Biciklitúra

Az alaptúránk a csillagtúra, azaz amikor egy szálláson szállunk meg és onnan fedezzük fel a környéket. Elsősorban azért ezt szeretjük, mert így nem kell vándoréletet élni, a kényelmes szállás biztosítja az állandóságot. Másrészt a legtöbb túránkat azért így szervezzük, mert – jól ismerve az adott környéket – minden szállásunk közelében annyi szép út és látnivaló van, hogy bőven elég egy hétre. Ha valakinek nincs kedve jönni az egyik nap vagy nem érzi úgy magát, maradhat a szálláson.

Ráadásul a legtöbb vidék, pl. a legkedveltebb Toszkána sajnos (vagy szerencsére) olyan nagy, hogy csak egy egyhetes túránál hosszabb idő alatt lehetne bejárni kerékpárral, amit a legtöbben szabadság-ügyileg sem engedhetek meg maguknak, így sokkal értelmesebb több részletben, aránylag kényelmesen és nyugodtan megismerkedni egy-egy tájegységgel.

Természetesen szervezünk majd ponttól pontig túrákat is, sőt, egyéni túra és csapatépítések megszervezését is vállaljuk, mint ahogy van több fajta túránk is, ezeket itt megnézheted!

 

Attól függ, kinek? 🙂

Általánosságban egyrészt elmondható, hogy a túrákat úgy tervezzük, hogy egy átlagos kondícióval rendelkező ember meg tudja azokat tenni. Másrészt az, hogy mi a nehéz, viszonylagos dolog: ami az egyik embernek könnyebben megy, az a másiknak nehezebben. Az, hogy hogy bírod a tekerést, függ az állóképességtől, a terepviszonyoktól, az akarattól, a napi hogyléttől, a tapasztalatodtól, sok mindentől. Biztos lesz, aki majd lemarad, és olyan is, akinek többször meg kell állnia és lesz, aki könnyedén teker elől.

Bár csoportban túrázunk, de tény, hogy sokat jelent az egyéni teljesítmény. A kerékpározás elsősorban saját magadról szól, egy-egy emelkedőn magadat kell legyőznöd. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy egyből feladd a lehetőséget! A túrán nem rohanunk, ha kell, bevárjuk egymást, figyelünk Rátok, a hátul tekerőknek a kísérők segítenek (nem tolják, hanem motiválják őket!).

A nehézség szempontjából három fontos összetevőt emelnék ki: az egyén állóképessége, az akaratereje és a terepviszonyok. Ha nagyjából rendszeresen sportolsz, mozogsz, nem lesz gond. Ha valaki le akarja tekerni a túrát és ehhez rendelkezik minimális kondícióval, akkor le is fogja. Ha úgy áll hozzá, hogy “ezt úgysem nem fogom bírni”, akkor biztos nem fog menni. A terepviszonyokról: észben kel tartani, hogy szinte minden túrahelyszínünk tele van kisebb-nagyobb dombbal, rövidebb-hosszabb emelkedőkkel. Ehhez az egészséges hozzáállás az, hogy “minden emelkedőt lejtő követ”. Ha az sulykolod magadba, hogy “ezen nem tudok felmenni”, biztos nem is fogsz.

Tény, hogy a legtöbb helyszínünk dimbes-dombos, néha hegyes. Sík alföldet a jobb, szebb helyeken keveset találsz. Nem hiába utazunk Toszkánába, Umbriába, Karintiába. Egy-egy út során néha felfelé tekerünk, néha lefelé repesztünk. Ha úgy gondolod, hogy biztos nem fog menni, mert még soha nem próbáltad vagy egyáltalán nem vagy sportos típus vagy még nem bicajoztál 10 km-nél többet, akkor nyilván nem mi vagyunk a megfelelő partner. Viszont ne add fel csak azért, mert azt gondolod, hogy ez az egész erőkifejtést igényel! Igen, így van, ez aktív turizmus a maga minden előnyével. Ha nem adod fel, rengeteg élményben részesülsz, sok szépet fogsz látni, soha el nem felejtős utakat, panorámákat, helyeket, miközben a lehető legtermészetesebb módon kapcsolódsz ki.

Ha elfogadsz egy jó tanácsot: Minden (vagy majdnem minden) fejben dől el. Soha nem félj az emelkedőktől vagy a távolságtól, ha pozitívan vágsz neki, sikerülni fog. Az emelkedő után pedig mindig ott a lejtő! 🙂

Ebben a cikkben olvashatsz az olasz terepviszonyokról: Kerékpározni Toszkánában és Umbriában

Ebben a cikkben pedig összeírtuk, hogy túráinkon milyen nehézségi szintekkel találkozhatsz és azt a különböző kondícióban lévőknek miként ajánljuk. Mielőtt jelentkezel, feltétlen olvasd el!

 

A túrát a túravezető vezeti, ő felelős a csoport együtthaladásért, az esetleges felmerült problémák megoldásáért, az útközbeni látnivalók eléréséért, a pihenésekért, a sikeres napi hazatérésért. Túravezetőből mehet egy csoporttal kettő is, ezt a csoport létszáma határozza meg (14 főnél két vezető lesz, az egyik vezeti a csoportot, a másik hátul kíséri).

A túravezeő(k) munkáját a túrakoordinátor segíti, aki a szálláson, a célállomáson vagy útközben intézi az ügyeket (foglalás, cuccok cipelése, ügyek intézése, kocsi átvezetése a célállomásra, stb.).

Felkészülés

Igen, a csomagár tartalmazza a csoportos utasbiztosítást, amit rátok kötünk. A biztosítás sürgősségi ellátási, baleseti, segítségnyújtási (asszisztencia), poggyászbiztosítási, jogvédelmi és járműasszisztencia szolgáltatásokat nyújt a biztosított, illetve a kedvezményezett részére.

A teljes tájékoztatót letöltheted:

Utazási garancia biztosítás feltételek és ügyféltájékoztató (.pdf) – 350Kb

Szolgáltatások és biztosítási öszegek (.pdf) (80Kb)

Amennyiben ezen túl szeretnél magadra kötni egyéni biztosítást, ezt megteheted.

Igen, hozhatod! Természetesen meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, hiszen nem szeretnénk azt, hogy egy nem karbantartott vagy nem odavaló kerékpárnak a csoport lássa kárát, ne tudjunk haladni vagy állandóan meg kelljen állni láncot visszatenni.

A túrákhoz azért biztosítjuk mi a biciklit, hogy ez kisebb valószínűséggel fordulhasson elő. A biciklikről bővebben itt olvashatsz.

Alapvetően, összefoglalva és röviden azt mondanánk, hogy hozd azt, amit egy egyhetes pihenésre, utazásra vinnél, de felezd meg az elpakolandó ruhatárat (mivel egész nap túrázunk, sok ruhára nem lesz szükséged), duplázd meg a sportos cuccokat (alapvetően ez egy aktív, sportos hét lesz) és tedd oda a bicajos ruhatáradat, kellékeket. Személyes tapasztalatunk az, hogy egy ilyen egyhetes túrára nem tudunk olyan kevés ruhát kivinni, amiből ne hoznánk vissza felhasználatlanul a felét.

Amire feltétlen gondolj: bicajos öltözék, 2-3 váltással. Ez általában speciális béléses biciklis nadrágot (kényelem miatt), biciklis felsőt, aláöltözetet és szél- illetve vízhatlan biciklis kabátot, valamint megfelelő sportos cipőt (ha van klipszes cipőd és ennek megfelelő kerékpár, akkor azt) jelent. Ideális, ha ilyen cuccot hozol, mert ebben érzed magad a kerékpáron optimálisan és ezzel lesz a legkevesebb bajod (jól szellőznek, ha elázol, gyorsan száradnak, minden időjárási körülmények között ideálisak, van zsebük, stb.), de ha ezek nincsenek és nem akarod magad nagy költségekbe verni, jó lesz a sportos öltözék is (rövid sportgyatya, testhezálló hosszú sportnadrág, réteges sportöltözék felülre, dzseki). Arra figyelj, hogy érdemes 2-3 szettet elhoznod, hogy váltsd őket (ha elázol vagy nem biztos, hogy mindenhol lesz mosógép).

A tavaszi (április, május eleje) és a késő őszi (szeptember vége, október) túráink idejében még előfordulhatnak hidegebb, csapadékosabb idők, ekkor tehát fokozottan figyelj arra, hogy legyen hidegben is használható szetted (vízhatlan dzseki, hosszú nadrág, váltócipő, stb.). Késő tavasszal, nyáron és kora ősszel általában a rövidújjú szett és a rövid nadrág elég. Az időjárásról itt írunk.

A ruházaton kívül szükség van a bicajos felszerelésre is: a bicajos sisak (ha Te hozod a biciklit), hátizsák, kulacs (vagy ivótartály a hátizsákba), naptej (ha olyan évszakban jössz), telefon pótakku vagy töltő, fényképező (kisméretű!), fürdőruha (ha a szálláson van medence és fel van töltve). Arra figyelj, hogy Cross-biciklivel túrázunk, tehát nincs rajta csomagtartó, ezért egy kisebb méretű hátizsák legyen nálad. A nap folyamán nem kell sok cuccot magaddal vinni (iratok, fényképező, telefon, váltócucc – ha szükséges).

Figyelj arra, hogy Olaszországban más a konnektor-csatlakozás, mint itthon (az olasz konnektor többnyire 3 pólusú és kétfajta dugóval is használják), ezért ha gondolod szerezz be egy-két adaptert, de ha nem hozol, akkor sincs baj, mert a házak többségében van vagy 1-2 euróért kint bárhol kapni.

Természetesen, de ne felejtsd el, ez egy biciklitúra, ezért a programokat is ehhez igazítjuk. Ha nem tartasz velünk biciklivel, sajnos nem tudunk a programok helyszínére szállítani, viszont cserébe garantált az otthoni nyugalom, pihenhetsz kedvedre a medence mellett, sétálhatsz nagyokat a környező dombokon és élvezheted a szállás nyújtotta kényelmi szolgáltatásokat 🙂

Elvileg igen, jöhetsz, de ezt nem támogatjuk nagyon, mivel ez egy szervezett út, ráadásul a közös utazással a közösség is épül. Elfogadjuk azonban, hogy létezik erre eset vagy igény. Jelezzük, hogy ettől a túra nem fog olcsóbb lenni, hiszen a kiutazással járó költségeket így is, úgy is ki kell fizetni, hiszen a többieket mi visszük busszal. Amennyiben saját kocsival jönnél, ezt jelezd a jelentkezésnél. Indulás előtt megkapod a szükséges információkat, hogy odatalálj.

Elvileg igen, nem fogunk ellenállni, de egyrészt ettől nem lesz olcsóbb az utad, másrészt előnyben vannak, akik bicajozni jönnek, harmadrészt, ha nem saját kocsival jössz, addig, amíg a többiek túráznak, nem tudunk Téged furikázni és szórakoztatni. Jelentkezésnél ezt mindenféleképpen jelezd és beteszünk a jelentkezők közé, de csak a jelentkezés végén derül ki, hogy beférsz-e a csoportba. Gyakorlatilag tehát a jelentkezésektől függ, ha az út megtelik azokkal, akik bicajozni jönnének, lemaradsz.

Természetesen lehetőség van arra, hogy – ha nem szeretnél (vagy nem tudsz) minden túrán részt venni – kihagysz bicajos napokat, de azért ez egy kerékpáros túra.

Időjárás

Erre szívesen mondjuk azt, hogy természetesen nem csak napos időben bicajozunk, hanem esőben, hóban, szélben, fagyban, elvégre kalandtúráról van szó 🙂  Valójában azonban az időjárás tud nagyon zord is lenni; ki szeret egész nap 30-50 km/h-ás szembe szélben vagy ömlő esőben bicajozni? Szóval, ha az időjárás aznap nagyon kedvezőtlen, netalán veszélyes vagy az látszik, hogy egész nap ömleni fog az eső, akkor nem indulunk neki, hiszen a csillagtúrákon nincs haladási kényszer (a pontól-pontig túrákon szinte minden esetben menni kell.). Ilyenkor tartalékprogramot iktatunk be. Ettől függetlenül, mivel a kerékpározás kalandtúra (néha extrém sport 🙂  és ki van téve az időjárás viszontagságainak, bármikor kerülhetünk egy kisebb viharba, záporba, esőbe, ezeknek bele kell férnie a tűréshatárba és ezekkel minden résztvevőnek meg kell barátkoznia.

A túrahelyszíneke uralkodó általános időjárásról ebben a cikkben olvashatsz!

 

Jelentkezés, fizetés

Az adott túránál feltüntettünk minden információt ezzel kapcsolatban. Ha kérdésed van, itt megteheted!

Kérjük, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy meg tudjuk beszélni. Az ár sok mindentől függ, leginkább az igényektől: milyen szállás kell, mennyit bicajoznánk, milyen étkezést szeretnétek, stb.

A lemondási lehetőségeket és feltételeket az ÁSZF-ben részletesen leírtuk, kérlek, hogy azt olvasd el!

Igen, kell foglalnod, az utat meg kell rendelned, nem elég, ha írsz egy email, hogy jelentkezel. Egyrészt azért, mert így tudunk hivatalos, rendes szerződést kötni (amivel a Te jogaid is érvényesülnek), másrészt így tudjuk a jelentkezőket kellőképpen komolyan venni. Az útra a jelentkezési, megrendelési és foglalási folyamatot az ÁSZF-ben részletesen leírtuk, kérlek, hogy azt olvasd el.

Alapvetően egyszerű a dolog: a meghirdetett túráknál van egy jelentkezés doboz (a túra leírásától jobbra), azt kitöltöd, majd megadsz néhány adatot, elfogadod az ÁSZF-et és ha ez megvan, elküldöd a jelentkezésed, amit mi megerősítünk, megadjuk a számlaszámot, a rendelésed számát. A jelentkezés akkor válik megrendeléssé, h az előleget befizeted, tehát akkor bizonyosodhatsz meg arról, hogy részt veszel a túrán. Az előleg befizetése után küldjük információkat. Figyelj arra, hogy ha előleget fizetsz, akkor van egy végleges teljes fizetési határidő.

A foglalás aránylag egyszerű, de be kell tartani néhány kötelező szabályozást.

1. Nézd ki az utat magadnak. A túrák oldalán minden esetben leírjuk az árat és az időpontot.
2. Ha kiválasztottad a túrát, az adott túra oldalán kell jelentkezned, a jobb oldali űrlap kitöltésével.
3. A jelentkezési űrlap kitöltésével egy megrendelés oldalra jutsz, ahol megadsz néhány adatot, majd jóváhagyod a jelentkezésed.
4. Ha ez megvan, kapsz egy visszaigazoló emailt a megadott email-címre és a böngészőben is.
5. A jelentkezésnél nem kell fizetni! A meghatározott minimum előleget vagy teljes összeget külön fizetheted átutalással vagy személyesen, mindkét adat meg van adva a folyamatban.
5. A jelentkezés még önmagában nem jelenti azt, hogy jössz az útra. Ahhoz az előleget ki kell fizetned, csak ekkor tudjuk biztosan a szándékod, hogy el fogsz jönni.
6. Ezután kötünk egy írásbeli szerződést is, amit vagy a honlapról tölthetsz le (és behozod vagy aláírva visszaküldöd, mait mi is aláírunk és elküldünk neked) vagy személyesen az irodában írsz alá.
7. Mindezek után már csak a maradék részvételi díjat kell kifizetned (ha előleget fizettél), és indulhat a túra!

Ennél részletesebben is tájékozódhatsz, olvasd el az ÁSZF-et!

Szállás

Ez attól függ, hogy hova megyünk.

Igyekszünk mindig a legjobb szállásokat megtalálni, hogy a túrák után kényelmes legyen a pihenés. Nem fogunk kollégiumokban, egyéjszakás bivakokon, kétcsillagos hotelekben és tömegszállásokon megszállni. Vállalkozásunk alapelve a minőség, így a szállásunk is minőségi lesz.

Toszkánában és Umbriában a farmház (agrotourismo), a magánvilla és az apartmanház az alapvető szállástípus. Ezek mindegyike általában medencés, csendes környezetben lévő nagyon szép ház, legtöbbje többszáz éves kőház. A magánvillák kifejezetten luxuskörnyezetben lévő, gyönyörű szállások.

Ausztriában és az olasz hegyekben általános az apartmanház, amelyek többsége minden igényt kielégít.

A szállásokról még itt olvashatsz.