7 éj
Időtartam
2019. tavasz, ősz
Dátum
2/5
Nehézség
Hotel
Szállás
Egyéni
Utazás

Az Észak-Portugália Kerékpártúra több mint egy szimpla kerékpározás külföldön. Kulturális, gasztronómiai és történelmi betekintést nyújt portugálok mediterrán életvitelébe. Öt kerékpártúra, egy gyalogtúra és egy vezetett városnézés az észak-portugáliai Douro Litoral, Minho és Trás-Os-Montes e Alto-Douro régiókban.

Kerékpározunk és túrázunk a Douro, Tâmega, Minho és Paiva folyók és az Atlanti-óceán mentén, felszámolt vasútvonalakon tekerve fedezzük fel vidéki élet szépségeit, belekóstolunk a helyi gasztronómia nevezetességeibe és méltán híres portugál borokat kortyolunk.

A túrák többnyire forgalomtól elzárt kerékpár utakon, néhol gyér forgalmú másod rendű közutakon történnek, ahol számtalan lehetőség nyílik kilátóknál vagy kisebb éttermeknél, kávézóknál történő pihenőkre. A túra időtartama alatt minden nap egy magyarul, portugálul és angolul beszélő kerékpározásban jártas túravezető kíséri/segíti a csapatot, mely a programtól függően kerékpárral vagy kisbusszal történik.

A túra portugál partnerünk, a Wheel Nuts Cyclotouring túrája.

Mikor?

Az utat 2019-ben 4 alkalommal indítjuk:

 • Szeptember 14- 21. (szombat-szombat) – Még van szabad hely a túrára! 
 • Október 12-19. (szombat-szombat) – Még van szabad hely a túrára!
 • November 5-12. (kedd-kedd) – Még van szabad hely a túrára!

Exkluzív országútis hosszúhétvége Portugáliában országutisoknak 2019 őszén: erre itt jelentkezhetsz!

Ár, jelentkezés

Jelentkezni a Jelentkezés fülön tudsz! Asztali számítógépen felül, telefonon az oldal közepén! Töltsd ki az űrlapot és visszajelzünk. A túra ára: 750 euro + egyéni utazás. (A Forintban feltüntetett ár irányár, az euro ár a mérvadó!).  Ne feledd! A jelentkezésed akkor válik majd foglalássá, ha befizeted az előleget (150 euro). Mielőtt jelentkeznél, kérlek, olvasd el a túra Általános Szerződési Feltételét!

Minimális indulási létszám min. 2 max. 5 fő.

Segítség

Információk

Előleg összege: 150 euro (A jelentkezés feltétele, fizesd be minél hamarabb! (ÁSZF). Teljes összeg kiegyenlítése 45 nappal a túra megkezdése előtt.
Jelentkezési határidő: utazás előtt 2 hónappal.
Indulás/érkezés helyszín: Porto

Az ár tartalmazza

Szállás reggelivel és vacsorával egy 3 csillagos hotelben.
Hibrid kerékpár bérleti díját (Trek 7.3 FX vagy low-step Trek/KTM hibrid).
Transzfereket mind a reptérről a szállásra illetve az összes túra helyszínére és vissza.
Túravezetést és/vagy támogatott kíséretet autóval (Részletek a napi programok leírásaiban).
Baleset és felelősség biztosítás a portugál hatályos törvényeknek megfelelően.
1x vacsora egy autentikus portugál étteremben (vasárnap).
Városnézést Portó-ban és egy borkostolást.
Ivóvíz ellátás a túrák alatt.
Technikai segítség nyújtás és szükség esetén.

Az ár nem tartalmazza

Utazás költségét Portóba és vissza, saját kerékpár szállítási díját, minden egyéb utazással kapcsolatos költséget Portugália és a kiindulási ország között.
Egyéni utazás, baleset, csomag és/vagy sportbiztosítást (ajánlott).
Tömegközlekedés (vonat) váltott jegyek árát.
Belépők és egyéb turista látványosságok árát.
Egyéb extra költségeket, mely a túrák vagy szabadidős tevékenységek alkalmával generálódhatnak.

Szállás

A túra csillagtúra, ezért a szállás azonos helyen lesz a túra időtartama alatt, egy három csillagos hotelben, kétágyas szobákban, saját fürdőszobával. Van lehetőség egy ágyas szobára is felár 10EUR/fő/éj). A reggeli és a vacsora minden nap a hotel éttermében lesz, kivétel a vasárnap esti vacsora, mely egy autentikos portugál étteremben tartjuk.

Utazás

A túra árában az utazási költségek nincsenek benne. Legkönnyebben repülővel teheted meg az utat. Porto repterére, a Francisco Sá Carneiro Airport, húsz légitársaságnak vannak Portóba járatai, mint például TAP Portugal, Ryanair, Air Transat, WizzAir. Budapestről az ideális a WizzAir légitársaság, közvetlenül Portóba repül, mely keddenként és szombatonként közlekedik.

Alternatíva lehet Lisszabonba a Tap illetve Ryanair légitársaságokkal. Lisszabonból lehet repülővel vagy vonattal utazni Portóba, viszont itt különleges előírások vannak a kerékpárok szállítására, feltétlen szükséges előzetesen informálódni, amit a CP (Comboios de Portugal) oldalán lehet megtenni.

A repülőn való kerékpár szállítás feltételeiről és árairól a légitársaságoknál érdeklődhetsz.

Kerékpár

A túra ára magába foglalja a kerékpárbérlést is. A kerékpárok  Trek FX 7,3-as bringák, 37-40/700c külsőkkel (trekking) V-fékesek, könnyűek. Van rajtuk sárvédő, csomagtartó, csengő. Férfi vázasak, de van 14″-22″ méretig. Lehetőség van e-bike bérlésére is. Az ebike-ok bérlését a túra ára nem tartalmazza. Ebike-bérlés ügyében a jelentkezési űrlapon jelezd igényedet. Az ebike-ok nagyon hasznosak, hiszen az is részt tud venni a túrán, aki egyébként nem sokat teker, illetve kora vagy egészségi állapota miatt már nem szeretné magát megerőltetni.eBike bérelhetőNehézség

Az Észak-Portugália túránk aránylag könnyűnek számít. A túrák többnyire sík vagy enyhén dombos útvonalakon történnek. A legtöbb szintet a Douro-folyó kerékpátúra tartalmazza, mely 445m pozitív szintkülöbséget jelent 42 km-es távon, 2-3 közepes szintű emelkedővel.

Általános nehézség: 1,5/5
Fizikai felkészültség igénye: 2/5

Kinek ajánljuk?

Ha még nem jártál Portugáliában és egyből a legautentikusabb vidékkel szeretnél először találkozni, ráadásul közvetlenül, bicajjal.
Ha már jártál Portugáliában, de kerékpárral is szeretnéd felfedezni.
Ha szereted az eldugott, gyönyörű régiókat.

1

1. nap: Érkezés Portugáliába

Az utasok a Francisco Sá Carneiro reptérre érkeznek az egyéni utazásukat követően Portoba (Magyarországról, Budapestről közvetlen járat van), ahonnan egy fél órás transzfert követően elfoglaljuk a szállást. Érkezés időtartamától függően szabad program a nap hátralévő részében. Vacsora előtt a túravezető általános bemutatót tart a hét programjairól, túráiról. Közösen elfogyasztjuk a vacsorát a hotel éttermében.

2

2. nap: Portó és környéke kerékpártúra

Előre megbeszélt időpontban a túrára felkészülten találkozunk a hotelben, majd együtt utazunk kisbusszal Vila Nova De Gaia városában (Portó régió, a Douro-folyó déli partja), mely forgalomtól függően 30 percet vesz igénybe. A kerékpártúra a Douro-folyó partjáról indul, érintve a portói bor híres pincészeteit, majd átkelünk a Dom Luis I. hídon és a folyó portói oldalán gurulunk tovább. A híd után rögtön a Ribeira, Portó óvárosán haladunk át, ahonnan pompás kilátás nyílik a folyó déli partjára és a város jellegzetes épületeire. A túra útvonala követi a folyót egészen az Atlanti-óceánig, mely alatt számtalan nevezetesség mellett haladunk el miközben utunkat pálmafák és több évszázados épületek szegélyezik.

A Douro torkolatánál időjárástól függően kitekerhetünk a hullámtörőkre majd megtekinthetjük a São João da Foz erődítményt. Utunk ezután az óceán mentén észak felé halad, közvetlenül a parton egészen Leça da Palmeira homokos tengerpartjáig. A túra ezen szakaszán váltakoznak a sziklás és homokos strandok, miközben áthaladunk Portó egyik leggazdagabb negyedén, majd később kikötőjén is, ahol egymást érik a környék legjobb halételeit felszolgáló éttermek. Utunk féltávja a Miradouro da Boa Nova kilátó, mely egy az Atlanti-óceánba benyúló sziklára épített kis kápolna. Innen visszafordulunk és minimális változtatásokkal megtesszük ugyanazt az utat vissza a kisbuszig. A csapat kisbusszal együtt tér vissza a hotelbe. Megbeszélt időpontban a túravezető megtartja az esti beszámolót és ismerteti a következő napi programot, majd közösen vacsorázunk a hotel éttermében.

A célunk Portó és környékének megismerése kerékpáros nyeregből, egy nagyszerű ebéd elköltése útközben, és ismerkedés a portugál kultúrával.

 • Nehézség: 1/5
 • Távolság: 36 km
 • Túra típusa: Körtúra
 • Szint: 167 m (felfelé) 167 m (lefelé) kiindulási és érkezési pont magassága: 6 m
 • Időtartam: 3 h (megállások nélkül)
 • Kíséret: Kerékpárral, együtt a csapattal.

3

3. nap: Furadouro Kerékpártúra

Előre megbeszélt időpontban a túrára felkészülten találkozunk a hotelben, majd együtt utazunk kisbusszal Vila Nova De Gaia városában, mely forgalomtól függően 30 percet vesz igénybe. Túránk a Douro-folyó déli partjáról indul nyugat felé az Atlanti-óceán irányában. Mielőtt azt elérnénk, áthaladunk egy tipikus portugál „falucska a városban” helyen, melynek a neve Afurada, lakosságának nagy része halászattal foglalkozik.

A folyó torkolata után, az óceánt a jobb oldalunkon tartva indulunk délfelé. Utunkat strandok, kávézók és golfpályák tarkítják egészen Espinho kisvárosig, mely szintén híres halételeiről. A városkán áthaladva felváltva másodrangú közutakon és kerékpár utakon haladunk Esmoriz-ig. Ettől a ponttól kezdve kerékpárúton haladunk egészen Furadouro-ig, melynek érdekessége, hogy egy homokos talajú fenyőerdőn halad át.

Furadouro-t elhagyva kelet felé fordulunk és Ovar városának vonatállomását vesszük célba. Innen ugyanis közösen vonattal térünk vissza Vila Nova De Gaia-ba, majd onnan kisbusszal a hotelbe. A nap végén megtartjuk a beszámolót és a túravezető ismerteti a következő napi programot, majd közösen vacsorázunk a hotel éttermében.

 • Nehézség: 2/5
 • Távolság: 40 km
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 320 m (felfelé) 333 m (lefelé) kiindulási pont magassága: 19 m érkezési pont magassága: 6 m
 • Időtartam: 4,5 h (megállások nélkül)
 • Kíséret: Csapattal kerékpározva

4

4 nap: Moncao - Caminha Kerékpártúra

Előre megbeszélt időpontban a túrára felkészülten találkozunk a hotelben, majd együtt utazunk kisbusszal Monção városba, mely a forgalomtól függően 1,5h vesz igénybe. A túra időtartama egy teljes nap, utazással és a kerékpártúrával együtt. A kerékpártúra a város történelmi részéről indul, majd becsatlakozik a Minho-folyó mentén lévő kerékpárútba. Ez a kerékpárút egy felszámolt vasútvonal Monção és Valença között, mely mentén még láthatóak a régi megállók épületei és a vasút egyéb kellékei. Utunkat termőföldek, rétek és szőlőültetvények övezik. Valença-ba érkezve rövid kitérőt teszünk a város erődítményénél.

A röpke városnézés után folytatjuk utunkat továbbra is a folyó mentén Vila Nova de Cerveira kisvárosig, ahol újabb kerékpáros városnézésre van lehetőség. A város jelképe a déli oldalon lévő hegyvonulat tetejére állított szarvas szobor, mely jelképezi a város eredetét és jelentőségét a középkori Portugáliában.  Ha csapat megszavazza, feltekerhetünk a szarvas szoborhoz, ami egy 8-10% átlagos emelkedésű 5,2 km szakasz, helyenként azonban az emelkedés a 20%-ot is elérheti.

A túra hátralévő egyharmadában tekerünk Caminha városa felé, mely Portugália észak-nyugati csücske, mit messziről jelez a spanyol oldalon elhelyezkedő jellegzetes kúp formályú Monte Guarda, magyarul az Őr-hegy. A csoportot a túravezető többnyire a kisbusszal kíséri, azonban a fent említett városokban becsatlakozik kerékpárral a csapathoz és személyesen mutatja meg a helyi nevezetességeket. A túra végeztével visszatérünk a hotelbe, mely nagyjából egy 1,5h transzfer. Vacsora előtt megtartjuk a szokásos napi beszámolót és a túravezető ismerteti a következő napi programot, majd együtt vacsorázunk.

 • Nehézség: 1/5
 • Távolság: 47 km (+10 km kitérő a Szarvas kilátóhoz)
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 316 m (felfelé) 326 m (lefelé) kiindulási pont magassága: 29 m érkezési pont magassága: 40m (Kitérő adatai: 343 m szint felfelé, 343 m szint lefelé 8-10% emelkedők átlagban)
 • Időtartam: 4,5 h (megállások nélkül)
 • Kíséret: Kerékpárral, együtt a csapattal.

5

5 nap: Douro-folyó kerékpártúra

Előre megbeszélt időpontban a túrára felkészülten találkozunk a hotelben, majd együtt utazunk kisbusszal Portó Freixo városrészéhez, mely forgalomtól függően 25 percet vesz igénybe. A csapat innen indul útnak, majd a nap teljes részében a Douro-folyó északi partján húzódó közúton tekernek egészen Torrão faluig (Entre-Os-Rios). Ez a szakasz az előző napokkal ellentétben nem teljesen sík, itt már előfordulnak 2-4% emelkedők is.

Portót elhagyva Gondomar városon keresztül vezet az utunk, majd Quitas falunál átkelünk a Sousa-folyón átívelő hídon, melynek érdekessége, hogy tökéletes kicsinyített mása a Portóban lévő Arrábida hídnak. Ezt követően pár kilométer múlva elhaladunk a Crestuma-Lever duzzasztó gát mellett, mely az utolsó az öt közül a Douro-folyón. Ez első nagyobb emelkedő leküzdése után kis pihenőt tartunk Melres faluban, ahol a folyó patkó alakú kanyarulatának nagyszerű látványa tárul elénk.

A túra hátralevő részében követjük a Douro-folyót egészen Torrão faluig (Entre-Os-Rios), a Tâmega-folyó torkolatához. Végül kisbusszal visszautazunk a hotelbe, mely nagyjából egy órát vesz igénybe. A transzfer alatt lehetőség adódik egy kis kitérőre a Portó körüli hegység egyik jellegzetes pontjánál. Vacsora előtt megtartjuk a szokásos napi beszámolót és a túravezető ismerteti a következő napi programot, majd együtt vacsorázunk.

 • Nehézség: 3/5
 • Távolság: 42 km
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 445 m (felfelé) 328 m (lefelé) kiindulási pont magassága: 20 m érkezési pont magassága: 37m
 • Időtartam: 4 h (megállások nélkül)
 • Kíséret: Kerékpárral, együtt a csapattal.

6

6. nap: Tamega-folyó kerékpártúra

Előre megbeszélt időpontban a túrára felkészülten találkozunk a hotelben, majd együtt utazunk kisbusszal Amarante városba, mely forgalomtól függően 1 órát vesz igénybe. A túra időtartama egy teljes nap, utazással és a kerékpártúrával együtt. A túra teljes egészében az 1990-ben felszámolt és kerékpárúttá átalakított Amarante – Arco de Baúlhe vasútvonalon történik, mely gazdag viaduktokban, alagutakban, felújított állomásokban. Pompás látványt nyújt továbbá a Tâmega-folyó völgyére és az azt övező tájra, bortermelő gazdaságokra és nem utolsó sorban az Alto de Sra. da Graça hegycsúcsra, mely a portugál kerékpáros körverseny hegyi befutójának ikonikus helyszíne.

Az túra útvonala érint több kávézót és éttermet is, templomokat, szőlőültetvényeket, történelmi helyszíneket. Celorico de Basto kisvárosban, a vasúti megálló épületét hostelként üzemeltetik manapság, és egy kisebb vasúttörténeti múzeumnak is helyet ad, melyet megtekinthetünk.

A túra végeztével, kisbusszal közösen ellátogatunk az Alto de Sra. da Graça hegycsúcsra, mely helyet ad egy több évszázados kápolnának ahonnan 360º kilátás nyílik a vidékre. A hotelbe vezető útvonalunk a Alvão Természeti Parkon keresztül vezet, ahol lehetőség nyílik Portugália legnagyobb vízesésének megtekintésére is. A nap végeztével megtartjuk a beszámolót és a túravezető ismerteti a következő napi programot, majd közösen vacsorázunk a hoteltől nem messze eső autentikus portugál étteremben.

 • Nehézség: 1,5/5
 • Távolság: 39 km
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 225 m (felfelé) 123 m (lefelé) kiindulási pont magassága: 106 m érkezési pont magassága: 234 m
 • Időtartam: 3 h (megállások nélkül)
 • Kíséret: Kerékpárral, együtt a csapattal.

7

7. nap: Passadicos Do Paiva gyalogtúra

(A novemberi túrán ez a program kimarad, helyette egész napos városnézés és borkostolás lesz Portoban, valamint az utasok kapnak egy ebédet).

Előre megbeszélt időpontban a túrára felkészülten találkozunk a hotelben, majd együtt utazunk kisbusszal Espiunca falucskába, mely forgalomtól függően 1,5 órát vesz igénybe. A Passadiços Do Paiva gyalogösvény egyedi kialakítású közel 100% mesterségesen létrehozott tanösvény a megegyező nevű folyó völgyében.

A túra első kétharmadában nincsen különösebb kihívás, elszórtan lépcsőzni kell, de általánosságban enyhe emelkedők és lejtők követik egymást. Négy kilométer megtétele után, körülbelül félúton található egy függőhíd mely majd a jövőben kialakítandó tanösvényhez vezet a Paiva-folyó keleti partján. Ugyanitt üzemel egy büfé is, ahol frissítőt vehetünk magunkhoz. A túra második felében következik a kihívást jelentő rész, mely egy 450 lépcsőből álló mászást és egy 310 lépcsőből álló lejtőt jelent. Azonban a csúcspontról kivételes látvány nyílik a környékre.

A túra útvonalának megtétele után taxival térünk vissza a kisbuszhoz, majd visszautazunk a hotelbe, ahol a nap végeztével megtartjuk a szokásos beszámolót és felkészülünk a következő napi programra, illetve közösen vacsorázunk a hotel éttermében.

 • Nehézség: 3/5
 • Távolság: 8,7 km
 • Túra típusa: Szakasz túra (A-B pontba)
 • Szint: 541 m (felfelé) 471 m (lefelé) kiindulási pont magassága: 98 m érkezési pont magassága: 164 m
 • Időtartam: 2,5 h (megállások nélkül)
 • Kíséret: Gyalogosan a csapattal

8

8. nap: Városnézés Portóban és borkóstolás és utazás haza

(A novemberi túrán a repülőgép korai indulása miatt ezt a programot az előző nap tartjuk meg).

Előre megbeszélt időpontban találkozunk a hotelben, majd együtt utazunk kisbusszal Portó belvárosába, mely forgalomtól függően 20 percet vesz igénybe. Innen gyalogosan, kényelmes tempóban körbejárjuk a város főbb látványosságait, miközben a túravezető röviden ismerteti a város és a látványosságok történetét.

A városnézést követően, közösen részt veszünk a Burmester pincészet látogatásán, mely angol nyelven történik, melyet igény esetén a túravezető magyarul tolmácsol. A pince megtekintését a borkóstolás követi.

A program befejeztével közösen visszautazunk a szállásra, és a túravezető megbeszéltek alapján elviszi a csoportot Portó repterére.

A jelentkezéshez töltsd ki az alábbi űrlapot. A sikeres elküldés után jelentkezünk! Mielőtt jelentkeznél, kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!

Telefonszám *

Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra
Portugál kerékpártúra

Vélemények a túráról

Még nincs vélemény.

Hozzászólok!

Értékelés