9 éj
Időtartam
2019. szept.
Dátum
3/5, 4/5
Nehézség
Apartman, Hotel
Szállás
16+
Korhatár

Egy hatalmas, életre szóló kaland, maga “A” nagy utazás! A legszebb és a legdrámaibb utunk, ami nem könnyű, ugyanakkor ez adja a legnagyobb élményt is! Ez az út az összes utunk  kvintesszenciája! Történelem, gasztronómia, elmélyülés önmagadban, miközben minden nap kilométereket, dombokat, hegyeket győzöl le, a saját erődből. Garantáltan feltöltődve és kicserélődve jössz haza!

Kilátás Radicofaniból

A Via Francigena az angliai Canterburyből induló és Rómában végződő ősi, 1700km-es zarándokút. Túránk az út olasz rész rövidített változata, Luccától Rómáig tart. Hét nap alatt 430 km-t tekerünk le (a túra 10 napos, mert Luccában és Rómába is leszünk egy napot!). A legszebb toszkán tájakat járjuk be, gyakorlatilag ez egy Bestof Toszkána, mivel nagyrészt Toszkánában és kisebb részt Lázióban vezet. Az út végén pedig vár minket az Örök Város, Róma, ahol plusz egy napot töltünk el.

Az úton naponta 60-70 km-t tekerünk, minden éjjel más szálláson alszunk. A táj nagyon változatos, van benne aszfalt út, lesz sok murva, tekerünk dombra és hegyre fel, száguldunk lejtőn lefelé is.

Mikor?

Az utat 2019. szeptember 14 – 23. között (szombat – hétfői hazaérkezés) szervezzük.

Minden hely betelt.

Ár: 229.000 ft

Mit tehetek, ha minden hely elfogyott?

Mivel minden hely elfogyott, erre a túrára már nem tudsz jelentkezni. Amennyiben mégis ez érdekelne, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert felkerülhetsz a várólistára, illetve, ha nagy az érdeklődés, tudunk még utat indítani, esetleg egy egyedi túrát is tudunk szervezni, ha többen vagytok! Itt lépj velünk kapcsolatba! Ha ez nem felel meg, ajánlunk hasonló utakat!

Jelentkezés:

Jelentkezéshez töltsd ki a jobb oldalt található jelentkezési űrlapot. A jelentkezéskor, az űrlapok kitöltése közben még nem kell fizetned, csak adatokat kell megadnod. A jelentkezésed akkor válik foglalássá, ha befizeted az előleget, amelynek összegét minden túránál megadtuk. Az előleg befizetésére 2019. január 1. után van lehetőség. Minimális indulási létszám min. 5 fő.

Segítség

Formello várfala

Információk

Előleg összege:  100 ezer Ft (Az előleg befizetését 2019. január 1. után kérjük! Mivel ez a jelentkezés feltétele, kérjük, fizesd be minél hamarabb az újévben! (ÁSZF)
Jelentkezési határidő: 2019. július 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás, reggeli
Túravezetés
Csomagok transportja
Kísérőautó biztosítása
Kerékpárbérlés.(Milyen bicajt adunk?, Bérelj eBike-ot tőlünk!)
Csoportos utasbiztosítás (Mit tartalmaz?)
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni biztosítás (opcionális)
Fakultatív programok ára
Belépők ára

Crete Senesi

Háttér

A Via Francigena, azaz a francia út a Rómában végződő, ezer éves, 1700 km-es zarándokút. Az El Camino (Spanyolország) és a jeruzsálemi út (Róma – Szentföld) mellett ez az ösvény volt a középkorban a legnagyobb zarándokút és az egyik legfontosabb közlekedési szakasz. Olyan utak nyomvonalán létesült, mint az Appennineken át Rómába vezető ókori Longobárdok útja, amely már a VII. századtól a mai Olaszország északi részét kötötte össze Rómával. Az angliai Canterburyből indult, keresztül a mai Franciaországon, majd Svájcon és a Szent Bernárd hágón lépett be Olaszországba. Toszkánán is keresztülhalad (közel 400 km-en keresztül), hogy aztán az örök városban, Rómában, a szent téren érjen véget. (A Via Francigenáról ebben a cikkben írtunk egy ismertetőt, olvasd el!)

A középkori gyalogos zarándokút az újkorra teljesen feledésbe merült, az olaszok azonban az elmúlt években egy projekt keretén belül újraalkották az ősi nyomvonalat, kitáblázták, a zarándokok pedig elkezdték használni. A projekt keretén belül gondoltak a kerékpárosokra is, így a zarándokútnak van egy kerékpáros nyomvonala is. Az út nagy része azonos a gyalogúttal, de számos helyen eltér ettől. Egy-két helyen mi is belenyúltunk, hogy minél érdekesebb helyeken vigyen, minél több látnivalóval rendelkezzen. Rengetegen teszik meg az utat vagy egy részét gyalog, tavasztól őszig az útvonalat zarándokok tömege lepi el. Az El Camino mellett ez a legnagyobb zarándokút Európában.

A Crete Senesiben a 2018-as túrán nagyon kemény lányokkal!

Túránk a zarándokút olasz részének rövidített változata (az eredeti olasz rész, a hágótól Rómáig kerékpárral is 23 nap). Luccától Rómáig, hét (7) nap alatt 430 km-t tekerünk, az út közben a középkori történelem elevenedik meg előttünk. Különleges történelmi városkákat fogunk látni, mint Siena, San Gimignano, Lucca, Viterbo vagy éppen kevésbé ismert, de talán pont emiatt meglepően érdekes helyeket, mint például San Miniato, a maga toronyával, Colle Val d’Elsa, a gyönyörű középkori városával, Bagno Vignoni, ahol a főtér közepén egy hatalmas termál medence van és például Radicofani, amelynek gyönyörű erődje uralja Dél-Toszkánát. Az út utolsó részében, Rómához közel, gyönyörű tájon, ősi etruszk utakon tekerünk, útba ejtve példul Sutri ókori amfiteátrumát, vagy a víz kimosta tufa-utakat. Természetvédelmi parkok, vízesések, erdők, jegenyék szegélyezik utunkat.

Az út végén pedig vár minket az Örök Város, Róma, ahol a Tervere mellett érünk be a Szent Péter térre. Rómában plusz egy napot fogunk eltölteni, ahol akár szabad program keretében lehet megnézni a várost.

Capranica

A túráról

A túrán naponta 60-70 km-t haladunk, minden éjjel más szálláson alszunk, a csomagjainkat viszont nem kell magunkkal cipelni, mert az a kísérő kocsiban jön velünk a következő szállásra.

A napi tekerés 4-6 óra, az érdekes városkában, helyeken meg-megállunk. Hol egy szép városka, hol egy-egy kóstoló a helyi termékekből, szőlő, bor, olíva, hol egy varázslatos gyógyfürdő kerül az utunkba. Esténként, ha van erő, az adott környék legjobb részeit fedezzük fel.

A 7 napos úton a táj nagyon változatos, van benne vízszintes, sima út, de lesznek erős emelkedők és nagyszerű lejtők is. Az utat azoknak ajánljuk, akik vállalni tudják a folyamatos napi 60-70 km-t és az ezzel járó viszonylagos nagyobb terhelést. Vagy úgy gondolják, hogy egy ilyen zarándokút a kihívásokról és a saját korlátaink legyőzéséről is szól (bőven lesz erre lehetőség) és ezt tűzik ki célul maguk előtt (nekik óriási taps!)

Az út kb. 70%-a aszfalt, a többi kemény murva (A középkori utak többsége nem volt még lekövezve sem 🙂  Szállás: útközben panziókban, apartmanszálláson, hostelekben, Rómában két éjszaka.

San Quirico után

Kerékpár

A normál kerékpár bérlését biztosítjuk, azért nem kell külön fizetned. Természetesen hozhatod a sajátodat is, sőt, ennek örülünk, de az általunk biztosított kerékpár jól felszerelt és nagyon kényelmes.  Olvasd el, hogy milyen bicajt adunk, illetve ha magad hozod, mire figyelj! Ez az út kifejezetten sokat megy murván, tehát a kerékpár szempontjából is így készülj!

Lehetőség van e-bike bérlésére is. Az ebike-ok bérlését a túra ára nem tartalmazza, de kedvezményesebben adjuk, mintha máshonnan bérelnéd). Az ebike olyan kerékpár, amelyen egy elektromotor segít tekerni. Ez több fokozatban állítható, így még a legmeredekebb emelkedőket is könnyűszerrel meg tudod tekerni. Az ebike-ok nagyon hasznosak, hiszen az is részt tud venni a túrán, aki egyébként nem sokat teker, illetve kora vagy egészségi állapota miatt már nem szeretné magát megerőltetni.

Mindent az eBike bérléséről.
eBike bérelhetőKinek ajánljuk

Modern, kerékpáros zarándokoknak, akik szeretnének magukban elmélyülni az ősi nyomvonalon, szeretik a kihívásokat, akik szeretnének kikapcsolni.
Akik még nem voltak Toszkánában, de az ismerkedést hatásosan, a legszebb tájakon szeretnék kezdeni.
Akik szeretik az A-ból B-be tartó, hosszabb kerékpártúrákat!
Akik testileg és lelkileg is felkészültek az útra.

Radicofani után

Nehézség

Ez egy nem könnyű túra. Összességében 3/5 és 4/5 között van. A túra nehézségét nem elsősorban az emelkedők, hanem a folyamatos, pihenés nélküli terhelés adja, hiszen itt nincs megállás. Figyelembe kell venni, hogy az út nagy része Toszkánán halad keresztül, tehát elég sok emelkedő van. Mivel az útvonal adott, és mi a lehető legkevesebb helyen szerettünk volna eltérni a zarándokok útvonalától, ezért sok ráhatásunk nem volt arra, hogy könnyebbé tegyük. Bár a túrán sokat fogunk megállni és a tempó sem olyan nagy, de az egész napos tekerés és az emelkedők minenkit nagyobb kihívás elé állítanak. Javasoljuk, hogy erre a túrára készülj fel. A napi szinteket a program oldalon tudod megnézni.

Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?).

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

1

1. nap (szeptember 14.): Utazás, Lucca

Első nap elutazunk Budapestről Luccába. Kora délután érkezünk a lefoglalt magánvillánkba. Délután, este szétnézünk a városban. Lucca az Alpok lábainál fekszik, az egyik legelbűvölőbb, legélhetőbbm legkerékpárbarátabb észak-toszkán település. Hatalmas, éppen maradt fallal körülvett óvárosa van, ahol a megállt a középkori idő. Gyalog teszünk egy hosszú sétát a középkori falak között, sétálunk a városfalon (amit körbe is lehet tekerni), vagy megnézzük a Guinig-tornyot, ahol tölgyek nőnek a torony tetején! Elsétálunk a csodálatos Dómhoz és az Amfiteátrum térre, ahol az ókori római amfiteátrum helyén most egy elliptikus tér van, tartva a formát, színes házakkal, remek éttermekkel és kézműves üzletekkel.

Lucca

2

2. nap (szeptember 15.): Lucca - Montaione

Első tekerős napunkon a Lucca melletti szállásról indulunk. Az út ezen része aránylag sík, az út eleinte kisebb forgalmú utakon Altopascio felé vezet. Altopascio a középkori zarándokok pihenő és imádkozó helye volt. Megnézzük Campanaria-toronyt a haranggal, ahol régen tüzet gyújtottak a zarándokoknak, hogy a sötétben is odataláljanak a városba. Elhagyva Altopasciot egy eredeti Via Francigena út-részen tekerünk erdei, elragadó környezetben, hullámos utakon. Átkelünk az Arno folyón, majd San Miniatoba tekerjünk fel (erős emelkedő!), ahol megnézzük a főteret és a híres, messziről is látható tornyot. San Miniato után Montaione felé vesszük az irányt, onnan nem messze töltjük az éjszakát egy szép, medencés szálláson.

Táv: 75 km. Szint: 600 m.

Közép-Toszkána

3

3. nap (szeptember 16.): Montaione - Siena

Reggel a szállásról indulunk, a dombok és a hegyek közt San Vivaldo felé vesszük az irányt (a másik lehetséges úton, Montaione felé több az emelkedő, de ha a társaság erős, ezt is megtehetjük!) Gyönyörű, dimbes-dombos tájon fogunk tekerni első aznapi állomásunk, San Gimignano felé. San Gimignano a Via Francigena egyik legszebb települése, nem mellesleg Toszkána egyik “csodája”. Már a távolban meglátod a híres tornyokat, amelyek a város jelképei (a középkorban több tucat hatalmas tornya volt, mára csak néhány maradt, amiből kettő látogatható is). Megállunk a városban, megnézzük, fagyizunk a világhíres fagyizójában, majd továbbhaladunk Colle Val d’Elsa, egy bájos óvárossal és a szűk sikátorokkal, kanyargó kőfalakkal rendelkező városka felé. Az úton sok lesz a murva és a rövid de velős emelkedő, tekerünk majd egy korábbi vasútvonal helyén létrehozott kerékpárúton is. Colle Val d’Elsa után a Via Francigena egyik legmeditatívabb útvonala következik, a dombok közt, néha kisebb emelkedőkön, többnyire murván tekerve érünk Monteriggioni várához. A koronás tornyokkal szegélyezett középkori minivárosot, amely egy dombon védte a középkori Siena városát, még Dante is megénekelte. Aznapi utunk Siena mellett ér véget egy gyönyörű szálláson. Este megnézzük Sienát!

Táv: 65 km, szint: 1000m.

San Gimignano előtt

4

4 nap (szeptember 17.): Siena - San Quirico

Ezen a napon kicsit eltérünk az eredeti útvonaltól egy alternatív útra, hogy minél többet gyönyörködjünk a Sienától DNY-ra lévő Crete Senesi látványában. A Ceret Senesi egy aránylag kis területű, “felmart” vidék, hullámos, szaggatott tájjal, igazi toszkán hangulatot árasztva. Első állomásunk Asciano lesz, a Crete “fővárosa”, ahova egy emelkedős úton jutunk el Ascianóba (viszont a kilátás mindenért kárpótol). Asciano után érintünk egy Olivafák közt eldugott kolostort, a Monte Oliveto Maggiore-t, majd leszáguldunk Buonconvento fele, folytatva utunkat. Az aznapi szállásunk San Quirico közelében lesz.

Táv: 73 km. Szint: 1100m

Crete Senesi

5

5 nap(szeptember 18.): San Quirico - Radicofani

A szállásról indulunk. Ez a nap a túra egyik nagy kihívása (nem minth a többi nem lenne az 🙂 Nem megyünk majd olyan sokat, de a végén hosszasan kell felfelé tekerni. Az út első részében Pienza felé vesszük az irányt (Toszkána egyik legszebb útja!). Pienza a Pecorino sajt hazája, illetve onnan mesés kilátás nyílik az Orcia folyó völgyére (Val d’orcia). Pienzából leereszkedve, gyönyörű úton jutunk el Radicofani alá. ahonnan egy hosszabb emelkedőn megyünk fel egyészen a szállásig. Akinek maradt ereje, az feltekerhet az emelkedőn Radicofaniba, hogy megnézze a várát (illetve tornyot), ahonnan pazar a kilátás nyílik a környékre. Minden erőfeszítést megér. (Aki nem jön, medencézik 🙂

Táv: 50 km. Szint: 1000m.

Torrenieri közelében

6

6. nap (szeptember 19.): Radicofani - Montefiascone

Ezen a napon vagy a szállásról indulunk (az erősek) vagy kocsival felmegyünk Radicofaniba és onnan. Az előző nap nehézségeit pótolva rögtön egy elég hosszú lejtővel kezdünk, ahol az egész túra egyik legizgalmasabb útvonalán haladunk: Radicofani várát elhagyva egy kopár dombokkal tarkított, murvás útra érünk, ez a régi Via Cassia, az ókori római út, amit az Amiata hegység végtelen dombjai uralnak. Nem lesz könnyű terep, néha erős lejtők és emelkedők állják utunkat. Miután kiérünk a murváról, Aquapendenteben pihenünk (Szent Sepolcro bazilika román kriptáját nézhetjük meg), majd az utazás folytatódik, amíg el nem érjük a Bolsena tavat. A tó “fővárosa” Bolsena városka, egyik látványossága a vár és a 13. századi Cappella del Miracolo. A helyi konyha jellegzetessége a Sbroscia, egy leves, amely a tó halából készül paradicsommal. Utunk Montefiascone felé folytatódik a tó mellett, erdőkön és olajfaligetek között, egy erősen emelkedős úton. Ez a vidék az igazi extra szűz olívaolaj területe. A szállásunk Montefiascone mellett lesz egy középkori kastélyban. Ha van erő, este nem hagyjuk ki a Roccát (az erődöt), felmászunk rá, hogy elvarázsoljon a határtalan kilátás. Egy pohár Est! Est !! Est !!! (helyi borspecialitás!) mellett pihenjük ki a fáradalmakat egy gyönyörű kastélyban (medencével).

Táv: 80 km.  Szint: 1050m.

Bolsena-tó

7

7. nap (szeptember 20.): Montefiascone - Sutri

Montefiascone melleti szállásról indulva Viterbo felé vesszük az irányt. Eleinte murván fogunk tekerni, ha idő engedi, megnézzük a Therme Bagnaccio termálfürdőt, majd Viterbo gyönyörű városkájában az utazás tiszteletére nem hagyjuk ki a festői „zarándok negyedet”. Megcsodáljuk a Palazzo dei Papit és élvezzük a csendet a Santa Maria Nuova longobárd kolostorban. Ha tehetjük, megkóstoljuk a finom helyi italt, a frittellacce-t! Viterboból az utazás Vetralla, az ókori etruszk terület szívében fekvő város felé folytatódik, többnyire kis forgalmú mellékutakon. Az út zöld vidéken, típikus zarándkúton ér Sutriba, egy kicsi, de látnivalókban nagyon gazdag településre. A római amfiteátrumot, amelyet Tufából vájtak ki, nem lehet kihagyni. A nézőtéren vagy a színpadon ülve emlékezhetünk az ősi korokra. Megnézzük a Santa Maria del Parto templomot, melynek Tufa falai jól megőrzték a freskókat. A napot a Sutri melletti szálláson zárjuk.

Táv: 55 km. Szint: 750m.

Lazio

8

8. nap (szeptember 21.): Sutri - Róma

A zarándokút utolsó tekerős napján Sutri mellől indulva rögtön egy szenzációs szakaszt érünk el, a Mount Gelato vízesés környékén haladunk át, amit meg is nézünk. Ezután a Veio Park panoráma útja visz be Campagnano kapuihoz. A Venturi Park háromszáz éves tiszafái alatt tekerünk. A hely neve a helyiek szerint a “halál fái”, de ne aggódj, minden veszély nélkül pihenhetsz az árnyékban! A nyeregbe visszaülve utazásunk utolsó néhány kilométere kezdődik. Az Örök Város felé továbbra is a Veio Park fás dombjain tekerünk (néha küzdve felfelé), mielőtt a varázslatos Valle del Sorboba parkba (természetvédelmi terület) érünk. Útközben lesz idő arra, hogy megcsodáljuk a Madonna del Sorbo szentélyt és Formello középkori városközpontját. Már nagyon közel leszünk Rómához, de mégis mintha fényévekre lennénk, hiszen továbbra is Lazio természeti környezetében haladunk. Majd elérjük a Tevere folyót, melynek mentén, egy kiépített bicajúton a Vatikán kapujáig jutunk. Méghozzá úgy, hogy észre sem veszed, hogy Róma központjában vagy, mert az út a folyó mellett, magas gátak közt kanyarog. Hosszú utunk a Szent Péter téren ér véget.

Táv: 72 km. Szint: 800m.

Sutri, a tufa-város

9

9. nap (szeptember 22.): Róma

Utolsó napunkon Rómában fogunk nézelődni szabadprogram keretében. Este vagy reggel indulunk haza. 

10

10. nap (szeptember 23.): Utazás haza

Utolsó napunkon érkezünk haza.


A kerékpáros programon kívül tervezünk fakultatív programokat is ez többnyire az adott napon történő megérkezés után helyi nevezetességek meglátogatása.

A szállások minden nap más településen lesznek (kivétel Róma, ahol két éjszakát töltünk el). A szállások típusa változó, egy közös van benne, mindegyik nagyon színvonalas. Lesz magánvilla, farmház, privát ház, apartman. A legtöbb szálláson lesz medence (szeptember második felében még feltöltve!). Az utasok 2 személyes szobákban vagy apartmanokban alszanak, egy helyen lesz 4 személyes szoba).

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Viafrancigena szállás

Piazza dell’Anfiteatro, Lucca. Egykor itt gladiátorok küzdöttek egy hatalmas amfiteátriumban, most Lucca egyik legjobb helye az ovális tér.
Monteriggioni vára - kerékpártúra Toszkánában
Via Francigena - Montefiascone, kilátás a Bolsano-tóra
Via Francigena - Bolsena városában modern kerékpárút vezet át
Via Francigena - Montefiascone, Rocca dei Papi
Via Francigena - Montefiascone, kilátás a Bolsano-tóra a Rocca dei Papiról
Via Francigena - Montefiascone, kilátás a Bolsano-tóra a Rocca dei Papiról
Monteriggioni vára - kerékpártúra Toszkánában

Vélemények a túráról

5.00 alapul 4 vélemény
2018 szeptember 24,

A mai napon hazatérve, az élmények még frissek, de egy örök életre szólnak. Szívet, lelket és testet simogató és feltöltő érzés az amit a túra adott. A szervezés kimagasló minősége, a csodás szállások, a kitartó és vidám csapat, a lenyűgöző látvány, akár a világ kisebb ékszerdobozai szavakban szinte megfogalmazhatatlanok, de a szívben örök darabok.
Óriási köszönet a csapatnak, Csabának és Milánnak.

Márti

2018 október 1,

Hatalmas élményeket, testi és lelki feltöltődést kaptunk ettől a túrától. A gyönyörű Toscan táj és a szebbnél szebb városok a tekerés közbeni nehézségeket is feledtetni tudták. Örülünk, hogy egy ilyen szuper csapattal élhettük meg mindezt. Örülünk, hogy megismerhettünk Benneteket! Én személy szerint örökre hálás leszek Neked Csaba, hogy tartottad bennem a lelket és rávezettél arra, hogy “Ha a fejedben nincs kétség, az úton nincs akadály!” Kedves Csaba és Milán! Köszönjük Nektek ezt a profin megszervezett csodálatos utat! Edina és Karesz

2018 október 2,

Az élet ott kezdődik,ahol a komfortzóna végetér…
Szeretet, Fájdalom, Mosoly és Könnyek, ezen az útOn Egyszer Fent …egyszer pedig Lent leszel!
Élj magasan és alacsonyan.
Mozogj és maradj nyugton.
Ragadd meg minden oldalát annak, aki vagy, és ÉLd a valódi igazságot!
Légy bátor, merész, spontán és hangos, és hagyd, hogy ezek kiegészítsék a képességeidet, hogy megtaláld a csendet, a türelmet, a szerénységet és a békét.
Célod pedig … az egyensúly legyen!

A bike4fun mindebben Téged szolgál!
Életreszóló élmény a 480 km minden pillanata,minden kilomérete!
Az ‘új’ világ rejtelmei a profi, tekerős vezetés után bárkié lehet…aki ÈLvezi!
Aki mer, az via francigena 😉
Örök hála Csaba,hogy beavattál & felfedezhettem ezt a kincset!
🙏🚴🏼‍♀️🇮🇹👌

2018 október 15,

Nagy élmény volt ezen a csodálatos zarándokúton végigtekerni. Míg a 480 km-t megtettük, láttunk csodaszép tájakat, gyönyörű toszkán kisvárosokat, tekertünk tükörsima aszfalton és poros köves utakon, ahol a hátizsákos zarándokok gyalogoltak, és miközben Róma felé bicikliztünk, a saját belső utunkat is végigjártuk.
Felemelő volt végigbiciklizni az úton és megérkezni Rómába a Szent Péter Székesegyházhoz, köszönjük ezt a csodálatos túrát!
Köszönjük Csabának és Milánnak a vezetést, a pazar reggeliket és a fotókat!!!

Hozzászólok!

Értékelés