6 éj
Időtartam
Egész évben
Dátum
2/5, 3/5
Nehézség
panzió
Szállás
Egyéni
Utazás

Székelyföld  biciklis felfedezése sokkal több, mint egy egyszerű kerékpártúra! A számos természeti és kulturális érték megismerése mellett testközelből nyerhetsz betekintést a székely falvak élő hagyományaiba és az itt élők munkás mindennapjaiba.

Öt kerékpártúra, több kisebb gyalogtúra, vadregényes tájak, virágos rétek, természeti kincsek, rejtett falvak, székelykapuk, helyi mesteremberek, kedves vendéglátók és egy felkészült, szívét-lelkét beleadó csapat vár rád!

Erdély kerékpártúra

A túrák útvonalai többnyire kis forgalmú, aszfaltozott közutakon és murvás-kavicsos erdei utakon visznek. Néha forgalmasabb utakat is érintünk, és lesznek rövidebb, csak a helyiek által használt földutakon vivő szakaszok is.  A túra időtartama alatt minden nap egy kerékpározásban jártas túravezető segíti a csapatot. A csomagok szállítása és a kisebb transzferek kisbusszal és a kerékpárok szállítására alkalmas utánfutóval történik.

A túra erdélyi partnerünk, a Carpathian Escapes túrája.

Időpontok

A körutat 2021-ben is több alkalommal szervezzük. Az időpontok tervezés alatt.

Amennyiben érdekel az út, jelentkezni tudsz a felső részen a jelentkezés fülön!

Ár, létszám

Az kalkuláció alatt. Részvételi létszám: 4-12 fő (kiscsoport). Jelentkezz a jelentkezés fülön!

A túrákat kérésre bármilyen időpontban, egyénileg is megszervezzük, ekkor az indulási létszám: min. 4  – max. 12 fő. Gyerekek +14 éves kortól szülőkkel együtt vehetnek részt a körúton, bármelyik túráról is van szó.

Ha érdekel az egyéni szervezés, írj nekünk a Jelentkezés fülön!

Erdély kerékpártúra

Az ár tartalmazza:

 • Idegenvezetés.
 • Kerékpárbérlés (Cube AIM SL terepbicikli vagy e-bike + 20.000/fő felár).
 • Szállás – 6 éjszaka válogatott panziókban vagy kúriákban.
 • Félpanzió (reggeli és vacsora).
 • Autós kíséretet és csomagszállítást a szálláshelyek között.
 • Egyes belépőket (Fenyőkúti-tőzegláp, Csíki Sör Manufaktúra látogatóközpontja, Mohos-tőzegláp, Haszmann Pál Múzeum, Zalánpataki Falumúzeum, Benedek Elek Emlékház, sajtkóstoló).

Az ár nem tartalmazza

 • A helyszínre (Erdély) történő  utazási költségeket.
 • Az esetleges reptéri transzfert.
 • Ebédet.
 • Utasbiztosítás.
 • További belépőket és italokat.

Utazás

Az utazás a helyszínre (Erdély) egyénileg történik, de az utazás megszervezésében segítséget adunk.

 • Wizzair: járatok Budapest-Marosvásárhely között naponta vannak.
 • Naponta 2 vonat közlekedik Budapest – Csíkszereda között (van hálókocsi is).
 • Személyautóval 650 km – kb 9 óra- , de útközben rengeteg látnivalót tudunk ajánlani.
Erdély kerékpártúra

A túrához rendelhető szolgáltatások

 • Reptéri transzfer a Marosvásárhelyi Reptérről– 10.000 Ft/fő (összesen oda-vissza), kérésre kiegészíthető egy segesvári városnézéssel.
 • Egyágyas felár– 30.000 Ft/fő
 • Medveles – 7.000 Ft/fő
 • E-Bike bérlés (Cube Reaction Hybrid Pro 500) felár – 20.000 Ft/fő
 • Ebéd (cipóba rejtett csülök tormás mártással vagy hagyományos paraszttál helyi jellegzetességekkel) a Csíki Sör Manufaktúrában – 5.000 Ft/fő

Egyéb belépők, mesterembereknél és helyi családoknál adomány, helyben fizetendő (összesen kb. 3.000 – 6.000 Ft/Fő)

Erdély kerékpártúra

1

1. nap: Érkezés egyénileg Rugonfalvára (kis székely falu Székelykeresztúr mellett)

Ajánljuk a Wizzair napi járatait Budapest – Marosvásárhely között. A reptérről 1.5-2 órás transzferrel érhető el a túra kiinduló pontjául szolgáló Rugonfalva. Akik saját autóval jönnek, azoknak ajánljuk útközben a városnézést Marosvásárhelyen vagy Segesváron, a parajdi sóbánya és a sószoros látogatását,  fürdőzést Szováta heliotermikus sóstavaiban vagy megállást Korondon a fazekas vásárban. Vacsora előtt a túravezető általános bemutatót tart a hét programjairól, túráiról. Szállás – időszak és szabad helyek függvényében – Rugonfalván a Kúria Vendégházban.

2

2. nap: Fenyőkút, Székelyvarság, Zeteváralja, opcionálisan medveles

Egy kb. 1 órás transzferrel érjük el a túránk kiinduló pontjának számító 958 m magas Gordon-tetőt, ahol egy 22 m-es Jézus szoborból csodálhatjuk meg a környéket. Itt biciklire ülve eltekerünk Fenyőkútra, ahol a szétszórtan elhelyezkedő tanyák között egy rövid pihentető sétát teszünk a Fenyőkúti tőzegláphoz. A vulkáni platón egy kavicsos erdei úton haladunk tovább az ország legnagyobb területű faluja, Székelyvarság irányába. Egy keskeny völgyön leereszkedünk a Nagyküküllő forrásvidékén elterülő elzárt településre, ahol az emberek még mindig úgy élnek, mint 50-100 évvel korábban.  A házak többsége elszórtan, tanyabokrokat képezve több km-es távolságra helyezkednek el egymástól. Egy kis helyi üzletnél tartott pihenő után meglátogathatunk egy működő vizimalmat, ahol a házigazdától történeteket hallhatunk a faluról és a helyiek mindennapjairól, de a gabonaőrlés, malomkőfenés rejtelmeibe is betekinthetünk. A vizimalom után egy kb. 13 km-es körúttal felfedezzük Székelyvarság nevezetességeit: hűsölünk a Szökő vízesésnél, panoráma-fotózunk a Kilátóról, a Parlamentnek nevezett helyi kocsmában helyiekkel ismerkedhetünk, meglátogatjuk Úz Bence sírját vagy éppen egy kovácsnál vagy zsindelykészítőnél tanulhatunk a szakma rejtelmeiről.

Vacsora után egy helyi vadőr vezetésével medvelesre mehetünk. A biztonságos, zárt lesből természetes élőhelyén ismerhetjük meg a Kárpátok királyaként is emlegetett barnamedvét.

Tervezett szállás és vacsora Székelyvarságon a Hárombocs Panzióban, ahol kérésre szauna és szabadtéri sós dézsa is igénybe vehető.

 • Nehézség: 2/5
 • Távolság: 32 km
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 300 m (felfelé), 590 m (lefelé), kiindulási pont magassága: 958 m, érkezési pont magassága: 680 m
 • Időtartam: 3-4 h (megállások nélkül)

3

3. nap: Hargita-hegység, Felcsík falvai, Márton Áron Múzeum

A  mai napon Székelyföld egyik emblematikus helyének számító Hargita-hegységet fogjuk meghódítani. A betervezett útszakasz első felében autózunk kb 30 km-t ( több mint 900 m-es szintkülönbség) az 1650 méteren elhelyezkedő Madarasi Hargita síközpontig. Egy 3.5 km-es túrával meghódíthatjuk Hargita hegység legmagasabb pontját, az 1801 m magas Madarasi Hargita csúcsot. Tiszta idő esetén innen a csodás panoráma minden erőfeszítést kárpótol! Dél körül legelőkön és sűrű erdők között haladva először földúton, majd murvás-kavicsos erdei úton ereszkedünk be a Csíki medencébe. Itt folytatjuk a Felcsíki falvak felfedezését, először a fekete kerámiájáról híres Csíkdánfalván haladunk át (korongozási lehetőség egy keramikusnál), majd a Csíkkarcfalvi erődtemplomot csodálhatjuk meg. Továbbhaladva Csíkjenőfalván és Csíkszenttamáson át érkezünk meg Csíkszentdomokosra, ahol a Márton Áron szülőházánál berendezett múzeumot látogathatjuk meg. Az esti órákban érkezünk vissza Csíkmadarasra az éjszakai szállásunkra.

Tervezett szállás és vacsora a Gasztroangyalból híressé vált Zsigmond Malom Fogadó Csíkmadarason.

 • Nehézség: 2/5
 • Távolság: 44 km
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 100 m (felfelé) 1010 m (lefelé) kiindulási pont magassága: 1630 m, érkezési pont magassága: 696 m
 • Időtartam: 4 h (megállások nélkül)

Kíséret: Kerékpárral, együtt a csapattal. (Kérésre az Ivó-Madarasi Hargita szakasz kerékpárral is megtehető)

4

4. nap: Csíki-medence, Csíksomlyó, Fiság völgye, Csíki Sör Manufaktúra

Ma egy könyebb útvonalon, szinte teljes egészében aszfalt úton haladva fedezzük fel a Csíki-medencét. Csíkrákoson elhaladunk  a Római Katolikus templom mellett, amely a medence egyik legszebb erődtemplomának számít, majd Szépvízen az örményekről és a II. világháborús Árpád-vonal erődítményeiről tanulhatunk.

Lankás dombocskák, természetvédelmi területek, kis falvak és  középkori templomok mellett elhaladva érkezünk meg Csíksomlyóra, a magyarság legnagyobb búcsújáró helyére. A templom, a kolostor és a Barátok feredejének megismerése után egy emelkedőn felkapaszkodunk a Kissomlyó nyergébe, majd egy mezei úton érjük el Oldalcsík falvait.

A kisebb pihenők alkalmával helyi történetekkel és legendákkal ismerkedhetünk, majd a Fiság völgyébe érve meglátogatjuk a legrégebbi, még eredeti helyén álló 250 éves székelykaput.

Kis forgalmú megyei úton tovább haladva jutunk el a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrába, ahol a gyártási folyamatok megismerése mellett akár cipóban sült csülköt is ebédelhetünk.

Innen Csíkszentimre, Csíkszentkirály és a Zsögödi borvízfürdő érintésével megérkezünk Csíkszeredába, ahol egy rövid biciklis városnézés keretén belül ismerkedünk a város múltjával és a kommunista városrombolás szomorú történeteivel.

Egy rövid, kb 15 km-es transzferrel visszautazunk az előző napi szálláshelyünkre.

 • Nehézség: 3/5
 • Távolság: 66 km
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 510 m (felfelé) 530 m (lefelé) kiindulási pont magassága: 686 m, érkezési pont magassága: 665 m
 • Időtartam: 4 h (megállások nélkül)
 • Kíséret: Kerékpárral, együtt a csapattal.

5

5. nap: Vulkánok Földje (Szent Anna-tó, Mohos Tőzegláp, Bálványosfürdő) és Kézdiszék

Reggeli után egy kb.1 órás transzferrel érjük el az utóvulkáni működéseiről híres Csomád hegységet. A Tusnádfürdő északi határából induló borvíz útján feltekerünk a  Mohos tőzegláphoz, ahol egy séta alkalmávall húsevő növényekről, törpefenyőkről és egyéb endemikus reliktum növényekről tanulhatunk. A sepsibükszádi kilátónál tartunk egy kis pihenőt, majd folytatjuk utunkat a kráter peremén futó erdei úton. Egy rejtett oldalúton leereszkedünk az ország egyetlen krátertavához, a Szent Anna-tóhoz, ahol körbe biciklizhetjük a tavat, vagy csak a partján megpihenve a hely legendáját hallgathatjuk meg egy ízletes kürtöskalács társaságában.  Bálványosfürdőn legendákkal ismerkedünk és az utóvulkáni működésekről (mofetták, ásványvízforrások és fürdők) tanulunk.

Szerpentinekkel teletűzdelt és lombhullató erdőkkel szegélyezett úton érkezünk be a kézdiszéki Torjára. Innen rejtett kis falucskákon áthaladva érjük el Csernátont, ahol meglátogatjuk Székelyföld egyik legérdekesebb magángyűjteményét, a Haszmann Pál Múzeumot. Az esti órákban érkezünk meg szállásunkra Dálnokra, az ízlésesen felújított Gaál Kúriához.

Szállás és vacsora Dálnokon a Gaál Kúriában. Itt ugyanakkor szauna is igénybe vehető.

 • Nehézség: 4/5
 • Távolság: 60km
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 850  m (felfelé) 1050 m (lefelé) kiindulási pont magassága: 820 m, érkezési pont magassága: 570 m
 • Időtartam: 5h (megállások nélkül)
 • Kíséret: Autóval és kerékpárral, együtt a csapattal.

6

6. nap: Erdővidék, Homoród-mente

A székelyföldi biciklis túra utolsó napját Székelyföld egyik legeldugottabb, mégis egyik leghíresebb falujával, az egykori Bardóc-Miklósvárszékhez tartozó Zalánpatakkal indítjuk. Dálnokról indulva, közel egy órás autó transzfer után a forgalmas aszfalt utat magunk után hagyjuk és egy lombhullató erdők között haladó szekérúton gurulunk be a Nyíres-patak völgyében megbújt faluhoz. Itt működött Erdély legkorábban alakult üveggyára. Többek között itt készítették a kolozsvári Szent Mihály-templom üvegtábláit. Jelenleg a külföldi turisták egyik népszerű célpontja a Károly herceg alapítványa által működtetett vendégházaknak köszönhetően. A falu történelméről és a Kálnoky grófokhoz fűződő kapcsolatáról többet megtudunk a falumúzeumban. Amennyiben nem teltházas, meglátogatjuk az angol trónörökös vendégházait és nem utolsó sorban megiszunk egy egészséges gyógyteát a helyi füvesasszonynál. 

Zalánpatakot magunk után hagyva tovább tekerünk Szárazajtán keresztül Nagybaconba, ahol többet megtudhatunk a híres baconi téglavetők életmódjáról. Kisbaconban meglátogatjuk az egyik leghíresebb magyar mesemondó, Benedek Elek emlékházát, ahol életéről és hagyatékáról tudhatunk meg többet dédunokájától. Amennyiben idő és kedv engedi, időutazásunkat a több mint 300 éves, még most is rendeltetésszerűen működő kisbaconi vizimalomnál folytatjuk. A Baconokat hátrahagyva kisebb aszfalt utakon folytatjuk a túrát. Bibarcfalván palackjainkat megtöltjük az ízletes bibarcfalvi ásványvízzel, Baróton megpihenünk a kisváros központjában, majd Vargyasra tartunk, ahol meglátogathatjuk a méltán híres Sütő családot. A bútorfestés és faragás hagyományát több mint 15 nemzedék adta apáról fiúra egészen napjainkig. Bútoraik egyedi darabok, festékeik a családi recept alapján készülnek, víz alapúak, így nem tartalmaznak káros oldószereket. 

Vargyasról kanyargós aszfalt úton haladunk tovább a Homoród-mente irányába.  Homoródkarácsonyfalván megcsodálhatjuk az unitárius templom Szent László legendát ábrázoló középkori freskókat, majd Homoródalmáson meglátogatunk egy helyi családot, ahol a székelyföldi kisgazdaságok és termelők életmódjával ismerkedünk és végezetül megkóstoljuk a helyben készült kézműves sajtokat. 

Homoródalmásról  autós transzferrel visszautazunk Rugonfalvára a Kúria Vendégházhoz. Útközben megállhatunk Székelyudvarhelyen kis városnéző túrára vagy Szelykefürdőn meglátogathatjuk az Orbán Balázs emlékparkot és az erdélyi várak és templomokat megelevenítő makettek között sétálhatunk a Mini Erdély Parkban.

Szállás és vacsora Rugonfalván a Kúria Vendégházban. Utolsó este a búcsúvacsoránál élő zenés és néptáncos mulatságra is van lehetőség.

 • Nehézség: 3/5
 • Távolság:  65 km
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 270 m (felfelé) 550 m (lefelé) kiindulási pont magassága: 835 m, érkezési pont magassága: 565 m
 • Időtartam: 4-5 h (megállások nélkül)
 • Kíséret: Autóval és kerékpárral, együtt a csapattal.

7

7. nap: Hazautazás

Reggeli majd hazautazás.

A jelentkezéshez töltsd ki az alábbi űrlapot. A sikeres elküldés után jelentkezünk! Mielőtt jelentkeznél, kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!

  Telefonszám (Kötelező)*

  Vélemények a túráról

  5.00 based on 1 review
  2019 szeptember 27,

  “Mi egy vérből valók vagyunk”
  S igen, valami furcsa, s egyben megmagyarázhatatlan bizsergető érzés keríti hatalmába az embert, amikor kb. 600 km-re az otthonától “Jó napot, Adjon Isten” s hasonló szavak közepette üdvözlik a hóbortosnak tűnő kerékpárral érkező turistát!
  Erdélyorszàg maga a csoda! Az egeket szelő fenyőerdők, a teraszos művelésnek köszönhető festői tájak, a hegygerincen vonuló birka nyájak, a legelésző tehéncsordák mind- mind újra felteszik a kétkedőknek a kérdést: tényleg átélhetjük mindezt a jelenünkben!
  Igen!!!
  A Hargitai hegyek tekintélyt parancsoló láncai, a Csíki medence ölelő dombjai szüntelenül végigkísértek kerékpározásunk napjai alatt!
  Köszönet az idegenvezetőnknek Albert Istvánnak, hogy ilyen alapos történelmi ismeretekkel és mesebeli mondákkal színesítette az ittartózkodásunkat!!
  Köszönet Nyika Istvánnak, ki a háttérben mindvégig ott állt rajra készen, hogy élményeink “árja” sebesen folyjon és Dénes Enikőnek ki mint észrevétlen árnyék szervezte az adminisztrátori teendőket.
  Köszönjük azt a vendégszeretetet, amelyben nap mint nap részesítettek bennünket, s a gasztronómiai kényeztetésünkről se feledkezzünk meg, mikor korgó gyomrunk éhségét kedves szállásadóink konyhája enyhítette!
  Át kell élni, bele kell szippantani, meg kell kóstolni, s mindezt jól elraktározni!
  Mert kell az élmény, mégha körbe is kell tekerni érte a fél világot!!!

  Nándor és Szilvia

  Hozzászólok!

  Értékelés