7 éj
Időtartam
2019. május
Dátum
2/5, 3/5
Nehézség
Farmház
Szállás
14+
Korhatár

Ezen a túrán a jól ismert és az eldugott Toszkánát keressük. Hol világhíres remekművek, hol méltatlanul ismeretlen, de gyönyörű helyek váltják egymást. Szállásunk Toszkána középső régiójában, egy kis középkori városkában, Montaione-ben, egy gyönyörű villában lesz. A hely központi fekvése (Siena, Firenze és Pisa között fekszik) lehetővé teszi, hogy a Siénától északra elterülő, kevéssé ismert, de nagyon autentikus toszkán vidéket felfedezzük.

Borkóstolás egy híres termelői birtokon Chiantiban

Mikor?

Az utat 2019-ben két alkalommal indítjuk:

Létszám: 5-7 fő.

Ezen az oldalon a tavaszi túrára tudsz jelentkezni, amennyiben ugyanez az út, de ősszel érdekelne, kattints ide!

Ezzel az úttal egyidőben, ugyanazon a szálláson szervezzük a kihívás túránkat, amennyiben jönnél, de szeretnél többet tekerni, kattints ide!

Ár: 193.000 ft helyett 183.000ft.

Jelentkezés

Mit tehetek, ha minden hely elfogyott?

Mivel minden hely elfogyott, erre a túrára ebben az időpontban már nem tudsz jelentkezni. Amennyiben mégis érdekelne, és a másik időpont sem megfelelő, kérjük, hogy jelezd nekünk, mert felkerülhetsz a várólistára, illetve, ha nagy az érdeklődés, tudunk még egy utat indítani, esetleg egy egyedi túrát is tudunk szervezni, ha többen vagytok! Itt lépj velünk kapcsolatba! Ha ez nem felel meg, ajánljuk a többi toszkán utunkat!

Segítség

Volterra felé

Információk

Előleg összege: 100 ezer Ft (A jelentkezés feltétele, 2019. január 1. után fizesd be minél hamarabb! (ÁSZF)
Jelentkezési határidő: 2019. április 1.
Indulás/érkezés helyszín: Budapest

Az ár tartalmazza

Utazás kisbusszal
Szállás
Reggeli
Idegenforgalmi adó
Túravezetés
Csoportos utasbiztosítás (Mit tartalmaz?)
Kerékpárbérlés (Milyen bicajt adunk?, Bérelj tőlünk eBike-ot!)
Térképek

Az ár nem tartalmazza

Ebéd, vacsora
Egyéni biztosítás (opcionális)
Fakultatív programok ára
Belépők ára

A távolban Montaione

A túráról

A klasszikus toszkán túránk mellett ez a másik klasszikus túránk: Közép-Toszkána útjain a természet és kultúra, az ismert és az ismeretlen Toszkána találkozik. Néha világhíres helyeken bukkanunk fel, másnap pedig eldugott, méltatlanul ismeretlen utakat, városokat, kastélyokat fedezünk fel. A szállás máris ismeretlen vidékekre visz bennünket, hiszen ki hallott már Montaione-ról? Holott egy nagyon bájos, típikus toszkán településről beszélünk!

Ugyanakkor ha arrébb gurulunk néhány kilométert, olyan méltán híres helyeket és embereket fedezünk fel, mint Andrea Bocelli vagy Firenze, Siena, Pisa. De sorolhatnám a dombok tetején ülő, a legtöbbetek számára ismeretelen városokat, mint Colle, Casola, Volterra, San Gimignano. A csoda nem feltétlen világhíres.

Ez a környék Toszkána rejtett kincse! Az utak dombok közt kanyarognak, néha bizony meg kell küzdeni az emelkedőkkel, de a jutalom a látvány miatt nem marad el! Lesz időnk, minden közeli helyet meglátogatni, meg is tesszük. Tervezzük, hogy a jobb helyeket nem csak kerékpárral, de esténként autóval is bejárjuk! Tervezünk fakultatív programokat is.

San Gimignano

Nehézség

Ez a túra átlagos toszkán nehézségű, ami az itthoni tekerésekhez képest nehezebb, mert Toszkána elég dombos. Az útvonalakat úgy állítottuk össze, hogy egy átlagosan sportos fizikummal rendelkező ember meg tudja tenni, de egy kis kitartással azok is teljesíthetik, akik kevesebbet mozognak. Ennél a túránál az Elba-maremma kicsit könnyebb, a Klasszikus Toszkána (Siena) nehezebb. Az utak kellően rövidek, kevés szinttel. A túrán sokat állunk meg, pihenünk, nézelődünk, kajálunk, nem rohanunk, bevárjuk a lemaradókat, a túravezetők pedig segítenek. A konkrét napnál pedig mindig feltüntetjük az adott szintet. Annak, akinek ez nem elég, ajánljuk a kihívás túránkat, amely ebben az időpontban, ugyanezen a szálláson van.

Infó: Mit kell tudni a túrák nehézségeiről? Nehéz-e neked ez a túra?).

Szállásunk Montaioneban

Kerékpár

A normál kerékpár bérlését biztosítjuk, azért nem kell külön fizetned. Természetesen hozhatod a sajátodat is, sőt, ennek örülünk, de az általunk biztosított kerékpár jól felszerelt és nagyon kényelmes.  Olvasd el, hogy milyen bicajt adunk, illetve ha magad hozod, mire figyelj!

Lehetőség van e-bike bérlésére is. Az ebike-ok bérlését a túra ára nem tartalmazza, de kedvezményesebben adjuk, mintha máshonnan bérelnéd). Az ebike olyan kerékpár, amelyen egy elektromotor segít tekerni. Ez több fokozatban állítható, így még a legmeredekebb emelkedőket is könnyűszerrel meg tudod tekerni. Az ebike-ok nagyon hasznosak, hiszen az is részt tud venni a túrán, aki egyébként nem sokat teker, illetve kora vagy egészségi állapota miatt már nem szeretné magát megerőltetni.

Mindent az eBike bérléséről.
eBike bérelhető

Kinek ajánljuk?

Ha még nem jártál Toszkánában, és egy autentikus, de aránylag ismeretlen vidékkel szeretnél először találkozni.
Ha szereted a változatosságot, szeretnél még ismeretlen helyeket felfedezni.
Ha szereted az ismert, de aránylag népesebb helyeket, mint Firenze, Pisa.
Ha szereted a dombos, változatos vidéket és a természetet.

Minden egyéb kérdésedre itt válaszolunk:

Volterra
1

1. nap: Utazás

Szombaton kora reggel indulunk Budapestről kisbuszunkkal. Az út 10-11 óra, forgalomtól függően, késő délután érünk a Montaione-ben lévő szállásra.

2

2. nap: Montaione-kör, Castelfiorentino

Első kerékpáros napunkon bemelegítésképpen a környéken teszünk egy kört. A szállásról indulunk, majd egy murvás úton gyönyörű toszkán környezetben eltekerünk Castelfiorentino városába, ahol szétnézünk és megiszunk egy kávét. Innen egy völgyön keresztül Montaione alá tekerünk, majd egy hosszabb felfelével visszaérkezünk a városba,amit meg is nézünk és gyönyörködünk a pompás panorámában.

Táv: 36 km, szintkülönbség: kb 500 m, 2/5-ös, könnyebb túra, némi mászással, tervezett idő városnézéssel: 6 óra.

Montaione dombjain
Montaione dombjain

3

3. nap: San Gimignano, Monteriggioni

Ezen a napon látványban garantált a siker. Megnézünk városokat és remek tájakat fogunk látni. A gyönyörű tájban és a remek elhelyezkedésű településeken megállunk, rácsodálkozunk a helyi nevezetességekre, élvezzük a nyugalmat. A túra része a környék (és talán egész Toszkána) egyik “leghíresebb ismeretlen” települése, San Gimignano. A városka a rengeteg, több tízméteres kőtornyáról híres. A középkori “felhőkarcolókkal” teleépített metropolisz több száz éve még 70 tornyot számlált, sajnos azonban mára alig egy tucat maradt. San Gimignanoban van egy híres fagyizó, néhány éve “világbajnokságot” is nyert! Utunkat egész Toszkána egyik legépebben megmaradt középkori fallal körülvett minivároskájában zárjuk.

Táv: 52 km, szintkülönbség: kb 800 m. Nehézség: 2/5, kisebb emelkedőkkel. Tervezett idő: 8 óra városnézéssel.

Monteriggioni

4

4. nap: Lajatico és a Csend Színháza

Ezen a napon célpontunk Lajatico,  egy kevéssé ismert városka egy magas dombtetőn. Az erősebbek a szállásról indulnak, a többieket a dombtetőn tesszük le, mivel Montaioneból egyből egy emelkedővel kezdünk. Az emelkedő után egy csodálatos lejtőn gurulunk le Lajaticoba, Andrea Bocelli születési helyére (ahova évente visszatér egy előadást tartani). Megnézzük a színházát (Teatro del Silenzio), majd a városkában eszünk, kávézunk. Lajatico után Peccioli városkájába kapaszkodunk fel, hogy aztán egy murvás, néptelen úton érjünk vissza a kiindulópontunkra.

Táv: 70 km, szintkülönbség: kb 800 m. Nehézség: 3/5. Tervezett idő: 6-7 óra városnézéssel együtt.

Lajatico, a Csend színháza
Lajatico, a Csend színháza

5

5. nap: Pihenőnap, Firenze vagy Vinchi

Szerdán a megszokott pihenőnap, amikor is Firenzébe látogatunk. Amennyiben a csoport egydöntetűen úgy határoz, hogy inkább kerékpározzunk, erre is lehetőség lesz: ellátogathatunk kerékpárral a reneszánsz legnagyobb alakjának, Leonardo da Vincinek a szülőházába Vincibe. Útközben megnézzük San Miniato híres tornyát, amely már messziről hívogat (erős emelkedő vezet fel). Gyönyörű aszfaltcsíkon, zöld szőlőtőkék között érünk be Vincibe, ahol megnézzük a várost és a kiállítást. Innen a nem messze lévő San Miniatoba tekerünk fel, eg yjelentősebb emelkedőn.

Táv: 55 km, szintkülönbség: kb 600m. Nehézség: 2/5. Tervezett idő: 4-5 óra.

Közép-Toszkána

6

6. nap (csütörtök): Volterra

Utolsó előtti napunkon a környék legszebb városába kerekezünk el. Volterra etruszk ősökkel rendelkezik. A viszonylag nem területű város egy jelentősebb, 500 m magas domb tetején ül, ahova nem kis kihívás feltekerni (de azért nem lehetetlen! 🙂 A szállásról indulunk (vagy a dombtetőről), majd egy hosszabb lefele után elkezdjük az emelkedést. Volterrába felérve megnézzük a várost, eszünk valamit, majd hazafelé indulunk egy másik úton. Kisebb emelkedők után letérünk egy nagyon kicsi útra, ahol jelentős ereszkedés után érünk vissza a szállásra.

Táv: 65 km, szintkülönbség: kb 1200 m. Nehézség: 3/5, helyenként 4/5. Tervezett idő: 8 óra.

Volterra
Volterra

7

7. nap (péntek): Chianti

Az utolsó napunk aszfaltcsíkja Toszkána leghíresebb borvidékén, a Chianti vidéken tekereg. Gyönyörű és napos domboldalak, szép kastélyok, eldugott városkák, borospincék százai, csend és nyugalom várja az erre tekerőket. Megnézzük a vidék legszebb kisvárosait is, de látunk majd kastélyokat, pincészeteket, miközben néptelen utunk dombok közt kanyarog. Benézünk Gaiole in Chiantiba, a környék kerékpáros központjába, Radda in Chiantiba és bort is fogunk kóstolni egy szuper borászatban. Mivel a Chianti vidék az átlag toszkán vidéknél is dombosabb, az úton előfordulnak erősebb emelkedők és gyors lejtők is!

Táv: 70km, szintkülönbség: kb 800 m. Nehézség: 3/5, helyenként nehezebb emelkedőkkel. Tervezett idő: 7-8 óra.

Bórkóstolás egy híres termelői birtokon

8

8. nap (szombat): hazautazás

Szombat reggel kicsekkolunk és hazautazunk. Az utat napközben tesszük meg és délután érünk haza.


Fakultatív program

A kerékpáros programon kívül tervezünk fakultatív programokat is:

Városnézés – időjárástól és lehetőségektől függ, Pisa, Siena, Volterra, Firenze, Vinci (az alapár tartalmazza),

Borkóstolás (5-10 euró/fő),

Pontedera Piaggo múzeum (10-15 euro/fő)

Vinci, Leonardo múzeum (10-15 euro/fő)

Szállásunk Toszkána középső régiójában, egy kis középkori városka, Montaione mellett fekszik. A remek elhelyezkedésű, csöndes, vidéki agroturizmóban  2-3 szobás apartmanok várják az utasokat. A villa mellett gondozott kert és medence található.

Szállásunk Montaioneban
Montaione közelében
Úton Chiusdino felé
Certaldo
Volterra közelében
Volterra
Volterra közelében
Gondozott szőlő Chiantiban.
A legjobb pizza Chiantiban
San Gimignano dombji bővelkednek szőlőben
Volterra felé, a háttérben a város
Lajatico
Lajatico, a Csend színháza
San gimignano
Firenze b&w
Montaione
Montaione
Montaione dombjain

Vélemények a túráról

5.00 alapul 3 vélemény
2017 szeptember 12,

A szeptemberi túrán vettem részt, és hihetetlenül feltöltődve, boldogsághormonokkal telve jöttem haza. Csodás helyen volt a szállás (Montaione), és lélekzet-elállító helyeken tekertünk. Szívem szerint még több bringázás is belefért volna, de szegény Csaba nem tudott többfelé szakadni. Mindent tud a Toszkánáról, ismer minden kanyart, és az azokhoz fűződő tudnivalókat, nem beszélve a vezetési tudásáról, szóval abszolút biztos kezekben éreztük magunkat.
A táj gyönyörű, az illatok, a fények hihetetlenül szépek! egyetlen baj volt az úttal: túl hamar eltelt :-).
Mindent köszönök, olyan jó voooolt!!!!
Tavasszal megyek újra Veletek!

2018 szeptember 11,

Egyszerűen csodás volt! A szállás, az útvonalak, a táj, a települések, mind-mind lélegzetelállítóak. A tekerés ilyen helyeken szinte észrevétlenné tette, hogy nem volt sík. Vagy fel, vagy le. Ennyi. Még most is a hatásuk alatt vagyok, bár lassabban telt volna az idő azon a héten. A vezetőink remekeltek. Amit Csaba hozzáadott a helyismeretével (mindíg tudott egy mégszebb helyet, egy mégjobb pizzát és mégszebb kilátást), a történetekkel, közvetlenségével és rugalmasságával, az tette tökéletessé az élményt. Na és az utastársak. Kívánni sem tudtam volna jobb társaságot. Remélem, hogy összefutok még velük. Hogy a Csabáékkal találkozom-e még? Na az tuti. Ha tehetném, már most indulnék is. Sebaj, majd jövőre! Addig is sok jó utat, sok sikert!

2018 szeptember 13,

Kedves Csaba Útitársam! Minden szavaddal egyetértek, már mindent leírtál, amit én is szerettem volna. Gyönyörű táj, fantasztikus ízek, szuper csapat és tökéletes szervezés! Még a szakadó esős tekerés is szuper volt!
Kedves Csaba vezetőnk! Köszönöm a mindenre kiterjedő odafigyelésed, rugalmasságod, a motivációt. Igazad van, a hegyre fel tényleg fejben dől el, de azért a segítségeddel sokkal könnyebben ment. Akár azonnal újra nekifutnék Volterra emelkedőjének! Öröm és életre szóló élmény volt veled/veletek felfedezni Toszkánát!
ps: ….és tényleg kell a bicajos nadrág😀

Hozzászólok!

Értékelés