5 nap
Időtartam
Egész évben
Dátum
3/5, 4/5
Nehézség
Hotel
Szállás
Repülő, Egyéni
Utazás

A portugália kerékpártúránk országutisoknak sokkal több mint egy szimpla tekerés külföldön. Kulturális, gasztronómiai és történelmi betekintést nyújt a portugálok életvitelébe. A túrában 4 kerékpártúra és szabadon választhatóan egy kétnapos porto-szabadprogram található. Ezt önállóan kell megszervezni – azért javasoljuk, mert a közvetlen repülőjárat egyhetes intervallokban repül, de természetesen ez nem kötelező! A túra négy utat (240+ km és 6000+ m szintkülönbség) foglal magában többcsillagos hotelekben, kerékpárbérléssel és reggelivel egyetemben.

A Barra hegycsúcshoz vezető panoráma út

Ennél jobban nem is lehetne összegezni a túrát, mely olyan helyekre visz el mint a Peneda-Gerês Nemzeti – és Alvão Természeti Park, ahol még mindig a természet az úr. Nem ritka a vadlovakkal vagy a ridegtartásban élő szarvasmarhákkal való találkozás, ahol Európa egyik legnagyobb vizesése is található és olyan nyugalom honol, melyet nehéz szavakkal leírni.

A kevéske falu, melyeken keresztül tekerünk, több száz, néhány esetben több mint ezer évesek, de a vendégszeretet olyan egyértelmű dolog, mint kevés helyen manapság a világban. Az ide vezető gyér forgalmú utakon tekerve tárulnak elénk ezek a nagyszerű vidékek, melyhez időnként hosszan elnyúló emelkedők vezetnek, megadva az örömöt az országúti kerékpározás szerelmeseinek.

Ilyen kulturális, gasztronómiai és természet közeli élményben lesz része annak, aki velünk tart erre teljesítménytúrára.

A túrák mindegyike aszfalton, gyér forgalmú másod rendű közutakon történik. A túra időtartama alatt minden nap egy magyarul, portugálul és angolul beszélő kerékpározásban jártas túravezető kíséri/segíti a csapatot.

A túra portugál partnerünk, a Wheel Nuts Cyclotouring túrája.

Barreiro gránitból épített házai, mely oly jellemző az észak-portugál falvakra.

Mikor?

Az utat 2021-ben is több alkalommal indítjuk. Az időpontok tervezése folyamatban!

Amennyiben nem országutizni szeretnél Portugáliában, 2021-ben több normál túrát is tervezünk ide, ezekre az utakra itt foglalhatsz!

Ár, jelentkezés

Jelentkezni a “Jelentkezés” fülön tudsz! Asztali számítógépen felül, telefonon az oldal közepén! Töltsd ki az űrlapot és visszajelzünk. A túra ára: hamarosan. (A Forintban feltüntetett ár irányár, az euro ár a mérvadó!).  Ne feledd! A jelentkezésed akkor válik majd foglalássá, ha befizeted az előleget. Mielőtt jelentkeznél, kérlek, olvasd el a túra Általános Szerződési Feltételét!

Minimális indulási létszám min. 2 fő.

Segítség

Profik nyomdokában, a Nossa Sra. da Graça hegycsúcsra vezető út, ahol a portugál körverseny mítikus hegyi befutója található

Információk

Előleg összege: 300 euro (A jelentkezés feltétele, fizesd be minél hamarabb! (ÁSZF). Teljes összeg kiegyenlítése 45 nappal a túra megkezdése előtt.
Jelentkezési határidő: utazás előtt 1 hónappal.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest, Porto

Az ár tartalmazza

Szállás reggelivel 2 és 4 csillagos hotelekben.
Országúti kerékpár bérleti díját a túra időtartamára
.
Transzfereket az összes túra helyszínére és vissza.
Túravezetést és/vagy támogatott kíséretet autóval (Részletek a napi programok leírásaiban).
Baleset és felelősség biztosítás a portugál hatályos törvényeknek megfelelően.
Sport ital, energia szelet, energia szelé és ivóvíz biztosítása a túra alatt.
Technikai segítség nyújtás és szükség esetén.

Az ár nem tartalmazza

Utazás költségét Portóba és vissza, saját kerékpár szállítási díját, minden egyéb utazással kapcsolatos költséget Portugália és a kiindulási ország között.
Vacsorákat és egyéb étkezéseket a fent felsoroltakon kívül.
Egyéni utazás, baleset, csomag és/vagy sportbiztosítást (ajánlott).
Tömegközlekedés (vonat) váltott jegyek árát.
Belépők és egyéb turista látványosságok árát.
Egyéb extra költségeket, mely a túrák vagy szabadidős tevékenységek alkalmával generálódhatnak.

Ez a látvány fogad minden második kanyarban az Alvão Természeti Parkban

Szállás

A túra első két napján Ponte da Barca kisvárosban tartózkodunk egy két csillagos szállodában, kétágyas szobákban, saját fürdőszobával. A túra másik két napját Mondim De Basto kisvárosában töltjük, egy négy csillagos hotelben, kétágyas szobákban saját fürdőszobával. Ez a szálloda rendelkezik, konditeremmel, három medencével, SPA részleggel, saját gyalog túra útvonalakkal, melyek mind igénybe vehetőek.

Amennyiben extra napokat szeretnél tölteni a túra napjai előtt vagy után Portóban, segítünk szállás keresésben és/vagy ajánlásban, illetve ügyintézésben!

Utazás

A túra árában a Portóba valamint a Budapestre történő utazási költségek nincsenek benne. Legkönnyebben repülővel teheted meg az utat. Portó repterére húsz légitársaságnak vannak járatai, mint például TAP Portugal, Ryanair, Air Transat, WizzAir. Budapestről az ideális a WizzAir légitársaság, közvetlenül Portóba repül, keddenként és szombatonként közlekedik. Portó repteréről metróval, buszokkal vagy taxival juthatsz el a belvárosba, mely nem vesz több időt igénybe mint 15-30 perc.

Alternatíva lehet Lisszabonba a Tap illetve Ryanair légitársaságokkal. Lisszabonból lehet repülővel vagy vonattal utazni Portóba, viszont itt különleges előírások vannak a kerékpárok szállítására, feltétlen szükséges előzetesen informálódni, amit a CP (Comboios de Portugal) oldalán lehet megtenni.

A repülőn való kerékpár szállítás feltételeiről és árairól a légitársaságoknál érdeklődhetsz.

Vadlovak a Peneda-Gerês Nemzeti Parkban

Kerékpár

A túrán 95%-ban aszfalton fogunk tekerni, ezért a bringák ennek megfelelően országúti kerékpárok. Specialized Tarmac Pro vagy Trek Madone/Domane 5 vagy hasonló felszereltségű carbon vázas kerékpárok. Tipikusan Shimano 105/Ultegra felszereltséggel rendelkeznek, súlyuk 8,5-9kg között mozog.

Nehézség

A túra helyszínei Portugália két különböző régiója, Minho és a Trás-Os-Montes, nem számolva a kiindulási helyszínt, Portót. Célunk, hogy bemutassauk kerékpáros szemszögből azokat a helyeket, melyek még nincsenenek a tömegturizmus fókuszpontjában.

Vadregényes tájakon kanyargó, gyér forgalmú utakon tekerünk, ahol az érintetlen természettel léphetünk kapcsolatba. Kis szerencsével látunk Garrano vadlovakat (nagy szerencsével ibériai farkast) a Peneda-Gerês Nemzeti Parkban és különböző nagy testű madarakat, amint a prédájuk fölött köröznek a hegyek közt az Alvão Természeti Parkban.

Mindemellett számtalan autentikus portugál falvakat látunk majd és a római korig visszanyúló kulturális központokat látogatunk meg. Folyamatosan a zöld bor vidékein tartózkodunk és a tipikus észak-portugál gasztronómia remekeit kóstolhatjuk meg. Így lesz ez a négy nap egy nagyon intenzív élmény azoknak, akik szeretik a sportot és a kultúrát.

Peneda-Gerês Nemzeti Parkba vezető út zöldellő hegyormai

A túrát bátran ajánljuk azoknak, akik nem félnek a kihívástól, kitartóak, akik szeretnének lélegzetelállító kilátásokban gyönyörködni (ezért a kilátásért bizony meg kell szenvedni!) és élvezni a kihívás okozta kellemes fáradságot. A túrát elsősorban olyan országutisoknak szervezzük, akiknek van bringás tapasztalatuk.

Számolni kell azzal, hogy a kényelmesnél nagyobb a tempó és a szint. Ennek ellenére csoportban haladunk, szakaszonként bevárjuk, segítjük egymást, így bátran ajánljuk lelkes kerekezőknek is. A túra közben többször megállunk, de órákat nem fogunk pihenni. A túra minden napján előfordulnak hosszabb emelkedők (7-10km) egy-egy meredekebb rámpa is. A pozitív szintemelkedés napi szinten 1000-2000m, a távolságok 50-80km között mozognak.

Átlagos nehézség: 4/5, 5/5

Fizikai felkészültség szintje: 3 / 5

Kinek ajánljuk?

Aki még nem járt vagy nem bringázott Portugália északi részén
Aki szereti az országúti kerékpározás örömeit és nem ijed meg egy-két hosszabb emelkedőtől.
Aki kedveli az érintetlen vidékeket, természetet.
Aki meg akar ismerkedni az autentikus észak-portugál kultúrával és gasztronómiával.

Naplemente a medence partján a szálláson

1

1. nap: A Minho régió felfedezése

A reggeli órákban előre megbeszélt helyen találkozunk Portóban, majd 1,5 óra utazást követően megérkezünk Ponte Da Barca-ba, a túra első két napjának helyszínére. A tekerés megkezdése előtt beiktatunk egy kávészünetet és étkezünk is. Miután felkészítettük magunkat és a kerékpárokat, megindulunk Ponte de Lima irányába.

Az első pár kilométeren követjük a Lima-folyó menti utakat, mely tökéletes a bemelegítésre. Nem sokkal Ponte de Lima előtt délnek fordulunk, ahol megkezdődik az első komolyabb emelkedő a túránk során. Eleinte falvakon keresztül kigyózunk felfelé miközben magunk mögött hagyjuk Lima-folyó völgyét. Az emelkedő utolsó kilométerein már a vidékre jellemző méretes gránittömbökkel tarkított hegyorom mentén bringázunk. Elérve a nap legmasagabb pontját (556m), Armada faluban lehetőség nyílik egy újabb kávészünetre.

Ezt követően kanyargós lejtők és emelkedők váltják egymást a Santa Ana kápolnáig, ahonnan remek kilátás nyílik a Vade-folyó völgyére és a Peneda-Gerês Nemzeti Park hegycsúcsaira. Az utolsó kilométereket egy szuper kanyargós újonnan aszfaltozott úton tesszük meg és gyakorlatilag begurulunk Ponte da Barca-ba.

Elfoglaljuk a szállást, pihenünk, várost nézünk, majd közösen eldöntjük a vacsora helyszínét.

Táv: 50km, Szintkülönbség: 991m. Tervezett idő: 3-4 óra (megállásokkal) Nehézség: 3/5.

2

2. nap: Peneda-Geres Nemzeti Park

A második napon belekóstolunk a Peneda-Gerês Nemzeti Park gránit tömbökkel koronázott hegycsúcsaiba. Az indulást követő első 7 km-en átkelünk a Lima-folyón a szállásunk lábánál lévő, XIV. századra datált hídon, majd kisebb falvak közt melegítünk be a csúcstámadásra.

Az út a továbbiakban fokozatosan emelkedik, ahogy egyre jobban közelítjük a Peneda-Gerês hegyeit. A civilizációt magunk mögött hagyva egyre kisebb és kevesebb falvakon át jutunk el a Porta do Meizo parkig, ahol megtekinthetjük a neolitikumból fennmaradt több mint kilenc évezredes kőépületeket. Folytatva a mászást, a napi táv felénél érkezünk meg a túra legmagasabb pontjára (790m). Nem tűnik soknak, de eddigre már a napi szint 80% a zsebünkben van, ami a duplája eme pont magasságának! Időt nem sajnálva csorgunk le Lindoso irányába, hogy a számtalan kilátó adta lehetőségeknek eleget téve retinánkba égessük a táj szépségét, melyet nehéz szavakba önteni. A völgybe érve átkelünk a Lindoso vízi erőművön, mely után lehetőségünk van egy kávé szünetre, pusztán 2 km-re a spanyol határtól. A túra utolsó 12 kilométere ideális levezetés a Lima-folyó mentén húzódó lankás úton vissza Ponte Da Bara-ig.

A túra a szállásról indul és oda is érkezik. A bringázást követően a nap hátralevő része szabad, lehetőség van fakultatív programokra a csoport akaratától függően.

Táv: 70km Szintkülönbség: 1825m. Tervezett idő: 4-5 óra (megállásokkal) Nehézség: 4/5.

3

Az első naphoz hasonlóan a reggeli után, előre egyeztett időpontban elhagyjuk a szállást és autóval megyünk Mondim De Basto-ba, ami 1,5 órát vesz igénybe. Már a tekerésre felkészülten indulunk, megérkezve csupán magunkhoz vesszük a tekeréshez szükséges felszerelést és nekivágunk az Alvão Természeti Park lejtőinek és emelkedőinek. A bringázás előtt itt is beiktatunk egy kávészünetet kis tízóraival, energiát felhalmozva az előttünk álló kihíváshoz.

Magunk mögött hagyva Mondim De Basto-t a Sra. Graça hegycsúcsának folyamatosa látványa mellett kezdjük meg az első emelkedőt (20km hosszú), mely kisebb-nagyobb megszakításokkal rögtön 1012m magasságba visz minket, egy első kategóriás mászás keretén belül. Ez az Alto Da Barra hegycsúcs, ahonnan a fantasztikus kilátás nyílik a tájra. A következő 14 kilométer vegytiszta mámor, egy összefüggő, hosszú, kanyargós lejtő, nulla forgalommal, melynek a végén Ermida faluba gurulunk be, ahol lehetőségünk van egy kávé szünetre ismét.

Innen egy újabb első kategóriás mászással (11,4km, átlagban 6%) Bilhó-t vesszük célba. Félúton felfelé kis kitérőt teszünk, ami a Fisgas do Ermelo kilátóponthoz visz minket, innen Miguel Torga szemszögéből tekinthetünk le a mélybe és gyönyörködhetünk Európa egyik legnagyobb vízesésébe. A túra hátra lévő kilométerei nagyrészt lejtősek, és a Sra. da Graça kúp alakú hegycsúcs „árnyékában” húzódnak, előrevetítvén a következő nap kihívását.

A nap hátra levő része szabad program, rengeteg relaxálásra és feltöltődésre ad lehetőséget a hotel SPA, edzőterem, bár részlegei. A vacsora helyszínét közösen döntjük el ismét.

Táv: 60km Szintkülönbség: 1519m Tervezett idő: 4-5 óra (megállásokkal) Nehézség: 4/5.

4

4. nap: A portugál körverseny nyomában

A szállásról indulunk bringával az előző nappal megegyező útvonalon az első öt kilométeren, mely remek bemelegítés. Ezután már új úton, Ermida falun keresztül haladva kezdjük meg a nap első komoly emelkedőjét. Ettől a ponttól az útvonal megegyezik a Volta a Portugal 2018-as király etapjának útvonalával. Ez a mászás 12 kilométeren keresztül kanyarog az Alvão Természeti Park hegycsúcsai között, ahol az utolsó 2,5 kilométer átlagban 10%-os emelkedését macskaköves útburkolat koronázza meg, mely a kora tavaszi klasszikus flamand országúti kerékpár versenyeket idézi. Kétség kívül ez a teljes túra legnagyobb kihívása, ami feledhetetlen látvánnyal és egy nagyszerű élménnyel kárpótol minket.

A továbbiakban lankás utakon haladunk 1000m tengerszint feletti magasságból, mely kisebb emelkedőkkel és hosszabb lejtőkkel tarkított és folyamatosan a természeti park területén halad. A táv utolsó egyharmadában érünk a portugál körverseny elmaradhatatlan hegyi befutójához, a már két napja fülénk tornyosuló Sra. da Graça hegycsúcshoz. A mászás 8,4 km teljes hosszának mi az egynegyedénél csatlakozunk be és innen az átlagban 7%-os emelkedő végén 360º kilátás tárul elénk a környékre a 920m magas hegycsúcsról. Némi pihenés és elmékedést követően visszagurulunk Mondim de Basto-ba, és visszatekerünk a szállodába.

A nap hátra lévő része szabad, újfent relaxálhatunk a SPA-ban esetleg kisebb gyalogtúrát tehetünk a környéken, ha erre van még kapacitás.

Táv: 65km Szintkülönbség: 1650m. Tervezett idő: 4-5 óra (megállásokkal) Nehézség: 4/5.

5

5. nap: Vissza Portóba

A reggelit követően elhagyjuk a szállást, és autóval visszaindulunk Portóba, ami nagyjából 1,5 órát vesz igénybe. Ezzel ér véget a túránk.

A jelentkezéshez töltsd ki az alábbi űrlapot. A sikeres elküldés után jelentkezünk! Mielőtt jelentkeznél, kérlek, olvasd el az ÁSZF-et!

    Telefonszám *

    Vélemények a túráról

    Még nincsenek értékelések.

    Hozzászólok!

    Értékelés