokozó megbetegíthet.

A sportolás és az immunrendszer

A szakemberek egyetértenek abban, hogy még ilyen járványban is a mérsékelt vagy kis intenzitású aktivitás segít az immunrendszernek. Viszont a nagyon nagy intenzitású vagy a teljes kifulladásig történő sportolás rövid távon gyengíti a szervezetet, hiszen amikor a glikogénkészlet kimerül, az immunrendszer sem működik olyan jól.

Ez azt jelenti, hogy egy kemény bicajozást vagy egy esetleges versenyt követő órákban a test saját védekező képességei kimerülnek. Ezekre az órákra, míg újra fel nem töltöd a raktárakat, nagyon figyelni kell! Ezen túl egy mentális vagy fizikai stressz, amelyet kiválthat egy hosszú, keményebb bicajozás vagy egy versenyen is, növelheti a betegség esélyét. Tehát lehetőség szerint ne ezekben a napokra tedd az ilyen mozgásokat.

Sokan gondolják azt, hogy ha influenzásak vagy ha lázasak egy vírusfertőzéssel, egy jó edzés kiürítheti a vírust a testből, ami azonban nem igaz, sőt, inkább ennek az ellenkezője áll fenn.

Azoknak, akik eddig nem sportoltak rendszeresen vagy elég hektikus és hiányos volt az edzése, egyáltalán nem javasolt most elkezdeni erősebben, többet edzeni. Az edzés immun- és általános szervezeti erősítő hatása hossú idő alatt alakul ki. Egy hiretlen fellángolás inkább kockázat, nem segítség.

Érdekes kérdés, hogy az izzadság terjeszti-e a vírust? A jelenlegi kutatások szerint nem. A koronavírus az emberek közötti szoros érintkezéssel terjed, légzési cseppekkel, köhögés vagy tüsszentés, nem izzadság útján.

Amire figyelj! Tünetmentes fertőzés

A koronavírussal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire fertőz az, akinek nincs tünete? Az orvostudomány egyelőre vizsgálja ezt a kérdést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha elkaptad, akkor valószínűleg fertőző vagy, még mielőtt a tünetek megjelennének (ha megjelennek), de egyelőre azt sem tudják, mennyi ideig, és azt sem, hogy mennyire fertőző. Ezért erre most egyelőre, amíg pontosan ki nem derítik, a “társadalmi távolodás” a válasz. 

A szakértők továbbra is megpróbálják kitalálni, mennyi ideig él a vírus tárgyakon. A probléma az, hogy úgy tűnik, sokáig és hogy nagyon fertőző. Ezért annyira fontos a szeparáció, a kézmosás és az arc megérintésének hiánya.

Összefoglalva

A koronavírus nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni a bicajozást vagy akár bármilyen testmozgást. De ésszel kell csinálni, a szabályokat, megkötéseket be kell tartani! A rendszeres mozgás és az erős immunrendszer között szoros kapcsolat van, ezért a sportolást nem kell abbahagyni (amennyiben nem lesz kijárási tilalom, de az egy másik kérdéskör lesz!). 

És most különösen vigyázz magadra! Elsősorban azért, mert egy baleset esetén felesleges kapacitásokat vonsz el a kórházban vagy esetleg a kapacitás hiány miatt nehezebb helyzetbe kerülhetsz!

Olvasd el a forrásokat is!

A szerzőről

client-photo-1
Csaba
55. évem pedálját taposom, a bike4fun vállalkozás vezetője, túravezetője vagyok. Hobbim a munkám. Szabadidőmben tekerek és / vagy a családdal vagyok.

Hozzászólások

Szabóné Kátai Ágnes
2020 szeptember 6,
Ha ebben az évben még szervezel 1 napos belföldi kerékpározást (határzárak miatt) akkor légy szíves értesíts mert érdekel bennünket. Köszönettel. Ági

Vélemény, hozzászólás?